Ungaria susține că Ucraina a încălcat Acordul de asociere cu UE prin adoptarea noi legi a educației

Ucraina a încălcat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană prin limitarea drepturilor minorităților etnice în noua lege a educației, a declarat luni, la Luxemburg, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, transmite MTI conform Agerpres.

Vorbind în marja reuniunii omologilor săi din Uniunea Europeană, Peter Szijjarto a cerut ca tema încălcării Acordului să fie pusă pe agenda Consiliului de asociere UE-Ucraina.

Noua lege a educației adoptată de Ucraina îi plasează pe tinerii de origine maghiară într-o situație dezavantajoasă dat fiind că „îi privează de dreptul de a studia în limba maternă”, a afirmat ministrul ungar de externe la Luxemburg.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Kievul a promis că va modifica noua lege a educației în urma concluziilor Comisiei de la Veneția, un grup de experți ai Consiliului Europei ce ar urma să se pronunțe până la sfârșitul anului pe această temă.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene. În conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibila doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Legea educației adoptată de Rada Supremă de la Kiev a provocat reacții și critici din partea țărilor din regiune, inclusiv a României, acestea considerând că noul act normativ limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a anunțat că și-a anulat vizita prezidențială la Kiev, programată pentru această lună, iar ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria,  Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.