Premierul britanic, Boris Johnson, a îndemnat joi Uniunea Europeană să analizeze ”serios propunerile” de a modifica prevederile protocolului privind Irlanda de Nord, invitație respinsă de Bruxelles.
Într-o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-ministrul Regatului Unit a motivat că ”modul în care acesta funcționează în prezent nu este viabil”, completând că motivul pentru care a înaintat propuneri de modificare este acela că ”nu se pot găsi soluții prin intermediul mecanismelor existente ale protocolului”, informează Downing Street printr-un comunicat.
”Există o oportunitate imensă de a găsi soluții rezonabile și practice la dificultățile cu care se confruntă oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord, construind astfel o temelie mai bună a relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană”, este precizat în documentul mai sus.
Într-o reacție pe Twitter, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană ”va continua să fie creativă și flexibilă în limitele protocolului privind Irlanda de Nord. Dar nu vom renegocia”, a completat oficialul european.
O discuție pe această temă a avut loc și între premierul Boris Johnson și cancelarul german, Angela Merkel. ”Protocolul nu reușește să atingă multe dintre obiectivele urmărite: să reducă la minimum perturbarea vieții de zi cu zi, să respecte locul esențial al Irlandei de Nord pe piața internă a Regatului Unit și să păstreze echilibrul delicat din Acordul din Vinerea Mare (Belfast) în toate dimensiunile sale”, i-a transmis oficialul britanic șefului Executivului de la Berlin, potrivit unui comunicat publicat de Downing Street.
Guvernul britanic a solicitat miercuri Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispozițiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, pentru a câștiga timp în vederea renegocierii în profunzime a măsurilor care au iscat scântei între cele două părți, cerere respinsă însă de Comisia Europeană.
Ministrul britanic a făcut apel la revenirea unui ”cadru normal al tratatului, similar tuturor celorlalte acorduri internaționale”, completând că Regatul Unit va recunoaște, de asemenea, ”partea sa de responsabilitate” în a ajuta UE să își protejeze piața unică.
Conform documentului adresat miercuri Uniunii Europene, acest statu-quo ar cuprinde prelungirea perioadelor de graţie în vigoare privind anumite măsuri, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.
Sunt necesare ”acorduri excepționale” în ceea ce privește schimbul de date, a explicat Forst, precum și cooperare și sancțiuni în legislație pentru a-i descuraja pe cei care doresc să transfere produse care nu respectă standardele UE din Irlanda de Nord în Irlanda.
Oficialul britanic a declarat că Marea Britanie a ”lucrat cu UE pentru a încerca să abordeze” provocările legate de modul în care funcționează protocolul, dar a precizat că discuțiile de până acum ”nu au ajuns la miezul problemei”.
Protocolul privind Irlanda de Nord a fost conceput ca soluție stabilă și de durată ce se aplică împreună cu acordul comercial și de cooperare și care asigură:
– evitarea unei frontiere strict controlate între Irlanda și Irlanda de Nord, protejând astfel buna funcționare a economiei insulei în integralitatea sa și menține Acordul din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast) în toate dimensiunile sale;
– păstrarea integrității pieței europene unice a mărfurilor, cu toate garanțiile pe care le oferă în ceea ce privește protecția consumatorilor, sănătatea publică și a animalelor sau combaterea fraudei și a traficului.