Un observator al OSCE, ucis de explozia unei mine în regiunea separatistă Lugansk din estul Ucrainei. Jens Stoltenberg solicită demararea unei anchete

Un membru al Organizaței pentru Securitate și Cooperare în Europa a fost uciș și alți doi au fost răniți duminică, “în urma unui grav incident de securitate în regiunea separatistă prorusă Lugansk” din estul Ucrainei, informează Politico Europe.

Organizația a postat pe Twitter că două vehicule blindate și șase membri ai Misiunii de Monitorizare au fost implicați în incident. Un oficial a Ministerului ucrainean de Externe a precizat că “echipa patrula în orașul aflat sub conducerea separatiștilor proruși, Prișib din cadrul Republicii Populare Lugansk, atunci când se crede că vehiculul a trecut deasupra unei mine care a explodat”, informează RFE/RLT.

Sebastian Kurz, șeful diplomației austriace și președintele în exercițiu al OSCE, a postat pe Twitter că este necesară demararea unei “anchete profunde” iar cei responsabili să fie trași la răspundere. Secretarul general al NATO, a cerut, de asemenea, demararea unor anchete.

O anchetă aprofundată a tragicului incident din estul Ucrainei este necesară. Siguranța și libertatea de mișcare trebuie menținute“, a precizat Stoltenberg.

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a cerut tuturor părților implicate în conflict, “în special separatiștilor”, să asigure liberul acces echipelor OSCE “în zonele care le revin și să se implice în punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Acesta este singurul mod prin care găsim o soluție acestui conflict”, informează Ayrault.

Estul Ucrainei a intrat de curând în cel de-al patrulea an de confruntări între rebelii proruși și Kiev. Conflictul a făcut aproape 10.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014, la o lună după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.