Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2024

“Un discurs fondator”. De la Sorbona, Roberta Metsola face apel la cetățeni să creadă și să apere Europa, cu opt luni înainte de alegerile europene

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Istoria ne-a demonstrat că o Uniune Europeană extinsă servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională, a afirmat, în această săptămână, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un “discurs fondator” susținut la Universitatea Sorbona din Paris, la invitația publicației Le Grand Continent.

În contextul în care războiul se răspândește peste tot, iar peste opt luni vor avea loc alegerile europene, Roberta Metsola a ținut, la Sorbona, un discurs fundamental despre provocările cu care se confruntă o Uniune care navighează în ape tumultoase, consideră cei de la Le Grand Continent.

Vorbind în franceză într-o pronunție similară ca cea a lui Winston Churchill, conform spuselor sale, Metsola și-a expus viziunea pentru o Europă care se află la răscruce de drumuri: conflictul din Ucraina, războiul Sukkot dintre Israel și Hamas, extinderea Uniunii Europene și participarea cetățenilor europeni la alegeri.

“Europa trebuie să răspundă la întrebări foarte serioase. Sunt democrațiile noastre suficient de puternice pentru a răspunde la amenințări totale? Pot economia noastră deschisă și statul nostru de drept să reziste la atacuri? Trebuie ca “legea celui mai puternic” să guverneze relațiile internaționale? Acestea sunt chestiuni vitale pentru Europa. Nu avem de ales decât să ne apărăm civilizația cu fermitate și curaj”, a spus ea, în amfiteatrul Richelieu al prestigioasei universități.

Metsola a evocat și provocările interne cu care se confruntă UE – migrația, competitivitate, ambițiile privind o Europă neutră din punct de vedere climatic și o Europă digitală. De asemenea, a subliniat că sprijinul pentru Ucraina trebuie “să nu fie slăbit”.

“Trebuie să rezistăm pentru a construi și apăra pacea și libertatea. Nu avem dreptul să uităm ceea ce suntem și ceea ce ne dorim. Pentru noi înșine, pentru copiii noștri și pentru Europa”, a spus ea, amintind că face parte dintr-o generație care a fost copil când a căzut Zidul Berlinului, când un popor a manifestat Piața Tiananmen, dar și o generație care și-a amintit de prăbușirea Uniunii Sovietice și de bucuria nestăvilită a milioane de europeni în sfârșit liberi să își aleagă destinul.

“Am trăit această victorie”, a subliniat șefa Parlamentului European, în timp ce a avertizat că mișcările extremiste amenință, din nou, Europa, motiv pentru care “trebuie să regândim și să reformăm serios Europa”.

Istoria integrării europene, a indicat ea, a demonstrat că “prin crize ne asumăm responsabilitatea, că Europa avansează, se transformă, evoluează și se întărește”.

În opinia ei, dimensiunea extinderii UE trebuie abordată în ansamblu.

“Lumea nu ne așteaptă. Dacă nu îndrăznim să ne schimbăm, proiectul nostru colectiv va stagna și își va pierde relevanța. Trebuie să ne adaptăm la noua realitate geopolitică pe care am menționat-o deja. Dacă nu răspundem la apelul vecinilor noștri, alți parteneri geopolitici o vor face și vor umple golul de la granițele noastre. Am avut aceleași temeri înainte de extinderea din 2004. Cu toate acestea, istoria ne-a arătat că o Uniune Europeană extinsă, bazată pe obiective clare, servește la apărarea păcii, securității, stabilității și prosperității Europei pe scena internațională“, a spus Roberta Metsola.

 

Aceasta a precizat că acest imbold a reprezentat “motivul pentru care am luptat pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat la UE” și “pentru care credem că negocierile cu Balcanii de Vest trebuie să facă progrese”.

Însă, a atenționat ea, o astfel de perspectivă nu poate fi realizată fără reforme instituționale ale proiectului nostru politic.

O Uniune de 30, 33 sau 35 de membri nu va putea funcționa după aceleași reguli ca 27. Reforma structurii și procedurilor noastre instituționale, precum și reforma bugetului nostru european sunt esențiale. Adaptarea politicilor noastre structurale este la fel de mult pentru a se potrivi cu țările candidate cu mult înainte de aderarea lor, dar și pentru a permite Uniunii să le integreze”, a explicat Metsola.

Considerând că o Uniune extinsă, ambițioasă, unită, coerentă și eficientă este cel mai bun răspuns la populism și extremism, președinta Parlamentului European a conchis punctând că în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie 2024, “este mai important ca niciodată să reflectăm împreună asupra rolului pe care îl joacă Europa și, mai ales, asupra rolului pe care dorim să i-l dăm…”.

“Nu așteptați ca altcineva să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Deci, mergeți la vot, găsiți-vă vocea, găsiți o cauză și luptați pentru ea. Credeți în Europa. Europa merită să fie apărată și noi toți avem un rol de jucat în acest sens”, a subliniat Roberta Metsola.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2024

Iohannis, von der Leyen și Metsola, liderii de top care vor închide Congresul PPE de la București. Manfred Weber: Suntem partidul Europei Centrale și de Est, singurul care a adus lideri din Est la conducerea UE

Published

on

© Manfred Weber/ X

Corespondență din Strasbourg

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele român Klaus Iohannis vor fi liderii care vor susține discursurile de final ale Congresului Partidului Popular European de la București, unde cea mai mare familie politică din UE își va stabili strategia și manifestul electoral pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie și va desemna candidatul său cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Anunțul a fost făcut joi de liderul formațiunii, germanul Manfred Weber, care este totodată și președintele grupului PPE din Parlamentul European.

“Ziua de ieri (n.r. – miercuri, 7 februarie) a fost pentru noi, Partidul Popular European, un moment de mândrie. Să-l vedem pe Klaus Iohannis în fața noastră, ca un președinte puternic al României, prezentând ideile pentru viitorul Europei, a fost un moment extraordinar. A fost un moment de leadership în cea mai bună formă. Iar din punctul de vedere al partidului, vreau să spun că a fost cel mai bun moment al PPE. Că arătăm o perspectivă bună pentru Europa, pentru România și, în ansamblu, pentru Europa”, a spus Weber, într-un briefing de presă cu jurnaliștii români prezenți la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.

El a argumentat decizia de a organiza congresul pre-electoral al PPE la București, precizând că ea reprezintă un semnal și un simbol “în spatele căruia se află faptul că ne pasă de regiune, că dorim să îmbunătățim regiunea și că dorim să oferim regiunii o vizibilitate reală”. 

La Congresul PPE au fost invitați 12 lideri naționali din țările UE care reprezintă aceste state membre în Consiliul European, dar și lideri naționali din țări care nu fac parte din UE, inclusiv președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, al cărei partid, PAS, este membru PPE. Congresul popularilor europeni va fi deschis miercuri, 6 martie 2024, de președintele PPE, Manfred Weber, și liderul liberal, Nicolae Ciucă, PNL fiind co-organizator al Congresului.

Discursurile lui Iohannis, von der Leyen și Metsola vor oferi direcția viitorului Europei

Discursurile de la final vor aparține președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintelui României, Klaus Iohannis.

Vom prezenta ideile pentru următorul mandat și apoi vom am șansa de a vorbi cu Ursula von der Leyen, cu Roberta Metsola și Klaus Iohannis, care sunt vorbitorii de top la final, pentru a oferi cu adevărat o direcție despre viitorul Europei. Sunt multe în joc, dar ca PPE suntem întotdeauna motivați, căutăm întotdeauna idei bune pentru a rezolva problemele, pentru a gestiona lucrurile în acest moment”, a explicat Manfred Weber.

PPE, partidul țărilor din Europa Centrală și de Est, este singurul care a adus lideri est-europeni la conducerea UE

Întrebat dacă împărtășește evaluarea președintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia ar fi o eroare ca în 2024 niciun lider din Europa de Est să nu fie la conducerea unei instituții UE, Weber a făcut trimitere la istorie, arătând că singurii est-europeni care au condus instituțiile UE provin din PPE, ambii din Polonia.

“Primul a fost Jerzy Buzek, președintele Parlamentului European”, a spus liderul PPE, amintind că acesta a venit în funcție la 20 de ani de la prăbușirea comunismului și la cinci ani de la aderarea Poloniei la UE.  “Apoi Donald Tusk a devenit președintele Consiliului European timp de cinci ani”, a adăugat el.

De altfel, Weber a remarcat că decizia de a organiza Congresul la București arată că “PPE este partidul țărilor din Europa Centrală și de Est“.

Astfel, el a pledat pentru identificarea unui echilibru geografic care trebuie să fie un punct important de discuție în cadrul negocierilor post-electorale din iunie între familiile politice la nivel european.

Deși nu și-a anunțat candidatura, Ursula von der Leyen este favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Referitor la procedura Spitzenkandidat (n.r. – candidatul cap de listă), Weber, el însuși candidat în 2019, dar fără succes, a precizat că în calitate de președinte al PPE trebuie să organizeze procedura de alegere.

“Suntem mândri de ceea ce a făcut Ursula von der Leyen”, a spus liderul PPE despre cea care i-a fost preferată la conducerea Comisiei Europene în 2019 de către liderii celor 27 de state membre. El a dat ca exemplu în acest sens gestionarea crizei pandemice, fondul de redresare și reziliență, sprijinul pentru Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și pașii spre extinderea Uniunii Europene.

În acest sens, Manfred Weber a dat de înțeles că nu va candida, precizând că este “neutru în acest proces de organizare a proceduri”.

© Manfred Weber/ X

Va obține PPE conducerea tuturor instituțiilor principale ale UE?

Întrebat dacă PPE are ambiția de a obține funcțiile prezidențiale ale principalelor instituții UE – Comisie, Parlament, Consiliul European -, liderul popularilor europeni a evidențiat mandatele Ursulei von der Leyen și Robertei Metsola, dar a manifestat o abordare prudentă în privința Consiliului European.

“Ne simțim foarte bine cu Ursula von der Leyen în frunte și cu Roberta (n.r. – Metsola), o figură importantă a Parlamentului European, o figură tânără și modernă a democrației europene și, dacă îmi permiteți, sunt de asemenea mândru că noi, ca PPE, avem două femei puternice în funcții prezidențiale, ceea ce reprezintă o abordare modernă a conducerii în Europa de astăzi”, a mai spus el.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru candidatul cap de listă la nivelul PPE este data de 21 februarie, Ursula von der Leyen fiind așteptată să anunțe o decizie pe data de 19 februarie.

Cu privire la obținerea funcției de președinte al Consiliului European de către PPE, inclusiv Weber a indicat că “este prea devreme pentru a evalua orice fel de dezbatere ulterioară”. “Lucrurile sunt destul de incerte în acest moment, ce se va întâmpla, iar acesta este un alt mesaj către alegători care iau alegerile în serios. Sunt multe în joc”, a avertizat el.

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, 7 februarie 2024, un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a prezentat viziunea sa cu privire la soluțiile ce trebuie formulate la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, într-un an crucial pentru viitorul UE. Evenimentul a fost precedat de o întâlnire bilaterală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și scurte declarații de presă înainte de discurs, urmat fiind de întâlniri separate ale șefului statului cu președintele PPE, Manfred Weber, și cu eurodeputații români.

Citiți și Klaus Iohannis, despre o carieră politică la nivelul conducerii UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă să nu revină Estului. În 2019 s-a greșit, iar mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte

Înainte de a intra în sala de plen a Parlamentului European, Iohannis a calificat drept “inadmisibil” deznodământul în care, după alegerile pentru Parlamentul European, niciuna din funcțiile cheie de conducere ale instituțiilor UE nu ar reveni unei persoane din Europa de Est.

“Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”, a spus președintele, întrebat de CaleaEuropeană.ro dacă ia în considerare să își continue cariera politică la nivel european, prin numirea într-o înaltă funcție la conducerea unei instituții UE.

“Eu cred în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta este discuția, din vechea Europă. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data aceasta ca această eroare să nu se mai producă”, a subliniat președintele, în cadrul unor declarații de presă alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, înainte de un discurs în plenul PE.

El a subliniat că “Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional”, referindu-se la persoane din “vechea Europă, din est, din nord, din sud”.

“Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise”, a conchis el.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Confruntat cu critici intense, Charles Michel se retrage din cursa alegerilor europene pentru a rămâne președinte al Consiliului European

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a confruntat cu critici intense în legătură cu decizia sa de a părăsi această funcție pentru a candida la viitoarele alegeri europene, se retrage din cursa electorală, decizia survenind cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.

“Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităților mele actuale cu o determinare fermă până când acestea se vor încheia. Voi fi întotdeauna un susținător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite și stăpâne pe propriul destin”, a declarat Michel într-o postare pe Facebook, vineri seara.

“La finalul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii și direcției viitoarelor mele angajamente”, a completat el.

Politicianul belgian a precizat că decizia sa inițială “a dat naștere unei atenții intense din partea presei și a speculațiilor”.

Am prevăzut o parte dintre acestea, având în vedere natura fără precedent – unii ar spune îndrăzneață – a abordării mele”, a spus Michel, în declarația sa de pe Facebook, referindu-se la anunțul său că va candida la alegerile europene.

Dar, a adăugat el, “nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră sau să submineze această instituție și proiectul nostru european și nici să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care, în opinia mea, trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană”.

 

Decizia surprinzătoare a lui Michel de a candida la alegerile europarlamentare din iunie, ceea ce ar fi însemnat părăsirea postului cu câteva luni înainte de sfârșitul mandatului său, a provocat reacții furioase din partea oficialilor UE, a diplomaților europeni și a Parlamentului European.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Liderul celei mai influente familii politice din UE cere Europei să își construiască propriul “scut nuclear”, indiferent de cine este ales președinte al SUA

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Confruntându-se cu potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, șeful celei mai mari grupări politice din Uniunea Europeană le cere europenilor să se pregătească de război fără sprijinul Statelor Unite și să își construiască propria umbrelă nucleară.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) și al grupului omonim din Parlamentul European, care în prezent este cotat pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, i-a descris pe Trump și pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind “cei doi care au stabilit cadrul” pentru 2024.

“Vrem NATO, dar trebuie, de asemenea, să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra fără el sau în vremuri de Trump”, a declarat Weber într-un interviu telefonic pentru Politico Europe, la întoarcerea dintr-o călătorie cu trenul la Kiev.

“Indiferent de cine este ales în America, Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură în ceea ce privește politica externă și să se poată apăra în mod independent”, a mai spus influentul conservator german.

Încoronarea aparent iminentă a lui Trump ca pretendent republican la președinția SUA, după victoriile din Iowa și New Hampshire, a speriat Europa, unde este amintit ca un sceptic în privința NATO, acuzând țările UE că nu își plătesc contribuția și amenințând că nu va veni în apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

Acest lucru l-a îndreptat pe Weber spre problema supărătoare a apărării nucleare europene.

În prezent, NATO se bazează în mare măsură pe focoasele nucleare americane, care sunt desfășurate în șase baze aeriene militare din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

“Europa trebuie să construiască disuasiune, trebuie să fim capabili să descurajăm și să ne apărăm. Știm cu toții că, atunci când se ajunge la limită, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă”, a precizat el.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Putin și-a intensificat semnificativ retorica nucleară și a făcut în mod regulat amenințări atomice voalate la adresa Occidentului.

În cadrul UE, singura țară care ar putea juca un rol mai important este Franța, care deține aproximativ 300 de focoase nucleare.

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea unei descurajări nucelare europene conduse de Franța în 2020, când a cerut un “dialog strategic” privind “rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a Europei”.

Dar Germania nu a dat niciodată curs acestei oferte. În 2022, Franța a îndemnat din nou la o discuție cu Berlinul, afirmând că oferta este încă pe masă.

Potrivit lui Weber, acum este momentul să readucem în discuție această idee.

“Mi-ar plăcea să văd dimensiunea europeană a apărării nucleare ca pe un obiectiv pe termen lung. Dar atâta timp cât acest lucru nu este realist, ar trebui să preluăm oferta lui Macron și să ne gândim acum la modul în care armamentul nuclear al Franței poate fi, de asemenea, încorporat în structurile europene”, a declarat liderul PPE. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA20 mins ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.2 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ2 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.3 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA3 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G73 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO4 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending