Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la încetarea utilizării armelor în criza declanșată de Statele Unite în Orientul Mijlociu și a chemat actorii implicați la dialog, în cadrul unei conferințe de presă ulterioară reuniunii de miercuri dimineață a Colegiului Comisarilor.
Situația din Orientul Mijlociu este într-o tensiune crescândă după ce Iranul a declanşat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează militari americani ca răspuns la operațiunea americană cu dronă care a culminat cu uciderea influentului general iranian Qassem Soleimani, comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. Uciderea lui Soleimani a fost o ripostă la atacul asupra ambasadei americane din Irak de către șiiți pro-iranieni.
În acest context, sefa Comisiei Europene a precizat că UE poate fi un mediator important pentru detensionarea situației actuale datorită legăturilor diplomatice stabilite de-a lungul timpului în regiune.
„Criza curentă nu afectează profund doar regiunea, ci pe noi toți. Utilizarea armelor trebuie să înceteze acum și să facă loc dialogului. Toate părțile sunt chemate să facă tot ce le stă în putere pentru a relansa discuțiile și nu putem cruța niciun efort. Uniunea Europeană, în felul ei, are mult de oferit. Am legat relații care au trecut testul timpului cu mulți actori din regiune și dincolo de aceasta pentru dezescaladarea situației”, a spus aceasta.
De asemenea, von der Leyen a declarat că efectele crizei din Orientul Mijlociu asupra UE au fost analizate în cadrul reuniunii de astăzi, subliniind faptul că eforturile europene pentru stabilizarea și reconstrucția regiunii sunt în pericol.
„În cadrul Colegiului Comisarilor, am analizat potențialele efecte ale crizei din Orientul Mijlociu asupra UE. De exemplu, în domeniile transportului și energiei, al politicii de vecinătate și al migrației, dar și în ceea ce privește munca depusă de UE pentru dezvoltarea economică, reconstrucția și stabilizarea acestei regiuni. , a declarat președintele Comisiei. „Am privit cu atenție la dimensiunea internă și externă a acestei probleme pentru a acționa pe cât se poate de eficient. UE este foarte dedicată regiunii și de aceea, vocea noastră este auzită”, adăugat von der Leyen.
Totodată, aceasta a precizat că Înaltul Reprezentant Josep Borrell va face tot posibilul să salvgardeze acordul nuclear cu Iranul, după ce Republica Islamică a anunțat că nu va mai respecta nicio prevedere a acestuia.
Nu în ultimul rând, von der Leyen a subliniat că situația din Iran și Irak va fi discutată și cu premierul britanic Boris Johnson în cadrul întâlnirii de miercuri dupa-amiaza, de la Londra, referitoare la viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit.
„După cum știți, astăzi mă voi duce la Londra pentru întâlnirea cu premierul Boris Johnson, cu care voi discuta, desigur, și despre situația din Irak și Iran. Este în interesul nostru mutual să construim un nou parteneriat între UE și Regatul Unit, un parteneriat care să ne permită să ne protejăm și să ne întărim interesele atât economice, cât și de securitate”, a încheiat șefa Executivului european.