Connect with us

INTERNAȚIONAL

”Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor”. Donald Trump, criticat pentru convorbirea cu Vladimir Putin

Published

on

Președintele american, Donald Trump, l-a felicitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru câștigarea celui de-al patrulea mandat, într-o convorbire telefonică în care cei doi lideri au discutat și despre o posibilă întrevedere bilaterală, dar nu și despre atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie.

Într-un comunicat, Kremlinul a precizat că Putin şi Trump au convenit asupra necesităţii de a lucra împreună pentru a tempera o posibilă cursă a înarmărilor şi de a coopera pentru asigurarea stabilităţii strategice, precum şi în lupta împotriva terorismului internaţional.

Foto: Kremlin.ru

Conform informațiilor furnizate de Kremlin, cei doi președinți nu au abordat problema atacului cu agent neurotoxic din Salisbury, considerat de NATO primul atac de acest fel pe teritoriul unui stat aliat și în urma căruia Uniunea Europeană și-a manifestat susținerea față de Marea Britanie.

Casa Albă a anunţat la rândul său, dar fără a elabora, că preşedintele american Donald Trump a discutat marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost reales duminică, la patru ani de la anexarea Crimeei, cu 76,67% din voturi pentru un al patrulea mandat.

Donald Trump anunță o întâlnire în ”viitorul nu foarte îndepărtat”

Mai mult, liderul american le-a transmis reporterilor prezenți la Casa Albă că el și cu Vladimir Putin au avut ”o foarte bună convorbire telefonică”, folosind expresia unei întâlniri în ”viitorul nu foarte îndepărtat”

”Probabil că ne vom întâlni în viitorul nu foarte îndepărtat”, a spus Trump, citat de New York Times.

FOTO: en.kremlin.ru

Cu excepția perioadei 30 noiembrie – 1 decembrie când cei doi lideri vor participa la summitul G20 din Argentina, Donald Trump și Vladimir Putin nu vor avea reuniuni comune în marja cărora pot organiza întrevederi bilaterale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că ”nu există planuri specifice făcute la acest moment” pentru o întâlnire bilaterală.

Cei doi președinți s-au văzut până acum de două ori: în marja summitului G20 din Germania și la summitul Asia-Pacific din Vietnam.

Președintele american, puternic criticat de senatorul John McCain

Convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin și felicitarea acestuia din urmă a fost virulent criticată de senatorul John McCain, fost candidat al republicanilor la alegerile prezidențiale din 2008.

Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor pentru câștigarea unor alegeri fictive“, a transmis McCain întro declarație pe pagina sa de senator.

Primul lider internațional care l-a felicitat pe Vladimir Putin a fost omologul său chinez, la rândul său proaspăt reales în funcție, iar mesaje de felicitare au urmat din partea mai multor lideri sud-american și a a președintelui Kazakhstan-ului.

Ulterior, o scrisoare de felicitare a venit și din partea lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a făcut apel la liderul rus să ”restabilească” o cooperare pentru ”securitatea continentului” european.

Reales în funcție duminică pentru un nou mandat de șase ani, Vladimir Putin este așteptat să rămână la putere până în anul 2024, fapt ce l-ar transforma în al doilea lider de la Moscova, după Iosif Stalin, care urmează să stea peste două decenii în fruntea țării.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending