Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, promisiuni eurodeputaților Renew Europe: Fiți siguri că Margrethe Vestager va avea o poziție în Comisia mea egală cu cea a lui Frans Timmermans

Published

on

©Dacian Cioloș/Twitter

Ursula von der Leyen s-a aflat astăzi în fața grupului Renew Europe din Parlamentul European pentru a-i convinge pe eurodeputați să o susțină pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Alături de liderul grupului, Dacian Cioloș, care a prezidat discuția dintre candidata din Germania și membrii Renew Europe, von der Leyen a răspuns mai multor întrebări de interes pentru aceștia, cele reiterate în nenumărate rânduri fiind legate de măsurile pentru respectarea statului de drept în UE, atribuirea unui portofoliu cu o mare vizibilitate la nivelul Comisiei pentru Margrethe Vestager, candidata liberalilor europeni pentru șefia executivului european în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, și susținerea Conferinței privind Viitorul Europei, proiect prin care Dacian Cioloș propune ca deciziile de la nivel european să fie aduse mai aproape de cetăţeni.

Ursula von der Leyen a fost întrebată de mai mulți eurodeputați ce măsuri ar pregăti pentru a susține respectarea statului de drept la nivelul întregii UE, pornind de la rezultatele bune pe care le-a adus aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României și Bulgariei și luând în considerare propunerea Parlamentului European de a se institui un mecanism pentru monitorizarea statului de drept la nivel european. Răspunsul acesteia nu a fost foarte clar în ceea ce privește măsurile concrete pe care le-ar propune ca președinte al Comisiei, însă a afirmat că este necesară o discuție cu privire la subiectul sensibil al respectării statului de drept, înclinând spre adoptarea unui mecanism unitar care să asigure acest lucru.

,,Este timpul să avem o discuție la nivelul întregii Uniuni Europene despre statul de drept, care să clarifice ce înseamnă respectarea statului de drept sau încălcarea lui, pentru că problemele care intră sub această noțiune sunt diferite de la stat la stat. O discuție care să înlăture învinuirile și rușinea și să modeleze un proces de monitorizare transparent și care să se aplice tuturor”, a răspuns von der Leyen.

Întrebată dacă poate confirma că Margrethe Vestager ar primi aceeași funcție de Prim Vicepreședinte ca Frans Timmermans într-o Comisie Europeană condusă de ea și dacă afacerile economice, de interes pentru grupul Renew Europe, ar fi portofoliul atribuit, candidata din Germania i-a asigurat pe eurodeputați că ,,ea va avea o poziție extraordinară deoarece a depus o muncă extraordinară”

,,Suntem exact pe aceeași lungime de undă, am un mare respect pentru ceea ce a reușit să obțină, are o reputație uriașă și ar fi un personaj minunat în viitoarea Comisie. Puteți fi siguri că va obține un portofoliu cu buget extraordinar. Are idei interesante”, a clarificat von der Leyen, fără să precizeze, însă, despre ce portofoliu ar fi vorba.

La rândul său, Dacian Cioloș a punctat faptul că i-a explicat clar Ursulei von der Leyen că o persoană cu experiența executivă a lui Margrethe Vestager, susținută politic de liderii din Consiliul European și de grupul Renew Europe pentru o funcție înaltă în Comisia Europeană, ar fi legătura care ar consolida cooperarea dintre Parlamentul European și Comisie.

De asemenea, eurodeputații Renew Europe au dorit să afle care este poziția acesteia privind eșecul și, totodată, viitorul procesului candidaților cap de listă (Spitzenkandidaten) pentru alegerea mai democratică a președintelui Comisiei Europene.

Von der Leyen este de acord că ar trebui să existe o regândire a mecanismului de funcționare a acestui proces pentru a avea succes în contextul alegerilor europene viitoare, însă a ținut să separe subiectul de discuțiile care ar exista în cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, propusă de Dacian Cioloș.

,,Modul în care Parlamentul European și Consiliul European vor defini procesul Spitzenkandidat este separat de Conferință. Însă, cred că trebuie să ne facem temele și să ne gândim cum definim procesul Spitzenkandidat împreună cu Consiliul European, pentru ca data viitoare să fie respectat de ambele părți și să funcționeze. Conferința despre Europa va fi mult mai incluzivă și sunt sigură că oamenii vor dori să vorbească despre multe alte subiecte”, a spus Ursula von der Leyen.

În orice caz, la finalul dezbaterii, liderul Renew Europe a punctat faptul că sprijinul pentru candidatura lui von der Leyen la șefia Comisiei Europene este condiționat de sprijinul acesteia față de trei chestiuni de interes pentru grupul pe care îl prezidează: elaborarea unui mecanism european pentru monitorizarea statului de drept, conducerea Comisiei Europene ținând cont de discuțiile din cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, care s-ar axa pe democratizare, și obținerea unei funcții egale cu cea a lui Frans Timmermans în viitoarea Comisie pentru Margrethe Vestager.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Primarul Emil Boc solicită din Comitetul European al Regiunilor finanțări europene ”consistente” pentru proiectele ”verzi” de mobilitate

Published

on

© EPP Group CoR/ Twitter

Primarul municipiului Cluj-Napoca, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor, a solicitat împreună cu mai mulți lideril locali europeni, în cadrul dezbaterii Raportului “Challenges for public transport in cities and metropolitan regions”, o finanțarea europeană consistentă a proiectelor viitoare de mobilitate europeană bazate pe tren metropolitan și metrou.

”Pandemia va trece (sperăm cât mai repede) și trebuie extinse modalitățile alternative la transportul cu mașina: este vorba despre mobilitatea nepoluantă – verde – bazată pe autobuze electrice, tramvai, troleibuze, tren metropolitan, metrou. În acest fel se va recâștigă rapid încrederea oamenilor în transportul public și sănătatea noastră va fi mai bine protejată”, a transmi fostul premier într-o postare pe pagine de Facebook.

De asemenea, decizia Comitetului European al Regiunilor va fi comunicată Parlamentului European și Consiliului European, instituții care au competență decizionala finală în ceea ce privește aprobarea susținerii financiare începând cu anul 2021.

Emil Boc a menționat în mesajul său că primăria Cluj-Napoca lucrează în acest moment la pregătirea implementării a două proiecte de mobilitate verde, nepoluantă: tren metropolitan și metrou: ”Cu sprijin financiar european, întrucât răspund priorităților strategice ale Uniunii Europene, aceste proiecte vor putea fi implementate începând cu exercițiul financiar 2021-2027.”

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Eu, ca deputat în Parlamentul European, voi apăra mereu drepturile lucrătorilor români

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a menționat într-un mesaj scris pe pagina de Facebook că va apăra mereu drepturile lucrătorilor români și transmite că toate statele membre trebuie să aplice normele europene în cazul lucrătorilor sezonieri.

”Toate statele membre trebuie să aplice normele Uniunii Europene. Eu, ca deputat în Parlamentul European, voi apăra mereu drepturile lucrătorilor români. Aceștia trebuie să aibă condiții decente de cazare și muncă, oriunde decid să își desfășoare activitatea”.

Liberalul Dan Motreanu precizează că a primit această garanție din partea  comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, căruia i-a solicitat condiții decente de cazare și muncă pentru lucrătorii sezonieri.

De asemenea, în scrisoarea trimisă către deputatul român, comisarul european a subliniat că lucrătorii sezonieri au aceleași drepturi pentru a ocupa un loc de muncă ca și lucrătorii naționali, iar odată angajați au dreptul la egalitate de tratament cu aceștia în ceea ce privește condițiile de muncă, inclusiv remunerarea. În plus, au dreptul la a aceleași avantaje sociale și fiscale ca și lucrătorii statului membru gazdă, mai informează Dan Motreanu.

Într-o rezoluție adoptată la sfârșitul lunii iunie, Parlamentul îndeamnă Comisia să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.În prezent, 1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46 000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franța și 150 000 în Spania.

Citiți și: Dan Motreanu: Adoptarea de PE a Rezoluției privind drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri obligă practic Comisia Europeană și statele membre să îmbunătățească situația acestora

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Parlamentul European a aprobat finanțări de 585 de milioane de euro pentru srijinul refugiaților sirieni aflați în Turcia, Iordania și Liban

Published

on

© European Union, 2017

Parlamentul European a dat undă verde Uniunii Europene să cheltuie 585 de milioane de euro pentru a continua sprijinul umanitar pentru refugiații din țările din vecinătate. 

Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită în Turcia. Eurodeputaţii au dat undă verde pentru 485 de milioane de euro care să permită continuarea ajutorului umanitar de urgenţă către refugiaţii din Turcia.

Comunitățile gazdă și refugiații sirieni și  palestinieni (tot din Siria)  din Iordania și Liban vor fi sprijiniți cu un total de 100 de milioane euro: ”Acești bani vor fi folosiți pentru finanțarea proiectelor care oferă acces la educație, susțin mijloacele de trai și oferă servicii de sănătate, canalizare, apă și deșeuri, precum și protecție socială”, se arată în comunicatul oficial.

La sfârșitul lunii februarie autoritățile elene s-au confruntat cu un val de refugiație sirieni după ce administrația de la Ankara a anunțat că aceștia nu vor mai fi opriți să ajungă în Europa, în semn de protest fața de uciderea a 33 de soldați turci în Siria.

Reamintim că în luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în periocol.

Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.

Turcia găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending