Connect with us

INTERNAȚIONAL

#URC2021 Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei și pentru un proces de reformă cuprinzător și incluziv

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei și pentru un proces de reformă cuprinzător și incluziv în cadrul Conferinței „Reforma Ucrainei” (Ukraine Reform Conference – URC2021), organizată, în sistem hibrid, în perioada 7-8 iulie 2021 la Vilnius, Lituania, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Totodată ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța eficientizării procesului de reforme și necesitatea de a promova caracterul sustenabil al dezvoltării economice și sociale, cu implicarea tuturor componentelor societății ucrainene, inclusiv a persoanelor aparținând minorității române, în baza angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, România fiind primul stat membru al UE care a ratificat acest document, în 2014.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a scos în evidență rolul central al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liber schimb, al cărei potențial trebuie utilizat pe deplin. În plus, a arătat că reforma trebuie să se concentreze asupra cetățenilor, pentru a răspunde așteptărilor legitime ale acestora privind bunăstarea și securitatea, sporind astfel coeziunea internă și reziliența societală. A accentuat și importanța investițiilor în capitalul uman, printr-un sistem educațional eficient și calitativ, care oferă oportunități oricărui student, indiferent de etnie și limbă.

A subliniat că România, ca țară vecină și stat membru UE, este gata să folosească toate oportunitățile pentru a spori conectivitatea fizică cu Ucraina, investițiile în infrastructură fiind esențiale.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat disponibilitatea, în continuare, a României de a acorda asistență tehnică și de a împărtăși bune practici cu Ucraina în ceea ce privește parcursul european, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție și reforma justiției. A accentuat în acest sens importanța unei construcții instituționale eficiente și transparente, în slujba cetățeanului.

Șeful diplomației române a mai evidențiat, în intervenția susținută, faptul că procesul de transformare este afectat de situația de conflict din estul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care România are o poziție activă în susținerea respectării dreptului internațional și creșterii implicării UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat turneul recent în Caucazul de Sud, realizat împreună cu omologii din Lituania și Austria, ca prim rezultat al discuției purtate la nivelul Consiliului Afacerilor Externe în format Gymnich de la Lisabona, în mai 2021, la inițiativa României, pe tema conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.

În ceea ce privește angajamentul României pe termen lung, șeful diplomației române a evidențiat și contribuția României la programele și misiunile de sprijin ale UE, OSCE și NATO în beneficiul Ucrainei, cum ar fi contribuția la Fondul  de Asistență (Trust fund) creat de NATO pentru susținerea securității cibernetice a Ucrainei, în perioada 2014-2017, precum și participarea cu 30 de monitori la Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE, respectiv la Misiunea UE de consiliere in domeniul reformei sectorului civil de securitate.

De asemenea, a subliniat sprijinul consistent acordat Ucrainei în eforturile de a combate pandemia de COVID-19, constând într-o donație de echipamente medicale și sanitare în valoare de peste un milion de euro, acordată de România la 28 mai 2021, precum și o donație de 100.000 de doze de vaccinuri, acordată la 16 iunie 2021.

© Ministerul Afacerilor Externe© Ministerul Afacerilor Externe© Ministerul Afacerilor ExterneNu în ultimul rând, ministrul român de externe a reiterat, totodată, susținerea fermă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a evocat cea mai recentă reuniune a Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită la București la nivel de miniștri ai afacerilor externe, la care au fost invitate, în premieră, și Ucraina și Georgia, în calitate de parteneri.


Ukraine Reform Conference este un eveniment internațional organizat anual în sprijinul procesului de reformă din Ucraina, lansat în anul 2017 și aflat la cea de-a patra ediție. Precedentele trei ediții au avut loc la Londra (2017), Copenhaga (2018) și Toronto (2019).

Conferința reprezintă o platformă care reunește oficiali ucraineni și din statele partenere ale Ucrainei, reprezentanți ai UE, NATO, G7, comunității de afaceri și societății civile. Între obiectivele principale ale conferinței se regăsesc prezentarea stadiului procesului de reformă din Ucraina și a priorităților Guvernului de la Kiev pentru anul următor, promovarea implicării comunității internaționale în sprijinul procesului de reformă și încurajarea investițiilor în economia ucraineană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Franța recurge la retorsiune împotriva Regatului Unit în chestiunea licențelor de pescuit. Londra califică măsurile drept ”dezamăgitoare şi disproporţionate”

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Guvernul britanic a calificat miercuri drept dezamăgitoare și disproporționate măsurile de retorsiune adoptate de Franța la adresa sa în contextul conflictului referitor la numărul de licențe acordate pescarilor francezi după Brexit în zona Insulelor Canalului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ameninţările Franţei sunt dezamăgitoare şi disproporţionate şi nu corespund cu ceea ce ne-am aştepta de la un aliat şi partener apropiat”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului. Ele ”nu par să fie compatibile cu acordul comercial şi de cooperare, precum şi cu dreptul internaţional în general”, a continuat acesta, adăugând că, dacă aceste ameninţări ar fi ”aplicate, ele ar face obiectul unui răspuns adecvat şi calibrat”.

La rândul său, ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a califiat ”dezamăgitor” modul în care ”Franța a considerat necesar să profereze ameninţări în seara acestei zile împotriva industriei britanice de pescuit şi, se pare, a comercianţilor în general.”

Guvernul francez a anunțat miercuri că va introduce controale suplimentare asupra ambarcațiunilor și camioanelor care vin din Marea Britanie, ca represalii pentru ceea ce consideră a fi o încălcare a angajamentelor asumate de Londra privind drepturile de pescuit, informează Politico Europe.

În egală măsură, Parisul a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă Marea Britanie nu răspunde preocupărilor franceze privind aceste licențe, dând curs amenințărilor formulate anterior

În cursul nopții, ministrul francez pentru afaceri maritime, Annick Girardin, a anunțat, de asemenea, că un vas britanic de pescuit a fost reținut în apropierea portului Le Havre după ce a fost prins pescuind pe teritoriul maritim francez fără licență. O altă ambarcațiune a primit un avertisment pentru că s-a opus inițial unei inspecții efectuate ”în contextul înăspririi controalelor pe Canalul Mânecii”, a precizat Girardin.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial și de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înțelegere comercială și de securitate cu un stat a cărui apartenență la UE s-a întins pe parcursul a aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.

Acesta prevede un cadru pentru gestionarea comună a stocurilor de pește din apele UE și din apele Regatului Unit. Regatul Unit va fi în măsură să dezvolte în continuare activitățile de pescuit britanice, în timp ce activitățile și mijloacele de subzistență ale comunităților europene de pescari vor fi protejate, iar resursele naturale vor fi conservate.

În zonele de pescuit încă disputate (zona de 6-12 mile a coastelor britanice şi a insulelor din Canalul Mânecii), Londra şi Jersey au acordat un total de puţin peste 200 de licenţe definitive, în timp ce Parisul reclamă încă 244.

Continue Reading

NATO

Șeful Statului Major al Apărării s-a întâlnit cu comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli pentru a discuta despre securitatea din regiunea Mării Negre

Published

on

© MApN / Facebook

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri, 27 octombrie, la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, cu comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli (JFCNP), amiralul Robert Burke, cu ocazia participării oficialului NATO la exercițiul Noble Blueprint 21, organizat de JFCNP în România, în perioada 26 – 28 octombrie, potrivit unui comunicat MApN remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, au evaluat nivelul de instruire din acest an, analizând totodată și stadiul implementării măsurilor NATO de creștere a capacității de reacție și descurajare în partea de sud a flancului estic aliat.

De asemenea, în contextul desfășurării exercițiului Noble Blueprint 21, agenda întâlnirii a inclus activități de evaluare a procesului de planificare a apărării colective prin integrarea planificării naționale și identificarea aspectelor operaționale necesare dezvoltării ulterioare a acestui proces.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat cooperarea dintre JFCNP și structurile aliate dislocate pe teritoriul național, cât și colaborarea dintre JFCNP și Comandamentul Forțelor Întrunite din România, pe timpul activităților comune de instruire.

„Anul 2021 este un vârf al pregătirii în țara noastră și datorită numeroaselor exerciții pe care JFCNP le-a planificat și organizat și în cadrul cărora un rol important a fost jucat de Forțele Armate Române. Noble Blueprint 21 este un alt eveniment major de instruire din acest an care urmărește consolidarea coeziunii dintre aliați ca urmare a cunoașterii reciproce realizate înainte de apariția nevoii de a acționa în format aliat, așa cum spune moto-ul acestui exercițiu, know each other before we need each other”, a declarat șeful Statului Major al Apărării.

Potrivit comunicatului citat, programul vizitei amiralului Robert Burke cuprinde executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții cu responsabili militari români și aliați care urmăresc sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat.

Exercițiul Noble Blueprint 21, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA) se va încheia la Constanța, marcând astfel importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

Continue Reading

ROMÂNIA

Secretarul de stat Dan Neculăescu s-a întâlnit cu asistentul secretarului de stat al SUA Karen Donfried: Formatul București 9 contribuie la consolidarea NATO și a relației transatlantice

Published

on

© MAE

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a avut miercuri o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried. Discuția a permis aprofundarea dialogului început la 13 octombrie 2021, cu ocazia convorbirii telefonice dintre cei doi oficiali, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Secretarul de stat român și asistentul secretarului de stat al SUA au aprofundat schimbul de vederi privind oportunitățile și provocările din domeniul securității în spațiul euroatlantic și dincolo de acesta. Au fost evocate cooperarea bilaterală în domeniul securității cibernetice, respectiv perspectivele de aprofundare a cooperării bilaterale în domeniul creșterii rezilienței și asigurării securității energetice.

În cadrul discuției, a fost evidențiat interesul comun pentru o contribuție activă a B9 la consolidarea NATO și a relației transatlantice în general.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a prezentat acțiunile întreprinse de România pentru creșterea securității în zona Mării Negre și consolidării posturii NATO de descurajare și apărare. A reiterat importanța susținerii, în format bilateral și multilateral, a partenerilor din Vecinătatea Estică, un accent aparte fiind plasat pe Republica Moldova. 

De asemenea, cei doi oficiali au reiterat faptul că  Parteneriatul Strategic dintre România și SUA reprezintă cadrul propice pentru consolidarea dimensiunilor de securitate, apărare și economice ale relației bilaterale. În context, au abordat subiectul organizării în perioada următoare a unei noi reuniuni de Dialog Strategic România-SUA, a cărei agendă este în curs de definitivare.

Într-un comunicat separat, MAE informează că secretarul de stat Dan Neculăescu a participat la reuniunea miniștrilor de externe din statele formatului București 9 (B9), desfășurată la 27 octombrie, la Tallinn, Estonia. 

Discuțiile s-au concentrat pe aspecte legate de pregătirea reuniunilor NATO din perioada următoare, cu accent pe consolidarea relației transatlantice și a politicii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum şi în ceea ce privește elaborarea viitorului Concept Strategic.

Secretarul de stat român a accentuat relevanța formatului B9, co-inițiat în 2015 de România și Polonia, ca for de discuții asupra principalelor aspecte de securitate relevante pentru Flancul Estic al NATO. În context, a amintit Summitul online B9 găzduit de Președintele României în mai 2021, alături de Președintele Poloniei și cu participarea Președintelui SUA și a Secretarului General al NATO, o premieră pentru întâlnirile la nivel înalt ale formatului.

În intervențiile din cadrul reuniunii de la Tallinn, secretarul de stat Dan Neculăescu s-a referit la viziunea României cu privire la elementele cheie ale următorului Concept Strategic, document esențial de viziune pentru abordarea coerentă a amenințărilor și provocărilor la adresa securității aliate. 

Astfel, a accentuat caracterul esențial al unității aliate şi al unei relații transatlantice solide pentru o acțiune eficientă a NATO. A scos în evidență că misiunea principală a Alianței Nord-Atlantice rămâne apărarea colectivă, aspect care trebuie reflectat adecvat în viitorul Concept Strategic, alături de întărirea politicii de descurajare și apărare, inclusiv la Marea Neagra. Totodată, a subliniat importanța cooperării NATO cu partenerii, în special cu cei din Vecinatatea Estică, dar și cu cei din alte regiuni care împărtășesc valorile comune euroatlantice. 

Secretarul de stat român a evidențiat că parteneriatul strategic dintre NATO și UE rămâne o direcție principală de acțiune, fiind necesară îmbunătățirea coordonării acțiunilor celor două organizații pentru a evita duplicările.

În marja reuniunii, secretarul de stat din MAE român s-a întâlnit cu oficiali din MAE estonian realizând un schimb de opinii pe tema reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, care va avea loc la Riga, la începutul lunii noiembrie 2021.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA14 mins ago

Solidaritate europeană: Danemarca a trimis o delegație de medici și asistenți în România, în scopul sprijinirii cadrelor medicale în lupta împotriva COVID-19

MAREA BRITANIE16 mins ago

Franța recurge la retorsiune împotriva Regatului Unit în chestiunea licențelor de pescuit. Londra califică măsurile drept ”dezamăgitoare şi disproporţionate”

CONSILIUL UE19 mins ago

PNRR-ul României este oficial aprobat: Consiliul UE a adoptat planul de 29,2 miliarde de euro. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

ROMÂNIA23 mins ago

Ungaria trimite României echipamente medicale și medicamente pentru 20 de spitale care tratează pacienți cu COVID-19

ROMÂNIA28 mins ago

Franța vine în ajutorul României: Două camioane cu 13 tone de echipamente medicale sosesc astăzi în țara noastră pentru lupta împotriva COVID-19

Cristian Bușoi58 mins ago

Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Transferul de 50% din bugetul EU4Health către HERA ar putea pune în pericol obiectivele din Programul de Sănătate al UE

NATO1 hour ago

Șeful Statului Major al Apărării s-a întâlnit cu comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli pentru a discuta despre securitatea din regiunea Mării Negre

RENEW EUROPE1 hour ago

Europarlamentarii USR solicită intervenția comisarilor europeni pentru energie și Pactul Verde pentru ca Timișoarei să i se asigure securitatea energetică

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron s-a întâlnit la Paris cu Andrzej Duda pentru a „aprofunda dialogul” cu Polonia în vederea rezolvării conflictului dintre Bruxelles și Varșovia

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru EU4Health, solicită ”creșterea nivelului de acces la terapii inovatoare”: Pacienții din România sunt ultimii care au acces la tratamente de ultimă generație

Dragoș Pîslaru18 hours ago

Dragoș Pîslaru: Băncile, un aliat indispensabil al Guvernului. Ele trebuie să joace un rol activ în implementarea PNRR

Daniel Buda1 day ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene ”să vină cu abordări pragmatice, ancorate în realitate” pentru a diminua impactul PAC asupra schimbărilor climatice

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru, despre digitalizarea pieței muncii: PNRR poate așeza România în avangarda Europei prin reformele sistemice pe care le propune

ROMÂNIA3 days ago

Serbia donează României medicamente și concentratoare de oxigen pentru bolnavii de COVID-19: Suntem alături de voi în cele mai grele momente

ROMÂNIA3 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO6 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu7 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Team2Share

Trending