Un nou veto al Rusiei în Consiliul de Securitate: ONU nu poate recunoaște masacrul de la Srebrenica ca genocid

onuRusia a opus un vot de veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care recunoşte masacrul de la Srebreniţa ca “genocid”, relatează BBC News online, informează Gândul.info.

Alţi patru membri ai Consiliului s-au abţinut, iar restul au votat în favoarea rezoluţiei.

Uciderea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, în 1995, de către trupe sârbe bosniace este consideratã cel mai atroce masacru comis în Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Moţiunea a înfuriat Serbia, care respinge termenul genocid.

Documentul a fost redactat pentru a marca 20 de ani de când a fost comisă această atrocitate, în timpul războaielor care au condus la destrămarea fostei Iugoslavii şi proclamarea independenţei unor state.

“Acceptarea evenimentelor tragice de la Srebreniţa ca genocid este o condiţie prealabilă reconcilierii”, se arată în rezoluţie.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a catalogat textul “neconstructiv, conflictual şi motivat politic”, scrie Reuters.

Votul a fost amânat cu o zi, pentru a le permite Statelor Unite şi Marii Britanii – care au redactat rezoluţia – să încerce să convingă Rusia să nu-i opună un vot de veto.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.