Connect with us

JAPONIA

Ursula von der Leyen, discuție telefonică cu premierul nipon. Japonia a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat, ca formă de ”solidaritate cu aliații care împărtășesc aceleași valori”

Published

on

© Ursula von der Leyen-Twitter

Japonia a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat, ca formă de ”solidaritate cu aliații și partenerii care împărtășesc aceleași valori”, într-un context de preocupări privind securitate energetică, generate de tensiunile dintre Rusia și Occident referitoare la Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut marți discuții telefonice cu prim-ministrul nipon Kishida Fumio, în cadrul căreia ”cei doi lideri au împărtășit opinia de a acorda atenție deosebită situației din Ucraina, confirmând în același timp sprijinul constant pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, este precizat într-un comunicat al instituției executive europene.

”Președintele von der Leyen, referindu-se la preocupările legate de deficitul de gaze naturale din Europa, și-a exprimat aprecierea pentru redirecționarea transporturilor de gaz natural lichefiat către Europa, decisă de Guvernul Japoniei. În replică, prim-ministrul Kishida a declarat că a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat pentru a arăta solidaritate cu aliații și partenerii care împărtășesc aceleași valori, iar cei doi lideri au confirmat că vor continua să coopereze pentru a asigura securitatea energetică”, mai amintește sursa mai sus citată.

Rusia este răspunzătoare pentru aproximativ 40% din gazele naturale ale UE și a susținut mult timp că este un furnizor stabil și previzibil, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu de crezut, pe măsură ce SUA, NATO și UE devin din ce în ce mai alarmate de trupele ruse comasate la granița Ucrainei și solicitările răsunătoare ale Kremlinului prin care urmărește să remodeleze arhitectura de securitate a Europei.

Așa se face că Uniunea Europeană este determinată să se reorienteze în materie de aprovizionare cu gaz.

Astfel, aceasta a demarat discuții cu Statele Unite și cu alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze către Europa.

”Construim un parteneriat pentru securitate energetică cu Statele Unite, care se referă în primul rând la mai multe livrări de gaz natural lichefiat. Discutăm cu alți furnizori de gaze, de exemplu Norvegia, despre creșterea livrărilor lor către Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe organizate de presa germană Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt și Wirtschaftswoche.

Potrivit Refinitiv, Europa a fost și luna trecută principala destinație pentru livrările de gaze naturale lichefiate (LNG), depășind astfel exporturile către Asia pentru a doua lună consecutiv.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

Published

on

© Guvernul Ucrainei

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept un ”război existențial” în timpul unei vizite la Tokyo, informează The Guardian.

”Sunt convins că Statele Unite vor sprijini Ucraina, de asemenea, ca Uniunea Europeană, ca Japonia, ca toate țările G7 și FMI și toate organizațiile financiare internaționale”, a declarat Shmygal într-o conferință de presă, întrebat despre oboseala occidentală privind sprijinirea Kievului.

”Așadar, nu putem vorbi de oboseală, pentru că este un război existențial – nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta… pentru ordinea globală de securitate”, a continuat el.

Oficialul ucrainean s-a aflat la Tokyo pentru a participa la Conferința de promovare a creșterii economice și reconstrucției și pentru a căuta să se inspire din modelul nipon pentru a crea ”un miracol ucrainean economic”, informează Guvernul de la Kiev printr-un comunicat

Aceeași instituție anunță că Japonia va aloca 1,25 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile nipone în Ucraina, cele două țări semnând nu mai puțin de 56 de documente care au luat forma unor acorduri interguvernamentale, memorandumuri, acorduri între companii și reprezentanți ai autorităților locale.

Vestea vine într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu probleme în a menține linia frontului ca urmare a lipsei armamentului.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi an ide când Moscova a declanșat războiul la scară largă împotriva vecinului său, orașul Avdiivka din estul Ucrainei a fost cucerit, fapt ce oferă Rusiei controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, un mare oraș ucrainean care a fost cucerit de forțele proxy rusești în 2014.

Armata ucraineană s-a străduit să mențină linia frontului din jurul Avdiivka în ultimele luni, în timpul uneia dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului, care a lăsat orașul aproape distrus și a făcut ca aproape toată populația de peste 30.000 de locuitori de dinainte de război să plece.

Președintele american, Joe Biden, avertizase că orașul ar putea cădea în mâinile Rusiei din cauza lipsei de arme, agravată de luni de zile de opoziția congresmenilor republicani față de un nou pachet de finanțare americană pentru armata ucraineană.

Continue Reading

JAPONIA

Japonia va contribui cu 37 de milioane de dolari la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Published

on

© Ministerul de Externe al Japoniei/ X

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa a promis duminică Ucrainei, în cursul unei vizite la Kiev, prima din acest an, sprijin pentru a continua să se apere în fața agresiunii ruse, anunță DPA, citat de Agerpres.

”I-am urat bun-venit ministrului japonez de externe Kamikawa_Yoko la Kiev. Prima sa călătorie în străinătate și primul nostru vizitator străin în 2024. În ciuda amenințării rachetelor balistice rusești, am purtat discuții fructuoase privind dezvoltarea în continuare a Ucrainei și a Parteneriatului global special al Japoniei”, a spus pe platforma X, fostă Twitter, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina.

Acești bani vor fi destinați pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor fi folosiți pentru sisteme de detectare de drone.

Pe lângă întâlnirea cu Dmitro Kuleba, oficialul nipon a avut o întâlnire și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta din urmă mulțumind Japoniei pentru sprijinul activ pentru Kiev și pentru formula de pace a Ucrainei, care urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri la nivel de consilieri de securitate la Davos, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.

Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi, de asemenea, s-a aliniat la sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

La mijlocul lunii decembrie 2023, Japonia și-a extins sancțiunile împotriva Rusiei pe fondul războiului din Ucraina, interzicând utilizarea diamantelor rusești în scopuri neindustriale și adăugând zeci de firme și organizații pe lista sa neagră de comerț.

Continue Reading

JAPONIA

România este alături de poporul japonez, transmite președintele Klaus Iohannis după seismul cu magnitudinea de 7,6 care a lovit centrul Japoniei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj de solidaritate cu Japonia, partener strategic al României, după cutremurul devastator care au lovit țara asiatic în prima zi a anului 2024.

“România este alături de poporul japonez în aceste momente dificile. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor cutremurelor”, a scris Iohannis, pe platforma de socializare X.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 care a lovit luni centrul Japoniei a omorât 48 de persoane, conform unui nou bilanţ provizoriu al autorităţilor locale, relatează Agerpres.

“Numărul total al deceselor a ajuns la 48”, a declarat marţi pentru AFP un oficial al autorităţilor din prefectura Ishikawa, epicentrul dezastrului.

Japonia se află marţi într-o cursă contra cronometru în încercarea de a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO4 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.6 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH6 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.6 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending