Connect with us

U.E.

Uniunea Europeană, cel mai mare exportator și importator global de produse agroalimentare în 2017

Published

on

Uniunea Europeană a rămas și în 2017 cel mai mare exportator și importator global de produse agroalimentare, valoarea comerţului la această categorie ajungând anul trecut la 255 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale statelor membre ale Uniunii Europene a urcat cu 5,1% în 2017, la 138 de miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 117 miliarde de euro, rezultând un excedent de 21 de miliarde de euro al balanţei comerciale în sectorul agroalimentar.

Întreaga producţie agricolă a UE în 2017 este estimată la 418 miliarde de euro, în timp ce 7,5% din angajaţii din UE lucrează în lanţul de procesare a alimentelor.

Anul trecut au crescut exporturile UE către primii cinci parteneri: SUA, China, Elveţia, Rusia şi Japonia.

UE exportă o gamă variată de produse, de la materii prime şi alte produse primare, la produse agricole procesate (cum ar fi brânza şi vinul) la produse alimentare cu un grad ridicat de procesare, ceea ce demonstrează versatilitatea acestui sector. Produsele de vârf exportate de UE sunt vinurile şi alte băuturi alcoolice, alimentele pentru copii, ciocolată şi carne de porc. 

U.E.

Summit ONU privind biodiversitatea. Consiliul UE a autorizat Comisia Europeană să aprobe ”Angajamentul liderilor pentru natură”

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

 

Consiliul UE a autorizat astăzi Comisia Europenă să aprobe, în numele Uniunii Europene, „Angajamentul liderilor pentru natură”, pentru a transmite un semnal solidar în direcția sporirii ambiției globale cu privire la biodiversitate, potrivit comunicatului oficial.

Prin urmare, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este autorizată să aprobe angajamentul asumat, cu ocazia unui eveniment organizat de ONU în format virtual la 28 septembrie 2020, în contextul summitului ONU privind biodiversitatea.

Angajamentul este o declarație voluntară care subliniază faptul că pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor necesită acțiuni urgente și imediate la nivel mondial. El reprezintă o expresie a necesității de a depune eforturi mai susținute pentru a aborda în mod integrat și coerent provocările interconectate constituite de pierderea biodiversității, degradarea terenurilor, degradarea apelor dulci și a oceanelor, defrișările, poluarea și schimbările climatice.

Este vorba, printre altele, de un angajament de a concentra în jurul biodiversității, climei și mediului în ansamblu atât strategiile de redresare în urma crizei cauzate de pandemia de COVID-19, cât și urmărirea obiectivelor legate de dezvoltare și cooperare la nivel național și internațional. Scopul este de a garanta că răspunsul la actuala criză sanitară și economică este verde, just și contribuie în mod direct la o redresare mai bună și la realizarea unor societăți durabile.

Autorizarea acordată astăzi este în conformitate cu eforturile în curs ale Consiliului de protejare a biodiversității.

În concluziile sale din 19 decembrie 2019, Consiliul a încurajat UE și statele sale membre „să aibă în vedere participarea la inițiative mondiale relevante destinate consolidării conștiinței și ambiției la nivel politic în vederea protejării biodiversității, ca de exemplu coaliții foarte ambițioase, să pună urgent în aplicare angajamentele existente și să își asume noi angajamente și, în acest fel, să își intensifice acțiunile de combatere a declinului biodiversității și de inversare a procesului de degradare a ecosistemelor contribuind astfel și la Deceniul Națiunilor Unite pentru refacerea ecosistemelor”.

Continue Reading

U.E.

Consiliul Europei subliniază absența unui cadru legal de recunoaștere a relațiilor de același sex în România

Published

on

Foto: Fra.europa.eu

 

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei subliniază într-un documente, publicat astăzi 21 septembrie, absența recunoașterii legale a relațiilor de același sex din România.

„Astăzi, comisarul și-a publicat observațiile scrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru și alte 12 cazuri împotriva României, care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex”, este scris în comunicatul oficial.

Comisarul Mijatović subliniază că aceste cuplurile stabile de același sex, cu sau fără copii, fac parte din diversitatea bogată a familiilor care alcătuiesc societățile noastre – indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu. Comisarul mai reamintește că, în absența unei astfel de recunoașteri, totuși li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul lor la viața privată și de familie, astfel cum este garantat în Convenția europeană a drepturilor omului (articolul 8) și că acest lucru are un impact substanțial asupra vieții lor.

Comisarul subliniază că statele ar trebui să permită cuplurilor de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie sub formă de căsătorie civilă, uniuni civile sau parteneriate înregistrate.

Comisarul Mijatović concluzionează prin faptul că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu, mesaj de la reuniunea miniștrilor de externe ai UE: România așteaptă, cât mai curând posibil, sancțiunile pentru Belarus

Published

on

© consilium.europa.eu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la reuninuea din Bruxelles a  miniștrilor de externe din statele membre, a menționat că România așteaptă, cât mai curând posibil, adoptarea de sancțiuni pentru Belarus.

”Am reamintit faptul că România susține sancțiunile și am dori să vedem adoptarea sancțiunilor cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susținut activarea mecanismului de la Moscova în cadrul OSCE și susținem, de asemenea, o misiune de mediere a dialogului în Belarus”, a declarat Bogdan Aurescu la sosirea în Consiliu.

Citiți și: Belarus: La solicitarea a 17 state, inclusiv România, OSCE trimite o echipă de experți pentru investigarea fraudelor electorale

Totodată, în cadrul unei ședințe de lucru din această dimineață, ministrul român i-a informat pe colegii săi despre declarația comună importantă care a fost adoptată în această dimineață și emisă de președinții României, Poloniei și Lituaniei: „Această declarație comună face o propunere pentru comunitatea internațională și Uniunea Europeană de a pregăti un pachet de asistență economică pentru Belarusul democratic, printre altele, acest pachet ar cuprinde sprijinul pentru dezvoltarea unei economii libere, un regimul fără vize pentru Belarus, când vor fi îndeplinite anumite condiții, precum și alte tipuri de sprijin financiar din partea organizațiilor financiare internaționale.”

Citiți și: Klaus Iohannis, declarație comună cu președinții Poloniei și Lituaniei pentru poporul din Belarus: Ne oferim sprijinul pentru reforme politice și economice

De asemenea, Bogdan Aurescu a menționat că agenda acestei reuniuni este una încărcată, ce prevede discuții despre situația din Mediterana de Est, cazul Navalny, Libia, dar și Africa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending