Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Uniunea piețelor de capital: Comisia Europeană propune simplificarea normelor pentru a spori eficiența piețelor de decontare din UE și a menține, în același timp, stabilitatea financiară

Published

on

© European Commission

Comisia Europeană a propus miercuri modificarea Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare pentru a spori eficiența piețelor de decontare din UE și a menține, în același timp, stabilitatea financiară.

Propunerea reprezintă o componentă-cheie a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2020.

Conform unui comunicat al instituției, depozitarii centrali de titluri de valoare gestionează infrastructura care permite decontarea titlurilor de valoare (cum ar fi acțiunile sau obligațiunile) pe piețele financiare.

”Europa are nevoie de un sistem financiar solid pentru ca redresarea noastră să fie eficace și pentru a sprijini o creștere pe termen lung, susținută de piețe de capital profunde, integrate și funcționale. Simplificând normele UE pentru a eficientiza decontarea tranzacțiilor cu titluri de valoare, cum ar fi acțiunile și obligațiunile, vom îmbunătăți modul în care funcționează infrastructura pieței financiare între țările UE. Este un pas înainte, pe care îl facem astăzi, pentru a crea piețe europene de capital mai eficiente și mai atractive, în beneficiul investitorilor și al întreprinderilor, inclusiv al întreprinderilor mici și mijlocii”, a transmis Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor. 

La rândul său, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a transmis că ”piețele de capital ale Europei sunt esențiale pentru finanțarea economiei noastre, inclusiv a tranziției verzi și a celei digitale, dar există încă obstacole în calea deblocării întregului lor potențial”. 

”Intenția este ca depozitarii centrali de titluri de valoare să fie mai eficienți și mai competitivi, menținând în același timp stabilitatea financiară. Este exact ceea ce face revizuirea de astăzi: prin reducerea birocrației pentru depozitarii centrali de titluri de valoare care doresc să își extindă activitățile la nivel transfrontalier, creăm o piață cu adevărat unică pentru decontarea titlurilor de valoare în UE și promovăm concurența pe piață. Acest lucru contribuie la obiectivul nostru final de dezvoltare a uniunii piețelor de capital”, a adăugat aceasta. 

Decontarea înseamnă livrarea de titluri de valoare către un cumpărător în schimbul plății în numerar către un vânzător și poate dura până la două zile lucrătoare, timp în care pot apărea atât riscuri de credit, cât și riscuri juridice. Pentru sistemul financiar al UE este deci esențial să se asigure faptul că aceste tranzacții sunt decontate în mod sigur și eficient.

Depozitarii centrali de titluri de valoare joacă un rol fundamental pe piețele de capital și în sistemul financiar al UE. De exemplu, tranzacțiile decontate de depozitarii centrali de titluri de valoare din UE se ridicau în 2019 la aproximativ 1 120 de mii de miliarde de euro. Rolul esențial al acestora s-a evidențiat și recent, în contextul sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei.

La 25 februarie 2022, UE a convenit să interzică depozitarilor centrali de titluri de valoare din UE să dețină conturi ale clienților ruși, demonstrându-se rolul fundamental al depozitarilor centrali de titluri de valoare în sistemul financiar al UE.

Obiectivul general al propunerii este ca decontarea titlurilor de valoare în UE să fie mai sigură și mai eficientă, pentru a îmbunătăți astfel atractivitatea piețelor de capital ale UE și, în cele din urmă, a contribui la finanțarea economiei noastre.

Având în vedere sumele mari de bani care trec prin depozitarii centrali de titluri de valoare, este esențial pentru sistemul nostru financiar ca aceștia să funcționeze în mod adecvat.

Propunerea prevede norme mai bine proporționate și mai eficace pentru a reduce costurile de asigurare a conformității și obligațiile în materie de reglementare pe care le au depozitarii centrali de titluri de valoare; de asemenea, propunerea vizează facilitarea capacității depozitarilor centrali de titluri de valoare de a oferi o gamă mai largă de servicii transfrontaliere și îmbunătățirea supravegherii transfrontaliere a acestora.

Propunerea aduce următoarele îmbunătățiri esențiale ale Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare:

 • Îmbunătățirea regimului pașapoartelor: se simplifică regimul pașapoartelor pentru depozitarii centrali de titluri de valoare, aceștia putând să își desfășoare activitatea în întreaga UE cu o singură licență. Se elimină în special procedurile costisitoare și redundante, facilitându-se astfel furnizarea transfrontalieră de servicii și concurența.
 • Îmbunătățirea cooperării între autoritățile de supraveghere: se îmbunătățește cooperarea dintre autoritățile de supraveghere, impunându-se înființarea de colegii pentru anumiți depozitari centrali de titluri de valoare, astfel încât să se asigure o supraveghere mai consecventă și mai convergentă.
 • Îmbunătățirea serviciilor auxiliare de tip bancar: se ajustează condițiile în care depozitarii centrali de titluri de valoare pot avea acces la servicii bancare, permițându-li-se să ofere servicii de decontare într-o gamă largă de monede și oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a obține finanțare de la un grup mai mare de investitori, inclusiv de la nivel transfrontalier.
 • Îmbunătățirea disciplinei în materie de decontare: se modifică anumite elemente ale regimului disciplinei în materie de decontare, schimbându-se procesul în cadrul căruia ar putea deveni aplicabile cumpărările impuse și anumite aspecte tehnice ale regimului disciplinei în materie de decontare, pentru a-l face mai eficace și mai adecvat din punct de vedere al proporționalității.
 • Îmbunătățirea supravegherii depozitarilor centrali de titluri de valoare din țări terțe: se asigură o mai bună informare a autorităților de supraveghere cu privire la activitățile depozitarilor centrali de titluri de valoare din țări terțe în UE.

Propunerea urmează în prezent să fie înaintată Parlamentului European și Consiliului spre examinare și adoptare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Olanda îl nominalizează pe Wopke Hoekstra pentru funcția de comisar european. Haga dorește pentru acesta un portofoliu diferit față de cel deținut acum, în domeniul economic sau financiar

Published

on

© European Union, 2023

Olanda dorește ca Wopke Hoekstra să revină în Comisia Europeană, a anunțat marți premierul olandez Dick Schoof, potrivit Politico Europe.

”Acest lucru oferă Olandei un candidat puternic pentru un portofoliu substanțial. Am informat Camera Reprezentanților în această dimineață”, a scris Schoof pe platforma X, fostă Twitter.

În postare este atașată și copia unei scrisori adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care o înștiințează pe aceasta din urmă despre nominalizarea lui Hoekstra.

Hoekstra s-a alăturat oficial Comisiei în octombrie, preluând portofoliul privind clima și înlocuindu-l pe Frans Timmermans, care s-a retras pentru a conduce o campanie olandeză de centru-stânga în alegerile naționale.

Este puțin probabil ca Hoekstra să păstreze același portofoliu pentru următorii cinci ani. În schimb, Olanda speră ca acesta să primească un portofoliu în domeniul financiar sau economic, potrivit relatărilor din presa olandeză.

Nominalizarea a fost oarecum surprinzătoare, deoarece partidul lui Hoekstra, creștin-democrații, nu face parte din coaliția de guvernare.

Parlamentul European a reales-o joi pe Ursula von der Leyen pentru a conduce Comisia Europeană, la finalul unei dezbateri ce s-a întins pe mai bine de două ore.

Acesta va fi al doilea mandat al Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei. Ea a fost aleasă pentru prima dată de eurodeputați în iulie 2019.

La fel ca în primul mandat, aceasta a cerut tuturor țărilor UE să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european.

Chiar înainte ca von der Leyen să primească undă verde la Strasbourg, unele capitale ale UE declaraseră deja public pe cine intenționează să trimită la Bruxelles. Aceste țări – Finlanda, Suedia, Letonia, Irlanda, Suedia, Slovenia și Slovacia – au înaintat un singur nume.

După ce va primi aceste nominalizări din partea tuturor țărilor membre și va alege cine vor fi viitorii membri ai Comisiei Europene, Parlamentul European va organiza audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie apoi să fie aprobat de Parlament.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

Published

on

© Calea Europeană

Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (Consumer Protection Cooperation – CPC) a publicat luni o scrisoare în urma preocupărilor legate de faptul că modelul Meta conform căruia utilizatorul ori plătește, ori își dă consimțământul ar putea încălca legislația UE privind protecția consumatorilor.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană a coordonat această acțiune, desfășurată sub conducerea Direcției Generale pentru Concurență, Consumatori și Prevenirea Fraudei din Franța.

”Nu putem să privim cu brațele încrucișate cum se recurge la practici neloiale care induc în eroare consumatorii. Suntem mândri de legislația noastră puternică în materie de protecție a consumatorilor, care îi împuternicește pe cetățenii europeni să aibă dreptul de a fi informați cu exactitate despre modificări precum cea propusă de Meta. În UE, consumatorii sunt în măsură să facă realmente alegeri în cunoștință de cauză, iar acum luăm măsuri pentru a garanta acest drept”, a declarat Věra Jourová, vicepreședintă pentru valori și transparență.

Acțiunea a fost inițiată în 2023, imediat după ce Meta le-a solicitat consumatorilor, de pe o zi pe alta, fie să se aboneze pentru a utiliza Facebook și Instagram contra unei taxe, fie să își dea consimțământul ca Meta să le utilizeze datele cu caracter personal pentru a le prezenta anunțuri publicitare personalizate, permițând Meta să obțină venituri în acest mod („utilizatorul ori plătește, ori își dă consimțământul”).

Autoritățile de protecție a consumatorilor au evaluat mai multe elemente care ar putea constitui practici înșelătoare sau agresive, în special dacă Meta le-a furnizat în prealabil consumatorilor informații exacte, clare și suficiente. Aceste autorități au analizat dacă informațiile respective le permiteau consumatorilor să înțeleagă implicațiile pe care decizia lor de a plăti sau de a accepta prelucrarea datelor lor cu caracter personal în scopuri comerciale le are asupra drepturilor lor în calitate de consumatori. Mai mult, îngrijorarea autorităților din cadrul CPC este legată de faptul că mulți consumatori ar fi putut fi expuși unor presiuni nejustificate de a alege rapid între cele două modele, de teamă să nu piardă imediat accesul la conturi și la rețeaua lor de contacte.

Această acțiune coordonată desfășurată de rețeaua CPC împotriva Meta se adaugă altor proceduri în curs la nivelul UE și la nivel național legate de același model. Acțiunea de astăzi se axează în special pe evaluarea practicilor Meta din perspectiva legislației UE privind protecția consumatorilor și nu are legătură cu actualele investigații împotriva acestei societăți desfășurate de Comisie care vizează modelul Meta conform căruia utilizatorul ori plătește, ori își dă consimțământul, model care reprezintă o posibilă încălcare a Regulamentului privind piețele digitale (Digital Markets Act – DMA), cu cererea oficială de informații a Comisiei în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA) și nici cu evaluarea efectuată de Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD).

Principalele elemente ale acțiunii împotriva Meta:

Autoritățile CPC au identificat, în contextul implementării de către Meta a noului său model de afaceri, mai multe practici care suscită îngrijorare și ar putea fi considerate neloiale și contrare Directivei privind practicile comerciale neloiale (DPCN) și Directivei privind clauzele contractuale abuzive:

 • inducerea în eroare a consumatorilor prin utilizarea cuvântului „gratuit”, în condițiile în care Meta le cere utilizatorilor care nu doresc să plătească un abonament să accepte că Meta poate obține venituri utilizându-le datele cu caracter personal pentru a le prezenta anunțuri publicitare personalizate;
 • provocarea unei stări de confuzie în rândul utilizatorilor care au fost obligați să navigheze pe ecrane diferite în cadrul aplicației Facebook sau Instagram sau al versiunii web și să facă clic pe hyperlinkuri care îi direcționează către diferite părți ale condițiilor de utilizare sau ale politicii de confidențialitate pentru a afla cum va utiliza Meta preferințele lor, datele lor cu caracter personal și datele generate de utilizatori pentru a le prezenta anunțuri publicitare personalizate;
 • utilizarea unor termeni și a unui limbaj impreciși, cum ar fi „informațiile dumneavoastră”, pentru a face referire la „datele cu caracter personal” ale consumatorilor sau a sugestiei potrivit căreia consumatorii care decid să plătească nu vor vedea deloc anunțuri publicitare, deși ar putea totuși să vadă anunțuri publicitare atunci când interacționează cu conținutul partajat pe Facebook sau Instagram de alți membri ai platformei;
 • presiunile exercitate asupra consumatorilor care au utilizat mereu gratuit Facebook/Instagram până la momentul introducerii noului model de afaceri și pentru care Facebook/Instagram constituie, în numeroase cazuri, o parte semnificativă a vieții lor sociale și a interacțiunilor lor sociale pentru a-i îndemna să opteze imediat, fără a le adresa o avertizare prealabilă și fără a le acorda suficient timp și o posibilitate reală de a evalua modul în care această alegere le-ar putea afecta relația contractuală cu Meta, neacordându-le acces la conturile lor înainte de a lua o decizie.

Până la 1 septembrie 2024, Meta trebuie să răspundă la scrisoarea rețelei CPC și a Comisiei și să propună soluții. În cazul în care Meta nu ia măsurile necesare pentru a soluționa problemele semnalate, autoritățile CPC pot decide să ia măsuri de asigurare a respectării legislației, inclusiv aplicarea de sancțiuni.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

UE și Serbia au semnat vineri, 19 iulie, un memorandum de înțelegere (MoU) prin care se lansează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice.

Parteneriatul urmărește să sprijine dezvoltarea de noi industrii locale și de locuri de muncă de înaltă calitate de-a lungul lanțului valoric al vehiculelor electrice, cu respectarea deplină a standardelor sociale și de mediu ridicate, abordând în același timp preocupările comunităților locale în deplină transparență.

Parteneriatul oferă, de asemenea, cadrul pentru un angajament puternic public-privat pe mai multe niveluri între instituțiile și organismele UE, actorii industriali, asociațiile de întreprinderi, partenerii sociali, reprezentanții societății civile, ministerele relevante ale statelor membre interesate și Serbia, organizațiile publice, instituțiile financiare și investitori.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a semnat memorandumul de înțelegere cu ministrul minelor și energiei din Republica Serbia, Dubravka ž edovič Handanović. Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul Summitului la nivel înalt privind materiile prime critice de la Belgrad.

Parteneriatul se bazează pe Acordul de stabilizare și de asociere („ASA”)[1], intrat în vigoare la 1 septembrie 2013, și este în conformitate cu noul plan de creștere al UE pentru Balcanii de Vest[2]. Acesta reprezintă un bloc important pentru promovarea integrării Serbiei în piața unică a UE și pentru stimularea în continuare a convergenței sale economice, sociale și de mediu cu UE.

Cinci domenii de cooperare

În conformitate cu ASA, prezentul memorandum de înțelegere stabilește o cooperare strânsă între Serbia și UE în următoarele cinci domenii:

 • Consolidarea dezvoltării lanțurilor valorice pentru materii prime, baterii și vehicule electrice, prin facilitarea unei cooperări strânse între actorii industriali și părțile interesate din UE și Serbia.  Memorandumul de înțelegere va încuraja dezvoltarea unei rezerve reciproc avantajoase de proiecte, cu un accent special pe ecosistemul industrial al vehiculelor electrice.
 • Cooperarea în domeniul cercetării și inovării (C &I), prin cartografierea domeniilor de cooperare existente în cadrul programului-cadru Orizont Europa al UE[3] și al altor scheme. Pe baza memorandumului de înțelegere, ambele părți vor face schimb de cunoștințe și tehnologii legate de explorarea, extracția, prelucrarea și reciclarea durabilă a materiilor prime secundare.
 • Aplicarea unor standarde și practici înalte de mediu, sociale și de guvernanță va fi facilitată prin consultare reciprocă și schimb de informații cu privire la politicile și inițiativele relevante de-a lungul întregului lanț valoric, inclusiv prin aplicarea unei diligențe și a unei trasabilități sporite pentru lanțul valoric al bateriilor.
 • Mobilizarea instrumentelor financiare și de investiții pentru a sprijini proiectele de investiții din cadrul parteneriatului, în special prin intermediul InvestEU, al Cadrului de investiții pentru Balcanii de Vest și al unei rezerve unice de proiecte în Serbia, precum și în cadrul Alianței europene pentru materii prime și al Alianței europene pentru baterii.
 • Dezvoltarea competențelor necesare pentru locuri de muncă de înaltă calitate în sectorul materiilor prime și al bateriilor. Aceasta include participarea organizațiilor sârbe la academiile europene pentru baterii și la viitoarele academii europene pentru materii prime, inclusiv posibila contribuție a Serbiei prin programe și stagii specifice.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, UE și Serbia vor elabora în comun, în termen de șase luni, o foaie de parcurs cu acțiuni concrete pentru punerea în practică a parteneriatului strategic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 mins ago

RADR 2024: Klaus Iohannis face apel la sporirea eforturilor instituționale pentru finalizarea aderării României la OCDE în cel mai scurt timp posibil

ROMÂNIA7 mins ago

Președintele Senatului, întâlnire cu secretarul american al Energiei: Mi-a transmis că România poate deveni un important actor regional în domeniul energetic dacă va continua să investească în energia curată

NATO14 mins ago

Klaus Iohannis: Aflată în prima linie a războiului Rusiei în Ucraina, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție din istoria sa

ROMÂNIA25 mins ago

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen pe cale aeriană și maritimă, un succes de etapă. Ridicarea controalelor la frontierele terestre, “obiectiv prioritar”

ROMÂNIA36 mins ago

Klaus Iohannis, la ultimul discurs privind politica externă a României: După 10 ani de mandat, identitatea și profilul României pe plan extern au crescut exponențial

ROMÂNIA1 hour ago

RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești. Sebastian Burduja: România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune

ROMÂNIA1 hour ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA2 hours ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

NATO14 mins ago

Klaus Iohannis: Aflată în prima linie a războiului Rusiei în Ucraina, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție din istoria sa

ROMÂNIA36 mins ago

Klaus Iohannis, la ultimul discurs privind politica externă a României: După 10 ani de mandat, identitatea și profilul României pe plan extern au crescut exponențial

ROMÂNIA19 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

Trending