Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen îl felicită pe Alexander Van der Bellen după ce acesta a fost reales președinte al Austriei: În vremuri dificile, suntem pentru o Europă unită care găsește soluții

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Președintele în exercițiu, Alexander Van der Bellen, a obținut un nou mandat de șase ani, în urma alegerilor prezidențiale care au avut loc duminică în Austria, obținând încă din primul tur 50% din voturi, indică sondajele la ieșirea de la urne, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul SORA pentru radioteleviziunea publică austriacă ORF, Van der Bellen (78 de ani), fost lider al Verzilor, a obţinut 54,6% din voturi.

”Felicitări, Alexander Van der Bellen! Aștept cu nerăbare să continuăm buna cooperare. În vremuri dificile, suntem pentru o Europă unită care găsește soluții benefice pentru ambele părți: Austria și întreaga noastră Uniune Europeană”, a fost mesajul pe care i l-a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că ”așteptă cu nerăbdare să continue cooperarea în spiritul unui parteneriat solid”.

Pe poziţia a doua se plasează principalul său contracandidat, Walter Rosenkranz, reprezentantul Partidului Libertăţii din Austria (FPO), cu 18,9% din sufragii. Marja de eroare este de 2,1 puncte procentuale.

Înainte de vot, Rosenkranz nu era creditat decât cu 15% din sufragii.

Alexander Van der Bellen, a cărui funcţie este eminamente protocolară, a garantat continuitatea statului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Aurescu, convorbire telefonică cu ministrul de externe leton: Letonia susține ferm aderarea României la Schengen și consideră nejustificată întârzierea unei decizii

Published

on

© MAE

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a avut marți o “convorbire telefonică foarte bună” cu ministrul afacerilor externe al Letoniei Edgars Rinkevics, în care cei doi demnitari au abordat cooperarea privind securitatea flancului estic al NATO, deschiderea Ambasadei României la Riga și sprijinul ferm al Letoniei pentru aderarea României la Schengen.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile dintre Aurescu și Rinkevics au avut ca subiect principal procesul aderării României la spațiul Schengen. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Letoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat detaliat demersurile recente întreprinse pe plan diplomatic în vederea realizării acestui obiectiv, în dialogul cu partea austriacă, cu președinția suedeză a Consiliului UE și cu omologii din majoritatea statelor membre.

Ministrul Edgars Rinkēvičs a reiterat susținerea fermă a Letoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind că nu există niciun motiv ca aceasta să mai fie întârziată nejustificat, în condițiile în care România îndeplinește toate criteriile necesare. Oficialul leton a exprimat întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect.

Totodată, cei doi oficiali au salutat relațiile bilaterale politice excelente, construite pe un dialog constant la nivel înalt, având ca reper recent vizita oficială în Letonia, la 23 noiembrie 2022, a președintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat cadrul foarte favorabil pentru aprofundarea, în continuare, a relațiilor româno-letone, inclusiv ținând cont de perspectiva deschiderii, în viitorul apropiat, a Ambasadei României la Riga. De asemenea, ministrul leton de externe a mulțumit pentru reluarea participării României, din acest an, la misiunile de poliție aeriană din statele baltice. La rândul său, ministrul Aurescu a salutat reluarea zborurilor directe regulate între capitalele celor două țări.

Cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii privind perspectiva procesului de extindere a NATO prin aderarea Suediei și Finlandei, pe care ambele state o susțin activ, inclusiv prin demersuri diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Letonia în acest an. 

Discuția lui Aurescu cu omologul leton a avut loc la o zi distanță după ce ministrul de externe a discutat la telefon și cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, tema prioritară fiind reconfirmarea susținerii pentru aderarea României la Schengen.

Șeful diplomației române a avut la acest început de an o serie de convorbiri și întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă și activă a partenerilor din UE pentru susținerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spațiul Schengen: cu ministrul afacerilor externe al Suediei, cu ministrul pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare al Spaniei, cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, cu ministrul afacerilor externe al Sloveniei, cu ministrul afacerilor externe al Slovaciei, precum și primirea la București a ministrului afacerilor europene și proprietății de stat al Finlandei, respectiv participarea la evenimentul de lansare a Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

În egală măsură, Aurescu s-a întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, căruia i-a propus un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen

Săptămâna trecută, la prima reuniune din acest an a miniștrilor de externe din UE, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologii săi din ItaliaBelgiaCroațiaGermaniaPolonia și Olanda.

Mai mult, ministrul român de externe i-a găzduit vinerea trecută, în România, pe omologii săi din Franța și din Olanda, alături de care a semnat o declarația comună trilaterală privind politica externă și securitatea, în care miniștrii de externe olandez și francez afirmă că așteaptă cu nerăbdare aderarea României la Schengen.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Qatargate: Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat pentru ridicarea imunității a doi eurodeputați

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a votat în unanimitate pentru ridicarea imunității lui Andrea Cozzolino și Marc Tarabella, cei doi deputați europeni implicați în scandalul de corupție Qatargate, deschizând calea pentru un vot final joi, în plen, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Adrián Vázquez Lázara, deputatul spaniol Renew, care prezidează comisia, a transmis pe Twitter că JURI a votat asupra sorții celor doi eurodeputați cu 23 de voturi pentru și niciunul împotrivă în fiecare caz. Parlamentul, reunit în plen, trebuie acum să revoce privilegiul legal de care se bucură deputații europeni pentru ca justiția din Belgia să-i investigheze și eventual să-i pună sub acuzare.

Manon Aubry, co-lidera grupului Stângii din Parlament și europarlamentar coordonator al ambelor dosare, a declarat jurnaliștilor că votul comisiei s-a desfășurat „fără surprize” și că întregul Parlament va organiza joi un vot final privind ridicarea imunității celor doi eurodeputați.

 

„Sper că vom avea un vot similar și va fi dovada că justiția își poate face treaba”, a spus aceasta. O a doua persoană din sală a confirmat planul de a finaliza joi ridicarea imunității.

Cozzolino – un deputat socialist italian care a prezidat Comisia parlamentară UE-Maroc – și socialistul belgian Tarabella, au fost implicați în scandalul de corupție care implică actuali și foști europarlamentari și lobbyiști acuzați că au primit bani în schimbul influențării activității Parlamentului în favoarea Qatarului și Marocului. Ambii eurodeputați au negat cu tărie că ar fi comis vreo infracțiune.

Au apărut detalii vagi despre presupusa implicare a lui Tarabella, inclusiv rapoarte din presa belgiană potrivit cărora acesta ar fi primit 120.000 de euro de la Pier Antonio Panzeri, fostul europarlamentar aflat în centrul scandalului ca persoană de legătură pentru guvernele qatarez și marocan.  Panzeri a ajuns la o înțelegere cu procurorii la începutul lunii ianuarie, ceea ce a stârnit temeri că cercul celor implicați s-ar putea extinde la mai mulți europarlamentari.

Cozzolino și Tarabella riscă să fie investigați oficial de autoritățile belgiene imediat după votul de joi.

Procurorii federali belgieni au cerut pe 2 ianuarie ridicarea imunității celor doi eurodeputați, ceea ce a determinat-o pe președinta Parlamentului, Roberta Metsola, să promită că va acționa rapid în această privință.

 

Continue Reading

U.E.

UE speră semneze un acord de liber schimb cu Mercosur până în iulie, înaintea următorul summit cu America Latină

Published

on

© European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană speră să ratifice un acord de liber schimb cu țările din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay) până în iulie, a declarat, luni, în Mexic, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, informează AFP, citat de Agerpres.

”Sper să o putem face înainte de următorul summit cu America Latină care va avea loc pe 17 şi 18 iulie la Bruxelles”, a declarat Timmermans în ultima zi a unui turneu în Brazilia, Columbia şi Mexic.

”Mi-aş dori să putem face acest lucru înainte de încheierea preşedinţiei suedeze (30 iunie)”, a insistat vicepreşedintele executiv Comisiei responsabil cu negocierile internaţionale privind clima.

Acesta a lansat și un apel la adresa liderilor UE, care ”au datoria urgentă să treacă linia de sosire a acordului UE-Mercosur”, menționându-i pe cancelarul german, Olaf Scholz, aflat în Brazilia, pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe cel francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că ar putea vizita America Latină.

Negocierile UE-Mercosur au început în 2000 și au cunoscut de-a lungul anilor diferite faze.

În mai 2016, UE și Mercosur au relansat procesul de negociere, au făcut schimb de noi oferte de acces pe piață și au intensificat ritmul negocierilor prin organizarea de runde de negocieri și reuniuni la intervale regulate.

La 28 iunie 2019, Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns la un acord politic pentru un acord comercial ambițios, echilibrat și cuprinzător, care acoperă aspecte precum:tarifele; reguli de origine; bariere tehnice în calea comerțului; măsuri sanitare șifitosanitare; servicii; achiziții publice; proprietate intelectuală; dezvoltarea durabilă; întreprinderi mici și mijlocii.

UE este primul partener comercial și de investiții al Mercosur. UE este al doilea partener comercial al Mercosur în ceea ce privește comerțul cu bunuri, după China, reprezentând 16,2% din comerțul total al blocului în 2021. Mercosur este al 11-lea partener comercial în materie de bunuri pentru UE. În 2021, exporturile UE către cele patru țări Mercosur au totalizat 45 de miliarde de euro, în timp ce exporturile Mercosur către UE au fost de 43 de miliarde de euro. Cele mai mari exporturi ale Mercosur către UE în 2021 au fost produsele minerale (22,3% din totalul exporturilor), produsele vegetale, inclusiv soia și cafea (20,7%), precum și produsele alimentare, băuturile și tutunul (19,1%) Exporturile UE către Mercosur includ mașini și aparate (27,8% din totalul exporturilor), produse chimice și farmaceutice (26,3%), echipamente de transport (10,5%). UE a exportat servicii în valoare de 17,2 miliarde EUR către Mercosur, în timp ce Mercosur a exportat servicii în valoare de 7,7 miliarde EUR către UE în 2020. UE este cel mai mare investitor străin din regiune, cu un stoc acumulat de investiții care a crescut de la 130 de miliarde de euro în 2000 la 330 de miliarde de euro în 2020.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA35 mins ago

Ajutorul de stat de 1,6 mld. de euro pentru înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare a fost aprobat de Bruxelles

ROMÂNIA1 hour ago

Aurescu, convorbire telefonică cu ministrul de externe leton: Letonia susține ferm aderarea României la Schengen și consideră nejustificată întârzierea unei decizii

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Qatargate: Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat pentru ridicarea imunității a doi eurodeputați

ENGLISH2 hours ago

Vasile Blaga considers that the result of the Austrian elections is more likely to hinder than help Romania in its efforts to join Schengen: Diplomatic efforts must continue

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja: România, printre primele țări europene care reglementează politica de ”cloud first”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

FMI ajustează pozitiv previziunile privind creșterea economică globală în 2023

U.E.3 hours ago

UE speră semneze un acord de liber schimb cu Mercosur până în iulie, înaintea următorul summit cu America Latină

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Boris Johnson afirmă că “Putin a pavat calea Ucrainei către NATO”: De dragul stabilității și al păcii, trebuie să începem acum procesul de a aduce Ucraina în NATO

JAPONIA5 hours ago

NATO va continua să-și consolideze parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, evidențiază Jens Stoltenberg

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Va livra Occidentul avioane Ucrainei? Emmanuel Macron și Mark Rutte afirmă că “nimic nu este exclus” și că “nu există tabu”

NATO3 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.4 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO4 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO5 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL6 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO1 week ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending