UE trebuie să fie lider în domeniul tehnologiilor energetice verzi, consideră Parlamentul European, care este de părere că Uniunea Europeană trebuie să-și îmbunătățească baza industrială și să producă locuri de muncă de înaltă calitate și creștere economică pentru a atinge obiectivele Pactului verde european.
Într-o rezoluție adoptată joi ca răspuns la Planul industrial pentru Pactul verde european către o eră cu emisii zero, propus de Comisia Europeană, europarlamentarii solicită executivului european să lucreze la planuri de planuri de redistribuire, transfer și relocalizare a industriilor în Europa.
Potrivit unui comunicat al legislativului european, ei subliniază importanța consolidării forței de producție a UE în tehnologii strategice precum energia solară și eoliană, pompele de căldură și bateriile.
Aceștia solicită extinderea și o mai bună comercializare a tehnologiilor strategice pentru a reduce decalajul dintre inovare și implementarea pe piață. Potrivit europarlamentarilor, sunt necesare, de asemenea, proceduri de autorizare rapide și previzibile pentru a înființa noi proiecte de implementare cât mai rapidă a surselor de energie regenerabilă.
Obiectivul general al politicii UE trebuie să fie acela de a asigura poziția de lider european în domeniul tehnologiilor energetice curate și de a îmbunătăți baza industrială existentă a Europei, ajutând în același timp la transformarea acesteia pentru a produce locuri de muncă de înaltă calitate și creștere economică în vederea atingerii obiectivelor din cadrul Pactului verde european.
Pentru a realiza acest lucru, spun europarlamentarii, UE trebuie să ia măsuri pentru a accelera capacitățile de producție de energie curată, sigură și la prețuri accesibile, destinată utilizării de către industrie și pentru a crește economiile de energie și măsurile de eficiență energetică.
Parlamentul European subliniază, de asemenea, importanța unui acces sigur la materiile prime critice pentru a realiza transformările ecologice și digitale ale UE. Proiectele europene strategice au nevoie de o autorizare mai rapidă și mai transparentă, potrivit eurodeputaților.
Fondul european de suveranitate
Un viitor fond european de suveranitate ar trebui să aibă ca scop evitarea fragmentării cauzate de sistemele naționale de ajutor de stat necoordonate și să asigure un răspuns eficient la criză, insistă eurodeputații. Fondul ar trebui să consolideze autonomia strategică a UE și tranziția ecologică și digitală, să fie integrat în actualul buget pe termen lung al UE și să mobilizeze investițiile private.
Normele UE privind ajutoarele de stat ar trebui, de asemenea, să fie simplificate și să permită flexibilitate, dar aceasta ar trebui să fie direcționată, temporară, proporțională și în concordanță cu obiectivele politicii UE.
Europarlamentarii se opun cu fermitate oricăror încercări de flexibilizare a normelor privind ajutoarele de stat fără a oferi o soluție europeană pentru toate statele membre care nu au capacități fiscale mari pentru a finanța un sprijin masiv de ajutor de stat.
Legea privind reducerea inflației din SUA
Eurodeputații doresc ca executivul european să adopte o poziție mai fermă în ceea ce privește combaterea concurenței globale neloiale cauzate de ajutoarele de stat nejustificate.
Ei își exprimă îngrijorarea cu privire la dispozițiile din Legea americană de reducere a inflației (IRA) care discriminează companiile din UE. Comisia ar trebui să colaboreze cu SUA pentru a se asigura că UE este acoperită de excepțiile prevăzute în IRA pentru țările cu care există o cooperare de liber schimb și că produsele europene sunt eligibile pentru credite fiscale ca și cele americane.
Rezoluția a fost adoptată cu 310 voturi pentru, 155 împotrivă și 100 de abțineri.
La 1 februarie, Comisia Europeană a prezentat Planul industrial pentru Pactul verde european pentru o eră cu emisii zero în vederea stimulării dezvoltării tehnologiilor curate în UE și pentru a asigura autonomia strategică a UE prin reducerea dependenței de țările terțe.