Uniunea Europeană este pregătită să intensifice discuțiile cu Regatul Unit în vederea obținerii unui acord privind viitoarele relații post-Brexit, după tratative purtate de înalți oficiali europeni și britanici care au arătat ”voință politică” pentru a avansa.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, vicepreședintele Executivului european Maros Sefcovic, însărcinat cu relațiile interinstituționale și prospectivă, a avut luni, la Londra, o întâlnire cu ministrul michael Gove, în cadrul comitetului mixt Uniunea Europeană-Regatul Unit.
În acest context, oficialul european a reiterat importanța implementării în întregime a protocolului privind Irlanda de Nord din cadrul Acordului de retragere, în vederea menținerii ”păcii și stabilității pe Insula Irlandeză prin prezervarea Acordului de la Belfast”, asigurându-se astfel integritatea pieței unice europene.
De asemenea, Uniunea Europeană și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Regatul Unit pentru a identifica soluții, în concordanță cu Acordul de retragere și cu legislația europeană.
Ulterior, în cadrul unui mesaj postat pe Twitter, negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu omologul britanic, David Frost. ”Așa cum a precizat și președintele von der Leyen (n.r. al Comisiei Europene) vineri, am confirmat că UE rămâne deschisă pentru a intensifica discuțiile cu Londra în această săptămână, pe toate subiectele. Așteptăm acum răspunsul Regatului Unit”.
Aceste discuții au loc în contextul în care vineri, prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a anunțat într-o declarație televizată că a sosit momentul ca țara sa să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție post-Brexit fără un acord cu UE dacă nu va exista o schimbare de abordare din partea europenilor.
”De la bun început am fost expliciți că nu dorim nimic mai mult decât o relație (n.r. comercială) de tipul celei cu Canada, bazată pe prietenie și comerț liber. Judecând după ultimul summit al Consiliului European, devine clar că acest gen de acord nu va funcționa pentru partenerii europeni. Ei doar doresc să-și mențină abilitatea de a deține controlul asupra libertății noastre legislative, pescuitului, într-o manieră inacceptabilă pentru o țară îndependentă”, a acuzat Boris Johnson într-un răspun menit, teoretic, să clarifice care este viitoare poziție a Londrei în aceste negocieri, în contextul în care însuși premierul britanic și-a fixat drept termen-limită pentru această decizie data de 15 octombrie.
”Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerţului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluţia australiană. Şi trebuie să o facem cu mare încredere”, a precizat şeful executivului britanic, referindu-se aparent la regulile minimaliste ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), în contextul în care Uniunea nu are un acord comercial cu Australia.
Dorința Uniunii Europene de a depune toate eforturile necesare pentru a obține un acord a fost încă o dată exprimată joi seara, când negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, a specificat în cadrul conferinței de presă care a succedat prima zi a summitului Consiliului European că va continua discuțiile intensive cu Regatul Unit în săptămânile ce vor urma pentru a ajunge la un acord și a precizat că UE este pregătită să poarte tratative ”până în ultima zi posibilă”.
”Vrem să dăm acestor discuţii toate şansele de a fi încununate de succes pentru a obţine un acord”, a declarat oficialul european în cadrul unei conferinţe de presă după ce liderii UE au discutat joi despre impasul în ajungerea la un acord privind relaţia post-Brexit cu Regatul Unit.
De asemenea, Angela Merkel, aflată la cârma președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, a cerut Londrei și Bruxelles-ului, deopotrivă, să de dovadă de disponibilitate pentru un compromis, specificând că ”fiecare parte are propriile linii roșii”.
Pentru UE, una dintre acestea este respectarea Acordului de retragere de către Marea Britanie și punerea lui în aplicare ”în întregime”.
Pe lângă această chestiune, alte ”linii roșii” evidențiate de Bruxelles în concluziile adoptate de șefii de stat sau de guvern sunt cele legate de concurența echitabilă și pescuit, domenii în care nu au fost înregistrate progrese în cadrul negocierilor.
Cert este că este nevoie de accelerarea discuțiilor, în contextul în care calendarul devine unul strâns. Textul unui acord privind viitoarele relații trebuie să fie gata în timp util astfel încât să se ofere spațiul necesar pentru a fi tradus juridic în toate limbile oficiale, având nevoie, în același timp, de ratificarea Parlamentului European și a tuturor parlamentelor statelor membre.
Dacă Londra și Bruxelles-ul nu vor ajunge la un acord referitor la viitoarele relații în urma acestor discuții, atunci, începând cu data de 1 ianuarie 2021, legăturile comerciale între cele două părți se vor desfășura sub prevederile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).