U.E.
UE, SUA și Japonia convin asupra unor noi modalități de consolidare a normelor globale privind subvențiile industriale
Published
5 years agoon

Într-o declarație comună emisă astăzi, reprezentanții Uniunii Europene, Statelor Unite și Japoniei și-au anunțat acordul pentru consolidarea normelor existente privind subvențiile industriale și au condamnat practicile forțate de transfer de tehnologie, informează Comisia Europeană.
Într-o reuniune organizată la Washington, D.C., UE, SUA și Japonia au convenit că lista actuală de subvenții interzise în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este insuficientă pentru a aborda subvențiile care denaturează piața și comerțul existente în anumite jurisdicții. Prin urmare, aceștia au concluzionat că trebuie adăugate noi tipuri de subvenții interzise necondiționat la Acordul OMC privind subvențiile și măsurile compensatorii.
În acest context, reforma structurală a OMC și nivelarea condițiilor de joc în comerțul global este o prioritate esențială pentru UE și Comisia von der Leyen.
„Această declarație comună este un pas important către abordarea unora dintre problemele fundamentale care distorsionează comerțul global. UE a susținut constant că negocierile multilaterale pot fi eficiente în soluționarea acestor probleme. Salut faptul că Statele Unite și Japonia împărtășesc acest punct de vedere. Sunt recunoscător ambasadorului Lighthizer și ministrului Kajiyama pentru colaborarea lor constructivă. Această declarație este, de asemenea, un simbol al unei colaborări strategice constructive între trei actori importanți ai comerțului global”, a transmis comisarul european pentru comerț, Phil Hogan.
UE, SUA și Japonia au convenit, de asemenea, că, pentru tipurile de subvenții deosebit de nocive, cum ar fi subvențiile excesiv de mari, sarcina probei ar trebui să fie inversată: membrul OMC subvenționant trebuie să demonstreze că nu există efecte negative asupra comerțului sau asupra capacității și că există transparență efectivă cu privire la subvenția în cauză.
Semnatarii declarației au reafirmat, totodată, importanța transferurilor de tehnologie pentru comerțul și investițiile globale și au discutat despre posibilele reguli de bază care trebuie introduse pentru a preveni practicile forțate de transfer de tehnologie din țări terțe.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă
Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile
Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect
Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii
Published
57 minutes agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European, pe care a semnat-o, alături de mai mulți europarlamentari.
”Europa trebuie să fie pregătită să se apere și mă implic în găsirea de soluții pentru protejarea cetățenilor”, a subliniat Motreanu.
Acesta a evidențiat că ”Rusia rămâne o amenințare majoră, iar noi trebuie să fim pregătiții pentru orice scenariu”.
În acest sens, el a lansat mai multe propuneri pentru finanțarea apărării:
- Extinderea următorului buget european și flexibilizarea Pactului de Stabilitate, penru a putea finanța apărarea
- Un pachet financiar pentru securitate: investiții, achiziții comune, mobilitate militară, protecția infrastructurii critice
- Un Pact pentru Securitate și Industrie, pentru o economie capabilă să susțină securitatea europeană
În domeniul energetic, Dan Motreanu a propus următoarele:
- Sprijin pentru producția de energie nucleară
- Suspendarea eliminării cărbunelui
- Redeschiderea zăcămintelor de gaze și petrol ale UE
- Sprijinirea statelor UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina
”Președintele Consiliului European, Antonio Costa, ne-a răspuns că liderii UE au convenit că Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a răspunde oricăror amenințări. UE trebuie să reducă dependențele strategice, să își întărească baza tehnologică și industrială pentru apărare”, dezvăluie eurodeputatul.
Politica energetică ”a fost identificată ca una dintre prioritățile UE”, mai spune Motreanu, înainte de a încheia mesajul prin evidențierea nevoii de a ”proteja cetățenii și companiile de costurile ridicate ale energiei electrice”.
U.E.
Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa
Published
57 minutes agoon
April 28, 2025
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a început conturarea noii echipe guvernamentale, anunțând luni primii membri ai Cabinetului său din partea partidului său Uniunea-Creștin Democrată, remarcându-se remarcă o strategie clară care favorizează experiența politică, loialitatea față de partid și o viziune pronunțat orientată spre susținerea mediului de afaceri, relatează Politico Europe.
Das ist unser Team für Deutschland: Die Besten für unser Kabinett. Die Besten für unser Land. (FM) https://t.co/cRNKRiiAQm
— Friedrich Merz (@_FriedrichMerz) April 28, 2025
La Ministerul de Externe, Johann Wadephul, un politician experimentat în domeniul apărării și al politicii externe, urmează să conducă eforturile diplomatice ale Germaniei într-o perioadă de tensiuni globale în creștere.
Potrivit Deutsche Welle, Wadephul, în vârstă de 62 de ani, din landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, este deputat CDU din 2009 și a fost cel mai recent vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și securitate a partidului său.
Considerat un prieten apropiat și un confident al lui Merz, Wadephul l-a sfătuit mult timp pe viitorul cancelar în chestiuni de politică externă.

© bundestag.de
Wadephul, care o va înlocui pe reprezentanta Verzilor Annalena Baerbock, este un european autoproclamat și a sprijinit ambițiile țărilor din Balcanii de Vest, precum Croația, de a adera la Uniunea Europeană.
El și-a exprimat în mod regulat sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești în curs de desfășurare și a criticat acordul de pace propus de președintele american Donald Trump, care ar forța Kievul să cedeze teritorii.
Bine conectat în cercurile diplomatice internaționale, Wadephul s-a întâlnit deja cu alți miniștri de externe la Paris, Londra și Varșovia în ultimele săptămâni.
După numirea în funcție, Johann Wadephul va deveni abia al patrulea ministru de externe din partea CDU de la înființarea Republicii Federale Germane, în 1949, și primul după aproape 60 de ani. Primii trei miniștri de externe ai Germaniei postbelice au fost din partea Uniunii Creștin-Democrate conduse de cancelarul Konrad Adenauer. De altfel, primul șef al diplomației din RFG a fost chiar Konrad Adenauer. Din 1966, destinele diplomației germane au fost conduse de șase miniștri din partea SPD, cinci din partea liberalilor și doi din partea Verzilor.
Într-o mișcare economică majoră, Katherina Reiche – fost deputat – va conduce Ministerul Economiei și Energiei, supervizând planurile de reindustrializare ale Germaniei.
Katherina Reiche este în prezent director executiv al Westenergie, o filială a gigantului energetic european E.ON. Reiche a fost anterior membră a parlamentului pentru landul său natal Brandenburg (1998-2015) – care a făcut parte din Republica Democrată Germană (RDG).
Ea a susținut anterior noi centrale nucleare, avertizând că Germania nu trebuie să se împiedice orbește într-o criză energetică. Reiche îl înlocuiește în funcție pe Robert Habeck, din partea Verzilor. Habeck a fost, de asemenea, vicecancelar.
Patrick Schnieder, un politician cu experiență în domeniul transporturilor, preia conducerea Ministerului Transporturilor, în timp ce Karin Prien, care a condus anterior politica educațională în landul nordic Schleswig-Holstein, va conduce Ministerul Educației. Nina Warken, un specialist în domeniul juridic din Bundestag, este desemnată să conducă Ministerul Sănătății.
Merz a creat, de asemenea, un nou minister pentru digitalizare, alegându-l pe fizicianul și directorul tehnic Karsten Wildberger pentru a promova reformele digitale așteptate în cadrul guvernului.
Afacerile culturale și media vor fi conduse de Wolfram Weimer, un cunoscut jurnalist și editor. Christiane Schenderlein, un membru al Bundestagului cu experiență în politica culturală, devine ministru de stat pentru sport și implicarea voluntarilor.

© Gunther Krichbaum/ Facebook
În ceea ce privește afacerile europene, Merz a numit voci puternice din cadrul Uniunii Creștin-Democrate conservatoare: Serap Güler se alătură Ministerului de Externe în calitate de ministru de stat pentru cooperare internațională, în timp ce Gunther Krichbaum, un veteran al politicii UE, preia rolul de ministru de stat pentru afaceri europene.
Krichbaum, un cunoscător apropiat al politicii din România, a fost mulți ani președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag.
În cele din urmă, Thorsten Frei – un aliat-cheie al lui Merz și fost lider parlamentar CDU/CSU – va deveni șeful Cancelariei, un rol puternic asemănător unui șef de cabinet. Frei va fi responsabil de coordonarea operațiunilor guvernamentale și de asigurarea disciplinei Cabinetului, un post esențial în contextul în care Merz încearcă să își ducă la bun sfârșit ambițiosul program intern și de securitate.
Celelalte funcții cheie ministeriale vor fi ocupate de Uniunea Creștin-Socială (CSU), partidul bavarez înfrățit cu CDU, și de partenerii de coaliție, social-democrații (SPD).
Este de așteptat ca noul guvern german condus de Friedrich Merz să fie învestit în funcție la data de 6 mai după ce CDU a obținut primul loc la alegerile federale legislative anticipate care au avut loc pe data de 23 februarie, urmat de facțiunea de extremă-dreapta AfD, de social-democrații cancelarului în exercițiu Olaf Scholz și de Verzi.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile
Published
3 hours agoon
April 28, 2025By
Andreea Radu
„Bulgaria are un rol-cheie în Uniunea Europeană; a aderat recent la Spațiul Schengen, iar acum se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile” , a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul întâlnirii cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Sofia.
„Știu că noi toți suferim foarte mult de la invazia Ucrainei de către Rusia, cu costurile energiei și impactul său uriaș asupra inflației în toate țările diferite. Dar facem tot posibilul, cu toții, pentru a controla inflația. Și cred că acum acesta este principalul criteriu pentru a intra în zona euro. Și cred că, în acest moment, acesta este principalul criteriu pentru aderarea la zona euro”, a transmis Antonio Costa, potrivit comunicatului oficial.
Antonio Costa a subliniat că, în prezent, Uniunea Europeană are două mari priorități: competitivitatea și apărarea.
„Aceste două obiective sunt strâns legate între ele, deoarece avem nevoie de siguranță și securitate pentru a crea condiții favorabile unei economii mai competitive. În același timp, trebuie să fim mai competitivi pentru a ne consolida capacitatea de a ne apăra”, a spus el.
Good to touch base with @PresidentOfBg Radev.
Bulgaria has a key role in the EU, and I commend its recent accession to the Schengen area and its progress towards joining the euro.
We discussed Europe’s commitment to step up its defense capabilities while boosting its… pic.twitter.com/4UkGSC1IaT
— António Costa (@eucopresident) April 27, 2025
El a declarat că, pe parcursul vizitei sale în Bulgaria, va avea ocazia să viziteze nu doar Sofia, ci și Stara Zagora, unde, împreună cu prim-ministrul, va merge atât la unități din industria apărării, cât și la o universitate.
„Tot aici, în Sofia, voi vizita un institut care va deveni una dintre cele șase fabrici de inteligență artificială din Europa. Acesta este un exemplu clar că investițiile în apărare nu înseamnă doar protejarea noastră, ci și consolidarea industriei, a capacității de cercetare și a potențialului de inovare. Iar acest lucru este esențial pentru viitor, pentru a crea locuri de muncă mai bune și pentru a avea o economie mai puternică”, a concluzionat Antonio Costa.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect

Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice