Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen evidențiază liniile de acţiune diplomatică a UE pentru a prezerva ordinea globală bazată pe reguli: Orizontul Europei nu poate fi decât întreaga lume

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat liniile de acțiune diplomatică ”în acest vremuri de transformare și turbulențe” pentru ca vocea europeană să se facă mai bine auzită ”pe scena globală”.

Într-un discurs susținut în fața ambasadorilor UE, aceasta și-a exprimat convingerea că Europa ”trebuie să vorbească întotdeauna în numele valorilor în care crede și să îi sprijine pe toți cei care luptă pentru aceste valori”.

”Anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene de către Rusia aduce provocarea împotriva sistemului internațional la un nou nivel. Putin a ocupat un teritoriu ucrainean suveran printr-un act de agresiune neprovocat. El a forțat oamenii să voteze sub amenințarea armelor. Și chiar a amenințat că va folosi arme nucleare dacă ucrainenii își vor revendica pământul care le aparține. Acest lucru este îngrijorător nu numai pentru vecinii Rusiei. Acesta este un atac împotriva întregii Carte a ONU. Putin chiar a întrebat, în discursul său despre anexare: <<Cine a fost vreodată de acord cu ordinea globală bazată pe reguli?>>. Ei bine, rușii cu siguranță au făcut-o. Au făcut-o atunci când au semnat Carta ONU, la fel ca toate celelalte națiuni ale lumii, și când au negociat Actul final de la Helsinki. Ordinea globală bazată pe reguli aparține lumii. Este cel mai bun antidot împotriva instabilității perpetue pe toate continentele. Și toate națiunile din lume văd acest lucru. Chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei pun sub semnul întrebării războiul ales de Putin și refuză să recunoască referendumurile sale false. Summitul de la Samarkand, unde China și India și-au exprimat în mod clar îngrijorarea cu privire la război, a fost un fiasco pentru Rusia”, și-a început Ursula von der Leyen discursul în fața celor peste 140 de ambasadori, după ce astfel de intervenții au avut și Înatul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, dar și președinții Parlamentului European și Consiliului European, Roberta Metsola și Charles Michel

Conștientă de faptul că ”eșecul Rusiei nu va salva ordinea globală bazată pe reguli”, deoarece ”revizionismul Kremlinului nu este nici singura, nici cea mai gravă amenințare” la adresa acesteia, președinta Comisiei Europene a evocat nevoia de a ”reconstrui încrederea în regulile globale și în valorile care stau la baza acestora.”

”Și știm cu toții că aceasta nu este o sarcină ușoară. Am fost la Națiunile Unite luna trecută și am ascultat preocupările țărilor din întreaga lume – la fel cum faceți și voi toți în activitatea dumneavoastră zilnică. Multe țări simt că economia globală și sistemul internațional nu funcționează pentru ele. Unele chiar au căzut în plasa propagandei Rusiei care încearcă să devieze vina pentru cauzele crizelor energetice și alimentare”, a recunoscut oficialul european.

Pentru a le oferi diplomaților un ghidaj în efortul lor de ”a apăra adevărul”, Ursula von der Leyen a prezentat o serie de ”învățăminte despre cum putem colabora cu diferiți parteneri. În primul rând, cu democrațiile care gândesc la fel ca noi. În al doilea rând, cu viitorii membri ai Uniunii noastre. În al treilea rând, cu vecinătatea noastră mai largă. Și, în cele din urmă, cu țările din întreaga lume, ca mijloc de promovare a intereselor noastre și de promovare a valorilor noastre pe scena mondială”, a detaliat aceasta.

Ea a lăudat ”cooperarea atât de intensă” cu Casa Albă pe care Uniunea Europeană a avut-o în acest an, apreciind că ”legătura transatlantică este mai puternică ca niciodată, într-un moment crucial pentru Europa.”

În viziunea Ursulei von der Leyen, o parte a soluției pentru ”modelarea lumii de mâine” este aceea de a accelera ”cooperarea cu partenerii care gândesc la fel, precum Canada, Chile sau Australia”, în contextul în care există trei principale aspecte care trebuie avute în vedere: energia, investițiile internaționale și materiile prime.

În ceea ce privește cel de-al doilea punct, și anume viitorii membri ai Uniunii, președinta Comisiei Europene a semnalat că ”trebuie să consolidăm credibilitatea procesului nostru de aderare” și să ”impulsionăm și mai mult integrarea economiilor noastre”, având în vedere că ”adversarii noștri privesc Balcanii (n.r. de Vest) ca pe o tablă de șah geopolitică”, scopul fiind acela de a crea o prăpastie între statele din această regiune și Europa.

”Aceasta este calea de urmat – contracararea influenței străine în Europa prin mai multă cooperare și o perspectivă europeană mai puternică. Ucraina și Republica Moldova sunt acum candidate la aderarea la Uniunea noastră. Iar astăzi, propunem să acordăm statutul de candidat Bosniei și Herțegovinei. Am recunoscut perspectiva europeană a Georgiei, de asemenea. Vântul schimbării suflă din nou în Europa. La fel ca în anii 1970, când Spania, Portugalia și Grecia au ales democrația. Sau când luptătorii pentru libertate au dărâmat Zidul Berlinului. Bineînțeles, depinde de țările candidate să-și reformeze economiile și instituțiile și să avanseze spre Uniunea noastră. Dar este responsabilitatea noastră să le sprijinim în toate modurile posibile. Acesta este momentul Europei. Și depinde de noi să profităm de acest moment”, a amintit Ursula von der Leyen.

Dincolo de colaborarea cu țările care doresc să facă parte din familia UE, ”există o nevoie urgentă de a lucra inclusiv cu cei care nu doresc să adere la Uniunea noastră”, a completat oficialul european.

”Vecinii noștri se confruntă cu aceleași provocări ca și noi. Agresiunea rusă, insecuritatea energetică, schimbările climatice și amenințările la adresa societăților noastre deschise. Există o nevoie urgentă de a lucra cu toți aceștia, inclusiv cu cei care nu doresc să adere la Uniunea noastră. Acesta este cel de-al treilea punct de vedere cu privire la modul în care putem coopera cu diferiți parteneri. Acesta este, de fapt, ceea ce a dus la prima reuniune a Comunității politice europene de la Praga, săptămâna trecută. 44 de țări s-au reunit cu o agendă comună. Când vine vorba de securitatea europeană, de tranziția ecologică și digitală, de apărarea modului nostru de viață democratic, avem cu toții un scop comun. Și m-am bucurat că și prietenii noștri britanici au decis să se alăture. Dar să nu uităm de vecinătatea mai largă a Europei”, a mai spus președinta Comisiei Europene, amintind de acordul în domeniul energiei încheiat cu Egipt și Israel, în iunie, dar și de angajamentul Europei de a contribui la adaptarea agriculturii Orientului Mijlociu și Nordului Africii de a se adapta la schimbările climatice, neuitând de implicarea UE în Asia Centrală, pe care a descris-o drept ”o poartă între Europa, Rusia și China”.

Referindu-se la ultimul punct, acela al ”angajamentului global al Europei”, von der Leyen a punctat că ”Global Gateway reprezintă oportunitatea de a pune capăt dependențelor nesănătoase și de a investi în schimb în parteneriate între egali.”

”Global Gateway are ca scop să ofere țărilor o alegere mai bună. Investițiile Global Gateway vor fi durabile, nu numai pentru finanțele partenerilor noștri, ci și pentru mediu și pentru comunitățile locale”, a completat aceasta.

În încheiere, Ursula von der Leyen a atras atenția că ”soarta Europei depinde de implicarea noastră la nivel mondial.”

”Războiul din Ucraina va fi decis în primul rând de luptătorii curajoși ai Ucrainei din Herson, din Harkov și de pe toată linia frontului, dar și de răspunsul nostru global la agresiunea Rusiei. Este nevoie ca toate continentele să se ridice în apărarea ordinii bazate pe reguli. Pentru că ordinea bazată pe reguli aparține tuturor națiunilor din lume. Războiul din Ucraina nu este doar un război european. Este un război pentru viitorul întregii lumi. Așadar, orizontul Europei nu poate fi decât întreaga lume. Și mă bazez cu adevărat pe dumneavoastră să continuați să faceți o treabă bună și să duceți vocea și valorile noastre în toate colțurile lumii”, a conchis președinta Comisiei Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au dat publicității o comunicare intitulată ”Nu există loc pentru ură: O Europă unită împotriva urii”, prin care cer tuturor europenilor să se pronunțe în favoarea toleranței și a respectului.

Îndemnul vine în contextul în care, în ultimele săptămâni, Europa a fost martora unor scene pe care spera că nu le va mai vedea vreodată. Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a discursurilor și a infracțiunilor motivate de ură, iar dovezile arată că comunitățile evreiești și musulmane sunt deosebit de afectate.

Prin comunicarea de miercuri, Comisia și Înaltul Reprezentant își intensifică eforturile de combatere a urii sub toate formele sale, consolidând acțiunile într-o serie de politici, inclusiv în domeniul securității, al tehnologiei digitale, al educației, al culturii și al sportului. Aceasta include fonduri suplimentare pentru protejarea lăcașurilor de cult și va fi susținută de desemnarea unor trimiși cu un mandat explicit de a maximiza potențialul politicilor UE de combatere a urii.

”Europa este un loc în care sunt onorate diversele identități culturale și religioase. Respectul și toleranța sunt valorile fondatoare ale societăților noastre. Prin urmare, trebuie să ne ridicăm împotriva antisemitismului și a urii contra musulmanilor ori de câte ori le întâlnim. Demnitatea și siguranța fiecărui individ din Uniunea noastră sunt primordiale”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”În mod tragic, istoria se repetă. Conflictele și dezinformarea la nivel mondial sădesc semințele urii. Toate persoanele trebuie să fie protejate și respectate, indiferent de religie sau convingeri, naționalitate, sex, rasă sau orice alt pretext folosit în mod abuziv pentru a incita la discriminare, ură sau violență. Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului, nu putem face aceleași greșeli din trecut. Îndemn comunitatea internațională să ni se alăture în susținerea drepturilor omului pentru toată lumea, oriunde și să lupte împotriva intoleranței și a prejudecăților”, a evidențiat, la rândul său, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Protejarea oamenilor și a locurilor

Protecția oamenilor și a spațiilor publice este o prioritate. Comisia va devansa până în 2023 cererea de propuneri în cadrul Fondului pentru securitate internă, programată inițial pentru 2024, punând un accent deosebit pe lăcașurile de cult evreiești. Programul PROTECT va fi consolidat în 2024 cu o finanțare suplimentară pentru protecția spațiilor publice și a lăcașurilor de cult ale tuturor cultelor, inclusiv o creștere de 5 milioane de euro pentru a aborda amenințările reprezentate de antisemitismul în creștere.

Pentru a se proteja împotriva amenințărilor online, Comisia va depune eforturi pentru a finaliza un cod de conduită consolidat privind combaterea discursului ilegal de incitare la ură din mediul online înainte de februarie 2024, pentru a se baza pe noile obligații ce revin platformelor online prevăzute în Legea privind serviciile digitale. De asemenea, Comisia își va consolida cooperarea cu organizațiile societății civile, experții, avertizorii și autoritățile publice pentru a detecta discursul instigator la ură online.

Implicarea societății în ansamblul ei

Coordonatorii Comisiei pentru combaterea rasismului, combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, precum și pentru combaterea urii împotriva musulmanilor au jucat în trecut un rol important în implicarea comunităților și a cetățenilor. În prezent, această activitate va fi consolidată și mai mult, iar coordonatorii vor fi transformați în trimiși, care vor avea un mandat specific de a aprofunda coordonarea, inclusiv prin intermediul unor proiecte specifice finanțate de UE, și de a maximiza potențialul politicilor UE de combatere a urii, online și offline.

Cunoașterea și conștientizarea sunt esențiale pentru respectul reciproc și toleranță. Cei mai puternici vectori ai acestor valori sunt integrați în viața de zi cu zi – mass-media, educația, cultura și sportul.

În acest scop, Comisia va sprijini cursuri de formare pentru jurnaliști cu privire la respectarea standardelor mass-media și la recunoașterea discursului instigator la ură și va continua proiectele care vizează promovarea incluziunii și a diversității în educație, cultură și sport.

De asemenea, Uniunea Europeană va intensifica sprijinul acordat verificatorilor de fapte, atât în cadrul UE, cât și în lumea arabă.

Combaterea urii este o preocupare globală, iar cooperarea internațională este o necesitate, consideră Comisia Europeană. Colaborarea strânsă cu cei responsabili de promovarea drepturilor la nivel mondial, regional și național consolidează credibilitatea și eficacitatea acțiunii UE în interiorul și în afara Uniunii: Comisia și Înaltul Reprezentant își vor consolida angajamentul și rețelele la toate nivelurile, valorificând activitatea diplomatică a UE, acțiunile concrete și parteneriatele externe.

La începutul anului 2024, Comisia va organiza o conferință la nivel înalt împotriva urii, cu participanți de profil înalt implicați în lupta împotriva urii și a discriminării. Aceasta va fi urmată de dialoguri europene pentru conciliere, care vor reuni cetățeni din întreaga UE, în special tineri, împreună cu factori de decizie, experți și membri ai celor mai afectate comunități. Acest proces va culmina cu recomandări privind modul în care se pot construi punți între comunitățile fracturate și va da viață mottoului UE de a trăi ”Uniți în diversitate”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.

Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.

“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.

Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.

Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.

În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.

“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu1 hour ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA2 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE2 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.3 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO3 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.6 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending