Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Uniunea piețelor de capital: Comisia Europeană propune noi norme care să îi protejeze pe investitorii individuali, atribuind un rol central intereselor consumatorilor

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a prezentat miercuri un pachet privind investițiile individuale, care atribuie un rol central intereselor consumatorilor în cadrul investițiilor individuale.

Potrivit unui comunicat al instituției, scopul propunerii Comisiei este de a le oferi investitorilor individuali (adică investitorilor „consumatori”) capacitatea de a lua decizii de investiții care să fie în concordanță cu nevoile și cu preferințele lor, asigurând totodată tratamentul echitabil și protecția adecvată a acestora. Pachetul va spori încrederea investitorilor individuali de a investi în siguranță în viitorul lor și de a profita pe deplin de uniunea piețelor de capital din UE.

Unul dintre cele trei obiective-cheie ale Comisiei din Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2020 a fost acela de a crea condițiile pentru ca UE să fie un loc și mai sigur pentru investițiile pe termen lung ale cetățenilor. Pachetul de astăzi își propune să atingă acest obiectiv și să încurajeze participarea pe piețele de capital din UE, care este, în mod tradițional, mai modestă decât în alte jurisdicții, cum ar fi Statele Unite, în ciuda ratei foarte ridicate de economisire a europenilor. Impulsionarea uniunii piețelor de capital este, totodată, o modalitate esențială prin care să se canalizeze finanțarea privată către economia noastră și să se finanțeze tranziția verde și cea digitală.

Pachetul prezentat în detaliu

Pachetul include măsuri ambițioase și cuprinzătoare care urmăresc:  

  • Să îmbunătățească modul în care se furnizează informații investitorilor individuali cu privire la produsele și serviciile de investiții, folosind modalități mai pertinente și mai standardizate, prin adaptarea normelor privind publicarea de informații la era digitală și la preferințele tot mai marcate pentru sustenabilitate ale investitorilor;
  • Să asigure o mai mare transparență și comparabilitate a costurilor, impunând utilizarea unei prezentări standard și a unei terminologii privind costurile. În acest fel, se va garanta că produsele de investiții aduc rentabilitate reală investitorilor individuali;
  • Să asigure faptul că toți clienții obișnuiți beneficiază cel puțin o dată pe an de o imagine clară a performanței investiționale a portofoliului lor
  • Să rezolve potențialele conflicte de interese referitoare la distribuția produselor de investiții prin interzicerea stimulentelor pentru vânzările „exclusiv de executare” (și anume, cele pentru care nu se oferă consiliere) și prin asigurarea faptului că serviciile de consiliere financiară furnizate sunt aliniate la interesele investitorilor individuali. Vor fi introduse, de asemenea, garanții mai stricte și o mai mare transparență pentru situațiile în care se acceptă stimulentele;
  • Să îi protejeze pe investitorii individuali de practicile comerciale înșelătoare asigurând faptul că intermediarilor financiari (și anume, consilierilor) le revine întreaga responsabilitate pentru utilizarea (și utilizarea abuzivă) a comunicărilor lor cu caracter publicitar, inclusiv în cazul în care acestea se fac prin intermediul platformelor de comunicare socială sau prin intermediul celebrităților sau al altor părți terțe care sunt remunerate de către aceștia sau primesc stimulente financiare din partea acestora;
  • Să mențină standarde înalte de calificare profesională pentru consultanții financiari;
  • Să le ofere consumatorilor mijloacele necesare pentru a lua decizii financiare mai judicioase, încurajând statele membre să pună în aplicare măsuri naționale care pot sprijini alfabetizarea financiară a cetățenilor, indiferent de vârstă ori de mediul lor social și educațional;
  • Să reducă sarcinile administrative și să îmbunătățească accesibilitatea produselor și a serviciilor pentru investitorii individuali experimentați, prin asigurarea unei mai mari proporționalități a criteriilor de eligibilitate pentru accesul la profesia de investitor profesional;
  • Să consolideze cooperarea în materie de supraveghere pentru ca autorităților naționale competente și autorităților europene de supraveghere să le fie mai ușor să se asigure că normele sunt aplicate în mod corespunzător și eficace, precum și în mod coerent în întreaga UE și să combată în comun frauda și malpraxisul. 

Pachetul de astăzi are un domeniu de aplicare amplu și privește întregul parcurs de investiții al consumatorului. Pachetul cuprinde o directivă de modificare, care revizuiește normele existente prevăzute în Directiva privind piețele instrumentelor financiare (MiFID II), în Directiva privind distribuția de asigurări (IDD), în Directiva privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), în Directiva privind administratorii fondurilor de investiții alternative (DAFIA) și în Directiva privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), precum și un regulament de modificare, care revizuiește Regulamentul privind pachetele de produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Roxana Mînzatu, întâlnire cu reprezentanții industriei auto înainte de lansarea dialogului strategic la nivelul UE: Sunt 13 milioane de locuri de muncă în domeniu pe care trebuie să le protejăm

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene Roxana Mînzatu a avut joi o întrevedere cu reprezentanții la nivel european ai industriei producătorilor de automobile, responsabilă pentru aproape 13 milioane de locuri de muncă, întâlnirea desfășurându-se înainte ca executivul european să lanseze dialogul strategic cu privire la viitorul industriei de automobile.

 Astfel, Mînzatu a avut o întrevedere cu Ola Källenius, președintele Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA) și CEO al grupului Mercedes Benz, cu Matthias Zink, președintele Asociației Europene a Furnizorilor de Automobile (CLEPA), și cu Christian Levin, președintele Consiliului pentru Vehicule Comerciale al Asociației Constructurilor Europeni de Automobile (ACEA).

Aproape 13 milioane de europeni lucrează în industria automotive, unul dintre pilonii economiei europene. În calitate de Vice-Președinte Executiv al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale, Competențe, Locuri de Muncă de calitate și Pregătire pentru situații de criză mă preocupă, în mod deosebit, menținerea standardelor acestui sector în fața multiplelor transformări cu care se confruntă. Este un sector care oferă locuri de muncă de calitate pentru 1 din 10 muncitori în Europa. Sunt locuri de muncă pe care trebuie să le protejăm și să le îmbunătățim“, a scris Mînzatu, pe Facebook.

Ea a precizat că a avut această întâlnire pentru a înțelege dimensiunea schimbărilor cu care se confruntă sectorul auto.

Înaltul oficial european și reprezentanții industriei auto au discutat despre “cum putem să menținem competitivitatea acestui sector și să protejăm locurile de muncă și oamenii din industria auto”.

“Formarea continuă și îmbunătățirea competențelor sunt deosebit de importante pentru oamenii implicați astăzi în acest sector. Am agreat că este nevoie de un nou suflu în această direcție”, a punctat ea.

Prin intermediul Uniunii Competențelor, inițiativă pe care Comisia Europeană o va lansa în martie, Roxana Mînzatu și-a asumat angajamentul să lanseze programe eficiente pentru păstrarea și îmbunătățirea competențelor, adaptate inclusiv cerințelor industriei auto, contribuind la menținerea și crearea de locuri de muncă de calitate nu doar astăzi, dar și pentru viitor.

“Mașinile de mâine vor fi mai mult decât un simplu mijloc de transport. Expertiza companiilor auto este deosebit de importantă pentru a dezvolta un program educațional orientat spre formarea competențelor specifice necesare, pentru ca Europa să rămână un lider global și competitiv în acest domeniu. Prin sprijinirea industriilor europene putem proteja modelul social european, axat pe egalitate de șanse, condiții de muncă echitabile și protecție socială”, a conchis vicepreședinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană lansează în luna ianuarie dialogul strategic privind viitorul industriei de automobile din Europa, o industrie ”esențială pentru prosperitatea Europei”.

Întrucât industria europeană a automobilelor și a furnizorilor trece printr-o tranziție profundă și perturbatoare, dialogul strategic va elabora strategii și soluții concrete pentru a sprijini competitivitatea globală a producției de automobile în Europa. Unul dintre domeniile pe care se va axa acest dialog vizează “abordarea locurilor de muncă, a competențelor și a altor elemente sociale din sector”

Dialogul strategic reunește principalele părți interesate din întreaga industrie, inclusiv companii europene din sectorul automobilelor, furnizori de infrastructură, sindicate și asociații de afaceri, precum și părți ale lanțului valoric din sectorul automobilelor și alte părți interesate.

Lansarea oficială, sub conducerea personală a președintei Ursula von der Leyen, va fi urmată de o serie de reuniuni tematice, prezidate de membri ai colegiului, inclusiv de vicepreședinta Comisiei, Roxana Mînzatu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Ca parte a angajamentului de lungă durată al UE de a sprijini palestinienii aflați în dificultate și având în vedere ultimele evoluții din regiune, Comisia Europeană a anunțat astăzi un nou pachet de asistență pentru Gaza în valoare de 120 de milioane de euro. Astfel, asistența umanitară totală a UE pentru Gaza se ridică la peste 450 de milioane de euro începând din 2023, informează comunicatul oficial.

De asemenea, Uniunea Europeană continuă să colaboreze cu partenerii de pe teren pentru a se asigura că ajutorul ajunge rapid la cei care au nevoie.

„Acordul de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor oferă speranța de care regiunea avea nevoie cu disperare. Dar situația umanitară rămâne sumbră în Gaza. Europa va direcționa un ajutor de 120 de milioane euro în 2025, alături de tone de bunuri esențiale, pentru a continua să sprijine palestinienii”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Pachetul va include:

  • asistență alimentară pentru a aborda insecuritatea alimentară acută și malnutriția;
  • asistență medicală pentru a sprijini funcționarea unităților medicale și pentru a furniza materiale medicale;
  • sprijin pentru apă, canalizare și igienă pentru a permite accesul la servicii de apă și canalizare;
  • asistență pentru adăposturi, pentru a oferi cazare sigură și securizată celor care au fost strămutați;
  • asistență în materie de protecție pentru a sprijini siguranța și demnitatea populațiilor vulnerabile.

Uniunea Europeană va colabora îndeaproape cu agențiile ONU și cu alte organizații umanitare partenere pentru a asigura furnizarea rapidă a asistenței.

Hamas și Israel au convenit miercuri, la Doha, asupra unui acord de încetare a focului, a anunțat Qatarul, în timp ce Statele Unite, prin președintele în exercițiu Joe Biden și președintele ales Donald Trump, Uniunea Europeană și Marea Britanie s-au grăbit să salute acordul care urmează să intre în vigoare duminică, 19 ianuarie, și care va dura 42 de zile.

Uniunea Europeană „a salutat” miercuri anunțarea unui acord de armistițiu între Israel și Hamas, după mai bine de 15 luni de război.

“Salut acordul de încetare a focului și acordul privind ostaticii între Israel și Hamas, care vor aduce un răgaz atât de necesar celor afectați de acest conflict devastator”, a declarat comisarul european Dubravka Suica pe platforma X.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea Competențelor va ajuta tinerii din învățământul profesional să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură și studenții care urmează o facultate

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, responsabilă pentru portofoliul oameni, competențe și pregătire, a discutat la Bruxelles despre modul în care „Uniunea Competențelor” – pachetul de măsuri pe care îl va prezenta public în luna martie – va ajuta tinerii din învățământul profesional să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură și studenții care urmează o facultate.

Pe pagina sa de Facebook, Roxana Mînzatu a împărtășit povestea lui Stefan Mißbach, un tânăr de 25 de ani din Germania, care a câștigat medalia de aur la competiția mondială de abilități din 2022, pentru competențele sale în tehnologia auto.

„Stefan a obținut deja calificarea de mecanic auto și se ocupă de repararea mașinilor vechi – o mică afacere a familiei sale, o afacere în care lucrează oameni din multe generații. Ce este interesant în povestea lui Ștefan este că el a ales să-și vadă visul împlinit optând, de la bun început, să urmeze cea mai bună școală tehnică profesională în domeniul tehnologiilor auto”, a explicat Roxana Mînzatu.

 

Mai mult, aceasta a precizat că Uniunea Europeană va sprijini tinerii care își doresc să urmeze învățământul profesional și vor să atingă excelența în meseria lor.

„Talentul lor este indispensabil pentru ca Europa să fie competitivă. Învățământul profesional și tehnic, bazat pe vocație, este de prim rang în Europa, nu este o variantă de rezervă. Cred în valoarea și reputația acestui de tip de formare”, a subliniat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene..

Consultarea de miercuri privind „Uniunea Competențelor” a fost a doua, după cea de luni, care a implicat actori cheie din sectorul educației școlare.

Citiți și: Roxana Mînzatu va conduce demersurile de pregătire a inițiativelor CE privind competențele, locurile de muncă și drepturile sociale, de la cârma unuia dintre cele 14 grupuri de proiect create la nivelul instituției

O Uniune a competențelor va însemna instrumente ambițioase care vor ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carierele lor viitoare; vor face învățământul mai atractiv prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, a evoluției în carieră și prin sprijinirea profesorilor să țină pasul cu schimbările din profesie; dar vor dezvolta și cultiva talente pentru a se asigura că Europa rămâne un lider în materie de idei, tehnologii și inovații noi.

Reamintim că săptămâna trecuta, comisarul european Roxana Mînzatu a avut o serie de întâlniri cu Joseph Garrell, președintele Asociației Universităților Europene (EUA), și cu Jan Palmowski, secretarul general al Alianței Universităților Europene de Cercetare Intensivă, ca parte a eforturilor sale de pregătire a Uniunii Competențelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA27 minutes ago

Sebastian Burduja anunță o nouă schemă de finanțare de 150 milioane euro pentru sectorul energetic românesc: E vorba de securitatea românilor și de eliminarea șantajului energetic al Moscovei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia

U.E.4 hours ago

Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB

FONDURI EUROPENE5 hours ago

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN7 hours ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA8 hours ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.8 hours ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending