Un avion de supraveghere al NATO survolează astăzi România, pentru a culege date din Ucraina

avion nato Awacs1Un avion de tip E-3A AWACS al NATO zboară deasupra României marţi, în cadrul unei misiuni de rutină periodic de antrenament al forţelor de poliţie aeriană, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Ieri, NATO a anunţat că două astfel de aeronave vor survola România şi Polonia, în misiuni care vor culege date şi din spaţiul aerian al Ucrainei.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat astăzi că aeronava E-3A AWACS a NATO va survola marţi spaţiul aerian al României, pe rute şi în zone prestabilite. Ieri, NATO a anunţat că două astfel de aeronave de supraveghere vor survola Polonia şi România, în cadrul unor misiuni de antrenament în timpul cărora vor culege şi informaţii despre situaţia spaţiului aerian din Ucraina.

“Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană”, a anunţat MApN.

Aeronavele fac parte din Forţa NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO, conform MApN.

Aparatul Boeing E-3A AWACS zboară la înălţimi de peste 9.000 de metri, are o rază de descoperire a radarului de 31.000 km pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km, conform datelor de la MApN.

“Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO. Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO”, a mai spus oficialul NATO.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.