Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, promisiuni eurodeputaților Renew Europe: Fiți siguri că Margrethe Vestager va avea o poziție în Comisia mea egală cu cea a lui Frans Timmermans

Published

on

©Dacian Cioloș/Twitter

Ursula von der Leyen s-a aflat astăzi în fața grupului Renew Europe din Parlamentul European pentru a-i convinge pe eurodeputați să o susțină pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Alături de liderul grupului, Dacian Cioloș, care a prezidat discuția dintre candidata din Germania și membrii Renew Europe, von der Leyen a răspuns mai multor întrebări de interes pentru aceștia, cele reiterate în nenumărate rânduri fiind legate de măsurile pentru respectarea statului de drept în UE, atribuirea unui portofoliu cu o mare vizibilitate la nivelul Comisiei pentru Margrethe Vestager, candidata liberalilor europeni pentru șefia executivului european în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, și susținerea Conferinței privind Viitorul Europei, proiect prin care Dacian Cioloș propune ca deciziile de la nivel european să fie aduse mai aproape de cetăţeni.

Ursula von der Leyen a fost întrebată de mai mulți eurodeputați ce măsuri ar pregăti pentru a susține respectarea statului de drept la nivelul întregii UE, pornind de la rezultatele bune pe care le-a adus aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României și Bulgariei și luând în considerare propunerea Parlamentului European de a se institui un mecanism pentru monitorizarea statului de drept la nivel european. Răspunsul acesteia nu a fost foarte clar în ceea ce privește măsurile concrete pe care le-ar propune ca președinte al Comisiei, însă a afirmat că este necesară o discuție cu privire la subiectul sensibil al respectării statului de drept, înclinând spre adoptarea unui mecanism unitar care să asigure acest lucru.

,,Este timpul să avem o discuție la nivelul întregii Uniuni Europene despre statul de drept, care să clarifice ce înseamnă respectarea statului de drept sau încălcarea lui, pentru că problemele care intră sub această noțiune sunt diferite de la stat la stat. O discuție care să înlăture învinuirile și rușinea și să modeleze un proces de monitorizare transparent și care să se aplice tuturor”, a răspuns von der Leyen.

Întrebată dacă poate confirma că Margrethe Vestager ar primi aceeași funcție de Prim Vicepreședinte ca Frans Timmermans într-o Comisie Europeană condusă de ea și dacă afacerile economice, de interes pentru grupul Renew Europe, ar fi portofoliul atribuit, candidata din Germania i-a asigurat pe eurodeputați că ,,ea va avea o poziție extraordinară deoarece a depus o muncă extraordinară”

,,Suntem exact pe aceeași lungime de undă, am un mare respect pentru ceea ce a reușit să obțină, are o reputație uriașă și ar fi un personaj minunat în viitoarea Comisie. Puteți fi siguri că va obține un portofoliu cu buget extraordinar. Are idei interesante”, a clarificat von der Leyen, fără să precizeze, însă, despre ce portofoliu ar fi vorba.

La rândul său, Dacian Cioloș a punctat faptul că i-a explicat clar Ursulei von der Leyen că o persoană cu experiența executivă a lui Margrethe Vestager, susținută politic de liderii din Consiliul European și de grupul Renew Europe pentru o funcție înaltă în Comisia Europeană, ar fi legătura care ar consolida cooperarea dintre Parlamentul European și Comisie.

De asemenea, eurodeputații Renew Europe au dorit să afle care este poziția acesteia privind eșecul și, totodată, viitorul procesului candidaților cap de listă (Spitzenkandidaten) pentru alegerea mai democratică a președintelui Comisiei Europene.

Von der Leyen este de acord că ar trebui să existe o regândire a mecanismului de funcționare a acestui proces pentru a avea succes în contextul alegerilor europene viitoare, însă a ținut să separe subiectul de discuțiile care ar exista în cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, propusă de Dacian Cioloș.

,,Modul în care Parlamentul European și Consiliul European vor defini procesul Spitzenkandidat este separat de Conferință. Însă, cred că trebuie să ne facem temele și să ne gândim cum definim procesul Spitzenkandidat împreună cu Consiliul European, pentru ca data viitoare să fie respectat de ambele părți și să funcționeze. Conferința despre Europa va fi mult mai incluzivă și sunt sigură că oamenii vor dori să vorbească despre multe alte subiecte”, a spus Ursula von der Leyen.

În orice caz, la finalul dezbaterii, liderul Renew Europe a punctat faptul că sprijinul pentru candidatura lui von der Leyen la șefia Comisiei Europene este condiționat de sprijinul acesteia față de trei chestiuni de interes pentru grupul pe care îl prezidează: elaborarea unui mecanism european pentru monitorizarea statului de drept, conducerea Comisiei Europene ținând cont de discuțiile din cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei, care s-ar axa pe democratizare, și obținerea unei funcții egale cu cea a lui Frans Timmermans în viitoarea Comisie pentru Margrethe Vestager.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Forumul Economic Mondial de la Davos: Ursula von der Leyen reafirmă că ”Europa va fi primul continent neutru climatic” și face apel pentru o ”geopolitică a intereselor reciproce”

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a prevalat, miercuri, de primul său discurs în fața elitei globale prezente la Forumul Economic de la Davos în calitate de șefă a executivului european, reafirmând ambiția că ”Europa va fi primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050”, vorbind despre ”geopolitica intereselor reciproce” în ce privește politica externă a Uniunii Europene și argmentând în favoarea devizei că Europa ”de a-și modela singură viitorul”. von der Leyen a vorbit și despre o altă premieră pe care UE o implementează – Europe Open Science Cloud -, dar și despre prietenia europeano-britanică dincolo de Brexit.

Pactul Ecologic European este noua strategie de creștere a Europei prin care vom deveni primul continent care va fi neutru din punct de vedere climatic până în 2050”, a spus von der Leyen, într-un discurs contrastant cu cel al președintelui american Donald Trump, care neagă fenomenul schimbărilor climatice, inclusiv în pofida riscurilor anunțate de Forumul Economic Mondial privind criza climatică care influența următorii zece ani la scară globală.

De asemenea, von der Leyen a cerut țărilor lumii să dezvolte condiții de concurență echitabile pentru a ”ne asigura că nu importăm pur și simplu CO2 din altă parte”.

Afirmațiile sale au venit și în contextul în care Comisia von der Leyen a prezentat săptămâna trecută, la Strasbourg planul de investiţii pentru Planul ecologic european, care are scopul de a mobiliza investiţii publice şi a contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene, în special InvestEU. Potrivit executivului european, acest plan va duce la investiţii în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de euro.

În ce privește dimensiunea politicii externe, von der Leyen a menționat eforturile făcute de Uniunea Europeană în direcția apărării europene, subliniind caracterul distinct al acesteia, dar și complementaritatea apărării în cadrul UE cu NATO.

”Este nevoie de foarte puțină putere pentru a rupe un echilibru fragil – dar adevărata putere este atunci când putem reface piesele din nou. Am învățat cât de important este să investim mai mult în stabilitatea pe termen lung”, a spus von der Leyen, descriind necesitatea ”geopoliticii intereselor reciproce”, mai ales în contextul crizei din Orientul Mijlociu sau din Libia. De altfel, șefa executivului european și-a intitulat Comisia sa europeană drept una ”geopolitică”.

În acest context, președintele Comisiei Europene recunoscut că dimensiunea de hard power este importantă, dar ea trebuie dublată de diplomație, soluționare a conflictului și dialog, ca metode de soft power.

De asemenea, șefa executivului european a mai arătat că Europa este primul continent care lansează un spațiu digital certificat și sigur unde cercetătorii își pot stoca datele – Europe Open Science Cloud.

”Suntem primii din lume în acest sens”, a spus ea, precizând că Uniunea Europeană va contura astfel importanța protejării datelor cu caracter personal.

De asemenea, a cerut celorlalți actori globali să dezvolte un cadru pentru inteligență artificial, similar cu cel dezvoltat de Uniunea Europeană cu Regulamentul General pentru Protecția Datelor (GDPR).

Ursula von der Leyen s-a adresat miercuri elitei politico-economice globale de la Davos, după ce marți a avut o întrevedere cu președintele american Donald Trump. Luni, șefa executivului european a susținut un discurs la ceremonia ce a marcat debutul celei de-a 50-a ediții a Forumului Economic Mondial, subliniind că acest prilej facilitează ”discuții, dezbaterii și angajamente pentru soluții și noi alianțe pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a consolida creșterea incluzivă și a asigura pacea și prosperitatea pentru toți”.

Continue Reading

Eugen Tomac

Convenția Românilor de Pretutindeni, pe 24 ianuarie la București. Euge Tomac: ”Românii din întreaga lume își doresc să mențină un contact cât mai strâns cu țara lor”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Românii din întreaga lume își doresc să mențină un contact cât mai strâns cu țara lor, promovând România printre semenii lângă care au ales să conviețuiască, susține Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Popular și membru al Parlamentului European, într-o postare pe Facebook cu prilejul Convenției Românilor de Pretutindeni, ce va fi organizată vineri, 24 ianuarie, la Palatul Parlamentului.

”Sunt peste zece milioane de români în întreaga lume. Unii au plecat demult, în vremea când România era izolată, au vrut să scape de comunism și au fugit în lumea liberă. Alți români au ales să plece în primii ani de democrație, iar numărul celor care pleacă în continuare, în mod special în Uniunea Europeană, este în creștere. Unii au ales acest drum în primul rând pentru un loc de muncă mai bine plătit. Alții au plecat la studii și nu au mai revenit. Sigur, există și români care se află temporar peste hotare, conducând companii sau instituții în diverse state ale lumii”, a scris Tomac.

Eurodeputatul PMP a ținut să reamintească și faptul că există români care fac parte din comunitățile istorice și care ”formează un lanț viu de identitate românească”

”Avem însă și români care nu au plecat niciodată niciunde și, totuși, ei locuiesc în afara României. Nu sunt puțini, aproape 4 milioane. Sunt românii din statele aflate în imediata vecinătate a României, ei formează acest lanț viu de identitate românească ce înconjoară țara noastră. Românii din întreaga lume își doresc să mențină un contact cât mai strâns cu țara lor, promovând România printre semenii lângă care au ales să conviețuiască”, a continuat președintele PMP.

În context, Eugen Tomac amintește că pe 24 ianuarie, la București, va avea loc Convenția Românilor de Pretutindeni.

La eveniment vor participa peste 300 de reprezentanți ai diasporei românești, precum și români proveniți din comunitățile istorice și din Republica Moldova.

”Convenția Românilor de Pretutindeni este cea mai mare reuniune a românilor din întreaga lume, la care vor participa reprezentanți ai Parlamentului României, ai Parlamentului European, ai Guvernului României, ai Academiei Române, ai societății civile și ai mass-media”, a mai detaliat Tomac.

Temele abordate în cadrul Convenției vizează reprezentare cât mai largă a românilor de pretutindeni în Parlamentul de la București, prin mărirea numărului de parlamentari, până la situația lucrătorului român pe piața de muncă din Uniunea Europeană, problemele din educație și din cultură și situația din Republica Moldova

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Liderul eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială dedicată luptei împotriva cancerului

Published

on

© European Parliament Media Center

Șeful delegației eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială dedicată luptei împotriva cancerului, înființată la solicitarea grupului PPE din Parlamentul European și susținută politic de Manfred Weber, liderul acestui grup în legislativul european.

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze.

”O strategie coerenta de prevenire a cancerului este cu adevărat o inițiativă pentru oameni. Nu prostii și veleități, ci ceva concret pentru oameni. România conduce în topul european al mortalității cauzate de cancer, iar motivul îl cunoaștem cu toții: lipsa prevenției, depistarea tardivă. În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu zile. Știți asta, n-am descoperit eu apa caldă. Sunt atâtea drame încât trebuie să fii de fier să nu te doară sufletul”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Înființarea acestei comisii speciale face parte dintr-o campanie mai amplă demarată și derulată de grupul PPE pentru lupta împotriva cancerului, obiectivul fiind preluat și între prioritățile Comisiei Europene.

Totodată, grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul din patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă pentru cetățenii din toată Europa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending