Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis duminică un răspuns ”corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenţei în urma subvenţiilor masive pe care administraţia preşedintelui SUA Joe Biden doreşte să le acorde companiilor americane, consemnează agenţiile AFP şi EFE, citând un discurs al șefei executivului european, rostit la Colegiul Europei de la Bruges.
Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiţii de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanţării construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA. Dar UE consideră aceste ajutoare excepţionale ca fiind contrare regulilor convenite în comerţul internaţional şi de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creşterii preţurilor la energie, subliniază Agerpres.
Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ”război comercial” cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen în discursul susţinut la Colegiul Europei din Bruges.
Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.
”Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război în Ucraina? Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani”, a indicat şefa Comisiei Europene.
În opinia sa există o ”simetrie surprinzătoare” între această lege din SUA şi Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ”cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie”.
Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susţinătoare a ”cooperării în locul confruntării” cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democraţi cât şi republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate.
Poziția președintei Comisiei Europene vine după ce Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, a propus “fond european de suveranitate în proiecte industriale” pentru a face față subvențiilor americane.
Divergența majoră în relațiile dintre cele două maluri ale Atlanticului de Nord este reprezentată de măsurile economice “super agresive” ale administrației Biden pe care Macron le-a deplâns în timpul unei întâlniri cu membri ai Congresului american. Și ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, membru al delegației președintelui francez în vizita la Casa Albă, criticase anterior ”cursa subvențiilor”, contrară ”tuturor regulilor comerțului internațional”, lansând un apel la un răspuns ” coordonat, unit şi puternic” al UE în fața SUA.
La întâlnirea de la Casa Albă, Joe Biden și Emmanuel Macron şi-au exprimat însă dorinţa de a “consolida parteneriatul SUA-UE în domeniul energiei curate şi al climei” şi s-au angajat să lucreze pentru a “sincroniza” abordările lor privind industria verde, după ce au existat fricţiuni legate de subvenţiile acordate de SUA pentru produsele “Made in USA”.
Biden a recunoscut existenţa unor “defecte tehnice” în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.
Macron a insistat asupra necesităţii de a “resincroniza” agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei.
“Vom continua să creăm locuri de muncă în industria prelucrătoare din America, dar nu în detrimentul Europei“, a asigurat Joe Biden.