Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, promisiuni eurodeputaților Renew Europe: Fiți siguri că Margrethe Vestager va avea o poziție în Comisia mea egală cu cea a lui Frans Timmermans

Published

on

©Dacian Cioloș/Twitter

Ursula von der Leyen s-a aflat astăzi în fața grupului Renew Europe din Parlamentul European pentru a-i convinge pe eurodeputați să o susțină pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Alături de liderul grupului, Dacian Cioloș, care a prezidat discuția dintre candidata din Germania și membrii Renew Europe, von der Leyen a răspuns mai multor întrebări de interes pentru aceștia, cele reiterate în nenumărate rânduri fiind legate de măsurile pentru respectarea statului de drept în UE, atribuirea unui portofoliu cu o mare vizibilitate la nivelul Comisiei pentru Margrethe Vestager, candidata liberalilor europeni pentru șefia executivului european în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, și susținerea Conferinței privind Viitorul Europei, proiect prin care Dacian Cioloș propune ca deciziile de la nivel european să fie aduse mai aproape de cetăţeni.

Ursula von der Leyen a fost întrebată de mai mulți eurodeputați ce măsuri ar pregăti pentru a susține respectarea statului de drept la nivelul întregii UE, pornind de la rezultatele bune pe care le-a adus aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României și Bulgariei și luând în considerare propunerea Parlamentului European de a se institui un mecanism pentru monitorizarea statului de drept la nivel european. Răspunsul acesteia nu a fost foarte clar în ceea ce privește măsurile concrete pe care le-ar propune ca președinte al Comisiei, însă a afirmat că este necesară o discuție cu privire la subiectul sensibil al respectării statului de drept, înclinând spre adoptarea unui mecanism unitar care să asigure acest lucru.

,,Este timpul să avem o discuție la nivelul întregii Uniuni Europene despre statul de drept, care să clarifice ce înseamnă respectarea statului de drept sau încălcarea lui, pentru că problemele care intră sub această noțiune sunt diferite de la stat la stat. O discuție care să înlăture învinuirile și rușinea și să modeleze un proces de monitorizare transparent și care să se aplice tuturor”, a răspuns von der Leyen.

Întrebată dacă poate confirma că Margrethe Vestager ar primi aceeași funcție de Prim Vicepreședinte ca Frans Timmermans într-o Comisie Europeană condusă de ea și dacă afacerile economice, de interes pentru grupul Renew Europe, ar fi portofoliul atribuit, candidata din Germania i-a asigurat pe eurodeputați că ,,ea va avea o poziție extraordinară deoarece a depus o muncă extraordinară”

,,Suntem exact pe aceeași lungime de undă, am un mare respect pentru ceea ce a reușit să obțină, are o reputație uriașă și ar fi un personaj minunat în viitoarea Comisie. Puteți fi siguri că va obține un portofoliu cu buget extraordinar. Are idei interesante”, a clarificat von der Leyen, fără să precizeze, însă, despre ce portofoliu ar fi vorba.

La rândul său, Dacian Cioloș a punctat faptul că i-a explicat clar Ursulei von der Leyen că o persoană cu experiența executivă a lui Margrethe Vestager, susținută politic de liderii din Consiliul European și de grupul Renew Europe pentru o funcție înaltă în Comisia Europeană, ar fi legătura care ar consolida cooperarea dintre Parlamentul European și Comisie.

De asemenea, eurodeputații Renew Europe au dorit să afle care este poziția acesteia privind eșecul și, totodată, viitorul procesului candidaților cap de listă (Spitzenkandidaten) pentru alegerea mai democratică a președintelui Comisiei Europene.

Von der Leyen este de acord că ar trebui să existe o regândire a mecanismului de funcționare a acestui proces pentru a avea succes în contextul alegerilor europene viitoare, însă a ținut să separe subiectul de discuțiile care ar exista în cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, propusă de Dacian Cioloș.

,,Modul în care Parlamentul European și Consiliul European vor defini procesul Spitzenkandidat este separat de Conferință. Însă, cred că trebuie să ne facem temele și să ne gândim cum definim procesul Spitzenkandidat împreună cu Consiliul European, pentru ca data viitoare să fie respectat de ambele părți și să funcționeze. Conferința despre Europa va fi mult mai incluzivă și sunt sigură că oamenii vor dori să vorbească despre multe alte subiecte”, a spus Ursula von der Leyen.

În orice caz, la finalul dezbaterii, liderul Renew Europe a punctat faptul că sprijinul pentru candidatura lui von der Leyen la șefia Comisiei Europene este condiționat de sprijinul acesteia față de trei chestiuni de interes pentru grupul pe care îl prezidează: elaborarea unui mecanism european pentru monitorizarea statului de drept, conducerea Comisiei Europene ținând cont de discuțiile din cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, care s-ar axa pe democratizare, și obținerea unei funcții egale cu cea a lui Frans Timmermans în viitoarea Comisie pentru Margrethe Vestager.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Brexit. Premierul britanic Boris Johnson pleacă cu un ”optimism moderat” la New York, unde are programate mai multe întâlniri cu lideri europeni: Nu vă gândiţi că acesta va fi marele moment

Published

on

Premierul britanic Boris Johnson a atenționat luni că sunt șanse reduse să se obțină progrese în privința Brexit-ului la discuțiile pe care le va avea în marja Adunării Generale a ONU de la New York, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Aflat în avionul spre New York, șeful Executivului britanic le-a sugerat jurnaliștilor care îl însoțesc ”să nu vă gândiţi că acesta va fi marele moment”.

”Nu aş vrea să exagerez convingerea că va exista un progres la New York”, a adăugat premierul britanic.

Johnson urmează să se întâlnească cu președintele Consiliului European Donald Tusk, după care va avea o întâlnire trilaterală alături de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron.

Marți, prim-ministrul britanic va participa la o întâlnire tete-a-tete cu premierul irlandez Leo Varadkar, urmată de o întrevedere cu omlogul olandez, Mark Rutte, anunță Politico Europe.

Subiectele ce urmează să fie abordate sunt diverse, cum ar fi un răspuns privind tensiunile crescânde cu Iranul, dar Johnson a subliniat că dosarul Brexit-ului va domina discuțiile.

Mecanismul de backstop, care reprezintă principala discordie între Regatul Unit și Uniunea Europeană, a fost cuprins în Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat de fostul prim-ministru britanic, Theresa May, cu negociatorii europeni, în luna noiembrie a anului 2018, stabilit în luna decembrie 2017, fiind inserat în forma inițială a Acordului de retragere.

Într-un interviu acordat pentru cotidianul El Pais, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a calificat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ce urmează să aibă loc pe 31 octombrie, drept ”un moment tragic pentru Europa”.

În alt inverviu recent, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda.

“Sunt convins că Brexit-ul va avea loc”, a declarat el pentru Sky News într-un interviu realizat săptămâna trecută, înainte de a vedea ideile pe care guvernul premierului Boris Johnson le-a trimis Bruxellesului în încercarea de a avansa în negocierile privind Brexit-ul.

“Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord” cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificând drept “constructivă şi parţial pozitivă” întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

Marea Britanie a trimis săptămâna trecută Uniunii Europene documentele tehnice cu schimbările pe care şi le-ar dori la acordul cu blocul comunitar în privința Brexit şi va înainta propunerile oficiale atunci când vor fi gata.

Comisia Europeană a confirmat joi, 19 septembrie, primirea documentelor tehnice din partea Londrei. ”Am primit documente din partea Marii Britanii şi, pe această bază, vom avea discuţii tehnice astăzi şi mâine asupra unor aspecte privind vama, bunurile manufacturate şi regulile sanitare şi fitosanitare”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia pentru transport va vota marți pentru începerea negocierilor privind pachetul de mobilitate la nivel european

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism, anunță că marți, 24 septembrie, va avea loc un vot în cadrul Comisiei TRAN privind începerea negocierilor între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene în dosarul regulamentelor care compun Pachetul de mobilitate.

”Comisia Transport a Parlamentului European (TRAN) a votat propunerea grupurilor politice PPEECR si RenewEurope de a cere Comisiei Europene modificarea textelor Regulamentelor care compun Pachetul de mobilitate. Rezultatul votului a fost, din păcate, defavorabil : 19 pentru, 30 împotrivă (PPE 8-4, S&D 5-5, Renew 1-6, ECR 3-1, Verzi, ID, Comunisti- Stânga Verge Unită- in totalitate contra)”, a scris Marinescu, pe pagina sa de Facebook.

”Ce urmează: mâine, 24 septembrie, votul pentru începerea negocierilor cu Consiliul”, a mai adăugat acesta.

Eurodeputatul liberal a precizat că va continua eforturile de a informa colegii din Parlamentul European despre consecințele negative ale acestor regulamente asupra sectorului de transport rutier internațional.

Discutăm posibilitatea de a nu începe negocierile, cel puțin pentru regulamentul referitor la detașarea șoferilor”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Citiți și Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European va vota pentru începerea negocierilor pe pachetul de mobilitate, document puternic criticat de transportatorii români

Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European a decis joi să nu trimită cele trei dosare ale Pachetului Mobilitate 1 înapoi la Comisia Europeană, pentru începerea unui nou proces legislativ de la zero.

Continue Reading

NEWS

Statistică: Peste 51% dintre români au încredere mare și foarte mare în NATO și Uniunea Eruopeană

Published

on

© Mihai Fifor/ Facebook

Potrivit barometrului INSCOP, românii au cea mai mare încredere la nivel internațional în două instituții: NATO cu 52,5% încredere mare și foarte mare și  Uniunea Europeana  cu 51,4%.

La nivel națioanl, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, urmată de Biserica cu 55,2%.

 Pe următoarele poziții se situează Academia Română cu 45,3%, Președinția cu 39,9%, Presa cu 33,7% și Poliția cu 33,2%. În Guvern au încredere multă și foarte multă 12,6% dintre români.  Pe ultimele poziții se află Parlamentul cu 9,2% încredere multă și foarte multă și partidele politice cu 9%.

În opinia a 63,8% dintre respondenți, aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje, în timp ce 27,7% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje. 8,5% reprezintă non-răspunsurile, arată cele mai recente publicate de INSCOP.

61,8% dintre români consideră că, în calitate de stat membru al UE, România are drepturi egale cu restul statelor membre. 30,5% împărtășesc opinia contrarie iar 7,7% nu știu sau nu răspund.

Într-un procent de 77,3%. cetățenii români consideră că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligații egale cu celelalte state membre.

În contextul în care România și SUA au încheiat cu parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 51,6% dintre respondenți sunt de părere că relațiile dintre cele două țări ar trebui să devină și mai apropiate, 37,4% cred că ar trebui să rămână așa cum sunt, 4% să fie mai puțin apropiate și 7% nu știu sau nu răspund.

65,5% dintre români sunt de părere că alianța cu SUA este cea mai bună garanție de securitate pentru România, 22,9% își exprimă dezacordul cu această afirmație, iar 11,6% nu știu sau nu răspund.

Un procent de 64,7% dintre români este de părere că România și Ungaria ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a-și îmbunătăți relațiile, în timp ce 27,5% sunt în dezacord cu această afirmație și 7,8% nu știu sau nu răspund. Aproape jumătate (47,9%) dintre respondenți consideră că Ungaria nu respectă suveranitatea și unitatea României, 37% sunt în dezacord cu această afirmație și 15,1% nu știu sau nu răspund.

42,7% dintre români consideră că relațiile României cu UE, respectiv cu SUA sunt la fel de importante. 33% dintre respondenți sunt de părere că cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern pentru România este cea Uniunea Europeană, în timp ce 19% preferă relația SUA. 5,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending