Connect with us

U.E.

Uniunea piețelor de capital: Co-legiuitorii de la Bruxelles convin asupra îmbunătățirii serviciilor de compensare din UE

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul și Parlamentul au ajuns miercuri la un acord politic provizoriu cu privire la o revizuire a regulamentului și a directivei privind infrastructura pieței europene. Revizuirea vizează îmbunătățirea atractivității și a rezilienței peisajului de compensare din UE, sprijinirea autonomiei strategice deschise a UE și menținerea stabilității financiare a UE, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Regulamentul privind infrastructura pieței europene (EMIR) stabilește norme privind instrumentele financiare derivate extrabursiere (OTC), contrapărțile centrale (CPC) și registrele centrale de tranzacții. Propunerea de revizuire a EMIR conține mai multe măsuri legislative pentru a îmbunătăți serviciile de compensare din UE, în special prin simplificarea și scurtarea procedurilor, îmbunătățirea coerenței între norme, consolidarea supravegherii CPC și impunerea obligației ca participanții pe piață cu importanță sistemică substanțială, care fac obiectul unei obligații de compensare, să dețină un cont activ din punct de vedere operațional la o CPC din UE.

Principalele elemente ale acordului provizoriu

Consiliul și Parlamentul s-au asigurat că, în practică, este fezabil ca autoritățile de supraveghere să aplice procese de supraveghere raționalizate, cum ar fi procedurile de autorizare și de validare.

Acordul provizoriu consolidează cooperarea, coordonarea și schimbul de informații între autoritățile de supraveghere și AEVMP, asigurând în același timp o repartizare adecvată a sarcinilor între autoritățile naționale și AEVMP.

Acordul consolidează, de asemenea, rolul AEVMP, conferindu-i un rol de coordonare în situații de urgență, oferind totodată claritate cu privire la faptul că puterea de decizie finală revine autorităților naționale competente.

De asemenea, AEVMP își va asuma rolul de copreședinte al colegiilor de supraveghere, împreună cu autoritățile naționale competente relevante, care vor păstra puterea de decizie finală. În plus, AEVMP va fi informată cu privire la examinările la fața locului și va putea solicita să fie invitată să participe la acestea și să ofere avize într-o gamă extinsă de domenii.

Acordul provizoriu stabilește o cerință solidă privind un cont activ (AAR), care va impune anumitor contrapartide financiare și nefinanciare să dețină un cont la o CPC din UE, care include elemente operaționale, cum ar fi capacitatea de a gestiona tranzacțiile contrapartidei într-un termen scurt, dacă este necesar, și elemente de activitate, astfel încât contul să fie utilizat în mod eficient.

Acest lucru este asigurat de o serie de cerințe care trebuie îndeplinite de aceste conturi, printre care se numără cerințele ca contrapartidele care depășesc un anumit prag să compenseze tranzacțiile din cele mai relevante subcategorii de instrumente financiare derivate de importanță sistemică substanțială, definite în funcție de clasa de instrumente financiare derivate, dimensiune și scadență. În plus, este creat un mecanism comun de monitorizare pentru a urmări respectarea acestei noi cerințe.

Acordul politic provizoriu face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlament înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare și de a intra în vigoare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Uniunea Europeană salută comentariile președintelui american Donald Trump care recunosc că atacurile necontenite ale Rusiei asupra Ucrainei nu pot fi acceptate și a descris sprijinul acordat de Coreea de Nord Moscovei drept o dovadă a disperării Kremlinului.

”Președintele Zelenski a adoptat în mare măsură poziția UE și viceversa. Am adoptat în mare măsură poziția președintelui Zelenski privind pacea și negocierile referitoare la un acord de încetare a focului, în care poziția Ucrainei este absolut determinantă. De asemenea, am auzit, într-adevăr, comentariile președintelui Trump după aceste discuții și salutăm aceste comentarii care recunosc, de asemenea, că atacurile Rusiei asupra Ucrainei, care, apropo, au continuat în weekend, nu pot fi acceptate”, a declarat Paula Pinho, purtător de cuvânt-șef al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări legate de întâlnirea dintre liderul ucrainean și cel american, ce a avut loc cu ocazia participării acestora la ceremonia de adio dedicată Papei Francisc, trecut în neființă în a doua zi de Paști.

Anita Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru politică externă, a venit cu o completate și a declarat că ”intensificarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord … transmite un mesaj foarte clar: Rusia nu este interesată de pace, dimpotrivă. Obiectivul Rusiei rămâne suprimarea Ucrainei, iar Rusia caută cu disperare orice ajutor pe care îl poate obține pentru a continua această agresiune ilegală”, informează The Guardian

Hipper a calificat acest ajutor drept un semn al ”disperării” Rusiei, care arată ”cât de izolați sunt”.

Președintele american Donald Trump i-a solicitat duminică omologului rus Vladimir Putin ”să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord cu privire la Ucraina, sugerând în același timp că liderul ucrainean Volodimir Zelenski a fi de acord să renunțe la Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova în 2014.

“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey.

Sâmbătă, Trump a dezvăluit că atacurile necontenite ale lui Putin asupra Ucrainei îl fac să se gândească că ”poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară și că trebuie să fie tratat diferit”, făcând trimitere la sancțiuni suplimentare solicitate și de Zelenski.

Luni, Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe să lupte alături de forțele ruse în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, arătând încă o dată intențiile Moscovei cu privire la acest conflict pe care l-a pornit în februarie 2022, conform Politico Europe.

Într-o declarație transmisă prin intermediul agenției de presă de stat KCNA, Comisia militară centrală nord-coreeană a susținut că soldații săi au ajutat forțele ruse să ”elibereze complet” regiunea de frontieră Kursk, în urma unui ordin dat de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Anterior, Vladimir Putin le-a mulțumit lui Kim Jong-Un și trupelor nord-coreene pentru ”solidaritatea” și ”eroismul lor”.

Potrivit oficialilor serviciilor de informații americane, sud-coreene și ucrainene, Coreea de Nord a trimis aproximativ 10 000 până la 12 000 de soldați în Rusia toamna trecută. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că aproximativ 4 000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în timp ce oficialii americani au oferit o cifră mai mică, de aproximativ 1 200 de victime.

Continue Reading

U.E.

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Published

on

© European Union, 2012/Source: EC - Audiovisual Service

Spania, Portugalia și Franța se confruntă cu o pană generală de curent. Operatorul spaniol al rețelei de electricitate, Red Electrica, a declarat că sunt investigate cauzele producerii acestui blackout de energie și că se lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, informează Reuters, Politico și Euronews

Posturi de radio din Spania au declarat că o parte din liniile de metrou din Madrid nu mai funcționează, iar pasagerii au fost evacuați. De asemenea, au existat blocaje de trafic în centrul Orașului Madrid, după ce semafoarele nu au mai funcționat.

Cauza este încă neclară. Presa națională semnalează însă probleme cu rețeaua electrică europeană, care a afectat rețelele naționale din Peninsula Iberică. Un incendiu în sud-vestul Franței, pe muntele Alaric, care a afectat o linie electrică de înaltă tensiune între Perpignan și Narbonne, a fost, de asemenea, identificat ca o posibilă cauză.

Știre în curs de actualizare.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

Published

on

© European Union

În 2024, UE a exportat băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro, indicând o creștere de 10,9 % față de 2019. Vinul a fost produsul favorit pentru export, urmat de băuturile spirtoase și lichiorurile, apoi de bere și cidru. Franța a fost de departe principalul exportator de băuturi alcoolice către țări din afara UE în 2024, urmată de Italia, Spania și Țările de Jos. De asemenea, SUA au fost principala destinație pentru băuturile alcoolice din UE, cu exporturi în valoare totală de 8,9 miliarde do euro, arată datele Eurostat

Exporturile au fost dominate de vinurile din struguri proaspeți, inclusiv vinurile alcoolizate, reprezentând 56,2% (16,8 miliarde de eurp) din totalul băuturilor alcoolice. Băuturile spirtoase și lichiorurile au reprezentat a doua cea mai mare categorie, cu 29,7% din total (8,9 miliarde de euro), urmate de bere, cu 11,5% (3,4 miliarde de euro); cidru, pere, hidromel, saké și alte băuturi fermentate, cu 1,7% (0,5 miliarde EUR).

Franța a fost de departe principalul exportator UE de băuturi alcoolice către țări din afara UE în 2024, cu o valoare totală de 12,1 miliarde de euro, reprezentând 41% din total. Această țară a exportat în principal vin (66,7% sau 8,1 miliarde EUR) și băuturi spirtoase și lichioruri (31,8% sau 3,8 miliarde EUR). Italia a fost pe locul 2, cu 6,0 miliarde de euro. Spania a exportat a treia cea mai mare cantitate de vin din UE, Țările de Jos au exportat cea mai amre cantitate de bere din UE.

În 2024, Statele Unite erau principala destinație pentru băuturile alcoolice din UE, cu exporturi în valoare totală de 8,9 miliarde de eurp (30% din total). Mai mult de jumătate din această valoare, 4,9 miliarde de euro, este legată de exportul de vin și alte 2,9 miliarde de euro de băuturi spirtoase și lichioruri.

Regatul Unit a fost al doilea cel mai mare partener comercial, cu 4,9 miliarde de euro (17% din total), fiind urmat de China și Canada (1,6 miliarde de euro fiecare) și Elveția (1,4 miliarde de euro). 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA8 minutes ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL27 minutes ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.58 minutes ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE1 hour ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.1 hour ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL2 hours ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE2 hours ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.3 hours ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending