Connect with us

U.E.

Ungaria blochează o poziție comună a UE privind un potențial acord de încetare a focului între Israel și Palestina

Published

on

© European Union, 2021

Ungaria a blocat o poziție comună a UE privind un potențial acord de încetare a focului între Israel și Palestina, susținută de celelalte 26 de state membre reunite marți, 18 mai, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Generale, prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. 

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a criticat acest tip de poziţii, calificându-le drept „parţiale şi dezechilibrate” și a îndemnat UE să dea întâietate „pragmatismului” în faţa „lecţiilor de morală”, potrivit Agerpres.

„Am o problemă în general cu declaraţiile europene asupra Israelului (…) Ele nu sunt de mare ajutor, mai ales în circumstanţele actuale, când tensiunile sunt atât de puternice”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, într-un interviu acordat AFP în marja unei deplasări la Paris. „Mai puţine judecăţi, mai puţine lecţii de morală, mai puţină critică, mai puţin amestec şi mai multă cooperare pragmatică”, a adăugat șeful diplomației ungare. 

Săptămâna trecută, Ungaria a blocat, de asemenea, o declarație a UE în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care acuza Beijingul că a luat măsuri drastice împotriva democrației în Hong Kong.

„În timpul ultimilor luni şi ani, UE a anunţat opt texte” asupra acestui subiect. „Întreb: oare au permis ele schimbarea lucrurilor în China? Nu. Şi atunci de ce trebuie să venim cu un al nouălea (text, n.r.)”, a întrebat retoric şeful diplomaţiei ungare.

Josep Borrell, sprijin puternic în abordarea sa privind conflictul israeliano-palestinian

În ciuda opoziției Ungariei, Înaltul Reprezentant Josep Borrell s-a declarat mulțumit de sprijinul celorlalte 26 de state membre pentru viziunea de ansamblu a UE privind necesitatea imediată de încetare a violențelor între israelieni și palestinieni și implementarea unui armistițiu care să deschidă un nou orizont politic pentru discuții de pace, potrivit unui comunicat.

„Textul începe [prin] recunoașterea faptului că prioritatea este încetarea imediată a tuturor violențelor și punerea în aplicare a unui acord de încetare a focului. Adică nu doar să se convină, ci să se pună în aplicare o încetare a focului. Scopul este de a proteja civilii și de a oferi acces umanitar fără restricții în Gaza. În al doilea rând, trebuie să luăm în considerare faptul că recrudescența violenței din ultimele zile a dus la un număr mare de victime civile, morți și răniți, printre care un număr mare de copii și femei, și că acest lucru este inacceptabil. (…) Mă bucur să spun că 26 din cele 27 de state membre au susținut această orientare de ansamblu în cadrul dezbaterilor. Așadar, sunt destul de mulțumit pentru că am un sprijin important”, a declarat șeful diplomației europene, într-o conferință de presă. 

„De îndată ce violențele vor înceta, trebuie să ne angajăm să redeschidem un orizont politic: explorarea spațiului de reangajare între părți; dezvoltarea măsurilor de consolidare a încrederii; îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor și facilitarea lansării potențiale a procesului de pace, care se află în impas de prea mult timp”, a adăugat Josep Borrell. 

Înaltul Reprezentant a precizat că miniștrii de externe din UE susțin dreptul la apărare al Israelului, atâta vreme cât acesta este exercitat „într-o manieră proporțională și respectând dreptul internațional umanitar”, și, de asemenea, dreptul la securitate pentru palestinieni, considerând că organizarea de alegeri în Palestina trebuie să fie o prioritate. În acest sens, Borrell a menționat că a cerut „tuturor să nu obstrucționeze și să faciliteze acest proces electoral”. 

Mai mult, Înaltul Reprezentant a declarat că UE „va reînnoi colaborarea cu partenerii noștri cheie, în special cu noua administrație americană” și cu Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (UE, ONU, Rusia și SUA), urmând ca un reprezentant special al blocului european să fie trimis în Orientul Mijlociu pentru a coopera cu partenerii din regiune și cu Cvartetul și pentru a transmite mesajele UE cu privire la relațiile dintre Israel și Palestina. 

Nu în ultimul rând, referitor la opoziția Ungariei, Borrell a dorit să sublinieze că și-a luat „libertatea de a le reaminti colegilor mei că misiunea noastră în cadrul Consiliului Afaceri Externe este de a contribui la crearea unei politici externe și de securitate comune”.  „Acesta nu este un capriciu, ci un mandat al Tratatului care spune că toate statele trebuie să contribuie în mod loial și pozitiv la definirea unei politici externe comune. Aceasta este sarcina mea și fac tot ce pot pentru a o îndeplini”, a precizat șeful diplomației europene.

România susține un acord de încetare a focului și relansarea procesului de pace

Menționăm în context că ministrul de externe Bogdan Aurescu a susținut abordarea comună a omologilor din UE cu privire la soluționarea conflictului israeliano-palestinian, afirmând că trebuie recunoscute nevoia legitimă de securitate și dreptul Israelului la legitimă apărare, însă, în egală măsură, a arătat că dreptul internațional umanitar trebuie respectat pe deplin, subliniind necesitatea protejării adecvate a tuturor civililor, atât israelieni, cât și palestinieni, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 

Mai mult, ministrul Aurescu a subliniat că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în siguranță, libertate și prosperitate. Oficialul român a punctat în acest sens necesitatea conjugărilor tuturor eforturilor la nivel internațional, inclusiv prin reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, în vederea detensionării situației actuale și stabilirii unui cadru potrivit pentru reluarea negocierilor directe, esențiale pentru avansarea soluției celor două state, ca singura opțiune viabilă de natură să asigure o pace justă și de durată în regiune. 

Prin urmare, Bogdan Aurescu a transmis că România sprijină eforturile ONU, SUA și UE, precum și ale statelor arabe din regiune, care vizează angajarea părților într-un dialog menit să faciliteze implementarea imediată a unui acord de încetare a focului, precum și reinstaurarea calmului și a bunei conviețuiri în comunitățile din Israel afectate de recentele tensiuni.

Per ansamblu, din discuțiile miniștrilor de externe a reieșit importanța Orientului Mijlociu pentru securitatea și stabilitatea Europei, fiind evidențiată nevoia consolidării unor evoluții pozitive pe multiple dosare regionale. Totodată a reieșit că spirala violențelor nu face decât să adâncească criza și să submineze Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, afectând interesele și aspirațiile legitime ale cetățenilor ambelor părți, legate de securitate, prosperitate și democrație.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Emil Boc, mesaj din Parlamentul European: Educația, calea directă pentru diminuarea extremismului în Europa

Published

on

© Emil Boc - Facebook (print screen live video EBS)

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut un discurs în plenul Parlamentului European în cadrul adunării plenare a Conferinței pentru Viitorul Europei, iar cu acest prilej a reiterat importanța accesului la educație pentru toți și diminuarea decalajelor dintre țări și dintre regiunile Uniunii Europene, educația fiind o prioritate politică de care depinde viitorul Europei.

Emil Boc a subliniat în cadrul Conferinței despre viitorul Europei, atât în ședința din plen cât și în intervențiile din grupurile de lucru, următoarele idei:

– Importanța finanțării suplimentare de la nivel european a domeniului educației în vederea asigurării accesului la educație pentru toți și a diminuării decalajelor în domeniu dintre state și dintre regiunile Uniunii Europene;
– Educația și cultura sunt la temelia proiectului european;
– Educația este cale directă pentru ieșirea din sărăcie, pentru acces la prosperitate și pentru diminuarea intoleranței, populismului și extremismului în Europa;
– Consolidarea Europei presupune un proces „de sus în jos”, prin intermediul instituțiilor, dar și un proces „de jos în sus” prin intermediul cetățenilor și a autorităților locale și regionale;
– Trebuie să trecem de la „comunicarea către cetățeni” la „comunicarea cu cetățenii”;
– Importanta găsirii unor soluții europene rapide și eficiente la problemele legate de creșterea prețului la gaz și electricitate;
– Viitorul Uniunii Europene depinde decisiv de modul în care rezolvă problemele actuale care preocupă viața cetățenilor Uniunii Europene.

Această adunare plenară a conferinței reprezintă două etape majore în contextul conferinței. Pe de o parte, cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni care au fost selectați din grupul de 800 care s-au reunit la Strasbourg în septembrie și octombrie își vor ocupa locurile. Pe de altă parte, pentru prima dată, adunarea plenară va discuta despre contribuțiile cetățenilor care decurg din diferitele componente ale conferinței în forma lor actuală, în timp ce deliberările, evenimentele și dezbaterile online continuă.

Primele sesiuni ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni au avut loc la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, în septembrie și octombrie 2021. În cadrul fiecărui grup, aproximativ 200 de cetățeni din toate statele membre (o treime dintre aceștia cu vârsta sub 25 de ani) au dezbătut subiecte care intră în sfera lor de competență.

Rapoartele primelor sesiuni ale grupurilor de experți și listele cu temele principale și subtemele pe care cetățenii le-au selectat pentru discuțiile ulterioare sunt disponibile pe platforma digitală multilingvă:

Grupul de dezbatere 1 O economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformarea digitală;

Grupul de dezbatere 2 Democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate;

Grupul de dezbatere 3 Schimbări climatice și mediu/sănătate și

Grupul de dezbatere 4 UE în lume/migrație

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă o caracteristică centrală a conferinței organizate de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. Acestea reprezintă un exercițiu transnațional și multilingv fără precedent în democrația deliberativă, care le oferă cetățenilor europeni un rol central în modelarea viitorului UE. Deliberările grupurilor vor lua în considerare contribuțiile de pe platforma digitală multilingvă și recomandările formulate în urma grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor și a evenimentelor organizate în statele membre.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac semnalează: România, pe ultimul loc în UE la serviciile publice digitale și competențele digitale

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac subliniază că România continuă să se afle la coada clasamentului UE privind digitalizarea în contextul în care tot România are printre cele mai mari viteze la internet din lume. 

„Pandemia a impus restricții fizice, dar nu și digitale. Cu toate acestea, România se află la coada clasamentului UE privind digitalizarea. Avem una dintre cele mai mari viteze la internet din lume, ne mândrim cu numeroși specialiști IT și companii fondate de români cunoscute la nivel internațional, precum UiPath și Bitdefender, am atras investitori importanți în domeniu (IBM, Oracle, Microsoft) și, totuși, ne situăm pe ultimul loc în ceea ce privește serviciile publice digitale și competențele digitale”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, această contradicție este creată de lipsa de interes a autorităților de a oferi resursele și de a crea cadrul necesar pentru educația digitală a cetățenilor și transformarea digitală a instituțiilor publice.

De asemenea, deputatul european precizează că lucrurile nu se pot realiza peste noapte: Este nevoie ca autoritățile să dovedească viziune și capacitate de adaptare la noile tehnologii. 5G, inteligența artificială, cloud computing sau tehnologia blockchain sunt o realitate a secolului XX. Este nevoie de ambiție strategică la nivelul politicului, pentru a putea recupera din decalajele existente.”

„Prin PNRR, guvernul s-a angajat ca 21% din cele 29,2 miliarde de euro să fie folosite pentru susținerea tranziției digitale. Rămâne de văzut dacă se va acorda prioritate măsurilor de modernizare. Termenul este scurt – doar cinci ani, în care autoritățile trebuie să demonstreze că sunt capabile să îndeplinească angajamentele asumate în fața cetățenilor”, a conchis acesta. 

Citiți și: INFOGRAFIC PNRR: Cum arată traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a injecta 29,2 miliarde de euro în reforme și investiții: 41% din fonduri merg către tranziție verde și 21% către digitalizare

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România și SUA au un parteneriat strategic extrem de solid

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a salutat vizita Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, la București  și a reiterat importanța Patreneriatului Strategi al României și SUA.

„România și Statele Unite ale Americii au un parteneriat strategic extrem de solid. Vizita Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, la București a fost un bun prilej de a discuta despre strategiile de apărare și securitate din regiunea Mării Negre”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Secretarul Apărării al Statelor Unite a reafirmat miercuri, la București, în cadrul întrevederilor cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul apărării Nicolae Ciucă, “angajamentul SUA față de parteneriatul strategic SUA-România și față de Flancul Estic al NATO și a recunoscut poziția de lider a României în cadrul Alianței în ceea ce privește împărțirea responsabilităților”.

Reamintim că liderii români și american au marcat aniversarea a 10 ani atât a Declarației comune bilaterale de parteneriat strategic, cât și a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, care a deschis calea pentru primul amplasament Aegis-Ashore din Europa, înființat în urmă cu cinci ani.

Potrivit Departamentului Apărării, secretarul Lloyd Austin “a discutat, de asemenea, despre activitățile maligne ale Rusiei în regiunea Mării Negre, despre cooperarea între aliații și partenerii regionali din Marea Neagră și despre noile provocări prezentate de Republica Populară Chineză”.

Ministrul Ciucă și secretarul Austin au discutat pe larg despre “modernizarea apărării”, iar cei doi înalți demnitari “au fost de acord că punerea în aplicare a Foii de parcurs bilaterale pe 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării este esențială pentru atingerea acestui obiectiv”.

Secretarul apărării și-a încheiat vizita în România prin întâlnirea cu forțele rotative ale SUA desfășurate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă coasta Mării Negre.

El a mulțumit militarilor americani pentru devotamentul lor și pentru că lucrează cu aliații români pentru a contribui la asigurarea descurajării și securității de-a lungul flancului estic al NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO1 day ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ2 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi2 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi3 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO3 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending