Ungaria: Viktor Orban cere autonomie pentru etnicii maghiari din afara granițelor

Ungaria își va susține drepturile în cadrul Uniunii Europene și dorește autonomie pentru etnicii maghiari care trăiesc în afara granițelor sale, în Europa Centrală, inclusiv în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, preluat de Reuters.Viktor-Orban

Viktor Orban, care a fost reales oficial de către parlament pentru un al doilea mandat consecutiv în urma alegerilor de luna trecută, a declarat că etnicii maghiari au sprijinit politicile sale de a uni națiunea “peste frontiere”.

Guvernul său anterior, amintește Reuters, acordase etnicilor maghiari din țările vecine cetățenie la scurt timp după preluarea mandatului în 2010.

“Noi privim problema maghiară ca pe o problemă europeană”, a declarat Viktor Orban, citat de Reuters, în primul său discurs în fața parlamentului de la realegerea sa.

“Maghiarii din Bazinul Carpatic au dreptul la dublă cetățenie, la drepturi comunitare și, de asemenea, la autonomie”, a precizat premierul Orban.

Premierul a subliniat, de asemenea, sâmbătă, că problema etnicilor maghiari este deosebit de actuală din cauza situației din țara vecină, Ucraina, unde locuiesc aproximativ 200.000 de etnici maghiari, care au dreptul la cetățenia ungară și, de asemenea, la autoadministrare.

“Aceasta este așteptarea noastră clară de la noua Ucraină care capătă formă acum”, a precizat Viktor Orban, adăugând că noua administrație de la Kiev s-a bucurat de sprijinul Ungariei în eforturile sale de a construi o Ucraină democratică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.