Uniunea Europeană a convenit să înghețe activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov, alături de alte sancțiuni, potrivit ministrului leton de externe, Edgars Rinkevics.
Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat vineri, într-un Tweet, că miniștrii de externe ai UE „au adoptat al doilea pachet de sancțiuni” și a adăugat că „înghețarea activelor îi include pe președintele Rusiei și pe ministrul său de externe”.
El a precizat că UE intenționează să pregătească un al treilea pachet de sancțiuni.
“UE a decis astăzi să îi sancționeze pe Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și pe Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unui pachet suplimentar de măsuri individuale și economice care să includă și Belarus, pentru a răspunde agresiunii militare neprovocate și nejustificate desfășurate de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a anunțat și Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE de astăzi, 25 februarie, a avut ca scop abordarea efectelor agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuțiilor liderilor europeni de la Consiliul European de joi, în vederea adoptării unui pachet substanțial, robust și cuprinzător de sancțiuni la adresa Rusiei, așa cum a fost decis politic de liderii europeni la reuniunea la nivel înalt de ieri, la care a participat și Președintele României Klaus Iohannis.
Rusia a lansat joi o invazie cu mijloace terestre, aeriene şi maritime în urma declaraţiei de război a preşedintelui Vladimir Putin, care a declanşat cel mai mare atac militar împotriva unui stat european de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Decizia de a îngheța activele lui Putin și Lavrov indică faptul că puterile occidentale se îndreaptă spre măsuri fără precedent pentru a încerca să oprească invazia brutală a vecinului Rusiei și un război major în Europa.
În acest sens, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a menționat vineri, într-o conferință de presă, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din statele membre, că UE va continua să impună sancțiuni Rusiei în funcție de evoluția situației din Ucraina. De asemenea, oficialul european a fost întrebat dacă sancțiunile pregătite deja sunt suficiente.
„Nu, cu siguranță, nu este suficient. Trebuie să continuăm să urmărim ceea ce se întâmplă și vom continua să pregătim sancțiuni, dacă va fi necesar, în funcție de comportamentul Rusiei. Haideți să fim serioși. Ne confruntăm cu o invazie în toată regula a unei țări de către o altă țară. Nu este o operațiune a forțelor speciale, așa cum Rusia vrea să ne facă să credem. Este o invazie în toată regula, cu bombardamente, ucideri de civili, cu confruntări între două armate. Acesta este cel mai rău lucru care s-a întâmplat în Europa – permiteți-mi să spun – de la sfârșitul Războiului Rece. Și nimeni nu știe ce se va întâmpla după aceea. Nimeni nu știe care sunt adevăratele intenții ale lui Putin. Haideți să ne concentrăm asupra acestei probleme. Uniunea Europeană își prezintă toate capacitățile cu un pachet puternic de sancțiuni care, pentru prima dată, va include personalități de acest nivel”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE.
Liderii statelor membre UE, întruniți joi într-o reuniune de urgență, au convenit „asupra unor măsuri restrictive suplimentare care vor impune Rusiei sancțiuni masive și severe” ca urmare a „agresiunii militare neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei”.
Sancțiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize, listările adiționale ale unor persoane și entități, precum și noi criterii de listare. Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregătirea și adoptarea de urgență a unui pachet suplimentar de sancțiuni individuale și economice, care va include, de asemenea, și Belarus.
Liderii europeni au convenit, totodată, că Uniunea Europeană va continua să coopereze strâns cu vecinii săi și au reiterat sprijinul necondiționat și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și ale Georgiei. Uniunea Europeană va continua coordonarea strânsă cu partenerii și aliații săi în cadrul ONU, OSCE, NATO și G7.
Consiliul European a invitat, de asemenea, Comisia Europeană să prezinte planuri de contingență, inclusiv în domeniul energiei.
În contextul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a susținut necesitatea continuării coordonării strânse a reacțiilor și a abordărilor UE, alături de parteneri și aliați, concomitent cu o comunicare publică coerentă și unitară pentru a spori potențialul de descurajare al sancțiunilor, informează un comunicat.
Ministrul român de externe a amintit, de asemenea, sprijinul umanitar acordat Ucrainei de România, precum și sprijinul acordat altor parteneri internaționali pentru evacuarea prin România a unor cetățeni străini aflați în Ucraina.
Totodată, oficialul român a menționat importanța sprijinirii în actualul context și a celorlalți parteneri estici, în special Republica Moldova și Georgia, a căror reziliență trebuie consolidată, precum și susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celor două state.