Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, la ceremonia de dezvelire a portretului predecesorului său în fruntea Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker și Europa vor merge mereu împreună. Nimeni nu a avut grijă de ea mai mult decât tine

Published

on

,,Nimeni nu a avut grijă de Europa la fel de mult ca tine”, a spus marți noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a adus un omagiu emoționant  predecesorului său, Jean-Claude Juncker, în timpul ceremoniei oficiale de preluare a mandatului la Bruxelles, potrivit cotidianului luxemburghez, L’essentiel.

,,Jean-Claude Juncker și Europa vor merge mereu împreună”, a declarat von der Leyen, în timpul unei scurte ceremonii în care a fost dezvelit portretul politicianului luxemburghez, care va sta de acum înainte alături de cele ale predecesorilor săi în fruntea Comisia.

© European Union, 2019

Președintele Comisiei Europene i-a atribuit lui Juncker  transformarea pozitivă a UE din ultimii cinci ani: ,,Europa este într-o formă mult mai bună decât atunci când ai ajuns la Berlaymont”, clădirea ultramodernă care găzduiește executivul european de la Bruxelles, a declarat cea care a preluat conducerea Executivului European la 1 decembrie pentru un mandat de cinci ani.

Amintind de tensiunile comerciale sunt din nou puternice cu Statele Unite, liderul german a salutat abilitățile executive ale lui Jean-Claude Juncker care  „a reușit să protejeze într-adevăr interesele europene, știind că un război comercial nu ar avea decât să dăuneze atât intereselor europene, cât și celor americane”, a mai spus aceasta, potrivit sursei citate.

Fostul șef al Comisiei Europene a declarat, la râdul său, că ,,a pleca, înseamnă a muri puțin”, însă le-a spus celor prezenți la ceremonie că ,,sunteți norocoși să o aveți pe Ursula von der Leyen ca Președinte. Va face tot ce va putea pentru Europa”, potrivit unei postări pe Twitter


De asemenea, acesta a spus că este convins că ,,veți menține statele membre unite”, adăugând că îi va sta mereu la dispoziție dacă va avea nevoie de vreun sfat: ,, Dacă ai nevoie de sfatul meu, îl vei primi. Și dacă nu ai nevoie, oricum îl vei primi”, a glumit Juncker, în stilul caracteristic.

Jean-Claude Juncker, care împlinește 65 de ani la 9 decembrie, s-a aflat la cârma Comisiei Europene din 2014, după ce anterior fost ministru al finanțelor (1989-2009) și prim-ministru (1995-2013) al Luxemburgului. El a fost ultimul dintre arhitecții Tratatului de la Maastricht (1992) încă în funcție.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending