Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2024

“Un discurs fondator”. De la Sorbona, Roberta Metsola face apel la cetățeni să creadă și să apere Europa, cu opt luni înainte de alegerile europene

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Istoria ne-a demonstrat că o Uniune Europeană extinsă servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională, a afirmat, în această săptămână, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un “discurs fondator” susținut la Universitatea Sorbona din Paris, la invitația publicației Le Grand Continent.

În contextul în care războiul se răspândește peste tot, iar peste opt luni vor avea loc alegerile europene, Roberta Metsola a ținut, la Sorbona, un discurs fundamental despre provocările cu care se confruntă o Uniune care navighează în ape tumultoase, consideră cei de la Le Grand Continent.

Vorbind în franceză într-o pronunție similară ca cea a lui Winston Churchill, conform spuselor sale, Metsola și-a expus viziunea pentru o Europă care se află la răscruce de drumuri: conflictul din Ucraina, războiul Sukkot dintre Israel și Hamas, extinderea Uniunii Europene și participarea cetățenilor europeni la alegeri.

“Europa trebuie să răspundă la întrebări foarte serioase. Sunt democrațiile noastre suficient de puternice pentru a răspunde la amenințări totale? Pot economia noastră deschisă și statul nostru de drept să reziste la atacuri? Trebuie ca “legea celui mai puternic” să guverneze relațiile internaționale? Acestea sunt chestiuni vitale pentru Europa. Nu avem de ales decât să ne apărăm civilizația cu fermitate și curaj”, a spus ea, în amfiteatrul Richelieu al prestigioasei universități.

Metsola a evocat și provocările interne cu care se confruntă UE – migrația, competitivitate, ambițiile privind o Europă neutră din punct de vedere climatic și o Europă digitală. De asemenea, a subliniat că sprijinul pentru Ucraina trebuie “să nu fie slăbit”.

“Trebuie să rezistăm pentru a construi și apăra pacea și libertatea. Nu avem dreptul să uităm ceea ce suntem și ceea ce ne dorim. Pentru noi înșine, pentru copiii noștri și pentru Europa”, a spus ea, amintind că face parte dintr-o generație care a fost copil când a căzut Zidul Berlinului, când un popor a manifestat Piața Tiananmen, dar și o generație care și-a amintit de prăbușirea Uniunii Sovietice și de bucuria nestăvilită a milioane de europeni în sfârșit liberi să își aleagă destinul.

“Am trăit această victorie”, a subliniat șefa Parlamentului European, în timp ce a avertizat că mișcările extremiste amenință, din nou, Europa, motiv pentru care “trebuie să regândim și să reformăm serios Europa”.

Istoria integrării europene, a indicat ea, a demonstrat că “prin crize ne asumăm responsabilitatea, că Europa avansează, se transformă, evoluează și se întărește”.

În opinia ei, dimensiunea extinderii UE trebuie abordată în ansamblu.

“Lumea nu ne așteaptă. Dacă nu îndrăznim să ne schimbăm, proiectul nostru colectiv va stagna și își va pierde relevanța. Trebuie să ne adaptăm la noua realitate geopolitică pe care am menționat-o deja. Dacă nu răspundem la apelul vecinilor noștri, alți parteneri geopolitici o vor face și vor umple golul de la granițele noastre. Am avut aceleași temeri înainte de extinderea din 2004. Cu toate acestea, istoria ne-a arătat că o Uniune Europeană extinsă, bazată pe obiective clare, servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională“, a spus Roberta Metsola.

 

Aceasta a precizat că acest imbold a reprezentat “motivul pentru care am luptat pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat la UE” și “pentru care credem că negocierile cu Balcanii de Vest trebuie să facă progrese”.

Însă, a atenționat ea, o astfel de perspectivă nu poate fi realizată fără reforme instituționale ale proiectului nostru politic.

O Uniune de 30, 33 sau 35 de membri nu va putea funcționa după aceleași reguli ca 27. Reforma structurii și procedurilor noastre instituționale, precum și reforma bugetului nostru european sunt esențiale. Adaptarea politicilor noastre structurale este la fel de mult pentru a se potrivi cu țările candidate cu mult înainte de aderarea lor, dar și pentru a permite Uniunii să le integreze”, a explicat Metsola.

Considerând că o Uniune extinsă, ambițioasă, unită, coerentă și eficientă este cel mai bun răspuns la populism și extremism, președinta Parlamentului European a conchis punctând că în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie 2024, “este mai important ca niciodată să reflectăm împreună asupra rolului pe care îl joacă Europa și, mai ales, asupra rolului pe care dorim să i-l dăm…”.

“Nu așteptați ca altcineva să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Deci, mergeți la vot, găsiți-vă vocea, găsiți o cauză și luptați pentru ea. Credeți în Europa. Europa merită să fie apărată și noi toți avem un rol de jucat în acest sens”, a subliniat Roberta Metsola.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2024

Eurobarometru: 69% dintre români consideră că România a beneficiat de apartenența la UE. 75% ar merge la vot dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână

Published

on

© Calea Europeana - Zaim Diana

72 % dintre cetățenii UE și 69% dintre români consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, iar 70 % dintre europeni și 60% dintre români consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi, relevă datele unui sondaj Parlemeter 2023 publicat marți, care arată sprijinul continuu al cetățenilor pentru UE și un interes mai mare pentru viitoarele alegeri europene. De altfel, mai mult de jumătate dintre cetățenii UE (57 %) și 60% dintre români sunt deja interesați de viitoarele alegeri europene, care vor avea loc perioada 6-9 iunie 2024. În același registru, 75% dintre români au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână.

Potrivit unui comunicat al PE remis CaleaEuropeană.ro, peste șapte din zece cetățeni europeni cred că țara lor a beneficiat de statutul de membru al UE. 69% dintre cetățenii români intervievați consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii României. Principalele motive invocate de respondenții din România referitor la aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE al menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

Pentru participanții din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34 %) și îmbunătățirea cooperării dintre țările Uniunii (34 %).

De asemenea, imaginea UE la nivelul cetățenilor europeni a rămas stabilă din martie 2023: 45 % dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă a uniunii, 38 % au o imagine neutră și 16 % au o imagine negativă. 49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, 35% au o imagine neutră și 14% au o imagine negativă.

70 % dintre cetățenii UE (60% dintre cetățenii români) consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi. Mai mult de o treime dintre cetățenii UE consideră că lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36 %) și sănătatea publică (34 %) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate. Următoarele teme importante pentru cetățenii UE sunt acțiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%) și sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (29 %). Migrația și azilul (18 %), în prezent pe poziția a noua, este tema care a crescut cu șapte puncte procentuale față de toamna anului trecut. În opinia cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, comentând rezultatele sondajului, a declarat că “de-a lungul ultimilor cinci ani, am ascultat”, iar “Parlamentul European a livrat rezultate”.

“Luptăm împotriva sărăciei, a excluziunii sociale și a schimbărilor climatice, pentru a crea locuri de muncă și pentru a apăra valorile UE, cum ar fi democrația, drepturile omului și libertatea de exprimare”, a spus ea.

După cum se reflectă și în prioritățile politice, dificultățile socioeconomice afectează încă mulți europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătățit ușor în cursul ultimelor șase luni. 73 % dintre respondenți (cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în primăvara anului 2023) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor. Peste o treime dintre europeni (37 %) întâmpină dificultăți în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetățeni români care întâmpină dificultăți la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

Cu alegerile europene din 2024 la orizont, majoritatea europenilor (53 %), inclusiv a cetățenilor români (59%) doresc ca PE să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre. Majoritatea europenilor (57 %) sunt interesați de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparație cu primăvara anului 2023 (+ 1 pp), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre români au declarat că sunt interesați de alegerile europene din 2024.

68 % dintre europenii participanți la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu nouă puncte mai mult decât în toamna anului 2018. Dintre cetățenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a mai declarat că “acest Eurobarometru arată că Europa contează”.

“În acest context geopolitic și socioeconomic dificil, cetățenii au încredere că Uniunea Europeană găsește soluții. Marea majoritate a europenilor consideră că acțiunile UE au avut un impact pozitiv asupra vieții lor de zi cu zi. Democrația nu poate exista de la sine. Trebuie să o protejăm și să o păstrăm, prin votul nostru. Fiecare vot la viitoarele alegeri europene contează”, a spus ea.

Rezultatele complete pot fi găsite aici.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din toamna anului 2023 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fosta Kantar Public) între 25 septembrie și 19 octombrie 2023 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26.523 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Liderul celui mai mare partid din UE avertizează cu privire la un Parlament European de extremă dreapta dacă UE nu va gestiona migrația

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a avertizat marți că Uniunea Europene trebuie să controleze migrația dacă vrea să evite o creștere a extremei drepte pe continent.

“Dacă nu găsim o soluție sau o înțelegere comună adecvată pentru a gestiona migrația, atunci sunt foarte îngrijorat în legătură cu următoarele alegeri europene”, a declarat acesta în cadrul unui eveniment al Politico Europe.

Weber a indicat alegerile din Olanda – unde populistul de extremă dreapta Geert Wilders a obținut o victorie surprinzătoare săptămâna trecută – ca exemplu, vorbind despre cum “un mic, mic detaliu … a creat căderea guvernului”.

În mod similar, Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta din Germania, a câștigat teren, propulsată de preocupările legate de migrație, un lucru pe care Weber îl numește “un mare șoc și o chestiune de îngrijorare”.

La nivel european, Weber a îndemnat țările să finalizeze acordul privind migrația. “Trebuie să îi dăm viață”, a spus el.

“Oamenii trebuie să vadă că nu vorbim doar despre migrație, că nu facem apel doar la rezolvarea problemelor, ci suntem cu adevărat capabili să facem legislație și să găsim cu adevărat o soluție la nivel european pentru a opri sosirile ilegale pe teritoriul european”, a conchis liderul PPE.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

PNL și-a desemnat echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare din 2024, care va fi condusă de Lucian Bode

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

PNL şi-a desemnat, luni, echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, citat de Agerpres.

Stroe a informat, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, că din echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare fac parte: secretarul general Lucian Bode (şef de campanie), prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Dan Motreanu, Gheorghe Flutur şi Iulian Dumitrescu, alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Ilie Bolojan, Ion Dumitrel şi Hubert Thuma.

“Aceştia sunt cei zece membri ai echipei centrale de campanie şi vor asigura structura organizatorică şi vor întocmi planul de abordare a alegerilor europarlamentare de la anul. Secretarul executiv al acestei comisii este domnul Remus Borza”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, recent, la Sinaia, că liberalii au decis să meargă singuri în alegerile din 2024, “cu optimism şi cu mobilizare, cu ambiţie, cu unitate”.

România va înregistra anul viitor o premieră electorală, când vor fi organizate toate rândurile de alegeri – europarlamentare, locale, generale și prezidențiale. Seria scrutinelor va începe pe data de 9 iunie, cu alegerile pentru Parlamentul European.

La precedentul scrutin european, PNL a obținut cel mai mare scor (27%) și a obținut zece mandate în Parlamentul European, constituind baza celei de-a treia cele mai mari delegații naționale din grupul Partidului Popular European.

De altfel, Congresul Partidului Popular European înainte de alegerile europene de anul viitor va avea loc în România, liderul liberal Niculae Ciucă subliniind că această decizie reprezintă un gest de încredere al PPE față de România, de PNL și de președintele Klaus Iohannis și că obiectivul reuniunii va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare.

Congresul Partidului Popular European premergător alegerilor europene din 2024 ce va avea loc la București va fi organizat în perioada 6-7 martie 2024.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.53 mins ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA3 hours ago

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

U.E.3 hours ago

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

ROMÂNIA4 hours ago

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

ROMÂNIA4 hours ago

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 hours ago

Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA5 hours ago

FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA3 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA4 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending