Connect with us

BUSINESS

Un nou inceput: HIDROELECTRICA ANGAJEAZĂ 67 DE MANAGERI

Published

on

 

HidroelectricaHidroelectrica a fost și este în continuare unul dintre cei mai importanți jucători pe piața energiei din România. Timp de 50 de ani, compania a fost reper pentru modernizarea României. Finanțată de stat în comunism, Hidroelectrica a fost cheia industriei energetice și un pilon al investițiilor conexe – irigații, construcții hidrotehnice, amenajări ale unor bazine hidrografice.

După Revoluția din 1989, după mai multe transformări ale Sistemului Energetic Național, Hidroelectrica a devenit societate pe acțiuni. Nevoia de perfomanță în sistem capitalist s-a suprapus pe o schemă de funcționare învechită. Peste acestea, au intervenit interesele politice, care au făcut ca posturile de conducere din companie să fie încredințate unor persoane susținute (doar) politic. Influența politică s-a suprapus, la rândul ei, cu interesele economice ale clienților politici. Și nu numai…

Presupunem că nimeni nu a vrut să omoare găina care făcea ouă de aur, astfel încât guvernările succesive din România au permis companiei să se dezvolte. Unele hidrocentrale au fost retehnologizate, automatizarea a pătruns în zona serviciilor de sistem, iar astăzi, în caz de dezechilibre, Hidroelectrica este singura entitate capabilă să acopere, în doar două minute, necesarul de energie al țării.

Cu toate acestea, colosul avea picioare de lut… În vara lui 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvență. Cum a ajuns să fie îngenunchiată cea mai mare companie de producere a energiei? Cifrele arătau că Hidroelectrica se îndreaptă spre colaps. Contractele păguboase cu “băieții deștepți”, cumpărarea – pentru revânzare – de energie termo, mult mai scumpă, sute de obiective de investiții deschise fără finanțare adecvată, precum și o politică de personal supradimensionată au dus Hidroelectrica în prăpastie. Minusul depășea un milliard de euro.

Soluție radicală și, în general asociată cu falimentul, insolvența s-a dovedit, în acest caz, o formulă de reorganizare și eficientizare a companiei. Conform administratorului judiciar, avocatul Remus Borza, procedura insolvenței se apropie de final. Curățată de căpușe, reașezată într-o schemă de funcționare bazată pe eficiență, Hidroelectrica face astăzi pionierat și în selecția echipei de management. Cum una dintre cauzele insolvenței a fost managementul deficitar, administratorul judiciar a decis ca toate nivelurile de top si middle management trebuie regandite pe principii solide de guvernanță corporatista și scoase la concurs.

Este pentru prima data in istoria companiilor românești, fie cu capital de stat sau privat, cand se organizeaza un proces de selectie de asemenea anvergură. Indiscutabil, managementul defectus a contribuit la colapsul companiei. Am preluat Hidroelectrica cu datorii de un milliard de euro, decapitalizata  de “baieti destepti” si capusata de 500 de contracte impovaratoare. Prin implementarea, intr-un timp foarte scurt, a unor masuri de eficientizare, am reusit sa obtinem, in ultimele patru luni, un profit de 43 de milioane de euro. Daca un avocat a reusit, cu atat mai mult vor reusi 67 de profesionisti angajati exclusiv pe competențe profesionale și capabilități manageriale”, este convingerea lui Remus Borza, administratorul judiciar.

Companiile aflate în proprietatea statului nu sunt în general asimilate cu mediul de lucru competitiv sau cu competența managerială, chiar daca sunt de importanță strategică. Cel mai frecvent, managementul și mediul de lucru în companiile aflate majoritar în proprietatea statului se schimbă abia după privatizare. Hidroelectrica face acest lucru fără să aștepte privatizarea.

Cu o echipa de management competentă și cu un plan de reorganizare care deja dă rezultate, Hidroelectrica va putea aborda strategia pentru viitor cu alt suflu, iar dezvoltarea companiei va fi cu siguranță diferită.

Pentru aceast proces, Hidroelectrica a angajat firma Pedersen&Partners, care, alături de administratorul judiciar Euro Insol, va coordona proiectul de recrutare si selectie, asigurând deplina transparență a acestuia. Mona Neagoe, Partener la firma de executive search Pedersen&Partners, explică miza acestui proces: “Misiunea noastra si a Euro Insol este sa coordonăm desfășurarea proiectului și să ne asigurăm că selecția se va face exclusiv pe criterii de competență. Credem că implicarea noastră în proiect îi va convinge pe profesioniștii de top că se dorește o schimbare profundă pe care amploarea proiectului o face posibila. Un aspect important în acest proces de recrutare este păstrarea confidențialității, iar cei care vor candida pot fi siguri că opțiunea lor pentru un anumit rol va fi tratată cu maxima atenție și confidențialitate”.

Concursul pentru ocuparea celor 67 de posturi de top si middle management va face obiectul unei campanii speciale în presa scrisă, la televiziune si online. Posturile vizate includ pozițiile de Director de Productie, Director Financiar, Director Furnizare și Director de Retehnologizare, Directori de sucursale și Manageri de departamente.

Modalitatea de depunere a candidaturilor va fi exclusiv online, pe site-ul Hidroelectrica, unde candidatii vor găsi detalii despre fiecare post în parte, atât la nivel de executiv, cât și la nivel de sucursala. Selectia este deschisa tuturor profesionistilor din afara sau din interiorul companiei. Pe lângă o procedură de selecție pe criterii bine stabilite, procesul va include verificarea de referinte pentru candidații finaliști, etapă obligatorie, conform practicilor internaționale.

Hidroelectrica are nevoie de manageri cu viziune si experienta, care au trecut prin programe de reorganizare a unor companii pe criterii de performanta si eficienta. Iesirea din insolventa este primul pas. Sunt inca necesare masuri rapide pentru o dezvoltare sustenabila. Trebuie reduse investitiile paguboase, cheltuielile nejustificate cu mentenanta, schema supradimensionata de personal, trebuie optimizate o serie de procese – si totul, foarte repede!

“Hidroelectrica se va transforma din traditionalul producator de energie pe piata nationala intr-un jucator regional. Diferența o va face echipa de management, iar noi garantam o procedura de selectie transparenta, fara ingerinte politice. Am schimbat extrem de multe lucruri in numai cateva luni, iar rezultatele se vad. Pentru ca schimbarea si rezultatele sa fie sustenabile, Hidrolectrica are nevoie acum de o echipa de management performanta si solida, care sa-si asume mandatul de schimbare cu toate provocările inerente unui astfel de proces”, crede Remus Borza.

Sa pui umarul la restructurarea si profesionalizarea uneia dintre companiile de marca ale Romaniei este o sansa unica si o misiune dezirabila pentru un profesionist de top. Există precedente, insa ele s-au intamplat dupa ce procesul de privatizare avusese loc: OMV, BCR, Romtelecom sunt cele mai cunoscute exemple. Hidroelectrica incearca sa schimbe echipa si mediul de lucru acum, asumându-și cu responsabilitate importanța strategică a unei companii de stat; poate că de aceea proiectul de recrutare si selectie se numeste, sugestiv, “Phoenix”. Pentru ca un profesionist sa isi asume un astfel de mandat, are nevoie de competenta, perseverenta, onestitate si patriotism. Românii au prilejul de a dovedi ca nu numai echipe de management importate pot face acest lucru.

Pentru detalii privind procesul de recrutare accesati www.hidroelectrica.ro

BUSINESS

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru comunitatea de business: România este o țară sigură, angrenată într-un proces de dezvoltare economică

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la Conferința ”Romania Business & Investment Roundtable”, a transmis un semnal de încredere comunității de business și i-a asigurat pe investitori că „România este o țară sigură, ferm atașată valorilor democratice și angrenată într-un proces de consolidare și dezvoltare economică.”

„Stabilitatea economică și susținerea mediului de afaceri, coeziunea socială, consolidarea relațiilor cu statele și organizațiile internaționale care gândesc în termenii democrației și economiei de piață fac parte din viziunea Guvernului României. Modelul nostru economic, bazat pe reziliență, coeziune și solidaritate, precum și determinarea de a rămâne în prima linie a procesului  de transformare pe care îl implică noul proiect european, mențin România drept destinație favorabilă de afaceri. Înainte de a încheia și a mulțumi încă o dată organizatorilor, doresc să fac mențiunea că în tot ceea ce reprezintă obiectivul Guvernului nostru avem ca prioritate crearea unui mediu de afaceri, așa cum spuneam, sigur și, de asemenea, identificarea de soluții pentru ceea ce înseamnă punerea în valoare a cetățeanului – pentru că, în conformitate cu Programul de Guvernare, în centrul acestuia se află cetățeanul; de asemenea, este partea prin care dorim foarte mult să sprijinim menținerea locurilor de muncă și, în general, tot ceea ce înseamnă o creștere economică sustenabilă”, a transmis prim-ministrul în discursul său.

De asemenea, Nicolae Ciucă a subliniat că România în calitate de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, „se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată. Cea mai puternică Alianță politică și militară este acum în România și acționează unit pentru întărirea Flancului Estic.”

„Redresarea și reziliența la nivel economic, coeziunea și solidaritatea în plan social, coordonarea și fermitatea acțiunilor guvernamentale vor reprezenta pilonii proiectului nostru comun și izvorul unui mesaj de încredere pe care doresc să-l transmit astăzi, la București, investitorilor care doresc să vină și să-și extindă afacerile în România. Guvernul României acționează în baza unui plan de măsuri bine articulat, elaborat la scurt timp după izbucnirea agresiunii militare și adaptat permanent la evoluțiile europene și internaționale”, a mai adăugat acesta. 

Continue Reading

BUSINESS

Klaus Iohannis: Bugetul pentru 2022, esențial pentru o concepţie financiară sănătoasă gândită în jurul absorbţiei fondurilor europene și a sumelor din PNRR

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul evenimentului “Topul Naţional al Firmelor 2021 – Economia merge înainte” în care subliniază că perioada încercărilor pentru economie nu s-a încheiat, iar noul Guvern va avea şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei. El a pledat astfel pentru ca bugetul pentru 2022 să fie un instrument esenţial pentru implementarea unei concepţii financiare sănătoase gândite în jurul obiectivului de absorbţie a fondurilor europene și a sumelor alocate prin PNRR.

“Ştim cu toţii că perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat. Noul Guvern va avea, printre altele, şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei noastre. În această perioadă de redresare economică, avem nevoie de consolidarea capitalului românesc şi de atragerea de noi investiţii, axate pe valoare adăugată ridicată. Mediul de afaceri are nevoie de performanţe cantitative, dar mai ales calitative, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi firmele mari să evolueze cu ambiţie şi viziune pentru economia viitorului”, a spus şeful statului în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în cadrul evenimentului organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Preşedintele Iohannis a susținut că economia “merge înainte şi România trebuie să meargă înainte, pe calea dezvoltării sustenabile, prin investiţii, prin inovare şi digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar şi printr-o relaţie onestă între stat şi mediul de afaceri”.

Potrivit şefului statului, companiile incluse în Topul Naţional sunt exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa, dar şi rezilienţa.
 El a arătat că, în 2020, scăderea economiei româneşti a fost mai redusă, iar anul acesta revenirea este mai intensă, comparativ cu majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Acesta a adăugat că că creşterea investiţiilor nete în economie cu peste 10% în prima jumătate a anului reflectă, în ansamblu, obiectivul trecerii de la modelul bazat pe consum la creşterea bazată pe investiţii, însă, în această privinţă şi la acest moment, investiţiile publice din bani naţionali şi absorbţia fondurilor europene încă sunt tributare în execuţie, în raport cu estimările programate în buget.

Citiți și Previziunile economice de toamnă pentru România: Până la sfârșitul anului, PIB-ul va depăși nivelurile anterioare pandemiei. Economia va crește cu 7% în 2021 și cu 5,1% în 2022

“În ceea ce priveşte dinamica PIB, creşterea din 2021 va fi una consistentă, peste estimările realizate de-a lungul anului, însă proiecţiile globale arată că acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat. Încetinirea creşterii economice, estimată pentru anii următori, impune soluţii de natură structurală pentru economia noastră. Dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei. De exemplu, în planul dezechilibrelor externe, este îngrijorătoare adâncirea continuă a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, chiar în raport cu vârfurile înregistrate anul trecut. Totodată, pe fondul creşterii preţurilor la materii prime şi energie, ne confruntăm cu scumpiri în lanţ, iar rata inflaţiei, ajunsă la 7,9% în luna octombrie, ridică serioase probleme de scădere a puterii de cumpărare. De altfel, inflaţia pare să fi redevenit, dintr-o dată, principalul risc la adresa stabilităţii financiare la nivel global”, a susținut el.

Şeful statului a precizat că, în acest context, că România are nevoie de o analiză mai aprofundată a acestor evoluţii şi de măsuri concrete, pragmatice şi sustenabile, pentru consolidarea creşterii economice şi pentru susţinerea nivelului de trai al cetăţenilor.

“Economia merge înainte, însă trebuie să ne asigurăm că nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme şi politici axate pe obiective de dezvoltare sănătoasă. Trebuie asumate o direcţie corectă, un parcurs clar şi mecanisme eficiente de implementare, prin care să revenim la obiectivele de sustenabilitate. Dincolo de urgenţele prezentului, avem mize esenţiale pe termen mediu şi lung”, a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a subliniat că provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar şi datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluţiilor economice viitoare.

“Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esenţial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepţii financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbţie a fondurilor europene şi ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanţare europeană. În perioada următoare, 13% din suma nerambursabilă alocată României prin PNRR va intra în ţară ca prefinanţare. Este semnul că trebuie să pregătim cu maximă seriozitate implementarea proiectelor asumate”, a declarat Iohannis.

El susţine că România are de recuperat, totodată, pregătirea cadrului financiar multianual.

“România ar putea atrage peste 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaţionale, dar la finalul anului 2021 încă se discută despre priorităţi şi despre programare. Discuţiile sunt necesare, negocierile sunt bune, însă, realist vorbind, economia şi societatea românească au nevoie de rezultate concrete şi la momentul oportun. O infrastructură de transport care să genereze dezvoltare pe orizontală, securitate şi independenţă energetică, competenţele viitorului şi inovarea tehnologică în procesele de producţie sunt obiective clare, deja asumate. În anii următori, avem de înfruntat provocarea-cheie a capacităţii de implementare, atât a proiectelor de investiţii, cât şi a reformelor necesare”, conchide el.

Continue Reading

BUSINESS

BNR: Investițiile străine directe au crescut cu 196% față de anul trecut și cu 1,26 miliarde de euro în ultimele două luni, ajungând la 4,39 miliarde

Published

on

© Calea Europeană/ Diana Zaim

Investiţiile străine directe au ajuns la 4,394 miliarde de euro în primele opt luni, comparativ cu 1,481 miliarde de euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creştere de 196,69%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, informează Agerpres.

“Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,394 miliarde de euro (comparativ cu 1,481 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,803 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 591 milioane euro”, se spune în comunicat.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele opt luni din 2021, cu 44,8%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 3.612 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 3.612 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 28,241 milioane de dolari, de peste două ori mai mare faţă de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-august 2020, de 13,032 milioane de dolari.

În august au fost înmatriculate 508 de societăţi cu participare străină la capital. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,8% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (24,41%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (14,57%).

La finele lunii august 2021, în România existau 234.588 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,144 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.241 (capital subscris de 3,909 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,687 miliarde de dolari, în 5.623 de firme, conchide sursa citată

În comparație cu datele precedente furnizate de BNR, investiţiile străine directe au crescut cu aproximativ 1,26 miliarde de euro în următoarele două luni față de cifrele prezentate în luna iunie. Investiţiile străine directe în România ajunseseră la 3,138 miliarde de euro în primele şase luni, comparativ cu 996 milioane euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creştere de 215%.

Anul trecut, pentru prima dată, Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică au publicat în rapor­tul anual asupra investiţiilor străine directe în România, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini.

Potrivit datelor citate de Ziarul Financiar, Germania este principalul investitor străin direct în România, cu 13,1 miliarde de euro, având o pondere de 14,9% din ISD, urmată de Austria (10 miliarde, 11,4% pondere), Franța (8,2 miliarde, 9,4% pondere), Italia (7,4 miliarde, 8,5% pondere), SUA (5,8 miliarde, 6,6% pondere), Olanda (5,5 miliarde, 6,2% pondere) și Marea Britanie (3,8 miliarde, 4,4% pondere).

Continue Reading

Facebook

NATO46 mins ago

Jens Stoltenberg a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre importanța politicii NATO a ”ușilor deschise”, în încercarea de a-l convinge să renunțe la opoziția față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ROMÂNIA2 hours ago

România trimite Ucrainei măști chirurgicale, viziere și combinezoane

SUA3 hours ago

În fața ”provocărilor secolului XXI”, SUA și Coreea de Sud se angajează să ”aprofundeze cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente, precum și în cel al securității cibernetice”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Canada interzice comerțul cu bunuri de lux cu Rusia și adaugă alte 14 persoane pe lista sancțiunilor

MAREA BRITANIE6 hours ago

Ministrul britanic de externe: Moldova ”ar trebui echipată conform standardelor NATO”

ROMÂNIA7 hours ago

MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România după ce președinta Katalin Novak a declarat că își ”asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”

U.E.8 hours ago

Germania respinge ideea constituirii unei noi datorii comune europene pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

ONU9 hours ago

Uniți pentru Ucraina: UE, România și alte 40 de țări, printre care SUA și Regatul Unit, sprijină Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.2 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO2 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac2 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU2 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

SUA3 days ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

Team2Share

Trending