Un nou impas pentru Angela Merkel: Negocierile pentru o nouă coaliție de guvernare ”au intrat în prelungiri”

Discuțiile între conservatorii cancelarului german Angela Merkel și doi potențiali parteneri de coaliție – liberalii și verzii – s-au blocat în primele ore ale zilei de vineri pe fondul diferențelor legate de migrație și politicile financiare, relatează DPA.

După 15 ore de la începerea discuțiilor, conservatorii Angelei Merkel — (CDU /Uniunea Creștin-Democrată/ și aliatul său bavarez CSU /Uniunea Creștin-Socială/) — Partidul Liber Democrat (FDP, centru-dreapta) și Verzii au convenit să ia o pauză și să reia discuțiile vineri la prânz, scrie Agerpres.

Un termen limită pentru a se ajunge la un acord dacă să se meargă cu negocierile oficiale mai departe a fost stabilit pentru vineri.

“Vom continua astăzi”, a spus Merkel după încheierea discuțiilor în condițiile în care liderul german nu va participa vineri la Summitul Social al UE de la Göteborg.

Joi, comisarul european pentru buget, germanul Gunther Oettinger, a atenționat că un eșec al tratativelor în formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin ar afecta Europa și ar consolida poziția populiștilor.

Angela Merkel, care vizează un al patrulea mandat de cancelar, stabilise inițial data de 16 noiembrie pentru încheierea negocierilor preliminare destinate să se ajungă la un acord de principiu privind formarea viitorului guvern.

Presa a speculat că în caz de eșec este probabil ca în săptămânile următoare să fie convocate alegeri anticipate. Într-un astfel de scenariu, Angela Merkel este departe de a fi sigură că va rămâne în fruntea familiei sale politice.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.