Ungaria sprijină Polonia în disputa cu UE. Parlamentul de la Budapesta adoptă o rezoluție în care califică activarea Articolului 7 împotriva Varșoviei drept un ”precedent periculos”

Parlamentul ungar a votat marți o rezoluție prin care și-a arătat sprijinul față de Polonia în contextul disensiunilor pe axa Varșovia-Bruxelles privind statul de drept, potrivit MTI, informează Agerpres. 

Foto: Wikipedia

În textul rezoluţiei adoptate de legislativul de la Budapesta este precizat că lansarea de către Comisia Europeană a unei proceduri împotriva Poloniei privind reformele din sistemul judiciar este ”inacceptabilă” şi că ”Articolul 7 nu trebuie folosit pentru o vânătoare politică de vrăjitoare”.

Conform aceluiaşi text, parlamentul ungar consideră procedura lansată împotriva Poloniei drept un ”precedent periculos” şi acuză Comisia Europeană că şi-a depăşit rolul de ”gardian al tratatelor, aşa cum este acesta descris în documentele fondatoare ale comunităţii”.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta cere guvernului ungar să susţină Polonia şi să se abţină de la sprijinirea oricărei propuneri care ar îngrădi drepturile acestei ţări.

Comisia Europeană a decis la 20 decembrie, anul trecut, să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, așa-numita ”opțiune nucleară”, a fost declanșat împotriva unei țări membre, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a început astfel procedura de sancționare a Poloniei din cauza schimbărilor făcute în justiție de către partidul de guvernământ.

De când a preluat puterea, cu aproape doi ani în urmă, partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a adus în discuție o serie de propuneri controversate în domeniul justiției. Criticii vorbesc despre un adevărat asalt prin care se încearcă trecerea sistemului judiciar sub tutela Parlamentului. Unul dintre cele mai contestate proiecte prevede schimbarea a aproape tuturor judecătorilor Curții Supreme, dar și a felului în care aceștia sunt numiți.

Tot la data de 20 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a trimis premierului polonez, Mateusz Morawiecki, o scrisoare prin care îl invita în luna ianuarie a acestui an la Bruxelles pentru a dezbate aspectele privind statul de drept.

Cu o zi înaite de întrevedea între cei doi, Polonia a decis schimbarea componenței guvernului, președintele Andrzej Duda demițând mai mulți miniștrii, printre care și pe cei ai Apărării și de Extere, încercând să amelioreze tensiunile cu Comisia Europeană.

Printre subiectele dezbătute de prim-minsitrul polonez Mateusz Morawiecki și președintele Executivului Europen, Jean-Claude Juncker în cadrul întâlnirii la care a luat parte și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-au numărat ”viitorul Uniunii Europene, poziția Poloniei în UE, migrație, piața unică digitală, piața internă și energie”.

Cei doi au dezbătut și situația statului de drept din Polonia, cei doi convenind ”să se reunească din nou pentru a continua discuția în vederea realizării de progrese până la sfârșitul lunii februarie”.

Executivul comunitar a lansat în luna iunie  a anului 2016 o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată în 2017, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiați. Ultima etapă a acestei proceduri este suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar Ungaria a reafirmat că va bloca prin veto o asemenea decizie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.