Una dintre cele mai mari pierderi înregistrate în istoria financiară a Germaniei: Cât a costat curăţenia din sistemul financiar în 2011

Curăţarea sistemului financiar german prin transferarea activelor “toxice” către fondul SoFFin, înfiinţat de stat, a costat anul trecut 13,1 miliarde euro, una dintre cele mai mari pierderi înregistrate în istoria financiară a Germaniei, scrie Mediafax.

Pierderea a fost cauzată de impactul restructurării datoriei de stat a Greciei şi de deprecierea participaţiilor instituţiei la Commerzbank şi WestLB.

SoFFin nu este o bancă, astfel că pierderea înregistrată anul trecut nu poate fi comparată neapărat cu rezultatul negativ raportat pentru 2008 de Dresdner Bank, de 6,18 miliarde euro.

Însă rezultatele arată că pierderile din sistemul bancar german continuă să-şi facă apariţia la ani buni după ce băncile salvate de stat au redevenit profitabile.

Dresdner Bank a fost absorbită de Commerzbank, care a înregistrat anul trecut un profit net de 638 milioane euro.

Germania a înfiinţat SoFFin în octombrie 2008, încercând să restaureze încrederea în sectorul financiar după ce mai multe bănci, printre care Hypo Real Estate, IKB şi SachsenLB, au fost aproape de colaps din cauza crizei financiare.

Guvernul german a permis acestor bănci să transfere p parte din activele “toxice” în aşa-numitele “bad banks”, prin care riscurile şi pierderile asociate acestor active au fost transferate către stat.

Prin îndepărtarea activelor toxice din bilanţ şi atragerea de injecţii de capital – o parte tot de la stat – băncile respective au reuşit să revină pe profit.

Mai multe informaţii aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Foto:  gerecht2010.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.