Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Uniunea Europeană prelungește cu un an măsurile restrictive împotriva regimului din Siria, întrucât represiunea împotriva populației civile continuă

Published

on

©️ European Commission/ Facebook

La 17 mai 2019, Consiliul a prelungit măsurile restrictive ale UE împotriva regimului sirian până la 1 iunie 2020. În conformitate cu strategia UE privind Siria, UE a hotărât să își mențină măsurile restrictive împotriva regimului sirian și a susținătorilor acestuia, întrucât represiunea împotriva populației civile continuă, se arată în comunicatul oficial.

În același timp, Consiliul a eliminat de pe listă cinci persoane decedate, precum și o entitate care nu mai există și o entitate în cazul căreia nu se mai justifică aplicarea măsurilor restrictive. Lista include în prezent 270 de persoane și 70 de entități vizate de o interdicție de călătorie și de o măsură de înghețare a activelor ca urmare a faptului că se fac responsabile de represiunea violentă împotriva populației civile din Siria, au beneficiat de pe urma regimului sau l-au sprijinit și/sau s-au asociat cu astfel de persoane sau entități.

Dintr-o perspectivă mai amplă, sancțiunile aflate în prezent în vigoare împotriva Siriei includ un embargo asupra petrolului, restricții impuse asupra anumitor investiții, înghețarea activelor deținute de banca centrală siriană în UE, restricții la export asupra echipamentelor și tehnologiei care ar putea fi utilizate în scopul represiunii interne, precum și asupra echipamentelor și tehnologiei destinate urmăririi și interceptării comunicațiilor prin internet sau telefon.

UE își menține angajamentul de a găsi o soluție politică durabilă și credibilă pentru conflictul din Siria, astfel cum este stabilit în Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU și în Comunicatul de la Geneva din 2012.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Ce au decis liderii UE după alegerile din Marea Britanie: Consiliul European solicită ratificarea rapidă a Brexit-ului și cere Comisiei Europene să își pregătească mandatul de negociere pentru viitoarea relație

Published

on

© European Union

Liderii UE-27 solicită Marii Britanii ratificarea și punerea în aplicare în timp util a Acordului de Retragere din Uniunea Europeană și invită Comisia Europeană să prezinte Consiliului o propunere de mandat cuprinzător pentru viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit după Brexit.

Reuniți la Bruxelles pentru Consiliul European de toamnă, în care agenda a fost dominată de țintele și obiectivele climatice, șefii de stat sau de guvern au adoptat o nouă poziție privind Brexit în lumina rezultatelor alegerilor din Marea Britanie, acolo unde premierul conservator și pro-Brexit Boris Johnson a fost reconfirmat în funcție și a dobândit o majoritate absolută în Parlament.

”Consiliul European își reiterează angajamentul față de o retragere ordonată pe baza acordului de retragere și solicită ratificarea rapidă și punerea în aplicare efectivă a acestuia”, se arată în primul paragraf al concluziilor.

De asemenea, liderii europeni și-au reconfirmat dorința edificării unei viitoare relații ”cât mai strânse posibil cu Regatul Unit, în conformitate cu declarația politică și cu respectarea orientărilor Consiliului European, precum și a declarațiilor și a luărilor de poziții convenite anterior, în special cele din 25 noiembrie 2018”.

Viitoarele relații vor trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure condiții de concurență echitabile, mai spun liderii

În acest scop, Consiliul European invită Comisia să prezinte Consiliului un proiect de mandat cuprinzător referitor la viitoarele relații cu Regatul Unit, imediat după retragerea acestuia. Consiliul European invită Consiliul Afaceri Generale să adopte rapid mandatul de negociere și deciziile relevante.

Citiți și Președintele Consiliului European îl felicită pe Boris Johnson și cere un vot rapid în Parlamentul britanic privind Brexit

Totodată, Consiliul European a salutat decizia Comisiei de a-l numi din nou pe Michel Barnier în vederea negocierilor privind relațiile viitoare.

Negocierile vor continua să aibă loc într-un mod coerent și într-un spirit de unitate și transparență cu toate statele membre. Negocierile se vor desfășura prin coordonare continuă și dialog permanent cu Consiliul și grupurile sale de pregătire.

Consiliul European va urmări negocierile îndeaproape și va conveni asupra unor direcții politice generale suplimentare, dacă va fi cazul. Între reuniunile Consiliului European, Consiliul Afaceri Generale și Coreperul, asistate de un grup de lucru special, se vor asigura că negocierile se desfășoară în conformitate cu pozițiile și principiile generale convenite de Consiliul European, precum și cu mandatul de negociere al Consiliului, și vor furniza, dacă va fi cazul, orientări suplimentare pe deplin coerente cu interesul superior al UE și cu obiectivul obținerii unui rezultat care să fie corect și echitabil pentru toate statele membre și în interesul cetățenilor noștri.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni pregătesc terenul pentru reformarea UE: Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți lideri susțin lansarea ”Conferinței privind viitorul Europei”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și-au manifestat susținerea pentru lansarea unei conferințe privind viitorul Europei, o propunere lansată la nivelul Parlamentului European și asumată și de Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen. Potrivit concluziilor adoptate la summitul european de iarnă, în mare parte dominate de agenda climatică, liderii europeni solicită viitoarei președinții croate a Consiliului UE să lucreze la definirea unei poziții a Consiliului vizând conținutul, sfera de cuprindere, componența și funcționarea unei astfel de conferințe și să colaboreze, în acest sens, cu Parlamentul European și cu Comisia.

Liderii europeni au analizat joi posibilitatea unei conferințe privind viitorul Europei, care să înceapă în 2020 și să se încheie în 2022, în contextul în care Germania și Franța au elaborat un set de ambiții privind proiectul ”Conferinței privind viitorul Europei”, propus de grupul Renew Europe susținut de Emmanuel Macron și asumat de Ursula von der Leyen.

Consiliul European susține, în contextul acestor conferințe, că ar trebui acordată prioritate punerii în aplicare a agendei strategice convenite în luna iunie și obținerii de rezultate concrete în beneficiul cetățenilor noștri.

”Conferința ar trebui să contribuie la dezvoltarea politicilor noastre pe termen mediu și lung, astfel încât să fim în măsură să abordăm mai bine provocările actuale și viitoare”, spun liderii, având în vedere că la summitul din 20-21 iunie 2019 a fost adoptată Agenda Strategică a UE 2019-2024, prin care Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au promis ”să protejeze modul de viață european” într-o lume ”supusă schimbărilor rapide”.

Agenda Strategică a Liderilor pentru perioada 2019-2024 are ca moment predecesor Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, când șefii de stat sau de guvern din UE și-au luat angajamentul de a apăra o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest.

În egală măsură, în concluziile lor, liderii europeni propun valorificarea dialogurilor cu cetățenii purtate cu succes în ultimii doi ani și să prevadă o amplă consultare a cetățenilor în cursul procesului.

”Conferința trebuie să implice Consiliul, Parlamentul European și Comisia, cu respectarea deplină a echilibrului interinstituțional și a rolurilor acestora, astfel cum sunt definite în tratate. Consiliul European subliniază că este nevoie de un proces incluziv, în care toate statele membre să fie implicate în mod egal. Instituțiile și statele membre ale UE, inclusiv parlamentele lor, ar trebui să își asume în mod egal acest proiect”, se mai arată în concluziile Consiliului European.

Conferința pentru viitorul Europei a fost propusă cu menirea de a revizui aproape toate aspectele legate de modul în care funcționează UE, în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a respins categoric aplicarea principiului ”Spitzenkandidat” în numirea președintelui Comisiei Europene, șubrezind puterile Parlamentului European, care, la rândul, său nu a putut ajunge la un acord privind adoptareal listelor transnaționale pentru alegerile europene.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European îl felicită pe Boris Johnson și cere un vot rapid în Parlamentul britanic privind Brexit

Published

on

Uniunea Europeană speră într-un vot rapid în parlamentul britanic cu privire la Brexit şi în claritatea intenţiilor Londrei după victoria premierului Boris Johnson în alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la sosirea sa la cea de-a doua zi a summitului liderilor europeni.

Michel, care de la 1 decembrie este președintele Consiliului European, l-a felicitat pe Boris Johnson şi a spus că UE este pregătită să negocieze un acord de comerţ liber cu Londra, dar i-a cerut acesteia să dea dovadă de bună-credinţă.

Vreau să-l felicit pe Boris Johnson pentru victorie. Așteptăm un vot asupra acordului de retragere cât mai curând cu putință. UE este pregătită pentru faza următoare. Vom negocia un viitor acord comercial care asigură un cadru echitabil reciproc”, a scris Charles Michel, pe Twitter.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat în această săptămână că și în condițiile în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020 este greu de finalizat un acord privind viitoarea relație până la 31 decembrie anul viitor.

Liderii UE27 au programată pentru vineri, în ultima parte a summitului lor de iarnă, o reuniune în formatul articolului 50 privind Brexit. Reuniunea a fost pregătită astfel pentru a aștepta rezultatele finale ale alegerilor din Marea Britanie.

Premierul britanic Boris Johnson a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile legislative anticipate de joi, Partidul Conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate vineri, relatează AFP, BBC şi Reuters.

După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripţiile electorale – 647 din 650 -, conservatorii deţineau 363 de mandate de deputaţi, ceea ce confirmă o largă majoritate conservatoare şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, aşa cum a promis Johnson.

Conservatorii nu au mai beneficiat de un asemenea nivel de control în parlament de la Margaret Thatcher în urma alegerilor din 1987.

Rezultatul alegerilor îi oferă șefului guvernului britanic oportunitatea de a duce la capăt procesul de ieșire a Regatului Unit din UE. De altfel, scrutinul legislativ a fost convocat după ce fostul Parlament de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de Boris Johnson pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană, fapt care a determinat prelungirea Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending