Cel puțin 20% din Planul de redresare post-pandemie NextGenerationEU (NGEU) va finanța investițiile digitale pentru ca Europa să preia conducerea globală a Revoluției Industriale 4.0 în următorii zece ani, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu prilejul unui discurs susținut ieri, la evenimentul online „Masters of Digital 2021”.
„Cred că anii 2020 pot fi deceniul digital al Europei. Un deceniu în care Europa devine un lider global în lumea digitală. Idei noi vin de pe vechiul continent. Industria europeană în ansamblu intră într-o nouă eră (…) NextGenerationEU este cel mai mare plan de investiții digitale pe care l-a văzut vreodată Europa. Cel puțin 20% din NextGenerationEU va finanța investițiile digitale. Poate schimba jocul complet. A patra revoluție industrială estompează liniile dintre lumea digitală și cea fizică. Sunteți avangarda industriei 4.0. Și acum, NextGenerationEU, poate ajuta această a patra revoluție industrială să devină mainstream”, a transmis șefa Comisiei Europene.
Potrivit acesteia, Fondul de Redresare post-pandemie în valoare de 750 miliarde de euro va sprijini investițiile în abilitățile de care au nevoie lucrătorii europeni pentru tranziția digitală. De asemenea, bazându-se pe experiența Gaia-X, NextGenerationEU va sprijini crearea unui cloud european, o infrastructură de clasă mondială pentru stocarea și gestionarea datelor, cu cele mai înalte standarde de securitate, confidențialitate și portabilitate a datelor. Mai mult, Fondul va sprijini crearea și extinderea huburilor de inovare digitală.
„Acestea sunt locuri în care companiile pot găsi soluțiile digitale de care au nevoie. Și datorită hub-urilor de inovare digitală, industriile tradiționale vor afla că vor câștiga din utilizarea datelor și a inteligenței artificiale. Iar companiile digitale vor găsi noi investitori care le pot ajuta să se extindă”, a precizat von der Leyen.
Cu toate acestea, șefa Executivului European a subliniat că „investițiile publice nu pot schimba singure lumea”, fiind necesar ca investitorii publici și privați să-și unească forțele. În context, a amintit crearea, anul trecut, a unui nou fond european de investiții pentru inteligență artificială și blockchain, iar în prezent, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții, cu băncile naționale de investiții și cu investitorii de capital de risc.
„În primul an, am realizat investiții de 700 de milioane EUR și sunt sigur că vom putea ajunge la 3 miliarde EUR anul acesta. Deci, pentru o afacere digitală mică sau pentru un start-up <<deep tech>>, acest lucru poate face diferența. Pe măsură ce resursele din NextGenerationEU încep să curgă în economiile noastre, este momentul să ne unim forțele între sectorul public și cel privat”, a punctat von der Leyen.
Oficialul european a mai adus în discuție și introducerea de reguli clare și coerente pentru întreprinderile care funcționează pe piața unică digitală:
„De ani de zile, întreprinderile noastre digitale s-au confruntat cu mai multe obstacole decât concurenții lor din străinătate. Așadar, creăm un set unic de reguli pentru toate companiile digitale care operează în Europa. Acesta este motivul pentru care tocmai am prezentat două noi acte legislative. Legea serviciilor digitale și Legea piețelor digitale. Legea privind serviciile digitale definește responsabilitățile tuturor actorilor digitali care operează în Europa. Iar Legea piețelor digitale va asigura că mediul online rămâne un spațiu de inovare și accesibil tuturor jucătorilor, mari și mici”.
Digitalul Europei constă în date și inteligență artificială, a spus președintele von der Leyen, două domenii în care Comisia va introduce noi reglementări în 2021, pentru a crea mai multă certitudine atât pentru întreprinderi, cât și pentru clienți.
„În noiembrie anul trecut, am introdus un regulament privind guvernanța europeană a datelor. Și mai târziu în acest an, vom prezenta o lege a datelor și propuneri privind spațiile de date din domeniul sănătății. Ceea ce vrem să facem este să-i punem pe cei care generează date în scaunul conducătorului”.
Tot în context, Ursula von der Leyen a mai precizat că în această primăvară Comisia va prezenta un cadru legal pentru inteligența artificială (IA) în Europa.
„Vom stabili câteva condiționalități pentru aplicațiile cu risc ridicat pe bază de IA – de la asigurarea faptului că acestea utilizează date de înaltă calitate, până la asigurarea supravegherii umane. Și, în paralel, vom prezenta un nou plan pentru a aprofunda excelența europeană în domeniul IA”, a mai spus președinta Comisiei Europene.