Un membru al Congresului SUA cere punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru obstrucționarea justiției: Nimeni nu este mai presus de lege

Un membru al Congresului american a devenit primul care a cerut punerea sub acuzare a președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, informează The Indepenedent.

Foto: Wikipedia

Stau în fața dumneavoastră astăzi cu un sentiment de responsabilitate și datorie față de oamenii care m-au ales, un sentiment de datorie față de această țară și față de Constituția Statelor Unite ale Americii. Stau astăzi în fața dumneavoastră pentru a cere punerea sub acuzare a președintelui SUA pentru obstrucționarea justiției“, a precizat Al Green, reprezentantul statului Texas, în cadrul unui discurs în Camera Reprezentaților. potrivit The Hill.

Nimeni nu este mai presus de lege, iar acest lucru îl include și pe președintele Statelor Unite ale Americii“, a completat Al Green.

“Centățenii americani nu participă la democrație doar în ziua alegerilor. Vorbesc cu poporul american. Este vremea să ne spună unde se poziționeză”,a completat Al Green.

Poziția adoptată de acesta vine și exercită și mai multă presiune asupra lui Donald Trump, după ce au ieșit la iveală informații potrivit cărora acesta i-a cerut fostului director al FBI, James Comey, să renunțe la ancheta asupra fostului său consilier în securitate, Mike Flynn, acuzat că ar fi avut legături strânse cu diplomați ruși.

Generalul Flynn a fost nevoit să demisioneze, la 13 februarie, după ce presa a dezvăluit că acesta s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, iar ulterior l-a indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence cu privire la discuțiile purtate. Solicitarea președintelui SUA cu privire la oprirea anchetei ar fi fost formulată în luna februarie, cu ocazia unei întâlniri în Biroul Oval, şi este menţionată într-un memo scris de Comey la puţin timp după aceea. Acest scandal ameninţă președinţia lui Donald Trump, întrucât asemenea note scrise de un agent FBI sunt acceptate de justiţia americană drept dovezi credibile ale discuţiei, relatează cotidianul american.

Politica de impeachment a fost pusă în aplicare doar de 3 ori în istoria Statelor Unite, două dintre încercări fiind încununate de succes, referindu-ne la cazurile lui Andrew Johnson și Bill Clinton.

Andrew Johnson a fost pus sub acuzare atunci când Congresul a devenit nemulțumit de modul în care a rezolvat problemele Reconstrucției Sudului de după Războiul Civil. Johnson a fost achitat în Senat la diferență de un vot și a rămas în funcție. William J. Clinton a fost acuzat de sperjur și obstrucționarea justiției, fiind, în cele din urmă, achitat de Senat.

Cazul lui Richard Nixon s-a soldat cu un eșec, având în vedere că acesta și-a dat demisia, procedurile fiind sistate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.