Connect with us

CHINA

Un Război Rece cu China ar fi “o trădare a interesului național” al Regatului Unit, avertizează șeful diplomației britanice într-un discurs mult așteptat

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Marea Britanie trebuie să se angajeze cu China, mai degrabă decât să izoleze Beijingul într-un “nou Război Rece”, va spune marți ministrul britanic de externe, James Cleverly, în ceea ce este considerat a reprezenta un avertisment adresat politicienilor conservatori britanici care se opun Chinei, relatează Politico Europe.

James Cleverly va expune marți, într-un discurs mult așteptat, abordarea Marii Britanii față de China, la câteva săptămâni după ce revizuirea integrată actualizată a politicii de apărare și externe a guvernului a descris relațiile cu superputerea emergentă ca fiind o “provocare sistemică și definitorie pentru epocă”.

Se așteaptă ca Cleverly să prezinte o abordare în trei direcții pentru relațiile cu Beijingul – limitarea implicării Chinei în sectoarele considerate critice pentru securitatea națională; consolidarea legăturilor cu aliații din Indo-Pacific și – cel mai controversat – angajarea directă cu China pentru a promova relații stabile.

Și, într-un mesaj adresat criticilor din cadrul Partidului său conservator, ministrul de externe va avertiza împotriva unei ere de confruntare deschisă cu Beijingul, care ar putea afecta interesele economice ale Regatului Unit și ar putea limita capacitatea Occidentului de a se angaja în ceea ce privește provocările comune, inclusiv schimbările climatice și proliferarea nucleară.

Ar fi clar și ușor – poate chiar satisfăcător – pentru mine să declar un nou Război Rece și să spun că obiectivul nostru este să izolăm China. Clar, ușor, satisfăcător – și greșit. Pentru că ar fi o trădare a interesului nostru național și o neînțelegere intenționată a lumii moderne“, se așteaptă ca Cleverly să spună, potrivit cuvintelor împărtășite de departamentul său înaintea discursului.

Sub presiunea parlamentarilor conservatori, Rishi Sunak și-a înăsprit abordarea față de China de când a devenit prim-ministru, ordonând vânzarea în noiembrie anul trecut a unei fabrici de semiconductori deținută de chinezi în Țara Galilor, în conformitate cu noua legislație privind securitatea națională.

Cleverly s-a concentrat pe construirea de alianțe cu țările apropiate de China, întorcându-se la sfârșitul săptămânii dintr-un turneu în Pacific – prima vizită în anumite zone a unui ministru de externe britanic din anii 1970 încoace. Recent, Marea Britanie a semnat acorduri de aderare la un pact de apărare axat pe Pacific cu Australia și SUA, precum și la un vast acord de liber-schimb cu 11 națiuni de pe coasta Pacificului, inclusiv Japonia, Vietnam, Malaezia și Singapore.

Citiți și Marea Britanie nu trebuie ”să tragă obloanele” în relația cu China, subliniază ministrul britanic de externe: Londra trebuie să rămână ”lucidă, concentrată pe ce este în interesul național și al lumii”

Comentariile lui Cleverly vin în contextul în care unele firme britanice își reduc legăturile cu China și își mută activitatea în alte țări, ca pregătire pentru o înrăutățire a relațiilor. Marea Britanie spune că dorește să continue să ajute companiile britanice să facă afaceri cu China – dar fără a intra în dependențe strategice.

În discursul său, Cleverly va face apel la China să fie mai deschisă cu privire la intenția din spatele vastei sale expansiuni militare pentru a preveni o “eroare tragică de calcul” și va spune că Regatul Unit și aliații săi “sunt pregătiți să fie deschiși cu privire la prezența noastră în Indo-Pacific”.

De asemenea, el va transmite un mesaj ferm cu privire la necesitatea ca guvernul chinez să respecte drepturile omului în interiorul granițelor sale, descriind reprimarea de către China a minorității uigure din Xinjiang drept o încercare de a construi “o versiune a secolului XXI a arhipelagului gulag”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei

Published

on

© European Union, 2021

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei, a atras luni atenția Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat oficialul european, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură ”dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

”Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar “războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

Citiți și: Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa

Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat depinde și de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin.

Citiți și: Adunarea Generală a ONU: Președintele Consiliului European va îndemna China să se alăture eforturilor de a convinge Rusia să pună capăt războiului

Să nu uităm că Beijingul are o relație afabilă cu Moscova, ambele împărtășind o poziție anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”.

De asemenea, o dezghețare a dialogului pe axa Bruxelles-Beijing ar putea avea un parcurs mai anevoios după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Continue Reading

CHINA

Valdis Dombrovskis încearcă să relanseze dialogul dintre UE și China cu o vizită în statul asiatic, având drept obiectiv reducerea restricțiilor impuse de Beijing asupra companiilor europene

Published

on

© European Commission

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, urmează să efectueze o vizită de patru zile în China cu scopul de a reduce restricțiile impuse de Beijing asupra companiilor europene, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Valdis Dombrovskis se va întâlni cu oficiali chinezi şi companii europene care activează în China şi are programate două discursuri în cursul vizitei sale care se va derula în perioada 23-26 septembrie la Shanghai şi Beijing.

Uniunea Europeană urmărește astfel să relanseze dialogul cu China după restricțiile impuse în timpul pandemiei și după îngrijorările UE cu privire la legăturile afabile dintre Beijing și Moscova, în urma invaziei ruse în Ucraina.

O dovadă care întărește această asumpție este recenta vizită a vicepreședintei Vera Jourova și a comisarului european pentru Justiție, Didier Reynder, în China, cu care au avut o discuție sinceră cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei în domeniul digital.

La fel ca întrevederile colegilor săi cu oficialii chinezi, și întâlnirile lui Dombrovskis se desfășoară în umbra tensiunilor dintre Uniunea Europeană și China, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Continue Reading

CHINA

UE a avut ”o discuție sinceră” cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei în domeniul digital: Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a avut cel de-al doilea dialog la nivel înalt în domeniul digital cu China, eveniment găzduit de Beijing în cadrul căruia au fost abordate aspecte-cheie precum reglementarea platformelor și a datelor, inteligența artificială, cercetarea și inovarea, fluxul transfrontalier de date industriale sau siguranța produselor vândute online.

UE, reprezentată de vicepreședintele Vera Jourova și comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și China, reprezentantă de vicepreședintele Zhang Guoqing, s-au angajat într-o discuție aprofundată privind domenii cruciale ale politicii și tehnologiilor digitale.

Potrivit unui comunicat, Comisia a prezentat o actualizare a evoluțiilor în materie de reglementare la nivelul UE, inclusiv Actul privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale.

”Astăzi, am avut o discuție sinceră cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei noastre digitale. Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale. Astăzi, am făcut, de asemenea, un pas important în ceea ce privește protecția consumatorilor. Și trebuie să ne angajăm în domeniile în care nu suntem de acord. Nu ne putem rezolva preocupările și punctele de vedere diferite într-o singură zi, dar vom menține dialogul privind aspectele digitale, care sunt atât de fundamentale pentru ambele noastre economii și societăți”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Ambele părți au avut un schimb de opinii cu privire la inteligența artificială (AI). Comisia a prezentat evoluțiile privind Legea privind inteligența artificială și a subliniat importanța unei utilizări etice a acestei tehnologii, cu respectarea deplină a drepturilor universale ale omului, în lumina rapoartelor recente ale ONU.

Comisia și-a reiterat sprijinul pentru standarde globale și interoperabile în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și a îndemnat autoritățile chineze să asigure un mediu de afaceri echitabil și bazat pe reciprocitate în domeniul digital.

De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile cu care se confruntă întreprinderile UE din China în ceea ce privește utilizarea datelor lor industriale, ca urmare a aplicării legislației recente. Discuțiile pe această temă vor continua în cadrul dialogului economic la nivel înalt în vederea găsirii unor soluții concrete.

Comisia a explicat abordarea sa de reducere a riscurilor în cadrul Strategiei europene de securitate economică, care constă în atenuarea riscurilor pentru lanțurile sale de aprovizionare, infrastructurile critice și securitatea tehnologică.

În ceea ce privește siguranța produselor, Comisia și China au salutat semnarea Planului de acțiune privind siguranța produselor vândute online.

Obiectivul planului de acțiune este de a consolida în continuare dialogul și cooperarea dintre Comisia Europeană și Administrația Generală a Vămilor din China (GACC).

Ambele părți au convenit să facă schimb rapid de informații privind produsele nesigure vândute online; să organizeze ateliere de lucru periodice pentru a face schimb de informații și de cunoștințe cu privire la legi, regulamente și cele mai bune practici și să organizeze activități specifice de sensibilizare și de formare privind normele UE în materie de siguranță a produselor pentru întreprinderile care vând online.

China a făcut schimb de informații actualizate cu privire la politicile și practicile sale în domeniul digital. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic, prin reluarea dialogului China-UE privind TIC.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending