Un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia. Recep Tayyip Edogan reia ideea reintroducerii pedepsei cu moartea: “Vom tăia capul acestor trădători”

Președintele turc, Recep Tayyip Edogan, a amenințat că va “tăia capul trădătorilor” într-un discurs cu ocazia comemorării tentativei eşuate de lovitură de stat din iulie 2016, reafirmând că este dispus să aprobe reintroducerea pedepsei capitale, informează site-ul postului France 24, citat de Gandul.info.

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

În primul rând vom tăia capul acestor trădători“, a precizat liderul turc la Istanbul în vreme ce mulțimea scanda în favoarea pedepsei capitale.

Acesta a mai spus că va fi de acord cu reintroducerea pedepsei capitale în cazul în care Parlamentul de la Ankara o va cere, în pofida faptului că Uniunea Europeană a avertizat că acest lucru ar atrage după sine sistarea negocierilor pentru aderarea Turciei la comunitatea europeană.

Suntem un stat guvernat de legi. Dacă ajunge pe masa mea după Parlament, o voi semna”, a declarat preşedintele.

“Am plătit un preţ…însă nu există niciun preţ pentru independenţa şi viitorul pe care l-am obţinut în schimb pentru acest sacrificiu”, a adăugat liderul turc, făcând referire la cele 249 de persoane care şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor cu puciştii.

Pe 15 iulie 2016 o facțiune a armatei turce a încercat să preia puterea de la președintele Recep Tayyip Erdogan, dar acesta a fost învinsă iar puciul a eșuat. Încă de atunci Turcia a pornit o campanie de „curățare” a statului prin eliminarea tuturor celor bănuiți că ar avea legătură cu puciu, fiind realizate peste 150.000 de concedieri, iar cel puţin 50.000 de persoane din rândurile armatei, poliţiei, sistemului judiciar şi a altor sectoare au fost arestate sub acuzaţia de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen pe care regimul președintelui o consideră responsabilă pentru tentativa de răsturnare a puterii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.