SĂNĂTATE
Uniunea Europeană a Sănătății. Comisia Europeană publică progresele înregistrate în ultimii 4 ani în politica de sănătate a UE
Published
11 months agoon
By
REDACTIA
Comisia Europeană a publicat astăzi, 22 mai, un bilanț al activității sale în sectorul sănătății din ultimii patru ani, perioadă plină de provocări în contextul pandemiei de COVID-19, care a resetat „jocul” decizional al Uniunii Europene în materie de sănătate, având în vedere implicarea limitată a acesteia impusă de tratatele UE. Astfel, în urmă cu patru ani, a luat naștere, în premieră, viziunea pentru o Uniune Europeană a Sănătății, un obiectiv asumat de Comisia von der Leyen și transpus în programe și instrumente de sănătate pentru a contribui la bunăstarea sutelor de milioane de cetățeni ai Europei.
„Viziunea pentru o Uniune Europeană a Sănătății, prezentată în noiembrie 2020, are ca obiectiv să se asigure că statele membre sunt mai bine pregătite să răspundă împreună la viitoarele crize sanitare, sprijinind în același timp politici de sănătate moderne și inovatoare pentru toți cetățenii din UE. Susținute de o finanțare substanțială din partea programului EU4Health, obiectivele Uniunii Europene a Sănătății s-au transformat rapid în rezultate tangibile”, transmite Executivul European în comunicatul oficial.
Citiți și: #SOTEU2021 Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană a Sănătății, o promisiune îndeplinită
Cu mai multe acțiuni în curs de desfășurare, Uniunea Europeană a Sănătății a dat rezultate până în prezent:
- Măsuri mai puternice de securitate sanitară, pentru a răspunde mai bine la crize viitoare
Astăzi, UE este mai bine echipată pentru a anticipa, a se pregăti și a răspunde la orice amenințare majoră la adresa sănătății. Acest lucru se datorează unui cadru juridic mai puternic pentru cooperarea în materie de securitate sanitară, agențiilor de sănătate ale UE consolidate și creării Autorității pentru situații de urgență, pregătire și reacție în domeniul sănătății (HERA).
- Acces egal și în timp util la medicamente la prețuri accesibile pentru toți cetățenii
Reforma farmaceutică propusă de UE va oferi unui număr suplimentar de 70 de milioane de cetățeni ai UE acces la medicamente noi, menținând în același timp un sector farmaceutic competitiv în Europa. Reforma se axează pe nevoile cetățenilor UE pentru a se asigura că fiecare are acces la medicamentele de care are nevoie, atunci când are nevoie, indiferent de locul în care locuiește și de boala de care suferă. Această reformă va îmbunătăți, de asemenea, disponibilitatea medicamentelor esențiale prin stabilirea unei serii de măsuri pentru a aborda problema penuriei.
- Un plan de luptă împotriva cancerului, lider mondial
Planul european de învingere a cancerului a lansat o serie de acțiuni semnificative pentru a aborda boala în fiecare etapă – de la prevenire, la diagnosticare și tratament, până la îngrijirea post-cancer. Sprijinit de o finanțare de 4 miliarde EUR din partea UE, planul face deja o diferență în viețile pacienților cu cancer din întreaga Europă.
- Inițiative revoluționare de digitalizare a asistenței medicale
Cetățenii vor avea acces la o asistență medicală mai bună oriunde în UE, grație spațiului european de date medicale (EHDS), un proiect inovator. Respectând pe deplin normele UE în materie de protecție a datelor, EHDS valorifică întregul potențial al tranziției digitale și va permite, de asemenea, o mai bună utilizare a datelor pentru cercetarea și dezvoltarea de medicamente care schimbă vieți.
- Acțiune cuprinzătoare pentru o mai bună sănătate mintală
Abordarea cuprinzătoare a UE privind sănătatea mintală recunoaște că sănătatea noastră mintală este la fel de importantă ca și sănătatea noastră fizică și afectează persoane din toate mediile. Aceasta constă în acțiuni de amploare, susținute de peste 1,2 miliarde EUR, pentru a promova bunăstarea mintală, a îmbunătăți serviciile de prevenire și de sprijin și a elimina stigmatizarea în acest domeniu important.
- Norme pentru a spori siguranța pacienților și pentru a asigura aprovizionarea cu medicamente
Donatorii și destinatarii de substanțe de origine umană, cum ar fi sângele și celulele, vor beneficia de o protecție sporită în temeiul normelor UE revizuite. Măsurile de prevenire a oricărei întreruperi a aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale esențiale înseamnă că cetățenii pot continua să se bazeze pe produse medicale, tratamente și terapii sigure și eficiente.
- O abordare „O singură sănătate” pentru a aborda riscurile majore pentru sănătate
Prin recunoașterea legăturii dintre sănătatea umană, animală și cea a mediului, Europa este mai bine poziționată pentru a dezvolta politici mai puternice în vederea abordării provocărilor majore în materie de sănătate, cum ar fi rezistența antimicrobiană și impactul schimbărilor climatice asupra sănătății.
Politica de sănătate a UE și rolul Comisiei Europene
Uniunea ca entitate nu are competențe în materie de sănătate. Conform tratatelor UE, acest domeniu ține de prerogativele și responsabilitatea statelor membre, de unde caracterul preponderent național al reacțiilor inițiale la declanșarea pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea s-a putut remarca faptul că, pe măsură ce în rândul statelor membre s-a conștientizat mai bine nevoia unei coordonări la nivel european a eforturilor de gestionare a crizei sanitare, rolul și implicarea instituțiilor europene, în special cel al Comisiei Europene, au căpătat o valoare considerabilă.
Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.
Un lucru este cert: sănătatea a fost prioritară pe agenda Comisiei von der Leyen. În primul său discurs anual, rostit în plenul Parlamentului European, președinta Ursula von der Leyen a militat pentru o Uniune Europeană a Sănătății.
„Pentru mine, este foarte clar – trebuie să construim o Uniune Europeană a Sănătății mai puternică. Iar pentru a începe să transformăm acest lucru în realitate, trebuie să tragem acum primele învățăminte din criza din domeniul sănătății. Este mai clar ca niciodată că trebuie să discutăm problema competențelor în domeniul sănătății. Și cred că aceasta este o sarcină nobilă și urgentă pentru Conferința privind Viitorul Europei.”
-Ursula von der Leyen (2020)

You may like
Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă
Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern
UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului
ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI
Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile
„UE este alături de Canada”, transmite șefa diplomației europene, după incidentul tragic de la Vancouver, unde mai multe persoane și-au pierdut viața
SĂNĂTATE
Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete
Published
5 days agoon
April 24, 2025By
Diana Zaim
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, a oganizat o ședință de lucru cu Excelența Sa, Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România. Cu acest prilej, au fost consolidate relațiile bilaterale și au fost discutate noi direcții de colaborare în sectorul sănătății.
„Discuțiile s-au concentrat pe schimbul de experiență în domeniul medical, cu accent pe investiții în sisteme inteligente de diagnostic și tratament. Am vorbit despre tehnologii inovatoare, digitalizare și soluții eficiente pentru îmbunătățirea calității actului medical”, a informat deputatul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, au fost puse bazele unor viitoare parteneriate și în domeniul securității cibernetice din sănătate, precum și în cel al tranziției energetice a unităților sanitare – „un pas important spre un viitor sustenabil.”
„Mulțumesc domnului ambasador și echipei sale pentru discuțiile constructive și deschiderea spre cooperare! Sunt încrezător că împreună vom dezvolta proiecte care vor aduce beneficii reale cetățenilor noștri”, a conchis deputatul Alexandru Rogobete în mesajul său.
Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
SĂNĂTATE
Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație
Published
6 days agoon
April 23, 2025By
Diana Zaim
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță prelungirea apelului de proiecte pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație până la 30 mai 2025. Apelul are o alocare de peste 58 milioane de euro și vizează unitățile sanitare publice și ONG-uri care sunt deja furnizori de servicii de îngrijiri paliative sau care în termen de 12 luni de la finalizarea proiectului se acreditează ca furnizor.
„Îngrijirea paliativă nu este un moft. Este un drept al celor care trec prin suferințe grele. Este forma prin care sistemul de sănătate răspunde demn la fragilitatea umană – cu sprijin medical, dar și psihologic. Este grija față de bolnav, de familia care nu știe ce urmează și caută un strop de sprijin. În multe județe din România, acest tip de îngrijire nu există sau este mult sub necesar”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
De asemenea, ministrul face apel la toți cei care știu că pot schimba ceva în comunitatea lor: „Pregătiți proiecte bune, gândiți soluții realiste, cereți sprijin dacă aveți nevoie. Vom face tot ce ține de noi pentru ca finanțarea să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie. Îmi doresc ca niciun proiect bun să nu rămână pe dinafară”, a conchis acesta în postarea sa de pe pagina oificială de Facebook.
Se vor finanța următoarele:
- Cheltuieli pentru obținerea terenului și/sau a unui imobil în limita de maxim 10% din valoarea eligibilă totală a proiectului.
- Cheltuielile aferente lucrărilor de investiții, inclusiv pentru realizarea de construcții noi;
- modernizări și extinderi;
- dotări cu echipamente, inclusiv digitalizare;
- cheltuielile efectuate pentru proiectare și pregătirea documentațiilor tehnico-economice.
În mod special, prioritate vor avea județele fără niciun pat de paliație sau cu o acoperire sub 15%.
SĂNĂTATE
Comisia Europeană sprijină un Acord internațional de prevenire și combatere a pandemiilor viitoare, bazat pe principiul ”o singură sănătate”
Published
2 weeks agoon
April 16, 2025By
Diana Zaim
Comisia Europeană salută consensul preliminar asupra Acordului internațional de prevenire și combatere a pandemiilor privind astăzi, la Geneva, potrivit comunicatului oficial al Executivului European.
După trei ani de negocieri intense, acordul la care s-a ajuns reprezintă o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și reacție în caz de pandemie, prin adoptarea unei abordări bazate pe principiul „o singură sănătate”. Acesta este un pas decisiv către o abordare globală mai echitabilă și mai proactivă a prevenirii și gestionării pandemiilor viitoare, cu respectarea deplină a responsabilităților și competențelor în materie de politică de sănătate ale fiecărui stat membru al UE.
UE își menține angajamentul de a colabora cu toți partenerii și părțile interesate în vederea creării unei arhitecturi globale mai puternice, mai rezistente și mai echitabile pentru pregătirea și răspunsul la viitoarele pandemii.
Se preconizează că Acordul privind pandemia va fi adoptat în mod oficial în cadrul celei de a 78-a Adunări Mondiale a Sănătății din luna mai.
„Pandemia COVID-19 a provocat suferințe enorme societăților și economiilor noastre și a testat la limită sistemele de sănătate publică. Răspunsul nostru colectiv și global a arătat că acțiunile decisive, colaborarea consolidată și solidaritatea internațională sunt calea de urmat. Anunțul de astăzi este un pas important către o cooperare internațională mai strânsă. Odată adoptat, acest acord poate aduce o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților noastre de prevenire, pregătire și reacție în caz de pandemie și la dezvoltarea de noi contramăsuri medicale ori de câte ori este necesar, inclusiv printr-un rol constructiv al UE, cu respectarea deplină a responsabilităților și competențelor în materie de politică de sănătate ale fiecărui stat membru al UE”, a transmis comisarul european pentru sănătate, Olivér Várhelyi.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA7 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE7 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice