Connect with us

JAPONIA

Ursula von der Leyen, discuție telefonică cu premierul nipon. Japonia a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat, ca formă de ”solidaritate cu aliații care împărtășesc aceleași valori”

Published

on

© Ursula von der Leyen-Twitter

Japonia a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat, ca formă de ”solidaritate cu aliații și partenerii care împărtășesc aceleași valori”, într-un context de preocupări privind securitate energetică, generate de tensiunile dintre Rusia și Occident referitoare la Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut marți discuții telefonice cu prim-ministrul nipon Kishida Fumio, în cadrul căreia ”cei doi lideri au împărtășit opinia de a acorda atenție deosebită situației din Ucraina, confirmând în același timp sprijinul constant pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, este precizat într-un comunicat al instituției executive europene.

”Președintele von der Leyen, referindu-se la preocupările legate de deficitul de gaze naturale din Europa, și-a exprimat aprecierea pentru redirecționarea transporturilor de gaz natural lichefiat către Europa, decisă de Guvernul Japoniei. În replică, prim-ministrul Kishida a declarat că a decis să ofere Europei surplusul de gaz natural lichefiat pentru a arăta solidaritate cu aliații și partenerii care împărtășesc aceleași valori, iar cei doi lideri au confirmat că vor continua să coopereze pentru a asigura securitatea energetică”, mai amintește sursa mai sus citată.

Rusia este răspunzătoare pentru aproximativ 40% din gazele naturale ale UE și a susținut mult timp că este un furnizor stabil și previzibil, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu de crezut, pe măsură ce SUA, NATO și UE devin din ce în ce mai alarmate de trupele ruse comasate la granița Ucrainei și solicitările răsunătoare ale Kremlinului prin care urmărește să remodeleze arhitectura de securitate a Europei.

Așa se face că Uniunea Europeană este determinată să se reorienteze în materie de aprovizionare cu gaz.

Astfel, aceasta a demarat discuții cu Statele Unite și cu alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze către Europa.

”Construim un parteneriat pentru securitate energetică cu Statele Unite, care se referă în primul rând la mai multe livrări de gaz natural lichefiat. Discutăm cu alți furnizori de gaze, de exemplu Norvegia, despre creșterea livrărilor lor către Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe organizate de presa germană Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt și Wirtschaftswoche.

Potrivit Refinitiv, Europa a fost și luna trecută principala destinație pentru livrările de gaze naturale lichefiate (LNG), depășind astfel exporturile către Asia pentru a doua lună consecutiv.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Premierul japonez se va întâlni cu președintele chinez joi, la Bangkok: Este necesar să stabilim relaţii constructive şi stabile între țările noastre

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Premierul japonez, Fumio Kishida, va avea joi o întâlnire cu președintele chinez, Xi Jinping, prilejuită de Forul Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, informează AFP, citat de Agerpres.

”Prim-ministrul Kishida urmează să participe la un summit Japonia-China cu preşedintele chinez Xi Jinping în 17 (noiembrie) cu ocazia Summitului APEC”, a declarat Hirokazu Matsuno în faţa presei.

”Încă există numeroase chestiuni şi îngrijorări între China şi Japonia, precum şi numeroase posibilităţi”, a declarat luni Matsuno.

”Este necesar să stabilim relaţii constructive şi stabile între Japonia şi China graţie eforturilor celor două părţi, afirmând ceea ce trebuie să fie afirmat şi cerând Chinei să acţioneze într-o manieră responsabilă”, a spus el.

Acesta a va fi prima întrevedere a celor doi lideri, care au avut o primă discuție telefonică în luna septembrie a anului trecut, la scurt moment după ce Fumio Kishida a preluat conducerea.

Să nu uităm că în aceeași lună Tokyo şi Beijingul au celebrat 50 de ani de la normalizarea relaţiilor lor diplomatice.

Cel mai recent summit între liderii japonez şi chinez a avut loc în decembrie 2019, când fostul premier japonez Shinzo Abe s-a întâlnit, la Beijing, cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Continue Reading

G7

Germania și Japonia își coordonează pozițiile privind invazia rusă din Ucraina și se angajează să mențină sancțiunile împotriva Moscovei

Published

on

© Federal Government / Denzel

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și premierul nipon, Fumio Kishida, au convenit marți, la Tokyo, să-și coordoneze îndeaproape pozițiile privind invazia rusă din Ucraina, angajându-se să mențină sancțiunile împotriva Moscovei, anunță Kyodo și DPA, citate de Agerpres.

Șeful statului german se află într-un turneu asiatic care cuprinde o oprire și în Coreea de Sud.

”Acum simt importanţa colaborării noastre strânse”, a spus Kishida, care a avertizat Rusia cu privire la pericolul utilizării armelor nucleare. ”Dacă Rusia ar urma să folosească arme nucleare, acesta ar fi un act ostil împotriva întregii omeniri. Comunitatea internaţională nu ar tolera niciodată aşa ceva”, a subliniat şeful executivului nipon.

Aceasta a amintit de orașul său natala, Hiroshima, care a fost lovit de bombe atomice în 1945, fapt ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

De cealaltă parte, Steinmeier a punctat nevoia de a spori presiunea internațională asupra Rusiei.

”Ceea ce face Rusia este un atac asupra dreptului internaţional, asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli, ca întreg”, a afirmat preşedintele Germaniei.

Acesta a mulțumit Japoniei pentru ”poziția clară” față de conflictul rus din Ucraina și a punctat că ”într-o lume globalizată, niciun conflict nu mai este regional, întrucât consecinţele se simt la nivel global”.

Germania asigură până la finalul anului președinția rotativă a G7, urmând ca ștafeta să îi fie predată Japoniei.

Viitorul summit al organizaţiei va avea loc la Hiroshima în mai 2023.

Continue Reading

CHINA

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

Published

on

© gov.cn

Președintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Fumio Kishida au susţinut joi că este important ca relaţiile dintre Tokyo şi Beijing să fie menţinute într-o direcţie pozitivă, în contextul în care cei doi lideri au marcat 50 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre ţările lor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie telefonică, şeful statului chinez i-a transmis lui Fumio Kishida că acordă o „mare importanţă” dezvoltării relaţiilor între China şi Japonia şi că doreşte să lucreze cu şeful executivului japonez pentru a consolida aceste relaţii.

De asemenea, într-un mesaj citit la o recepţie organizată la Tokyo, Kishida a spus că relaţiile sino-japoneze întâmpină „multe probleme şi provocări acum”.

„Japonia şi China împart o mare responsabilitate pentru a realiza pacea şi prosperitatea în regiune şi în lume”, a declarat premierul japonez în mesajul adresat liderului chinez.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo au fost mult timp tensionate din cauza unor insule disputate, a influenţei regionale şi a ocupării unor părţi din China de către Japonia în timpul războiului în secolul trecut.

Tensiunile au sporit în luna august după o vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, când China a efectuat manevre militare în care a lansat rachete în apropierea insulei Taiwan şi în zona economică exclusivă a Japoniei.

La recepţia de la Tokyo, fostul premier japonez Yasuo Fukuda a apreciat că este timpul să fie reamintit spiritul din spatele normalizării relaţiilor bilaterale, din urmă cu jumătate de secol.

„Cred că ceea ce am decis în urmă cu 50 de ani este că Japonia şi China nu luptă una contra celeilalte şi că noi cooperăm unii cu alţii pentru a construi relaţii de pace şi stabilitate”, a spus Fukuda în faţa celor aproximativ 850 de oameni de afaceri şi politicieni prezenţi la recepţie. 

Continue Reading

Facebook

COMUNICATE DE PRESĂ21 mins ago

Pavilionul Multifuncțional din incinta Institutului Cantacuzino, un proiect sustenabil realizat de Leviatan Design și Ubitech Construcții, a fost recepționat

U.E.43 mins ago

Balcanii de Vest ar putea deveni ”o nouă poartă energetică” a Europei, susține comisarul european pentru extindere înaintea summitului dedicat acestei regiuni

COMISIA EUROPEANA46 mins ago

Pactul Verde: UE aprobă o lege pentru combaterea defrișărilor și a degradării pădurilor la nivel mondial, determinate de producția și consumul din UE

GENERAL1 hour ago

UE și SUA au convenit să lanseze Inițiativa Transatlantică privind Comerțul Durabil, pe fondul unui răspuns constructiv al Washingtonului la preocupările europene legate de Legea privind Reducerea Inflației

Dan Motreanu2 hours ago

Dan Motreanu solicită Comisiei Europene ”alternative imediate pentru aplanarea crizei îngrășămintelor”: ”Pune în pericol securitatea alimentară a UE”

MAREA BRITANIE2 hours ago

SUA și Marea Britanie se angajează să continue cooperarea pentru a ”sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației UE îi răspunde lui Macron: Ieșirea din război se va face prin “garanții de securitate pentru Ucraina. Pentru Rusia, vom vorbi mai târziu”

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Președinta R. Moldova, vizită în SUA. Maia Sandu s-a întâlnit cu Nancy Pelosi și Samantha Power: Parteneriatul cu Statele Unite, esențial pentru a face față riscurilor

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Șeful Consiliului European era “mai optimist” acum câteva luni privind intrarea României, Bulgariei și Croației în Schengen: Acum, atmosfera este diferită

CONSILIUL UE18 hours ago

Președintele interimar al Senatului i-a prezentat președintelui Consiliului Federal al Austriei argumentele pentru care România merită în Schengen: Trebuie explicate până în ultima secundă

ROMÂNIA20 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO4 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO6 days ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO6 days ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO6 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO6 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO6 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL7 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

Team2Share

Trending