Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Un eurodeputat român a fost ales vicepreședinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu SUA

Published

on

© Nicolae Ștefănuță/ Facebook

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (Alianța USR-PLUS/ Renew Europe) a fost ales vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Statele Unite ale Americii, în urma unei nominalizări pe care europarlamentarul român a primit-o din partea lui Guy Verhofstadt, ex-liderul fostului grup ALDE din Parlamentul European.

”Sunt vremuri tulburi, lumea se complică, dar eu cred că relaţia noastră cu SUA este mai importantă decât provocările. Vedem atacurile Turciei în Siria, întrevedem un nou posibil război comercial, precum şi mari tumultul alegerilor din SUA şi scandalul implicării ucrainene în acest joc politic”, a scris Ștefănuță, pe pagina sa de Facebook, unde a anunțat și alegerea sa.

De altfel, anterior carierei sale politice, Nicolae Ștefănuță a reprezentat Parlamentul European la Washington, fiind primul român care a asigurat legătura dintre forul european și Congresul american.

 

Potrivit acestuia, ”România trebuie să navigheze cu inteligenţă printre valurile noii geopolitici şi să arate că este un membru UE implicat şi un aliat de încredere în NATO”.

Nicolae Ștefănuță a mai anunțat că în perioada 4-5 noiembrie va avea loc o întâlnire a Delegației PE pentru relația cu SUA cu membrii din Congresul Statelor Unite, întrevederea urmând să aibă loc la Helsinki, unde cele două delegații vor vizita și Centrul European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride.

Membru al Uniunii Salvați România, Nicolae Ștefănuță a fost ales eurodeputat pe listele Alianței 2020 USR-PLUS și și-a preluat mandatul la 2 iulie 2019. În Parlamentul European, acesta activează în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și în Comisia pentru bugete (BUDG), fiind membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO)

Anterior carierei sale politice, a lucrat la Parlamentul European încă din anul 2007, ca expert în comisiile de agricultură și de buget și apoi ca diplomat al Uniunii Europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, întâlnire cu procurorul-șef al UE: ”Am fost onorat să discut cu Laura Codruța Kövesi despre ajutorul pe care i-l putem aduce”

Published

on

© Nicolae Ștefănuță/ Facebook

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuțu (Alianța USR – PLUS, Renew Europe) a avut joi o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, noul procuror-șef al Parchetului Public European, discuțiile axându-se pe sprijinul pe care Parlamentul European îl poate oferi EPPO.

Astăzi a fost o zi foarte importantă pentru mine. A fost ziua în care am simțit că pot fi util unei lupte importante pe care o femeie excepțională, venită din același oraș ca mine, a dus-o ani întregi în România și o va aduce de la anul în Europa. Am fost onorat să discut cu Laura Codruța Kövesi despre ajutorul pe care i-l putem aduce, în special din poziția pe care o ocupăm în comisia de bugete a PE. EPPO, Parchetul European pe care Laura îl conduce, are nevoie de resurse reale așa încât munca lui să poată fi eficientă. Îi urez succes și aștept să lucrăm cât mai aproape împreună“, a scris Ștefănuță, pe Facebook.

După alegerile europene din luna mai, Nicolae Ștefănuță a obținut primul său mandat de europarlamentar în grupul politic Renew Europe și este membru în două comisii europarlamentare: comisia pentru bugete (BUDG) și comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), dar și membru supleant în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO).

Totodată, Ștefănuță este și vicepreședintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite.

Laura Codruţa Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE, și-a început la 31 octombrie 2019 mandatul după o serie de decizii și momente oficiale pe plan european.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și ministrul pentru afaceri europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen, țara care asigură președinția Consiliului UE, au semnat, la Strasbourg, decizia privind numirea acesteia în calitate procuror-șef european al Biroului Procurorului Public European, marcând ultima etapă formală în acest proces care a debutat la începutul anului.

Conferința Președinților din Parlamentul European, organismul care reunește pe președintele instituției și pe liderii grupurilor politice, a făcut pe 17 octombrie ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european.

Laura Codruţa Kövesi, primul procuror-șef din istoria Uniunii Europene, își poate începe mandatul în fruntea Biroului Procurorului Public European, o instituție așteptată să devină operațională la finalul anului 2020, a anunțat Parlamentul European într-un comunicat în care a publicat decizia de validare a numirii lui Kövesi în funcție.

Decizia Conferinței Președinților a venit după ce Consiliul Uniunii Europene a convenit luni, 14 octombrie, numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror șef european.

Echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene au ajuns, la 24 septembrie, la un acord final pentru ca Laura Codruța Kövesi să devină primul procuror-șef al Biroului Procurorului Public European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Deputatul european, Nicu Ștefănuță, și-a deschis primul birou europarlamentar în Sibiu, transformând ”un magazin al umilinței naționale într-o casă a Europei”

Published

on

© Rareș Helici - Nicu Ștefănuță/ Instagram

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR, RenewEurope), vicepreședintele Delegației pentru Relația cu Statele Unite, și-a deschis primul birou europarlamentar în Sibiu, transformând ”un magazin al umilinței naționale într-o casă a Europei”.

”Un magazin al umilinței naționale a fost transformat astăzi într-o casă a Europei reunind sub acoperișul său cele 3 etnii istorice ale Sibiului: germanii, maghiarii și românii”.

”Îmi doresc ca acest cabinet să fie un acoperiș sub care cei care au stat afară la “Vă vedem” să se poată încălzi. În care oamenii care fac lucruri bune în Sibiu să se poată întâlni și să discute despre proiecte, fie că e vorba de mediu, de sănătate, de tineri, de oameni care se preocupă pentru drepturile animalelor, sau de Sibiu ca centru de relații internaționale”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.


După alegerile europene din luna mai, Nicolae Ștefănuță a obținut primul său mandat de europarlamentar în grupul politic Renew Europe și este membru în două comisii europarlamentare: comisia pentru bugete (BUDG) și comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), dar și membru supleant în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO)

Mai multe informații despre activitatea europarlamentarului român, aici.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR, Renew Europe), despre comisarul european din partea României: Ursula von der Leyen face bine să aștepte rezultatul consultărilor președintelui Iohannis cu partidele politice pentru că nu mai poate fi vorba de o numire făcută de PSD

Published

on

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR, Renew Europe), vicepreședintele Delegației pentru Relația cu Statele Unite, consideră că președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ,,face bine să aștepte rezultatul consultărilor președintelui Iohannis cu partidele politice pentru propunerea unui comisar european din partea României” deoarece ,,nu mai poate fi vorba de o numire făcută de guvernul demis al Vioricăi Dăncilă”, în contextul în care propunerea lui Dan Nica a fost refuzată pentru a doua oară de von der Leyen, potrivit unui interviu acordat corespondentului caleaeuropeana.ro, la Strasbourg.

Discutând despre nominalizarea lui Thierry Breton pentru postul de comisar european din partea Franței, propunere care afectează echilibrul de gen din Comisia von der Leyen, eurodeputatul USR a subliniat faptul că presiunea pe România de a propune o femeie va crește:

,,Probabil că nominalizarea unui bărbat din partea Franței care să o înlocuiască pe Sylvie Goulard va crește presiunea pe România pentru a propune o femeie. Iar faptul că Sylvie Goulard a căzut după votul europarlamentarilor mi se pare un gest de normalitate.”

Citiți și Emmanuel Macron s-a decis: Franța îl propune pe Thierry Breton pentru postul de comisar european, afectând echilibrul de gen dorit de Ursula von der Leyen

Ștefănuță a explicat că franțuzoaica ,,nu a reușit să clarifice anumite aspecte de integritate, iar standardele sunt standarde”:

,,Pentru partidele din Renew, lupta anticorupție este esențială și nu ne permitem niciun fel de deviere de la această linie. La nivel intern, este o chestiune constituțional pentru că USR luptă împotriva corupției, iar in Parlamentul European nu ne interesează de unde provii”, a precizat europarlamentarul.

În ceea ce privește reacția Franței și a grupului Renew, care ar fi denunțat un joc politic, după respingerea lui Sylvie Goulard, eurodeputatul USR a recunoscut că ,,aceasta era o profesionistă, un om foarte bine calificat, dar chestiunile de integritate nu au fost clarificate la timp și rezultatul este cunoscut deja”.

În acest context, în care atât Franța, cât și Ungaria au propus un candidat pentru funcția de comisar, dar România întârzie cu o propunere, după ce președintele-ales al Comisiei Europene l-ar fi refuzat din nou pe Dan Nica, Nicu Ștefănuță punctează că ,,nu ne permitem, în al doisprezecelea ceas, decât să avem o propunere bună”.

,,Cred că doamna von der Leyen și-a învățat lecția cu guvernul Dăncilă și face bine să aștepte rezultatul consultărilor președintelui Iohannis cu partidele politice în privința comisarului european pentru că nu mai poate fi vorba despre o numire făcută de PSD. Trebuie să vorbim despre cineva care este acceptabil pentru întreg eșicherul politic românesc. O nominalizare proastă ne-ar duce la un eșec”, a punctat acesta, care a adăugat ,,că doar un profesionist, cu competențele necesare, s-ar putea afla pe aceste holuri”.

Referitor la respectarea echilibrului de gen în componența Comisiei, eurodeputatul precizează că ,,ar fi de preferat o femeie, având în vedere și nominalizarea Franței, însă cel mai important este să fie un profesionist care să se potrivească cu portofoliul Transporturilor, pe care sper să-l păstrăm”, a spus acesta.

Membru al Uniunii Salvați România, Nicolae Ștefănuță a fost ales eurodeputat pe listele Alianței 2020 USR-PLUS și și-a preluat mandatul la 2 iulie 2019. În Parlamentul European, acesta activează în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și în Comisia pentru bugete (BUDG), fiind membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO)

Anterior carierei sale politice, a lucrat la Parlamentul European încă din anul 2007, ca expert în comisiile de agricultură și de buget și apoi ca diplomat al Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending