Connect with us

U.E.

UE trimite încă 12 tone de ajutoare în Liban pentru a sprijini persoanele cu o sănătate precară

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Un al doilea zbor umanitar al Uniunii Europene (UE) a aterizat în Beirut, Liban, pentru a livra 12 tone de materiale umanitare esențiale și echipamente medicale, inclusiv un spital mobil și măști pentru față. Costul de transport al zborului este acoperit integral de UE, în timp ce încărcătura a fost asigurată de autoritățile spaniole, de Fundația Philips și de Universitatea din Anvers, potrivit unui comunicat. 

„UE continuă să sprijine Libanul cu asistență de primă necesitate. Am livrat 29 de tone de ajutoare esențiale de la explozie, precum și peste 64 de milioane EUR pentru finanțare de urgență. Recunoștința mea se adresează tuturor țărilor europene și partenerilor noștri de pe teren care și-au manifestat solidaritatea cu Libanul în acest moment dificil, oferind sprijin crucial”, a declarat Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor.

Transportul livrat astăzi îi va ajuta pe cei mai vulnerabili din punct de vedere medical în urma exploziei din portul Beirut și intensificării pandemiei de coronavirus. Acesta este un al doilea pod aerian umanitar organizat de UE, după primul, în 13 august.

Exploziile devastatoare din capitala Beirut, la 4 august, au pus o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate libanez, care era deja afectat din cauza pandemiei de coronavirus.

În urma exploziilor, 20 de țări europene au oferit asistență specializată în căutare și salvare, echipe de evaluare chimică și medicale, precum și echipamente medicale și alte forme de asistență prin mecanismul de protecție civilă al UE. La 13 august, un prim zbor umanitar al UE a livrat peste 17 tone de materiale, medicamente și echipamente medicale necesare.

Pe lângă asistența în natură, UE a mobilizat peste 64 de milioane EUR pentru primele nevoi de urgență, asistență medicală și echipamente și protecția infrastructurii critice. Aceste fonduri vor ajuta, de asemenea, cu răspunsul la nevoile umanitare cele mai pregnante ale celor mai vulnerabili locuitori ai Beirutului afectați de exploziile devastatoare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a prezentat marți, 26 ianuarie, Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România, în Comisia de Muncă din Senat, la invitația președintelui comisiei, senatorul Ștefan Pălărie (PLUS). 

Există voință politică pentru rezolvarea problemei structurale privind sărăcia în muncă. Rămâne de văzut care va fi forma finală și partajarea competențelor între UE și statele membre pe această problemă. Pentru România este un lucru cheie, dezbaterea fiind necesară în țară, în paralel și în legătură cu cea europeană”, a transmis eurodeputatul Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.
Această directivă stabilește un cadru la nivelul UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat, iar lucrătorii au acces la protecția salariului minim, sub forma unui salariu minim statutar sau a salariilor stabilite prin negocieri colective.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

Published

on

© Charles Michel/ Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că mandatul lui Donald Trump a afectat relația transatlantică și alegerea lui Joe Biden va însemna o revenire la dialogul “respectuos”, subliniind că fostul președinte american a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa.

Cert este că ultimii ani au afectat relația cu SUA … Din păcate, nu este o glumă, președintele anterior a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu europenii“, a spus Michel în timpul unui interviu la radio Europa 1, potrivit Politico Europe.

“Cu Joe Biden, avem perspectiva unui dialog mai normal, mai respectuos … și pe mai multe proiecte precum clima, să avem o alianță obiectivă puternică, care este destul de pozitivă și incitantă”, a adăugat el.

Dar Michel a spus că este “foarte realist” că impactul lui Trump nu a dispărut pe deplin.

“În ceea ce privește subiectele comerciale, relațiile cu China … și poate marile companii de internet, nu vom avea spontan poziții concordante. Dar va exista cel puțin, cred, un spațiu pentru mai mult dialog, pentru un schimb de argumente, pentru mai mult bun simț, pentru mai multă raționalitate ”, a spus Michel, care face parte din familia politică Renew Europe.

Săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European consacrate inaugurării mandatului lui Joe Biden, președintele Consiliului European a propus un nou pact fondator SUA-UE pentru “o lume mai bună” și a subliniat că NATO și UE doresc întărirea legăturilor transatlantice și îl așteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit al Alianței și un Consiliu European extraordinar

După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu trei importanți lideri europeni – prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.

Continue Reading

U.E.

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

Published

on

© European Union 2020

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, s-a declarat marți în favoarea unei restricții asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE, într-un context în care întârzierile livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 se înmulțesc, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

”Vaccinurile care ies din UE au nevoie de o licenţă, pentru ca noi să ştim cel puţin ce se produce şi ce părăseşte UE. Iar dacă ele ies din UE, să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă”, a declarat Spahn la postul de televiziune ZDF.

Comentând întârzierile anunţate de AstraZeneca în livrările cu vaccinul său împotriva coronavirusului în UE, el a declarat că poate înţelege că, ”într-un proces atât de complex ca producţia de vaccinuri, există uneori probleme”.

Totuşi, acest lucru ar trebui ”să afecteze pe toată lumea în acelaşi fel”, a spus Spahn, în contextul în care, spre exemplu, nu ar urma să fie nicio întârzie în aprovizionarea Marii Britanii. ”Nu este vorba de UE pe primul loc, ci despre partea echitabilă a UE”, a punctat acesta.

Spahn a subliniat că UE a încheiat contracte cu AstraZeneca şi a pre-finanţat deja construirea de noi capacităţi de producţie. Comisia Europeană a rezervat până acum până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie. Aprobarea UE pentru vaccinul AstraZeneca este aşteptată vineri.

Grupul britanico-suedez a atras atenţia vinerea trecută că livrările vaccinului său în Europa vor fi mai reduse decât era prevăzut în primul trimestru, din cauza unei ”scăderi de randament” la un centru de producţie european.

Aceste întârzieri, care vin după cele din livrările vaccinului Pfizer-BioNTech, au stârnit luni furia comisarului european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, care a propus un ”mecanism de transparenţă” asupra exporturilor în afara UE cu vaccinurile produse pe teritoriul său.

O reacție a venit și din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a atras atenția companiilor farmaceutice să-și respecte promisiunile făcute și să-și onoreze obligațiile.

Uniunea Europeană ”a investit miliarde pentru a dezvolta primele vaccinuri şi pentru a crea un adevărat bun comun mondial. Acum, companiile trebuie să îşi respecte promisiunile”, a afirmat ea într-o intervenţie prin videoconferinţă la Forumul Economic Mondial de la Davos, care în acest an se desfăşoară în format virtual din cauza pandemiei.

Statele membre ale Uniunii Europene iau în calcul în acest context acționarea n justiţie a companiei farmaceutice AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului anti-COVID-19 dacă producătorul nu îşi va respecta programul de livrare a preparatului, a declarat marţi ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Chestiunea prioritizării vaccinurilor produse în UE mai întâi către ţările europene stârneşte de asemenea o dezbatere despre distribuirea justă în lume, unde peste două milioane de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultimul an.

La mijlocul lunii ianuarie, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lumea este în pragul unui ”eşec moral catastrofal” privind distribuirea vaccinurilor împotriva noului coronavirus, cerând țărilor și producătorilor să împartă dozele de vaccin anti-Covid-19 mai corect în întreaga lume.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dragoș Pîslaru5 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.1 hour ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH3 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.3 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac7 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending