Unde sunt cele mai mici preturi din UE? Pe ce loc se afla Romania fata de media europeana

Cat costa alimentele din Romania in comparatie cu celelalte state europene?

Unde e mai bine de trait, unde sunt preturile mai mici? Dar mai mari? Iata intrebari care ne framanta zilnic.

Auzim foarte frecvent regrete fata de aderarea la Uniunea Europeana, aderare care ar fi adus scumpiri pe toata linia. Intr-adevar, unele preturi au urcat accelerat, in special cele care depind de accize (cum sunt tigarile, benzina, etc.).

Totusi, mai sunt domenii unde stam inca bine fata de media europeana, unde preturile nu au inaintat cu asa repeziciune.

Econtext arata la ce nivel sunt preturile alimentelor romanesti in comparatie cu media europeana, in comparatie cu preturile medii din UE.

Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe fata de media europeana in 13 state din UE si mai ieftine in 14 tari comunitare.

Cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, la capitolul alimente, este Danemarca. Preturile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decat preturile medii din UE. Pe a doua pozitie se plaseaza irlandezii.

Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult fata de media europeana. Slovacia se plaseaza pe locul trei, alimentele avand preturi cu peste 18,8% peste medie.

De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se afla in grupul statelor unde preturile depasesc media din UE.

Celelalte sunt economiile puternice ale Uniunii Europene.

A doua parte a topului cuprinde statele in care preturile sunt sub medie. Aici intalnim preponderent pietele est-europene, dar sunt si cateva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania, Portugalia.

Iar Romania se afla si ea in aceasta parte a ierarhiei. Astfel, preturile alimentelor din tara noastra sunt cu o treime mai scazute decat media din Uniunea Europeana.

Datele se refera la anul 2010.

Sursa articol: Econtext.ro

Sursa foto: biochefarm.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.