”Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor”. Donald Trump, criticat pentru convorbirea cu Vladimir Putin

Președintele american, Donald Trump, l-a felicitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru câștigarea celui de-al patrulea mandat, într-o convorbire telefonică în care cei doi lideri au discutat și despre o posibilă întrevedere bilaterală, dar nu și despre atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie.

Într-un comunicat, Kremlinul a precizat că Putin şi Trump au convenit asupra necesităţii de a lucra împreună pentru a tempera o posibilă cursă a înarmărilor şi de a coopera pentru asigurarea stabilităţii strategice, precum şi în lupta împotriva terorismului internaţional.

Foto: Kremlin.ru

Conform informațiilor furnizate de Kremlin, cei doi președinți nu au abordat problema atacului cu agent neurotoxic din Salisbury, considerat de NATO primul atac de acest fel pe teritoriul unui stat aliat și în urma căruia Uniunea Europeană și-a manifestat susținerea față de Marea Britanie.

Casa Albă a anunţat la rândul său, dar fără a elabora, că preşedintele american Donald Trump a discutat marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost reales duminică, la patru ani de la anexarea Crimeei, cu 76,67% din voturi pentru un al patrulea mandat.

Donald Trump anunță o întâlnire în ”viitorul nu foarte îndepărtat”

Mai mult, liderul american le-a transmis reporterilor prezenți la Casa Albă că el și cu Vladimir Putin au avut ”o foarte bună convorbire telefonică”, folosind expresia unei întâlniri în ”viitorul nu foarte îndepărtat”

”Probabil că ne vom întâlni în viitorul nu foarte îndepărtat”, a spus Trump, citat de New York Times.

FOTO: en.kremlin.ru

Cu excepția perioadei 30 noiembrie – 1 decembrie când cei doi lideri vor participa la summitul G20 din Argentina, Donald Trump și Vladimir Putin nu vor avea reuniuni comune în marja cărora pot organiza întrevederi bilaterale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că ”nu există planuri specifice făcute la acest moment” pentru o întâlnire bilaterală.

Cei doi președinți s-au văzut până acum de două ori: în marja summitului G20 din Germania și la summitul Asia-Pacific din Vietnam.

Președintele american, puternic criticat de senatorul John McCain

Convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin și felicitarea acestuia din urmă a fost virulent criticată de senatorul John McCain, fost candidat al republicanilor la alegerile prezidențiale din 2008.

Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor pentru câștigarea unor alegeri fictive“, a transmis McCain întro declarație pe pagina sa de senator.

Primul lider internațional care l-a felicitat pe Vladimir Putin a fost omologul său chinez, la rândul său proaspăt reales în funcție, iar mesaje de felicitare au urmat din partea mai multor lideri sud-american și a a președintelui Kazakhstan-ului.

Ulterior, o scrisoare de felicitare a venit și din partea lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a făcut apel la liderul rus să ”restabilească” o cooperare pentru ”securitatea continentului” european.

Reales în funcție duminică pentru un nou mandat de șase ani, Vladimir Putin este așteptat să rămână la putere până în anul 2024, fapt ce l-ar transforma în al doilea lider de la Moscova, după Iosif Stalin, care urmează să stea peste două decenii în fruntea țării.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.