Connect with us

NATO

Următorul summit NATO va avea loc la Vilnius, pe flancul estic, în 2023 – anunță Jens Stoltenberg, după o convorbire cu președintele Lituaniei

Published

on

© Gitanas Nauseda/ Twitter

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au avut vineri o convorbire la telefon consacrată pregătirii următorului summit al Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc anul viitor la Vilnius, capitala Lituaniei.

Am discutat despre importanța sprijinului nostru pentru Ucraina, care se confruntă cu agresiunea Rusiei și despre preocupările legate de complicitatea Belarusului în acest conflict ilegal“, a scris Stoltenberg, pe Twitter, după discuție.

De cealaltă parte, șeful statului lituanian a informat că discuția cu Stoltenberg a fost una “constructivă”. 

Am subliniat faptul că, în lumina recentelor atacuri rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina, sprijinul nostru militar trebuie să fie intensificat. Sistemele de apărare aeriană pentru Ucraina sunt cruciale“, a spus Nauseda, după ce același lucru a fost exprimat și de Jens Stoltenberg pe parcursul reuniunii miniștrilor apărării din NATO .

Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este ”prioritară” pentru statele membre ale NATO, întrucât ucrainenii au ”o nevoie urgentă” de aceste sisteme pentru a face faţă bombardamentelor ruse, a declarat înaltul oficial aliat, miercuri. Joi, Lituania s-a numărat printre cele 15 state semnatare ale unei scrisori de intenție pentru achiziția comună de sisteme de apărare aeriană, o inițiativă a Germaniei la care s-a alăturat și România.

În convorbirea cu Stoltenberg, președintele Lituaniei a subliniat că este importantă și “implementarea eficientă” a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, când a fost adoptat noul Concept Strategic, document care definește Rusia drept principala amenințare la adresa securității euro-atlantice. Tot la Madrid au fost luate decizii pentru întărirea grupurilor de luptă ale NATO pe flancul estic și ridicarea lor la nivel de brigadă, dacă situația o impune.

Astfel, noi decizii sunt așteptate la summitul aliat de la Vilnius de anul viitor, primul după șapte ani pe flancul estic al NATO, după cel de la Varșovia din 2016 și primul din zona baltică, după cel de la Riga din 2006. Pe agenda summitului ar trebui să figureze și desemnarea unui nou secretar general, după ce mandatul lui Jens Stoltenberg, scadent la 30 septembrie 2022, a fost prelungit cu încă un an din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis, sâmbătă, felicitări noului preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, menţionând drept argumente solide pentru întărirea relaţiilor dintre cele două state convingerile pro-europene şi pro-vestice ale acestuia.

Îl felicit călduros pe Petr Pavel pentru alegerea sa ca preşedinte al Republicii Cehe! Convingerile sale pro-europene şi pro-vestice sunt argumente solide pentru întărirea relaţiilor dintre România şi Republica Cehă şi pentru colaborarea noastră în UE şi NATO“, a scris Ciucă, sâmbătă, pe Twitter, după un mesaj similar al președintelui Klaus Iohannis.

De altfel, premierul României și președintele ales al Cehiei au colaborat îndeaproape în perioada în care Nicolae Ciucă era șef al Statului Major al Apărării (2015-2019), iar Petr Pavel era președintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice (2015-2018).

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Statului Major al Apărării din Cehia și fost președinte al Comitetului Militar al NATO, a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului premier ceh Andrej Babis.

Funcția de președinte al Cehiei este în mare parte ceremonială, dar atribuțiile prezidențiale includ numirea guvernului, selectarea guvernatorului băncii centrale și a judecătorilor constituționali. De asemenea, președintele Cehiei deține și funcția de comandant al forțelor armate.

Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

Pavel va fi al patrulea preşedinte al Republicii Cehe după ce ea a devenit stat independent, în urma sciziunii paşnice cu Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a abandonat regimul său comunist totalitar, ieşind de pe orbita Moscovei. Predecesorii lui Petr Pavel au fost Vaclav Havel, un dramaturg disident anticomunist care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) şi Milos Zeman, al cărui mandat expiră în martie.

Petr Pavel, născut la data de 1 noiembrie 1961, este un general de armată ceh în retragere, care a ocupat funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO între 2015 și 2018 și pe cea de șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe între 2012 și 2015.

După absolvirea studiilor, Petr Pavel a lucrat în cadrul Serviciului de Informații Militare (1991-1993) și a servit în contingentul de trupe cehoslovace al Forței de protecție a Națiunilor Unite în Bosnia, fiind recunoscut și premiat în Cehia și Franța pentru acțiunile sale din timpul unei operațiuni de salvare a unor soldați francezi aflați sub asediul trupelor sârbe.

După operațiunea din Bosnia, Pavel a ocupat diverse funcții în armata cehă, inclusiv în domeniul informațiilor militare, al diplomației (atașat militar adjunct în Belgia) și comandant al unei brigăzi de forțe speciale. A fost numit general de brigadă în 2002. Apoi a fost reprezentant militar național la Comandamentul Central al Statelor Unite și a reprezentat armata cehă în mai multe organizații internaționale și naționale.

Pavel a ocupat funcția de șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Cehe din iulie 2011 până în iunie 2012. La 1 iunie 2012 a fost promovat în funcția de șef al Statului Major General. A fost nominalizat de guvernul ceh ca președinte al Comitetului militar al NATO în iulie 2014 și numit în această funcție la Vilnius în septembrie 2014, fiind primul președinte al Comitetului Militar al NATO din partea unui fost membru al Pactului de la Varșovia. Mandatul său a început în 2015.

La finalul mandatului său, în 2018, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia Pavel i-a fost consilier, l-a lăudat pe Pavel pentru că a condus Comitetul Militar cu mare distincție într-o perioadă-cheie din istoria NATO.

Continue Reading

NATO

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

Published

on

© Jaro Naď/ Facebook

Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei în misiunile de patrulare a spațiului aerian al Slovaciei, a anunțat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, conform Reuters, citat de Agerpres.

”Am confirmat interesul părţii ungare şi recunoştinţa Slovaciei pentru alăturarea (Ungariei – n. red.) la protecţia spaţiului aerian al Slovaciei”, a spus Nad într-o conferinţă de presă prezentată pe Facebook după o întâlnire la Budapesta cu omologul său ungar, Kristof Szalay-Bobrovniczky.

Avioane ale forțelor aeriene poloneze au demarat la începutul lunii septembrie a anului trecut misiunea de poliție aeriană deasupra Slovaciei, țară care își retrage avioanele de vânătoare rusești MiG-29.

Acestora li se vor alătura avioanele de luptă Gripen JAS-39 ale armate cehe.

Slovacia a cerut aliaţilor săi din NATO să patruleze spaţiul său aerian după ce a decis să ţină la sol avioanele sale de luptă de tip MiG-29, de fabricaţie rusă, care pot fi trimise în ţara vecină Ucraina pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva invaziei ruse. Bratislava sprijină la rândul ei Kievul cu arme şi alte ajutoare, iar NATO îşi întăreşte prezenţa în Slovacia.

Continue Reading

NATO

România, Olanda și Franța au semnat Declarația de la București privind cooperarea în politică externă și securitate: Așteptăm cu nerăbdare aderarea României la Schengen

Published

on

© MAE

Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei au semnat vineri, la București, o declarație comună privind cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate la finalul primei reuniuni trilaterale a celor trei țări, partenere în cadrul UE și aliate în cadrul NATO, document în interiorul căruia Bucureștiul, Parisul și Haga și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, pentru consolidarea flancului estic al NATO, unde Franța și Olanda sunt prezente la nivelul grupului de luptă al Alianței de la Cincu, dar și pentru aderarea României la spațiul Schengen.

“Ţările noastre se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile noastre diplomatice şi să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşim. Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral”, arată textul.

 

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Declaraţia aminteşte şi de Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Franţa şi Germania.

România, Franţa şi Olanda se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens.

Mai mult, potrivit declaraţiei semnate la Bucureşti, Franţa şi Olanda “aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil”.

“Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure”, se mai precizează în declaraţie.

Declarația de la București între România, Republica Franceză și Regatul Țărilor de Jos privind cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate

Ca parteneri europeni și aliați NATO apropiați, Guvernele României, Republicii Franceze și Regatului Țărilor de Jos împărtășesc legături profunde de cooperare și înțelegere, bazate pe norme și valori comune.

Statele noastre sunt hotărâte să extindă și să aprofundeze relațiile diplomatice și să își consolideze capacitățile de a răspunde amenințărilor și provocărilor actuale și viitoare la adresa securității și valorilor noastre comune. Această declarație de la București evidențiază ambiția noastră de a impulsiona parteneriatul nostru, care include politica externă, apărarea și securitatea, dezvoltarea durabilă și toate celelalte subiecte relevante de interes comun la nivel european și multilateral.

România, Franța și Regatul Țărilor de Jos lucrează împreună conform cu politicile UE și NATO. Cele trei state desfășoară fiecare activitate comună în conformitate cu valorile, principiile și normele comune.

Sprijinul pentru Ucraina și pentru Republica Moldova

România, Franța și Țările de Jos sunt unite în condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Ne vom intensifica sprijinul pentru poporul ucrainean, pentru a-l ajuta să se apere cu succes. Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional, precum și pentru furnizarea de asistență multidimensională Ucrainei, inclusiv pentru consolidarea rezilienței și pentru reconstrucția pe termen lung.

Ne exprimăm, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini dezvoltarea stabilității și rezilienței Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

Cooperarea în materie de securitate

Cei 19 ani de cooperare în cadrul NATO sunt reliefați în mod excepțional prin efortul comun franco-olandez, realizat pe parcursul ultimului an, alături de Belgia, în cadrul Grupului de Luptă de la Cincu. România, Franța și Regatul Țărilor de Jos au lucrat împreună pentru întărirea capacității de descurajare și apărare împotriva amenințărilor externe și vor continua să o facă. Suntem angajați să consolidăm pe termen lung postura de apărare a NATO pe întreg Flancul Estic  și să lucrăm împreună îndeaproape pentru implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid, și în conformitate cu Declarația Reuniunii Miniștrilor de Externe de la București.  

Vom lucra împreună pentru a întări reziliența noastră, a aliaților noștri și a partenerilor noștri din Vecinătatea Estică. De asemenea, ne reafirmăm angajamentul pentru un dialog pe teme de securitate cibernetică în vederea consolidării luptei împotriva criminalității cibernetice.

Migrație și azil

Ne reangajăm să combatem migrația ilegală și să consolidăm cooperarea în Europa, conform cu propunerile din Pactul UE privind Migrația și Azilul. Reiterăm sprijinul nostru pentru o abordare cuprinzătoare a migrației, pe baza principiilor responsabilității și solidarității, reunind politici din domeniul migrației și azilului, cooperarea cu partenerii externi, integrarea și managementul frontierelor. 

Extinderea spațiului Schengen

Franța și Regatul Țărilor de Jos așteaptă cu nerăbdare primirea României în spațiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României va fi o dovadă clară a principiului conform căruia aderarea este posibilă atunci când criteriile sunt întrunite. România, Franța și Regatul Țările de Jos consideră că reziliența Spațiului Schengen – în special când este vorba de gestionarea eficientă a frontierelor – are o importanță deosebită, și sunt angajate să lucreze împreună, precum și cu alți parteneri, pentru a face toate frontierele externe ale UE mai sigure.

Cooperarea multilaterală

În calitate de parteneri care împărtășesc aceeași viziune, avem o tradiție de colaborare în cadrul forumurilor multilaterale pentru a susține libertatea și pentru a afirma și consolida democrația, statul de drept și drepturile omului.

România, Franța și Regatul Țărilor de Jos colaborează în ceea ce privește aceste valori comune, prin apartenența lor la organizații precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), instituțiile financiare internaționale și Consiliul Europei.

De asemenea, Franța și Regatul Țărilor de Jos așteaptă cu nerăbdare ca România să fie primită curând ca membru în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Ne reafirmăm loialitatea față de scopurile și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite și față de promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.

În cadrul reuniunii comune de la București a miniștrilor afacerilor externe din 27 ianuarie 2023, toate cele trei țări și-au reafirmat sprijinul pentru necesitatea de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave crime în conformitate cu dreptul internațional, comise pe teritoriul Ucrainei.

Lucrăm la stabilirea mecanismelor judiciare suplimentare necesare, cum ar fi un posibil tribunal special. Acest demers este complementar sprijinului nostru pentru Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție.

Acestea sunt semnale clare ale valorilor noastre comune în cadrul multilateral, de importanță deosebită  în această perioadă dificilă.

În ceea ce privește doborârea zborului MH17, vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a stabili adevărul și pentru tragerea la răspundere și asigurarea unei justiții depline pentru victime și rudele lor.

Salutăm procedurile împotriva Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și la Organizația Aviației Civile Internaționale.

Dezvoltarea durabilă

Țările noastre continuă să sprijine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și promovarea păcii, securității, stabilității și societăților deschise în țările în curs de dezvoltare. O atenție deosebită este acordată promovării diversității și incluziunii, îndeosebi drepturilor femeilor și copiilor, egalității de gen, drepturilor LGBTIQ+ și combaterii tuturor formelor de discriminare.

Dialogul trilateral

Relațiile noastre diplomatice excelente din prezent vor fi consolidate suplimentar la toate nivelurile. Angajamentul și cooperarea noastră în cadrul reuniunilor multilaterale sunt puternice.

Semnat la București, la 27 ianuarie 2023 în limbile engleză și franceză.

Ministrul afacerilor externe, România

Bogdan Aurescu

Ministrul pentru Europa și al afacerilor externe, Republica Franceză

Catherine Colonna

Ministrul afacerilor externe, Regatul Țărilor de Jos

Wopke B. Hoekstra

Continue Reading

Facebook

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Petr Pavel, președintele ales al Cehiei: Aștept cu nerăbdare să ne coordonăm în cadrul UE și NATO

U.E.8 hours ago

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

U.E.9 hours ago

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

U.E.9 hours ago

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

Eugen Tomac11 hours ago

România în Schengen: Eurodeputatul Eugen Tomac cere Guvernului să sesizeze Curtea de Justiție a UE pentru ”nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos”

U.E.12 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că va continua ”să discute cu Rusia”, în pofida criticilor, dar lansează un apel la adresa Chinei de a se pronunța împotriva ”războiului imperialist” din Ucraina

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru a repara infrastructura energetică avariată de atacurile rusești, anunță premierul Denys Shmyhal

NATO14 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

CONSILIUL UE15 hours ago

Consiliul JAI: Cătălin Predoiu a atras atenția că UE ”se confruntă cu o realitate criminologică generată de traficul de persoane şi de criminalitatea organizată”: Trebuie să oprim circuitul ororilor

NATO14 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 day ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO2 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO2 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL3 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO5 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending