Un nou partid din Marea Britanie, inspirat de formațiunea lui Emmanuel Macron, lansează o campanie împotriva Brexit

Un nou partid politic britanic, inspirat din modelul ascensiunii formaţiunii preşedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat luni o campanie naţională care are obiectivul blocării ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Reuters.

Partidul Înnoirii (n.r. The Renew Party), înfiinţat în 2017 după victoria înregistrată de formaţiunea În mişcare (n.r. En Marche!), condusă de Emmanuel Macron, în scrutinul prezidenţial din Franţa, a anunţat luni lansarea unei dezbateri pe tema Brexit, acuzând principalele partide din Marea Britanie de abandonarea alegătorilor.

Foto: Facebook/ Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania

„Intenţionăm să fim duri în problema ieşirii din UE şi în privinţa cauzelor care au condus la Brexit. Vom face presiuni asupra parlamentarilor pentru a lua în considerare interesul naţional şi a repune tema apartenenţei la UE în cadrul unui referendum organizat înaintea ieşirii efective din blocul comunitar”, a declarat James Torrance, unul dintre liderii formaţiunii politice.

Ieșirea Marii Britanii din UE va afecta negativ situaţia economică a ţării, se arată într-un studiu realizat de Ministerul britanic pentru Brexit și care evaluează impactul pe care ar urma să îl aibă ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar asupra țării, având în vedere mai multe scenarii.

Potrivit documentului ce trebuia să fie secret, dar apărut în presă, cele trei scenarii posibile sunt: o înțelegere globală a comerțului liber, accesul pe piața unică și nici o înțelegere privind Brexit, conform unei analize guvernamentale care a scos din criză impactul economic al părăsirii UE.

Dacă Marea Britanie ar rămâne în cadrul pieţei unice europene, creşterea sa economică în următorii 15 ani va fi cu 2% sub nivelul din prezent, conchide studiul. În cazul unui acord global de liber schimb cu UE, creşterea britanică din aceeaşi perioadă ar fi cu 5% mai mică faţă de actualele previziuni, iar dacă Londra şi Bruxelles nu ajung la un acord şi se conformează regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, creşterea economiei britanice ar urma să scadă cu 8% în 15 ani, se arată în raport.

Uniunea Europeană a convenit să ofere Marii Britanii o perioadă de tranziţie de 21 de luni după Brexit, în cursul căreia va fi menţinut status quo-ul apartenenţei la UE, dar în care Marea Britanie nu va avea drept de vot. Cei 27 de membri ai UE „au dat un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit al Marii Britanii”, perioadă ce se va încheia la 31 decembrie 2020.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.