Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen elogiază curajul politic al statelor UE, însă deplânge “decizia dureroasă” a reducerii bugetului: Avem șansa de a realiza împreună ceva istoric pentru Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat joi, în plenul Parlamentului European, că Uniunea Europeană și statele sale membre au șansa de a realiza împreună ceva istoric pentru Europa întrucât criza a deschis “uși care erau au fost închise pentru mult timp”, referindu-se la acordul de relansare economică adoptat marți, după unul dintre cele mai lungi summituri din istorie, de liderii statelor UE.

Săptămâna aceasta, nu numai tabuurile și percepțiile au fost aruncate deoparte, dar un mare moment de răscruce pentru Uniunea noastră a fost depășit. Stând uniți – 27 de state membre în sprijinul Comisiei – strângem bani pe piața de capital pentru a lupta împotriva celei mai grave crize economice din toate timpurile“, a spus von der Leyen, într-o sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European la capătul căreia eurodeputații vor adopta o rezoluție privind acordul liderilor europeni.

Șefa executivului european a elogiat acordul negociat de liderii UE în ce privește componenta de redresare economică a planului de 1.824 de miliarde de euro, anume fondul Next Generation EU de 750 de miliarde de euro, compus din 390 de miliarde de euro disponibile sub formă de granturi și din 360 de miliarde de euro disponibile prin împrumuturi

“Avem un instrument unic de redresare pentru a-i sprijini pe cei loviți cel mai rău, pentru a consolida piața unică, pentru a investi în Pactul ecologic european, digitalizare, reziliență și modernizare a pieței unice”, a spus ea, recunoscând că a fost nevoie de curaj și voință politice pentru care 27 de țări membre să cadă de acord asupra unei înțelegeri de o asemenea natură.

Ursula von der Leyen a deplâns faptul că fondul de redresare va fi dotat cu mai puține granturi decât și-au dorit Comisia și Parlamentul, anume 500 de miliarde de euro, însă a reafirmă că este vorba despre “un rezultat enorm”.

Asemenea Parlamentului European, președintele Comisiei Europene și-a manifestat regretul că cealaltă componentă a pachetului financiar – bugetul pe termen lung – a suferit tăieri bugetare, vorbind în acest sens despre “decizii dureroase”, ea fiind conștientă că acest acord are nevoie de susținerea Parlamentului European.

Totodată, Ursula von der Leyen a asigurat că Comisia Europeană va lucra pentru un cadru privind corelarea fondurilor UE de statul de drept și a mai afirmat că marea victorie a acestui acord este reprezentată de noile resurse proprii pe care UE le avea, posibile prin introducerea unor taxe pe plastic, în domeniul digital și pe carbon.

Parlamentul European salută acordul asumat de șefii de stat sau de guvern asupra unui fond de redresare a Uniunii Europene, însă avertizează că nu va accepta acordul politic privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 așa cum a reieșit din negocierile dintre liderii europeni, se arată în textul unei rezoluții obținut de CaleaEuropeană.ro înainte de a fi adoptat joi, într-o sesiune plenară extraordinară.

Acordul fără precedent convenit de liderii UE la capătul unuia dintre cele mai lungi summituri din istoria Uniunii Europene cuprinde un plan uriaș de relansare economică de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.

Rezoluția menționată va evidenția prioritățile Parlamentului European cu privire la un acord în ansamblu, acestea vizând statul de drept, propriile resurse ale UE și programele emblematice.

Cu privire la statul de drept, Parlamentul “regretă cu tărie faptul că Consiliul European a slăbit semnificativ eforturile Comisiei și ale Parlamentului European de a susține statul de drept, dreptul fundamentale și democrația în cadrul CFM și NGEU”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro din bugetul UE pentru consolidarea mijloacelor terestre și aeriene rescEU începând cu vara anului 2023, în contextul în care Europa s-a confruntat cu un sezon record de incendii forestiere.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, flota inițială rescEU ar urma să cuprindă un total de  22 de avioane, 4 elicoptere, precum și mai multe echipe terestre prepoziționate. Începând cu 2025, flota ar urma să fie consolidată în continuare prin achiziționarea accelerată de avioane și elicoptere.

”Din cauza schimbărilor climatice, numărul regiunilor afectate de incendii de vegetație este în creștere, depășind granițele țărilor mediteraneene afectate în mod tradițional. Ultimele veri au arătat în mod clar că sunt necesare mai multe mijloace de combatere a incendiilor la nivelul UE. Prin consolidarea flotei noastre de mijloace aeriene și a forțelor terestre, UE va putea asigura un răspuns prompt și flexibil, inclusiv în situațiile în care incendiile ard în mai multe state membre în același timp”, a transmis comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

La rândul său, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a subliniat că ”propunerea de astăzi de consolidare a rescEU arată că bugetul UE va continua să îi sprijine pe cei care au nevoie. Solidaritatea europeană între statele membre ale UE rămâne puternică și suntem pregătiți să sprijinim această solidaritate cu mijloace financiare”.

Amploarea, frecvența și intensitatea incendiilor de vegetație din UE sunt în creștere. Până la 1 octombrie, datele pentru anul 2022 relevă o creștere cu 30% a suprafeței arse față de cel mai grav precedent înregistrat în 2017 și o creștere de peste 170% față de media suprafețelor arse de când a început înregistrarea la nivelul UE, în 2006.

În acest sezon, Centrul de coordonare a intervențiilor de urgență a primit 11 cereri de asistență pentru incendii de pădure. 33 de avioane și 8 elicoptere au fost desfășurate în întreaga Europă prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, cărora li s-au alăturat peste 350 de pompieri la sol. În plus, satelitul de urgență Copernicus al UE a furnizat hărți de evaluare a pagubelor din zonele afectate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a anunțat pe eurodeputați, reuniți la Strasbourg pentru a discuta, printre altele, despre escaladarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, instituția pe care o prezidează va prezenta un plan în cinci puncte pentru a proteja ”infrastructura critică” europeană, în contextul recentelor ”acte de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream”, care au arătat ”cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”.

”Pentru prima dată în istoria recentă, aceasta a devenit o țintă. Conductele și cablurile subacvatice conectează cetățenii și companiile europene cu lumea. Acestea sunt liniile vitale ale datelor și energiei. Este în interesul tuturor europenilor să protejăm mai bine această infrastructură critică”, a semnalat von der Leyen în Parlamentul European.

Conform detaliilor oferite de oficialul european, planul mai sus amintit este structurat astfel:

  1. O mai bună pregătire. ”Am convenit foarte recent asupra unei noi legislații care va consolida rezistența entităților critice ale UE. Comisia competentă a Parlamentului o va vota săptămâna viitoare. Și putem și ar trebui să lucrăm deja pe această bază”, a subliniat președinta Comisiei Europene.
  2. ”Trebuie să testăm rezistența infrastructurii”. Ursula von der Leyen a punctat că este nevoie ”să identificăm punctele slabe ale acesteia și să ne pregătim să reacționăm la perturbări inopinate”. În acest sens, ”vom colabora cu statele membre pentru a asigura teste eficiente în sectorul energetic”, a mai spus oficialul european, care a evidențiat că astfel de verificări ar trebui efectuate și în alte sectoare critice, precum infrastructura digitală offshore sau infrastructura de electricitate.
  3. Sporirea capacității de reacție prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. ”Prin intermediul acestuia, putem sprijini statele membre în abordarea perturbării infrastructurii critice – de exemplu, cu combustibil, generatoare sau capacitate de adăpost”, a detaliat președinta Comisiei.
  4. Utilizarea eficientă a capacității UE de supraveghere prin satelit pentru a detecta potențiale amenințări
  5. Consolidarea cooperării cu NATO și cu parteneri-cheie, precum Statele Unite, în chestiuni critice.

Un alt aspect la care s-a referit aceasta este prețul la gaze, utilizat în trei domenii: industrie, încălzire și electricitate.

”Permiteți-mi să încep cu electricitatea. Prețurile ridicate la gaze determină creșterea prețurilor la electricitate. Trebuie să limităm acest impact inflaționist al gazului asupra electricității – peste tot în Europa. De aceea suntem pregătiți să discutăm despre o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate. Acest plafon ar fi, de asemenea, un prim pas pe calea unei reforme structurale a pieței energiei electrice”, și-a exprimat deschiderea președinta Comisiei Europene.

Din punctul său de vedere, ”trebuie să ne uităm la prețul gazelor și dincolo de piața energiei electrice”.

”Vom lucra împreună cu statele membre pentru a reduce prețurile la gaze și pentru a limita volatilitatea și impactul manipulării prețurilor de către Rusia. În martie, am oferit deja această opțiune. Am spus că aceasta poate da un semnal important că UE nu va plăti orice preț pentru gaz. Am calificat o astfel de plafonare a prețului ca având un impact imediat asupra nivelului prețurilor. Dar că implică dezavantaje, în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze. Situația a evoluat critic de atunci. Astăzi, în comparație cu luna martie, mai multe state membre sunt deschise pentru acest lucru și suntem mai bine pregătiți. O astfel de plafonare a prețurilor la gaze trebuie să fie concepută în mod corespunzător pentru a asigura securitatea aprovizionării. (…) Este o soluție temporară până când va fi elaborat un nou indice de preț al UE care să asigure o mai bună funcționare a pieței. Comisia a demarat lucrările în acest sens”, a explicat von der Leyen.

Chiar dacă Putin folosește de multe luni ”energia ca pe o armă” pentru a ”pune o grea povară pe cetățeni și pe economii”, Ursula von der Leyen a dat asigurări că UE dispune ” de instrumente-cheie”:  pentru ”a trece peste iarnă – depozitare și economisire, pentru a achiziții în comun de gaze – Platforma, pentru a ne scoate din ghearele Rusiei – acordul cu SUA, pentru a redistribui profiturile excepționale pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie – intervenția de urgență în domeniul energiei electrice; și pentru a investi în viitor – REPowerEU”.

”Războiul a intrat într-o nouă fază. Armata ucraineană continuă să raporteze succese impresionante în lupta sa împotriva agresorului. Am văzut cu toții imaginile cu oameni profund ușurați care îi întâmpină pe soldații ucraineni. Iar eu am putut vedea cu ochii mei, în urmă cu trei săptămâni, că viața a revenit la Kiev. Bineînțeles, curajul poporului ucrainean este cel care a făcut posibil acest lucru. Dar contribuția Europei a făcut, de asemenea, o diferență uriașă. Sprijinul nostru a ajutat Ucraina să înfrunte invadatorul. Doar o Europă puternică și fermă îl va opri pe Putin. Acesta este momentul să menținem cursul și să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a conchis Ursula von der Leyen mesajul său către Parlamentul European.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE are în vedere mai multe versiuni de plafoane de prețuri la gaze, anunță comisarul european pentru Energie

Published

on

© European Union 2022

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de prețuri la gaze, inclusiv care vizează gazele naturale utilizate în producția de electricitate și o limită temporară ”flexibilă” impusă prețurilor, a anunțat marți comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

Kadri Simson a explicat că o altă opțiune ar putea fi lansarea unui ”cadru de referință” UE pentru un plafon de preț impus gazelor naturale utilizate în producția de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va crește cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri.

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată.

România și alte 14 țări membre UE, printre care Franța, Italia și Spania, au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare semnată de miniștrii Energiei, să abordeze problema prețurilor ridicate la gaze și să vină cu o propunere de plafonare care să fie aplicată ”tuturor tranzacțiilor angro de gaze naturale” pentru a combate inflația.

De cealaltă parte, Germania și Țările de Jos se opun unei astfel de măsuri, în vreme ce Comisia Europeană a subliniat că aceasta nu va face decât să provoace riscuri pentru securitatea energetică.

Comisia Europeană a propus deja plafonarea prețului la gazul rusesc, doar că Rusia nu mai este principalul furnizor, ponderea în importurile europene de gaze naturale reprezentând 9%.

Să nu uităm că Norvegia, ţară care nu este membră UE, dar care face parte din Spațiul Economic European și care a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului european după ce Rusia şi-a redus livrările ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult, a respins deja ideea de unei plafonări a importurilor de gaze naturale, punctând, prin vocea premierului său, că această măsură ”nu va rezolva problema fundamentală”.

Șefii de stat sau de guvern se vor reuni vineri în cadrul unui summit informal, pe agenda căruia se va afla și criza energetică.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN30 mins ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN33 mins ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA45 mins ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.2 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac3 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi3 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

EDUCAȚIE4 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare număr de școlari în grija unui singur profesor

Eugen Tomac3 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending