Connect with us

NEWS

Ungaria: Jobbik renunță la unele politici dure pentru a ajunge la putere

Published

on

Partidul Jobbik din Ungaria va lăsa în urmă originile sale de extrema-dreaptă, va menține țara în Uniunea Europeană și se va împăca cu investitorii străini, în eforturile sale de a ajunge la guvernare, a declarat marți liderul său, Vona Gabor, citat de Reuters, informează Agerpres.

Foto: Budapest Business Journal

Foto: Budapest Business Journal

Criticat în Europa ca fiind antisemit și rasist, Jobbik este în prezent cel mai puternic partid de opoziție, conform sondajelor. Duminică, Jobbik a câștigat alegerile legislative parțiale organizate în circumscripția orașului Tapolca (vest). Potrivit MTI, candidatul Jobbik, Lajos Rig, s-a plasat pe primul loc, cu 35,27 % din voturile exprimate, fiind urmat de candidatul Fidesz (la putere), Zoltan Fenyvesi (34,38 %), și de candidatul stângii, Ferenc Pad (26,27 %). Rezultatele oficiale urmează să fie anunțate joi.

Dezvăluind ceea ce ar putea fi schimbări majore de politică pentru prima dată, Vona Gabor a făcut o paralelă între demersul său și direcția adoptată de Marine Le Pen, șefa Frontului Național din Franța (FN, extrema-dreaptă), de a renunța la imaginea dură a partidului său.

”Politica se va schimba. Cum, nimeni nu știe exact”, a declarat Vona Gabor (36 de ani) într-un interviu pentru agenția Reuters. ”La fel ca Syriza în Grecia, Podemos în Spania sau Frontul Național în Franța, Jobbik în Ungaria bate la ușa guvernării. Aceste partide sunt noi pe căile pe care abia începem să le înfruntăm”, a adăugat el.

Viitoarele alegeri parlamentare în Ungaria vor avea loc în 2018.

În interviul său pentru Reuters, Vona Gabor a respins acuzațiile de antisemitism și rasism la adresa Jobbik, precizând că partidul va rupe cu trecutul său extremist, chiar și în condițiile unei rezistențe în interiorul formațiunii. ”Responsabilitatea ce ne revine din partea alegătorilor Ungariei cere să facem aceasta. Cu timpul, elementele (extremiste) din cadrul Jobbik pe care le vedeți ca predominante vor dispărea, pentru că nu-și vor mai găsi aici vocația”, a declarat Vona Gabor.

Referitor la Uniunea Europeană, Vona Gabor a afirmat că o guvernare Jobbik nu va încerca să scoată Ungaria din UE, cu toate că se va strădui să schimbe relațiile Budapestei cu Bruxellesul. Anterior, menționează Reuters, partidul afirma că va căuta că redeschidă tratatul de aderare a Ungariei și chiar să organizeze un referendum privind ieșirea țării din UE.

”Nu există în noi un sentiment de respingere a UE. Atenuarea resentimentului față de integrarea europeană va fi un succes al Jobbik. Oamenii urăsc UE nu din cauza mea, ci a experienței pe care au avut-o”, a declarat liderul Jobbik.

Vona Gabor a afirmat că va schimba reglementările UE pentru ca Ungaria să-și poată proteja unele sectoare ale economiei față de concurență, în special pe producătorii de alimente.

Referindu-se la un incident din 2012, când vicepreședintele Jobbik Elod Novak a dat foc drapelului UE, în cadrul unei acțiuni de protest, Vona Gabor a estimat că-a fost ”o reacție emoțională… justificabilă în acea situație” și că incidentul nu se va mai repeta.

În materie de politică fiscală, liderul Jobbik a atenuat poziția anterioară a partidului său ce dădea vina pe multinaționalele străine pentru multe din problemele ungurilor. El a precizat că va menține impozitele impuse de actualul guvern de centru-dreapta, care au afectat multe companii multinaționale.

Dar ”trebuie să găsim o cale de mijloc în care multinaționalele și băncile să împartă poverile noastre fără să le fie afectată prosperitatea sau misiunea… În mod clar, noi nu dorim să expulzăm capitalul multinațional din Ungaria”, a subliniat liderul Jobbik.

În ce privește datoria externă a Ungariei sub un guvern Jobbik, Vona Gabor a afirmat că ea nu va fi restructurată unilateral. În schimb, Jobbik va vedea dacă creditorii vor fi deschiși la idee și va căuta noi creditori, inclusiv în locuri precum Rusia sau Orientul Mijlociu.

Reuters notează că Jobbik are relații cordiale cu medii la putere în Iran, Rusia și Turcia, stârnind bănuieli că partidul primește sprijin financiar din partea lor. Vona Gabor a respins însă această supoziție, spunând că este în interesul Ungariei de a avea relații prietenești cu Moscova, în timp ce Iranul este, în opinia sa, ”o națiune foarte importantă a lumii”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Twitter a ascuns o postare a președintelui american Donald Trump: ”Glorifică violența”

Published

on

O postare a președintelui american Donald Trump pe rețeaua de socializare Twitter a fost ascunsă de platforma socială pentru că ”glorifică violența”, anunță BBC, citat de Digi24.

În postarea sa de pe Twitter, Donald Trump i-a numit pe protestatarii din Minneapolis ”huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte dacă protestele continuă.

”Nu pot să stau şi să privesc cum asta se întâmplă unui mare oraş american. O lipsă total de leadership. Fie primarul radical de stângă Jacob Frey îşi face treaba şi readuce oraşul sub control, fie trimit eu Garda Naţională şi fac treabă. Aceşti huligani dezonorează memoria lui George Floyd, iar eu nu voi permite asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este cu el până la capăt. Dacă are probleme, vom prelua noi controlul, iar atunci când vor începe jafurile vom începe şi noi să tragem”, a scris Donald Trump pe Twitter.

În urma acestui mesaj transmis de liderul de la Casa Albă, Twitter a ascuns și a marcat comentariul, care poate fi însă vizualizat după apăsarea unui buton. ”Acest Tweet a încălcat regulile Twitter în ce priveşte glorificarea violenţei. Twitter, a hotărât, însă, că este în interesul publicului ca acest Tweet să rămână accesibil”.

Acesta este al doilea incident dintre președintele Donald Trump și rețeaua socială, folosită intens de liderul american pentru a comunica.

Zilele trecute, platforma Twitter a adăugat marți mențiunea ”verificați faptele” la două mesaje ale președintelui american Donald Trump care susținea că votul prin corespondență este substanțial ”fraudulos”. Represaliile preşedintelui american nu au întârziat să apară.

Joi, preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce vizează limitarea protecţiei reţelelor sociale şi limitarea libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Emmanuel Macron, discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra organizării reuniunii G7 ”în persoană” într-un viitor apropiat

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care a deținut în 2019 președinția G7, predând ștafeta Statelor Unite la 1 ianuarie 2020, este deschis ideii de a călători în SUA pentru reuniunea G7 dacă situația epidemiologică o permite, potrivit declarațiilor de săptămâna trecută ale unui oficial al Administrației Prezidențiale de la Paris.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Guvernul de la Kiev a aprobat un memorandum privind importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite

Published

on

Guvernul ucrainean a aprobat miercuri un memorandum de cooperare privind posibilitatea importului unei cantități de cel puțin 5,5 miliarde de memtri cubi de gaze naturale lichefiate pe an din Statele Unite, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Olga Buslavets, ministrul ucrainean al Energiei, a menționat că în memorandum este precizat că firma care va vinde gazele lichefiate este compania Louisiana Natural Gas Exports iar preţul va fi stabilit în conformitate cu preţurile pe platforma americană Henry Hub.

Memorandumul de cooperare prevede şi construcţia unei noi conducte de gaze între hub-ul de gaze de la Hermanowice (Polonia) şi facilitatea de stocare a gazelor naturale de la Bilche-Volytsko-Uherske (Vestul Ucrainei). Finanţarea pentru acest proiect include sprijin de la anumite agenţii guvernamentale americane şi europene.

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, după ce relaţiile cu furnizorul tradiţional, Rusia, au intrat în colaps după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014.

În 2019, Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale cu 34,4% până la 14,25 miliarde de metri cubi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending