Connect with us

MAREA BRITANIE

Uniunea Europeană și Regatul Unit încheie o nouă rundă de negocieri privind relațiile post-Brexit fără progrese semnificative. Michel Barnier: Nu putem continua aşa la nesfârşit

Published

on

©audiovisual.ec.europa.eu

Cea de-a patra rundă de negocieri între Uniunea Europeană și Regatul Unit privind relațiile post Brexit s-a încheiat fără progrese semnificative, informează Politico Europe.

”Săptămâna aceasta nu am avut zone semnificative de progres (…) Nu putem continua aşa la nesfârşit”, a precizat Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiile post-Brexit într-o conferință de presă care a succedat aceste discuții axate pe patru piloni: pescuitul, guvernanța referitoare la viitoarea relație, concurență echitabilă, cooperarea judiciară.

Acesta a reamintit jurnaliștilor că Regatul Unit refuză să prelungească perioada de tranziție, astfel că cele două părți mai au la dispoziție mai puțin de cinci luni până la finalul lunii octombrie, moment în care Bruxelles-ul și Londra trebuie să ajungă la un acord care trebuie ulterior ratificat până la finalul anului.

”Trebuie să folosim acest timp cât mai eficient”, a spus Barnier, care a reiterat faptul că Uniunea Europeană rămâne în continuare deschisă ideii de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit ”pentru un an sau doi”, dincolo de data de 31 decembrie 2020. Doar că Boris Johnson și-a exprimat în repetate dorința de a nu prelungi perioada de tranziție, considerând că există suficient timp pentru a ajunge la un acord de liber schimb ”și un parteneriat minunat cu UE, bazat pe tarife zero, cote zero”.

La rândul său, negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, a precizat că ”progresele rămân limitate, dar discuţiile noastre s-au purtat într-un ton pozitiv. ‘Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obţine în formatul negocierilor la distanţă. Dacă vrem să facem progrese, atunci este clar că trebuie să intensificăm şi să accelerăm lucrul”, a constat acesta despre discuţiile care încă se poartă prin videoconferinţă din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit lui David Frost, guvernul britanic este dispus să facă eforturi pentru a se ajunge la o înţelegere cu UE ”cel puţin asupra liniilor generale ale unui acord echilibrat”, care să ţină cont de refuzul Regatului Unit de a se alinia normelor UE (aşa-numitul ”level playing field” cerut de Bruxelles) şi de poziţia britanicilor privind dosarul pescuitului, cele două principale subiecte de divergenţă între Londra şi Bruxelles.

Reprezentanţii sectorului britanic de pescuit se împotrivesc vehement cerinţei Bruxelles-ului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleaşi condiţii ca şi până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni şi olandezi.

Speranţa unei ieşiri din impas se îndreaptă acum spre întâlnirile pe care premierul britanic Boris Johnson le va avea la sfârşitul lunii cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală europeană şi a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta.

La rândul său, ministrul britanic de stat Michael Gove a estimat joi că preşedinţia germană a Consiliului UE care va începe la 1 iulie va aduce ”leadership-ul necesar pentru a se ajunge la un acord”.

Să nu uităm că la precedenta rundă de discuții, a treia după desprinderea Marii Britanii de blocul comunitar, la 31 ianuarie 2020, cele două părți nu au ajuns la niciun consens.

Principalul obstacol rezidă în solicitatea Bruxelles-ului ca, în schimbul unui acord de liber schimb fără taxe vamale și fără cote, Regatul Unit să mențină unele dintre normele blocului comunitar, evitând astfle o posibilă concurență neloială din parte britanicilor pe piața europeană.

Doar că Londra respinge această condiție, argumentând că altor parteneri comerciali ai UE nu le-au fost impuse astfel de reguli, Regatul Unit respingând astfel ideea de a fi condiționat de regulile europene de vreme ce nu mai este membru UE.

Așadar, în vreme ce UE dorește încheierea unui acord extins, care să cuprindă în limitele coperților sale și norme ale UE privind concurența, mediul, fiscalitatea, britanicii doresc doar un acord clasic, ca cel încheiat de blocul comunitar cu Canada, la care să anexeze ulterior înțelegeri sectoriale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic deblochează 1,74 de miliarde de euro pentru domeniul culturii, a cărui supraviețuire este amenințată de pandemia de COVID-19

Published

on

©Oliver Dowden/ Twitter

Guvernul britanic a anunțat duminică deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire sterline (1,74 de miliarde de euro) pentru domeniul culturii, a cărui supraviețuire este amenințată în contextul pandemiei de coronavirus, anunță AFP, citat de Agerpres.

Executivul de la Londra a anunțat duminică printr-un comunicat că ”domeniile artelor, culturii și patrimoniului britanic, de renume mondial, vor primi 1,57 de miliarde de lire în cadrul unui plan de salvare pentru a le ajuta să treacă peste impactul coronavirusului”.

Documentul punctează că ”este cea mai mare investiție punctuală realizată vreodată în cultura britanică”.

Teatrele, muzeele, galeriile, palatele istorice vor fi eligibile, ca şi organismele care ţin de muzica ”live”, patrimoniu sau de cinema-ul independent.

O mare parte din această sumă, și anume 1,15 miliarde de lire sterline, va fi direcționată către instituțiile culturale din Anglia, sub formă de subvenții, a căror valoare se ridică la 880 de milioane de lire sterline, și de împrumuturi, în valoare de 270 de milioane de lire.

Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor vor beneficia de 33,97, respectiv 59 de milionae de lire sterline.

”Am spus că nu voi lăsa să se prăbuşească domeniul cultural şi această investiţie masivă arată angajamentul nostru”, a subliniat ministrul culturii, Oliver Dowden, care a adăugat că înţelege ”marile provocări” cărora trebuie să le facă faţă în prezent cei 700.000 de angajaţi din acest domeniu.

Sectorul cultural a fost profund afectat, fiind privat de orice venit după ce au fost introduse măsurile restrictive la 23 martie menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus.

Sâmbătă, muzeele şi cinematografele au primit autorizaţia să redeschidă. Din cauza măsurilor de distanţare fizică, viitorul concertelor şi festivalurilor este mult mai nesigur.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

COVID-19: Regatul Unit exceptează călătorii din 59 de țări de obligativitatea autoizolării. România, Bulgaria și SUA nu se află pe listă

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Persoanele revenite în Regatul Unit din 59 de ţări şi 14 teritorii britanice de peste mări nu vor mai fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile începând cu data de 10 iulie, a anunţat vineri guvernul de la Londra, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Lista cu aceste state a fost stabilită de autorităţile britanice ţinând cont de evoluţia epidemiei COVID-19 din fiecare ţară şi de criteriul reciprocităţii, cu cele 59 de state fiind convenite aşa-numite ”culoare aeriene” de exceptare reciprocă de la obligativitatea carantinei.

Călătorii veniţi din 18 state membre ale UE (plus Irlanda, deja scutită) nu vor mai fi astfel obligaţi să rămână 14 zile în autoizolare după sosirea în Regatul Unit. Se menţine însă măsura autoizolării pentru persoanele venite din state ce înregistrează în continuare o transmitere ridicată a noului coronavirus, precum Suedia sau Portugalia.

SUA, Rusia şi China nu se află pe lista britanică cu ţările exceptate de la obligativitatea autoizolării. Nici România şi Bulgaria nu se regăsesc pe lista care poate fi consultată aici.

Ministerul Afacerilor externe român a precizat vineri că partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, faptul că, momentan, pentru cetăţenii români se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, începând cu data de 10 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

MAE menţionează că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenţi Covid-19 din toate ţările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârşitul acestei luni.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor Ambasadei României în Regatul Unit, a Guvernului britanic și a MAE.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Uniunea Europeană și Regatul Unit încep negocierile intense în vederea obținerii unor progrese privind relația post-Brexit. Acestea debutează cu o întâlnire fizică la Bruxelles, prima de după luna martie

Published

on

Uniunea Europeană și Regatul Unit încep luni cinci săptămâni de negocieri intense, care au ca scop obținerea de progrese privind relația post-Brexit și evitatea unui nou scenariu fără acord la finalul acestui an, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit, anunță AFP, citat de Agerpres.

Negocierile debutează printr-o întrevedere fizică de cinci zile la Bruxelles, prima din luna martie, când pandemia de COVID-19 a determinat cele două echipe de negociere să se mute în online. Discuțiile vor continua în fiecare săptămână, alternativ la Londra și la Bruxelles, până la finalul lunii iulie.

Echipele de negociere vor fi mai restrânse, cu 20 de oficiali britanici călătorind la Bruxelles, comparativ cu 100 de persoane, cât cuprindea echipa la debutul acestor discuții.

Cele patru runde de negocieri între Regatul Unit și Uniunea Europeană s-au soldat fără un rezultat pozitiv, motiv pentru care ambele părți au convenit, într-o declarație comună, că este nevoie de un nou impuls, sprijinind planurile convenite de negociatori în vederea intesificiării discuțiilor din iulie și crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să se ajungă din iulie la un posibil compromis. ”Cu cât vom ajunge mai repede la un acord, cu atât va fi mai bine. Nu există niciun motiv pentru care liniile mari ale unui acord politic să nu poată fi definitivate în cursul verii”, a insistat un oficial britanic.

Această perspectivă a fost totuşi respinsă politicos de statele UE, concentrate pentru moment asupra planului lor de relansare post-coronavirus şi care consideră luna octombrie ca fiind ”momentul adevărului” în privinţa Brexit-ului.

”Acela va fi momentul când trebuie să fim pregătiţi să prezentăm un proiect de acord (…) dacă vrem ca el să fie ratificat până la sfârşitul anului”, a explicat negociatorul UE, Michel Barnier, în cadrul unei intervenţii săptămâna trecută la European Policy Center (EPC).

Dacă nu va fi niciun acord negociat până atunci, doar regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate şi controalele vamale extinse, se vor aplica relaţiilor comerciale între aceşti parteneri. Asta ar slăbi economii deja lovite puternic de pandemia de coronavirus.

Barnier, care aşteaptă ”un semnal” de la Londra în această săptămână, a promis că va fi ”constructiv” şi chiar că va da dovadă ”de creativitate pentru a crea un teren de înţelegere”.

”Vom merge la Bruxelles cu bună-credinţă pentru a ţine cont de preocupările UE”, i-a răspuns pe Twitter negociatorul Regatului Unit, David Frost.

”Trebuie să aibă loc o veritabilă negociere, iar unele poziţii nerealiste ale UE vor să trebuie schimbate”, a adăugat Frost, care a fost promovat duminică în postul de consilier pe securitate naţională al lui Boris Johnson, dar care îşi va păstra rolul de negociator privind Brexit-ul.

Printre punctele de dezacord majore figurează chestiunea garanţiilor de concurenţă echitabilă cerute de UE în materie fiscală, socială şi ecologică, pentru a se evita apariţia unei economii nereglementate în vecinătatea sa.

Unitatea Uniunii Europene ar putea fi supusă unei tensiuni, pe măsură ce calendarul strâns ar putea atrage după sine nevoia de a face compromisuri față de Regatul Unit.

Pragmatica Germanie, care va prelua în doar câteva zile președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a avut o poziție clară cu privire la aceste negocieri. ”Dacă Marea Britanie nu vrea reglementări comparabile cu cele din Europa în materie de mediu, de piaţa muncii sau de norme sociale, relaţiile noastre vor pierde în intensitate”, a avertizat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, într-un interviu pentru cotidienele din reţeaua Europa, printre care şi Le Monde. Şi va trebui ca Londra ”să îşi asume consecinţele”, a completat aceasta.

Cu toate acestea, un Brexit 2.0 ar putea avea urmări costisitoare asupra mediului german de afaceri, dar și asupra moștenirii politice a Angelei Merkel, aflată la ultimul mandat de cancelar și la ultima reprezentație în rol principal  pe scena europeană.

De altfel, potrivit unui document intern, Guvernul german se așteaptă ca ”din septembrie, negocierile să intre într-o etapă accelerată”.

Recent, secretarul de stat pentru afaceri europene Amelie Montchalin, a transmis că Europa nu va ceda presiunii exercitate de Regatul Unit de a grăbi negocierile referitoare la un acord post-Brexit. Montchalin a precizat, de asemenea, că nu exclude posibilitatea unui Brexit 2.0. Așadar, Merkel s-ar putea afla în poziția de a-l convinge pe Emmanuel Macron să arate deschidere față de compromis, în contextul în care acesta a avut până acum o poziție intransigentă cu privire la negocierile cu Regatul Unit. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending