Umberto Eco în 2012: Cultura, și nu războiul, este cea care cimentează identitatea europeană

“Atunci când aducem în discuție criza financiară, și mă refer la cineva care nu știe nimic despre economie, trebuie să ne amintim că ceea ce contribuie la consolidarea identității europene este cultura, și nu acțiunile care ne dezbină. Francezii, italienii, germanii, spaniolii, englezii s-au luptat între ei de secole”, spunea scriitorul italian Umberto Eco, decedat sâmbătă la vârsta de 84 de ani.

Umberto_Eco_wikipediaÎntr-un interviu acordat The Guardian în 2012, eseistul și filosoful contemporan argumenta că ”Astăzi trăim momente de pace și nimeni nu realizează cât de minunat este acest lucru. Într-adevăr, Statele Unite au avut nevoie de un război civil pentru a ajunge la unificare. Sper că piața și cultura europene vor avea aceeași contribuție și pentru noi”.

Scriitorul, filosoful şi lingvistul italian Umberto Eco a murit. Decesul la 84 de ani al celui care a marcat cultura contemporană a fost confirmat de familia sa.

Rugat să descrie modalitatea în care vede identitatea europeană, Umberto Eco a afirmat despre aceasta că este larg răspândită, dar doar de surprafață. „Se pare că populismul și ostilitatea încep să înflorească în interiorul spațiului comunitar. Acesta este motivul pentru care am afirmat că sentimentul nostru identitar este unul fad. Părinții fondatori ai Uniunii Europene, Adenauer, De Gasperi și Monnet poate că au călătorit mai puțin. De Gasperi vorbea doar germană pentru că acesta s-a născut în Imperiul Austro-Ungar și nu a avut acces la internet pentru a citi presa internațională. A venit vremea să depunem eforturile necesare în vederea consolidării identității.”

Citiți și Scriitorul italian Umberto Eco a murit

În viziunea lui Umberto Eco, în ciuda diferențelor dintre națiunile constituente, sub umbrela Uniunii acestea au reușit să își păstreze elementele caracterizante, fără a fi dizolvate unele într-altele după înființarea blocului comunitar. „Chiar înaintea crizei financiare, lipsa de suflu a sentimentului identitar era una aparentă. „Vă dau un exemplu. Respingerea aderării la Uniune a unor națiuni prin referendum. Documentul a fost redactat de politicieni. A fost imposibilă participarea oamenilor erudiți la acest proces și nu a fost niciodată discutată cu alegătorii. Întorcându-ne la vremea în care Papa Paul al II-lea încă trăia, au existat numeroase discuții dacă ar trebui acceptate rădăcinile creștine ale continentului. Ceea ce este evident este faptul că, în ciuda diferențelor, Europa a reușit să înglobeze multe națiuni, dar care și-au păstrat identitatea.”

„Cu toate defectele caracterizante, piața globală contribuie la ștergerea divergențelor. Europa nu va fi niciodată Statele Unite ale Europei, un singur stat cu o limbă comună precum cazul american, unde supremația limbii engleze era amenințată de cea germană. Într-adevăr, avem prea multe limbi și culturi. Cu toate acestea, încă am convingerea că nu există diferențte între Lisabona și Varșovia, cum nu există disparități între San Francisco sau New York. Vom rămâne o federație indisolubilă. Lectura reprezintă un proces care ne va ajuta să înțelegem culturile diferite de ale noastre. Aceasta este modalitatea prin care identitatea europeană va deveni una consolidată”, susținea Umberto Eco.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.