Connect with us

SUA

Ursula von der Leyen și Joe Biden anunță noi acțiuni pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 peste tot în lume

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite au reafirmat principalele borne ale cooperării lor solide în vederea atingerii celor cinci obiective principale ale Agendei pentru combaterea pandemiei, vaccinarea lumii, salvarea de vieți și construirea unei securități sanitare mai bune.

Potrivit unui comunicat al executivului european, în cadrul summitului internațional privind COVID-19, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Joe Biden, au prezentat acțiunile viitoare astfel încât toate regiunile să aibă capacitatea de a preveni focarele de pandemie și de a-și produce propriile vaccinuri și alte instrumente, la nivel local:

Vaccinuri echitabile și vaccinarea: După ce au împărtășit, combinat, mai bine de 1 milion de doze de vaccin, în conformitate cu angajamentul de a împărți cu restul lumii 1,9 milioane de doze, UE și SUA depun eforturi pentru a se asigura că livrările în derulare se bazează pe cererea țărilor, pe cele mai bune practici, cu accent pe Asia Subsahariană. Cu ajutorul programelor Team Europe și Global VAX din Statele Unite, ambele părți recunosc faptul că echitatea vaccinurilor începe cu principii de donare bazate pe cele mai bune practici, inclusiv o planificare adecvată și transparentă în cooperare cu guvernele, partenerii din țară, COVAX (ca parte a ACT-A), Echipa de lucru pentru achiziționarea de vaccinuri în Africa (AVATT), OMS, Parteneriatul pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 (CoVDP) și alții.

Având în vedere că aprovizionarea cu doze nu este în prezent restricționată, parteneriatul ar trebui să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii gradului de pregătire a vaccinurilor, consolidării logisticii, combaterii ezitărilor și creării unei capacități pe termen mai lung prin intermediul consolidării sistemelor de sănătate și a capacității imediate de preluare a vaccinurilor, ca parte a parteneriatului global COVID-19 pentru furnizarea de vaccinuri. 

Pentru a consolida parteneriatul, SUA și UE se vor consulta în mod activ cu partenerii, inclusiv cu AVATT, CoVDP și COVAX, cu privire la strategiile de accelerare a preluării vaccinurilor. Statele Unite și UE vor consolida dialogurile cu băncile multilaterale de dezvoltare și cu partenerii globali în vederea unei mai bune preluări și a unei finanțări durabile pentru operațiunile de vaccinare în țară.

Consolidarea lanțurilor de aprovizionare și a producției la nivel mondial: Nevoia de a asigura aprovizionarea și administrarea vaccinurilor și a dozelor terapeutice în fața constrângerilor lanțului de aprovizionare a dus la lansarea grupului operativ comun UE-SUA COVID-19 privind fabricarea și lanțul de aprovizionare în septembrie 2021. Liderii se așteaptă ca grupul operativ să își extindă activitățile pentru a oferi o avertizare timpurie cu privire la blocajele din lanțul de aprovizionare care ar putea împiedica disponibilitatea globală a vaccinurilor și a tratamentelor și pentru a coordona eforturile de susținere a capacităților de producție de vaccinuri și produse terapeutice pentru variantele și viitoarele pandemii, inclusiv în Africa.

Consolidarea coordonării UE-SUA în vederea îmbunătățirii arhitecturii globale de securitate sanitară: Consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns (PPR) în caz de pandemie necesită o cooperare internațională solidă, iar SUA și UE s-au angajat să coopereze în acest scop, inclusiv în cadrul Planului de acțiune global prioritar COVID-19 pentru un angajament sporit (GAP). Consolidarea PPR necesită o consolidare a arhitecturii mondiale în domeniul sănătății, inclusiv cu OMS în centru, și o finanțare durabilă. Președinții Biden și von der Leyen au salutat sprijinul G20 sub conducerea Indoneziei și s-au angajat să coopereze în ceea ce privește crearea unui nou Fond intermediar financiar (FIF) pentru pregătirea pentru pandemii și securitatea sanitară globală în cadrul Băncii Mondiale, inclusiv capitalizarea, guvernanța și structura sustenabilă a acestuia. Statele Unite și UE s-au angajat să sprijine conceperea și punerea în aplicare rapidă a FIF. Liderii vor coopera, de asemenea, în vederea încheierii unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional privind prevenirea, pregătirea și reacția în caz de pandemie în cadrul OMS, precum și a unor amendamente specifice la Regulamentul sanitar internațional (RSI), pentru a consolida normele globale privind consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în fața pandemiei. UE și SUA colaborează în cadrul unui dialog între experți pentru a ajunge la un consens cu privire la modificările specifice ale RSI și la conținutul unui instrument privind pandemiile. Acestea recunosc, de asemenea, importanța angajamentului cu alți parteneri pentru a face progrese atât în ceea ce privește finanțarea sustenabilă a consolidării capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în caz de pandemie, cât și în ceea ce privește o OMS consolidată.

Pregătirea pentru viitor, detectarea și monitorizarea agenților patogeni, evaluarea comună a amenințărilor și răspunsul comun: UE și SUA vor colabora pentru a îmbunătăți monitorizarea agenților patogeni și evaluarea amenințărilor, valorificând abordările existente și noi, oferind supraveghere integrată, monitorizare în timp real, sisteme de avertizare timpurie, previziuni și analize, schimb de informații, sprijinind rețelele de reacție rapidă și o forță de muncă ”mereu pregătită” pentru situații de urgență în domeniul sănătății pentru a preveni sau a atenua focarele transfrontaliere, toate acestea în cadrul unei abordări ”One Health”.

Cercetare și dezvoltare pentru noi vaccinuri, produse terapeutice și de diagnosticare. Recunoscând importanța unei reacții rapide la pandemii, SUA și UE sprijină știința pentru a scurta ciclul de dezvoltare a vaccinurilor, produse terapeutice și de diagnosticare sigure și eficiente de la 300 la 100 de zile de la identificarea unor astfel de amenințări și depun eforturi pentru a le face disponibile pe scară largă. Pe termen scurt, UE și SUA s-au angajat să aprofundeze cooperarea în vederea identificării și evaluării unor variante adaptate, a unei protecții mai largi și a vaccinurilor, terapiilor și testării de generație următoare, asigurând în același timp siguranța și eficacitatea acestora.

SUA și UE vor depune eforturi în vederea alinierii investițiilor în cercetare și dezvoltare cu dezvoltarea capacităților de producție și de fabricație și vor încheia un acord administrativ formal privind pregătirea și răspunsul la amenințări la adresa sănătății publice, care urmează să fie semnat în această lună între Autoritatea de răspuns în caz de urgență și pregătire în domeniul sănătății (HERA) a Comisiei Europene și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA.

 

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Parlamentul a adoptat, cu majoritate de voturi, o Declarație cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite, prin care instituția își exprimă speranța că aderarea țării noastre la ”Programul Visa Waiver, obiectiv comun al celor două țări, se va realiza în cel mai scurt timp, fiind deosebit de important pentru toți cetățenii români”.

”În ultimii 25 de ani, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA și-a demonstrat în mod plenar valoarea practică și a evoluat odată cu progresul înregistrat de România în privința aderării la instituțiile europene și euroatlantice și de transformare internă profundă în conformitate cu valorile democratice ale spațiului euroatlantic. Romania și Statele Unite împărtășesc valori și interese comune, angajamentul profund pentru democrație și o relație strategica durabilă. Soliditatea relației dintre Romania și SUA este garantată de sprijinul puternic și constant al societății și al clasei politice românești. Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii, lansat acum 25 ani, reflectă voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor regionale și globale și are o contribuție majoră la parcursul democratic, creșterea prosperității și securității cetățenilor români. Parteneriatul Strategic între România și SUA oferă și cadrul de formulare a răspunsului comun, fundamentat pe dreptul internațional și respectul pentru ordinea internațională bazată pe reguli, la invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia”, este menționat în documentul mai sus amintit.

În egală măsură, Parlamentul reafirmă ”relevanța și validitatea principiilor pe care se bazează Parteneriatului Strategic, respectiv angajamentul comun pentru valorile și instituțiile democrației, statului de drept și drepturile și libertățile fundamentale ale omului, și recunoașterea comună a rolului relevant al României în Europa de Sud-Est în promovarea acestor valori și principii”.

De asemenea, acesta ”subliniază angajamentul ferm pentru Parteneriatul Strategic România-SUA, care constituie și va rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe și de securitate a statului român”.

Mai mult, instituția legislativă se angajează ”să sprijine în activitatea legislativă și prin mijloacele diplomației parlamentare măsurile de asigurare a securității în mod unitar și coerent pe Flancul Estic al NATO și în spațiul euroatlantic, inclusiv creșterea prezenței militare a SUA în România, fiind încredințat că acestea aduc beneficii reciproce pe termen lung și întăresc legăturile transatlantice”.

În egală măsură, Parlamentul reiterează ”hotărârea de a sprijini contactul strâns și coordonarea cu SUA, uniți în voința de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, care este esențială pentru menținerea păcii și securității mondiale, pentru a proteja democrația și libertatea și pentru a asigura securitatea aprovizionării cu alimente la nivel global, în contextul agresiunii militare continue pe scară largă a Rusiei împotriva integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

Continue Reading

SUA

Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Statele Unite să desemneze Moscova drept stat sponsor al terorismului – o clasificare care ar atrage sancțiuni semnificative -, după ce un atac efectuat luni cu rachete rusești asupra unui centru comercial din orașul Kremenchuk a ucis cel puțin 18 persoane. Acesta a declarat că forțele ruse au vizat în mod deliberat centrul comercial într-un „teribil atac terorist”, informează EFE și Ukrinform, preluat de Agerpres.

„În această dimineață, am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția relevantă este aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar decizia legală poate fi adoptată de Departamentul de Stat. Iar o astfel de decizie este în mod clar necesară și trebuie să fie susținută de întreaga lume democratică”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video adresat populației.

Șeful statului ucrainean a adăugat că le-a spus acest lucru participanților la summitul G7 desfășurat în Germania.

Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că forțele sale aeriene au lovit „depozite de arme și muniții [pe care Ucraina] le-a primit de la Statele Unite și de la țări europene” în Kremenchuk. Acesta a susținut că munițiile au detonat și au provocat un incendiu într-un „centru comercial nefuncțional” din apropiere.
Potrivit lui Zelenski, însă, cel puțin 1.000 de persoane se aflau în interiorul mall-ului Amstor în momentul loviturii forțelor de ocupație, adăugând că aceste persoane nu reprezentau „niciun pericol pentru armata rusă”. Videoclipurile care au apărut de la fața locului au arătat clădiri înghițite de fum și civili care alergau să se adăpostească.

De asemenea, președintele ucrainean a precizat că Rusia a folosit deja aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, iar numărul de bombe aeriene și de rachete MLRS care au lovit orașele ucrainene pur și simplu nu poate fi numărat.

La rândul său, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a scris luni pe Twitter că atacul a arătat că Rusia ar trebui să fie „desemnată drept stat sponsor al terorismului” și a cerut mai multe livrări de arme. „Avem nevoie de apărare antirachetă”, a punctat oficialul.

Liderii Grupului celor șapte națiuni, o adunare a puterilor economice globale, au condamnat în mod colectiv atacul ca fiind o crimă de război, calificându-l drept „abominabil” și promițând „un sprijin neclintit” pentru Ucraina într-o declarație comună.  Totodată, Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute atacul în cadrul unei reuniuni de marți.

Continue Reading

ROMÂNIA

Florin Cîțu: România a făcut foarte multe pentru Parteneriatul Strategic cu SUA, fiind singura țară din UE care a scos China din contractele cu statul român

Published

on

© Guvernul României

Au trecut 25 de ani de când România și SUA colaborează foarte bine în multe domenii, în special pe zona de apărare, participând împreună în operații și misiuni și susținând interesele și obiectivele comune în scopul asigurării stabilității regiunii Mării Negre, a transmis marți preşedintele Senatului, Florin Cîțu, în plenul reunit al Parlamentului. 

„În actualul context generat de agresiunea criminală, neprovocată și nejustificată declanșată de Federația Rusă în Ucraina, Parteneriatul Strategic cu SUA pe care l-am construit cu atâta grijă și consecvență de-a lungul acestei perioade, se dovedește a fi mai important ca niciodată pentru efortul nostru comun în fața celor mai mari amenințări din istoria noastră recentă”, a subliniat Florin Cîțu. 

Mai mult, el a precizat că Parteneriatul Strategic confirmă încă o dată că România și Statele Unite au reușit să realizeze proiecte comune de amploare pentru securitatea ambelor națiuni, dar și pentru ceea ce este NATO.

 

„România nu a avut nicio ezitare să fie alături de SUA în Afganistan, în Irak, atunci când a fost chemată. În același spirit, observăm că, în prezent, aliatul nostru strategic înțelege bine și împărtășește preocupările de securitate ale țării noastre, fiind puternic angajat în susținerea intereselor noastre în această parte a lumii, pe flancul estic al NATO și în mod special în Marea Neagră”, a continuat președintele Senatului. 

Florin Cîțu a punctat că România a făcut foarte multe pentru Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, fiind singura țară din UE care a scos în totalitate China din contractele cu statul român. 

În plus, președintele Senatului a subliniat că acum mai mult ca oricând, țara noastră trebuie să aprecieze Parteneriatul Strategic cu SUA, mai ales în ceea ce privește respectarea statului de drept.

„Trebuie să apreciem că în perioada aceasta de democrație tânără a României, au fost câteva momente în care ne-am uitat la SUA pentru susținere pentru că democrația noastră o luase într-o direcție gresită”, a explicat el. 

De asemenea, în cadrul intervenției sale, Florin Cîțu a cerut accelerarea includerii României în programul Visa Wiver.

„Este momentul ca împreună cu partenerii noștri să ducem acest Parteneriat Strategic la nivelul următor, să lucrăm pragmatic și mai cu spor pentru a include România în programul Visa Waiver. Este momentul ca românii și România să facă parte din acest program”, a conchis președintele Senatului. 

Continue Reading

Facebook

U.E.42 mins ago

Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

ROMÂNIA1 hour ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

SUA2 hours ago

Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

ROMÂNIA2 hours ago

81 de ani de la Pogromul din Iași. Klaus Iohannis: Doar prin asumarea onestă a trecutului putem dezvolta o societate care să se opună încercărilor de negare a Holocaustului

G72 hours ago

Cancelarul german, poziție tranșantă: În relațiile cu Rusia nu putem reveni la perioada de dinainte de invazia în Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

ROMÂNIA2 hours ago

Florin Cîțu: România a făcut foarte multe pentru Parteneriatul Strategic cu SUA, fiind singura țară din UE care a scos China din contractele cu statul român

ENERGIE3 hours ago

Nicolae Ciucă: Vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum de gaze al României, cu ajutorul proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Marian-Jean Marinescu a votat în PE pentru sprijinirea fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de impactul invadării Ucrainei de către Rusia

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu, privind aderarea la OCDE: Am început să lucrăm din punct de vedere tehnic la elaborarea Memorandumului Inițial, reprezentând următorul pas după adoptarea Foii de Parcurs

ROMÂNIA1 hour ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO23 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO24 hours ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending