Europa este un lider mondial în atât de multe domenii, iar în întreaga lume, „fabricat în Europa” înseamnă calitate superioară, a afirmat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs de deschidere la Zilele industriei 2021, unde a amintit că de la începutul secolului, Europa a produs peste 60.000 de invenții ecologice de mare valoare.
„Pandemia a dus la o perturbare fără precedent a pieței noastre unice. Cozi de camioane formate la frontierele noastre interne. Exporturile de produse vitale dintr-un stat membru în altul au fost interzise sau restricționate. Iar lucrătorii transfrontalieri s-au blocat uneori într-o situație incertă. Acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple niciodată”, a declarat aceasta.
Președinta a amintit măsurile pe care Uniunea Europeană le-a luat pentru a aborda aceste perturbări: „Am reușit să eliminăm 30 de restricții la export, am creat culoarele verzi la punctele noastre de trecere a frontierei și am coordonat măsurile naționale privind controalele la frontieră împreună cu statele membre. Dacă respectăm cu toții aceste reguli, putem încetini răspândirea virusului fără a ne afecta economia”.
În discursul său, Ursula von der Leyen a menționat faptul că UE lucrează la un instrument pentru situații de urgență privind piața unică. Acest va asigura libera circulație a bunurilor, a serviciilor și a persoanelor, cu o mai mare transparență și coordonare. Va urmări rapid deciziile, ori de câte ori apare o situație critică.
“Piața unică face ca Europa să fie puternică”, a completat șefa executivului european
„Tehnologiile ecologice și digitale depind în prezent de o serie de materii prime rare. Trebuie să investim în tehnologii circulare care reutilizează resursele în loc să le extragem constant. Acesta este obiectivul planului nostru de acțiune privind materiile prime critice”, a adăugat președinta Comisiei.
În acest sens, Comisia Europeana a prezentat luni, 22 februarie 2021 un plan de acțiune privind sinergiile dintre industriile civilă, de apărare și spațială pentru a spori în continuare avantajul tehnologic al UE și pentru a sprijini baza sa industrială.
Planul de acțiune este conceput astfel încât, pentru prima dată, finanțarea UE prezintă oportunități pentru consolidarea inovării europene prin explorarea și exploatarea potențialului disruptiv al tehnologiilor la interfața dintre apărare, spațiu și utilizările civile, cum ar fi cloud-ul, procesoarele, tehnologia cibernetică, tehnologia cuantică și inteligența artificială.
Mai mult, șefa executivului european a făcut trimitere la NextGenerationEU, amintind că este o oportunitate istorică de a oferi finanțare publică. „Trebuie să investim în infrastructura europeană de internet de mare viteză pentru a aduce internetul Gigabit în fiecare fabrică din Europa pentru a sprijini automatizarea industrială acolo unde este nevoie sau pentru a ajuta IMM-urile să utilizeze tehnologia pentru a accelera producția, a reduce costurile și a ajunge pe piețe noi”.
Next GenerationEU poate determina inovația industrială și tranziția digitală. De asemenea, această tehnologie poate conduce la decarbonizarea economiei. Poate ajuta la crearea de noilor piețe pentru tehnologii cu emisii reduse și poate sprijini industriile consumatoare de energie cu inovația de care au nevoie pentru această tranziție.
„Începând din vara anului trecut, am folosit acorduri de cumpărare anticipată pentru a stimula producătorii de vaccinuri să-și intensifice capacitatea de producție. Și am lucrat cu industrii pentru a aborda blocajele în aprovizionarea cu materii prime. Vreau să mă bazez pe această experiență. Cred că ar trebui să trecem de la modul de criză la o nouă viteză de cooperare cu industriile europene”, a declarat Ursula von der Leyen în discursul său.
De asemenea, aceasta a subliniat importanța construirii unor noi alianțe, în care sectorul public să își unească forțele cu industria, acest tip de cooperare fiind puternic în unele sectoare. În acest sens, von der Leyen a amintit de Battery Alliance, care a reunit peste 500 de industrii, centre de cercetare și investitori. Instituțiile europene au pus pe masă resurse substanțiale, la fel și statele membre UE. Datorită Alianței, cele mai inovatoare și mai durabile baterii pentru mașinile electrice vor fi în curând „fabricate în Europa”.
„Așadar, vreau ca Europa să investească în această abordare – construind noi alianțe și parteneriate cu sectorul privat. Să ne unim forțele pentru ca lucrătorii să beneficieze abilitățile de care au nevoie pentru a reuși pe o piață a muncii în evoluție. Dacă reușim acest lucru, tranzițiile ecologice și digitale vor aduce beneficii nu numai tinerilor profesioniști din cele mai moderne companii, ci și lucrătorilor de toate vârstele, din toate industriile și din toate regiunile europene. Suntem aici pentru a lucra împreună. Suntem aici pentru a afla cum putem profita la maximum de NextGenerationEU”, a conchis președinta Comisiei Europene.