Connect with us

U.E.

”Un nou început pentru Europa”. Liderii celor trei instituții europene se angajează să lucreze din greu pentru a construi un nou parteneriat între UE și Regatul Unit: Geografia și istoria noastră comune ne leagă

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Uniunea Europeană va lucra din greu pentru a construi un viitor în care să fie aliată și parteneră a Regatului Unit, după Brexit, care urmează să se producă vineri la 23.00 GMT (1.00, ora României), au precizat liderii instituțiilor europene în cadrul unui articol de opinie publicat în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeintung, potrivit Reuters, citat de Adevărul.ro, spunând că, pentru ei ”ziua de astăzi va fi una de reflectare și emoții mixate”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Parlamentului European, David Sassoli și-au exprimat astfel regretul față de ieșirea Regatului Unit din UE, primul care se desprinde de familia europeană după 47 de ani de prezență.

”Aceste emoții reflectă atașamentul nostru pentru Regatul Unit, care transcende calitatea de membru al Uniunii Europene. Am regretat întotdeauna decizia Regatului Unit de a pleca, dar trebuie să o respectăm”, au subliniat cei trei lideri europeni în cadrul materialului mai sus menționat, amintind de cotribuția pe care au avut-o britanicii, prin reprezentanții lor în instituțiile europene, la conturarea politicilor ”care au îmbunătățit viața a milioane de europeni”.

Semnalând că ”fiecare decizia are o urmare”, liderii instituțiilor europene au punctat nevoia unei abordări raționale, fiind nevoie ”să ne uităm spre viitor și să construim un nou parteneriat între vechi prieteni. Împreună, cele trei instituții, vor face tot ce le stră în putință pentru a transforma acest eveniment într-un succes. Suntem pregătiți să fim ambițioși”, mai este scris în articol.

von der Leyen, Michel și Sassoli atrag atenția că un strâns parteneriat va depinde de deciziile care trebuie încă adoptate. ”Fără libera circulație a oamenilor, nu poate exista libera circulație a capitalurilor, bunurilor și serviciilor. Fără condiții echitabile privind mediul, forța de muncă, impozitarea și ajutoarele de stat, nu poate exista acces la piața unică. Fără a fi membru, nu puteți păstra beneficiile apartenenței”, au mai spus cei trei lideri.

Îndreptându-și privirea spre europeni, cei trei președinți au făcut apel la unitate.

”Mâine va fi un nou început și pentru Europa. Ultimii ani ne-au apropiat – ca națiuni, ca instituții, ca oameni. Ne-au amintit tuturor că Uniunea Europeană este mai mult decât o piață sau o putere economică, că însemană valori pe care le împărtășim și le apărăm cu toții. Cât de puternici suntem când suntem împreună. Putem pentru că avem cea mai mare piață internă din lume. Putem pentru că suntem partenerul comercial de top pentru 80 de țări. Putem pentru că suntem o Uniune de democrații vibrante. Putem, deoarece popoarele noastre sunt hotărâte să promoveze interesele și valorile europene pe scena mondială. Putem, deoarece statele membre ale UE își vor folosi puterea economică considerabilă și colectivă în discuțiile cu aliații și partenerii – Statele Unite, Africa, China sau India. (…) Dar putem doar dacă acționăm împreună: oameni, națiuni, instituții. Și, noi, ca președinți ai acestor trei instituții, suntem pregătiți să ne facem partea noastră.”, este precizat în articolul de opinie.

După trei ani și jumătate de zbateri, caracterizați de discuții aprinse, pe parcursul cărora Regatul Unit a suferit ”inutil”, la fel ca ”noi, ceilalți”, după cum preciza vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans într-o ”scrisoare de dragoste” publicată la 26 decembrie 2019, promisiunea politică a fostului premier David Cameron, transpusă în referendumul organizat la 23 iunie 2016, în care 17.410.742 (51.89%) dintre britanici au votat pentru părăsirea blocului comunitar, se va concretiza.

La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora României), statul care l-a dat istoriei pe Winston Churchill, personalitate politică britanică care a militat pentru crearea unei Europe unite după Al Doilea Război Mondial, idee explicată în discursul memorabil susținut în luna septembrie a anului 1946 în aula Universității din Zurich prin ”înființarea unui fel de State Unite ale Europei”, va părăsi Uniunea Europeană.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele francez Emmanuel Macron a promis miercuri că Parlamentul European va primi drept de inițiativă legislativă în cadrul Uniunii Europene, o prerogativă care aparține Comisiei Europene, într-un discurs susținut în hemiciclul de la Strasbourg și cu puternice accente cu privire la valorile democratice, protejarea democrației liberale și apărarea statului de drept.

“Aș dori să vă spun că președinția franceză va fi o președinție de promovare a valorilor care ne sunt dragi și care, poate pentru că sunt considerate de la sine înțelese, au sfârșit prin a fi slăbite în ultimii ani. Noi suntem generația care redescoperă precaritatea statului de drept și a valorilor democratice”, a deplâns liderul de la Elysee, în intervenția în care a prezentat prioritățile președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

El a arătat că democrația liberală a demonstrat în această perioadă pandemică contrariul “unei idei preconcepute”, aceea că acest sistem “ar fi obosit și ar fi incapabil să facă față marilor provocări ale secolului”.

“Cu toate acestea, vreau să spun aici cât de mult au arătat aceste ultime luni că gestionarea pandemiei de către democrații, cu dezbateri parlamentare, cu o presă liberă, cu sisteme academice și de cercetare libere și deschise, a condus la decizii care protejează mult mai mult viețile și economiile decât cele ale regimurilor autoritare. Concret, am demonstrat cu toții, împreună, contrariul unei idei preconcepute care se înfiripa. De aceea vom fi acolo pentru a lupta pentru democrația liberală. O luptă pentru a ne apăra procesele electorale de încercările de interferență străină, o luptă pentru a continua să promovăm suveranitatea popoarelor”, a punctat Macron.

În acest sens, vom avea de lucru până în primăvară, în cadrul conferinței privind viitorul Europei. Și dacă va face recomandarea, președinția franceză, împreună cu Germania – acordul de coaliție a fost foarte clar în acești termeni – va acorda Parlamentului dumneavoastră dreptul de inițiativă legislativă“, a spus el, în aplauzele sălii.

O astfel de propunere a fost formulată și de Ursula von der Leyen, în iulie 2019, când a cerut votul Parlamentului European pentru șefia Comisiei Europene. Luna trecută, tot în același loc – plenul de la Strasbourg – președintele francez a pledat pentru liste transnaționale la alegerile europene și ”drept de inițiativă” pentru Parlamentul European, într-un discurs susținut cu ocazia comemorării unui an de la decesul fostului preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing

Liderul francez a cerut o luptă continuă pentru statul de drept, pentru simpla idee că există drepturi universale ale omului care trebuie protejate de febra istoriei și a conducătorilor ei.

Trebuie să fim cu toții parte a acestui stat de drept care este existențial pentru Europa noastră, ale cărui principii au fost construite de istoria noastră și sunt rodul angajamentelor noastre comune. Sfârșitul statului de drept este domnia arbitrariului. Sfârșitul statului de drept înseamnă o întoarcere la regimurile autoritare, la bâlbâiala istoriei noastre. Da, în spatele tuturor acestor lucruri se află o luptă ideologică. Această luptă este purtată de mai multe puteri autoritare la granițele noastre și se întoarce în mai multe dintre țările noastre”, a insistat Macron.

Invocând împlinirea a 20 de ani de la proclamarea Cartei noastre a drepturilor fundamentale, care a consacrat, în special, abolirea pedepsei cu moartea în întreaga Uniune, liderul francez a insistat și asupra actualizării acestei Carte.

“În special pentru a fi mai expliciți în ceea ce privește protecția mediului sau recunoașterea dreptului la avort”, a precizat el, de la tribuna Parlamentului European, în prezența noi șefe a legislativului european, Roberta Metsola, cunoscută pentru opoziția sa față de avort.

“Haideți să deschidem această dezbatere în mod liber cu concetățenii noștri de mare conștiință europeană pentru a da un nou suflu fundației noastre de drepturi care forjează această Europă puternică în valorile sale, care este singurul viitor al proiectului nostru politic comun”, a adăugat președintele francez.

Șeful statului francez a prezentat în plenul de la Strasbourg prioritățile președinției franceze a Consiliului UE, care a debutat la 1 ianuarie, pledând pentru o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și promovând din nou ideea unui dialog cu Rusia pe marginea acestui aspect. Totodată, el a cerut “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri. Între temele abordate prioritar de Macron s-au regăsit piața unică digitală, reformarea spațiului Schengen, dreptul de inițiativă legislativă pentru Parlamentul European, urgența abordării schimbărilor climatice, susținerea parcursului european al Balcanilor de Vest, situația de securitate din vecinătatea estică, relațiile post-Brexit dintre UE – Regatul Unit și relațiile UE – Africa.

Continue Reading

U.E.

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Emmanuel Macron a subliniat miercuri urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis, cu prilejul prezentării, în plenul Parlamentului European, a priorităților președinției Franței la Consiliul UE. În acest sens, președintele francez a precizat că UE trebuie să treacă de la „intenții la acțiuni”.

 

„A doua promisiune pe care am menționat-o este promisiunea de progres. Europa nu s-a gândit niciodată la ea însăși ca la o simplă menținere a confortului status quo-ului. Suntem construiți pe dorința de a construi o creștere economică, un model pentru viitor, cu posibilitatea ca clasa muncitoare și clasa de mijloc să poată profita de toate beneficiile acestui progres. Ultimii ani au subminat această promisiune. Inegalitățile în creștere, dezindustrializarea și noile provocări, precum schimbările climatice și tehnologia digitală, au pus sub semnul întrebării continentul nostru, iar provocarea noastră este de a construi un model original pentru a face față provocărilor majore ale secolului. Un model pentru viitor care să ne permită să respectăm încă o dată această promisiune de progres. Clima este prima dintre aceste provocări. Europa este locul în care, la Paris, în 2015, a avut loc o conștientizare universală privind clima. Este continentul care, cu obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, a fost primul care și-a stabilit cele mai ambițioase obiective de pe planetă. Acum trebuie să trecem de la intenții la acțiuni”, a susținut Emmanuel Macron.

Citiți și 

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

El a menționat ca ambiții ale Pactului transformarea industriilor noastre, investițiile în tehnologiile viitorului, fie că este vorba de baterii sau de hidrogen, obiective pentru care Comisia a făcut „propuneri puternice” și pe care „va trebui să le punem în aplicare împreună în următoarele săptămâni”.

De asemenea, președintele Franței a adăugat că urmează să fie adoptate și alte decizii importante cu privire la câteva chestiuni „esențiale” din strategia UE privind biodiversitatea și combaterea schimbărilor climatice, deciziile fiind ulterior implementare la nivel național.

În acest sens, Macron a menționat că în februarie va fi organizat un summit important pentru oceane, în cadrul căruia mai multe state membre și Comisia Europeană vor avea de prezentat o strategie importantă, deoarece „suntem o putere maritimă majoră și avem, de asemenea, o agendă de apărat în ceea ce privește biodiversitatea”.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Manfred Weber, către președintele Franței: Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina

Published

on

© Manfred Weber - Twitter

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a luat cuvântul în Parlamentul European de la Strasbourg după discursul președintelui Franței, Emmanuel Macron, iar cu acest prilej eurodeputatul german a criticat obisnuința liderilor UE, care dețin președinția Consiliului și vin în Parlamentul European unde susțin același discurs, devenind o „rutină plictisitoare”. 

„La fiecare șase luni primim aici, în această cameră, o nouă președinție. Angela Merkel a fost aici. Premierul Youngja, prim-ministrul Costa. Pentru un prim-ministru este probabil interesant să fie aici și să prezinte idei pe scena europeană. Pentru noi este un fel de rutină și, uneori, chiar trebuie să spun, un fel de rutină plictisitoare, pentru că la fiecare șase luni auzim aceleași lucruri importante de pe ordinea de zi”, a subliniat Manfred Weber la începutul discursului său. 

În intervenția sa, Manfred Weber a făcut referire la probleme principale de pe scena politică internațională, dar și despre marile provocări ale UE în vecinătatea sa. 

„Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina”, a adăugat acesta. 

De asemenea, europarlamentarul PPE a cerut ca pe probleme de politică externă să nu se mai folosească votul în unanimitate în Consiliul European: „Cred că este evident că este nevoie acum de cineva în Consiliu care să se ducă și să le spună că trebuie să oprească votul în unanimitate pe probleme de afaceri externe, dar cine va face acest lucru?”

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN16 mins ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.31 mins ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

PARLAMENTUL EUROPEAN50 mins ago

Manfred Weber, către președintele Franței: Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL EUROPEAN56 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE1 hour ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

CONSILIUL UE1 hour ago

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

RUSIA2 hours ago

Josep Borrell îl asigură pe ministrul ucrainean de externe de ”sprijinul neclintit al UE” și cere Rusiei să își retragă trupele

CONSILIUL UE2 hours ago

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL EUROPEAN16 mins ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.31 mins ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN56 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE1 hour ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

RUSIA23 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA2 days ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA2 days ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

Advertisement

Team2Share

Trending