Connect with us

SUA

Ursula von der Leyen și Joe Biden anunță noi acțiuni pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 peste tot în lume

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite au reafirmat principalele borne ale cooperării lor solide în vederea atingerii celor cinci obiective principale ale Agendei pentru combaterea pandemiei, vaccinarea lumii, salvarea de vieți și construirea unei securități sanitare mai bune.

Potrivit unui comunicat al executivului european, în cadrul summitului internațional privind COVID-19, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Joe Biden, au prezentat acțiunile viitoare astfel încât toate regiunile să aibă capacitatea de a preveni focarele de pandemie și de a-și produce propriile vaccinuri și alte instrumente, la nivel local:

Vaccinuri echitabile și vaccinarea: După ce au împărtășit, combinat, mai bine de 1 milion de doze de vaccin, în conformitate cu angajamentul de a împărți cu restul lumii 1,9 milioane de doze, UE și SUA depun eforturi pentru a se asigura că livrările în derulare se bazează pe cererea țărilor, pe cele mai bune practici, cu accent pe Asia Subsahariană. Cu ajutorul programelor Team Europe și Global VAX din Statele Unite, ambele părți recunosc faptul că echitatea vaccinurilor începe cu principii de donare bazate pe cele mai bune practici, inclusiv o planificare adecvată și transparentă în cooperare cu guvernele, partenerii din țară, COVAX (ca parte a ACT-A), Echipa de lucru pentru achiziționarea de vaccinuri în Africa (AVATT), OMS, Parteneriatul pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 (CoVDP) și alții.

Având în vedere că aprovizionarea cu doze nu este în prezent restricționată, parteneriatul ar trebui să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii gradului de pregătire a vaccinurilor, consolidării logisticii, combaterii ezitărilor și creării unei capacități pe termen mai lung prin intermediul consolidării sistemelor de sănătate și a capacității imediate de preluare a vaccinurilor, ca parte a parteneriatului global COVID-19 pentru furnizarea de vaccinuri. 

Pentru a consolida parteneriatul, SUA și UE se vor consulta în mod activ cu partenerii, inclusiv cu AVATT, CoVDP și COVAX, cu privire la strategiile de accelerare a preluării vaccinurilor. Statele Unite și UE vor consolida dialogurile cu băncile multilaterale de dezvoltare și cu partenerii globali în vederea unei mai bune preluări și a unei finanțări durabile pentru operațiunile de vaccinare în țară.

Consolidarea lanțurilor de aprovizionare și a producției la nivel mondial: Nevoia de a asigura aprovizionarea și administrarea vaccinurilor și a dozelor terapeutice în fața constrângerilor lanțului de aprovizionare a dus la lansarea grupului operativ comun UE-SUA COVID-19 privind fabricarea și lanțul de aprovizionare în septembrie 2021. Liderii se așteaptă ca grupul operativ să își extindă activitățile pentru a oferi o avertizare timpurie cu privire la blocajele din lanțul de aprovizionare care ar putea împiedica disponibilitatea globală a vaccinurilor și a tratamentelor și pentru a coordona eforturile de susținere a capacităților de producție de vaccinuri și produse terapeutice pentru variantele și viitoarele pandemii, inclusiv în Africa.

Consolidarea coordonării UE-SUA în vederea îmbunătățirii arhitecturii globale de securitate sanitară: Consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns (PPR) în caz de pandemie necesită o cooperare internațională solidă, iar SUA și UE s-au angajat să coopereze în acest scop, inclusiv în cadrul Planului de acțiune global prioritar COVID-19 pentru un angajament sporit (GAP). Consolidarea PPR necesită o consolidare a arhitecturii mondiale în domeniul sănătății, inclusiv cu OMS în centru, și o finanțare durabilă. Președinții Biden și von der Leyen au salutat sprijinul G20 sub conducerea Indoneziei și s-au angajat să coopereze în ceea ce privește crearea unui nou Fond intermediar financiar (FIF) pentru pregătirea pentru pandemii și securitatea sanitară globală în cadrul Băncii Mondiale, inclusiv capitalizarea, guvernanța și structura sustenabilă a acestuia. Statele Unite și UE s-au angajat să sprijine conceperea și punerea în aplicare rapidă a FIF. Liderii vor coopera, de asemenea, în vederea încheierii unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional privind prevenirea, pregătirea și reacția în caz de pandemie în cadrul OMS, precum și a unor amendamente specifice la Regulamentul sanitar internațional (RSI), pentru a consolida normele globale privind consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în fața pandemiei. UE și SUA colaborează în cadrul unui dialog între experți pentru a ajunge la un consens cu privire la modificările specifice ale RSI și la conținutul unui instrument privind pandemiile. Acestea recunosc, de asemenea, importanța angajamentului cu alți parteneri pentru a face progrese atât în ceea ce privește finanțarea sustenabilă a consolidării capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în caz de pandemie, cât și în ceea ce privește o OMS consolidată.

Pregătirea pentru viitor, detectarea și monitorizarea agenților patogeni, evaluarea comună a amenințărilor și răspunsul comun: UE și SUA vor colabora pentru a îmbunătăți monitorizarea agenților patogeni și evaluarea amenințărilor, valorificând abordările existente și noi, oferind supraveghere integrată, monitorizare în timp real, sisteme de avertizare timpurie, previziuni și analize, schimb de informații, sprijinind rețelele de reacție rapidă și o forță de muncă ”mereu pregătită” pentru situații de urgență în domeniul sănătății pentru a preveni sau a atenua focarele transfrontaliere, toate acestea în cadrul unei abordări ”One Health”.

Cercetare și dezvoltare pentru noi vaccinuri, produse terapeutice și de diagnosticare. Recunoscând importanța unei reacții rapide la pandemii, SUA și UE sprijină știința pentru a scurta ciclul de dezvoltare a vaccinurilor, produse terapeutice și de diagnosticare sigure și eficiente de la 300 la 100 de zile de la identificarea unor astfel de amenințări și depun eforturi pentru a le face disponibile pe scară largă. Pe termen scurt, UE și SUA s-au angajat să aprofundeze cooperarea în vederea identificării și evaluării unor variante adaptate, a unei protecții mai largi și a vaccinurilor, terapiilor și testării de generație următoare, asigurând în același timp siguranța și eficacitatea acestora.

SUA și UE vor depune eforturi în vederea alinierii investițiilor în cercetare și dezvoltare cu dezvoltarea capacităților de producție și de fabricație și vor încheia un acord administrativ formal privind pregătirea și răspunsul la amenințări la adresa sănătății publice, care urmează să fie semnat în această lună între Autoritatea de răspuns în caz de urgență și pregătire în domeniul sănătății (HERA) a Comisiei Europene și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA.

 

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

SUA și România: parteneri strategici de 25 de ani. Washington-ul prezintă bornele unui parteneriat “înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice” în ajunul vizitei lui Blinken la București

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Departamentul de Stat al SUA a emis luni un comunicat prin care marchează aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România, centrând materialul pe vizita șefului diplomației americane Antony Blinken la București, pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, și reliefând pilonii importanți ai parteneriatului americano – român: cooperarea bilaterală și ca aliați NATO în materie de securitate, prosperitatea economică comună, legăturile inter-umane și sprijinirea Ucrainei în fața războiului declanșat de Rusia.

“Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România. Secretarul de stat Antony J. Blinken se va deplasa la București, România, în perioada 28-30 noiembrie, pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO și se va întâlni cu înalți oficiali români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu”, transmite Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Diplomația de la Washington recurge și la momentul istoric din 11 iulie 1997, când președintele Clinton a anunțat Parteneriatul strategic în timpul unei vizite istorice în România.

Vorbind în Piața Universității din București, el a declarat: “Am convenit să stabilim un Parteneriat Strategic între națiunile noastre, un parteneriat important pentru America, deoarece România este importantă pentru America – importantă în sine și importantă ca model în această parte dificilă a lumii. România poate arăta oamenilor din această regiune și, de fapt, oamenilor din întreaga lume, că există o cale mai bună decât lupta, divizarea și represiunea. Aceasta este cooperarea, libertatea și pacea. Prietenia noastră va rezista testului timpului. Atâta timp cât veți merge pe drumul democrației, America va merge alături de voi”.

Statele Unite și România: parteneri strategici de 25 de ani

În ultimii 25 de ani, arată Departamentul de Stat, Statele Unite și România au mers împreună pe acest drum și au consolidat relațiile bilaterale, au sprijinit dezvoltarea democratică a României și integrarea euro-atlantică, au încurajat prosperitatea comună și au lucrat împreună pentru a face față provocărilor regionale și globale. Parteneriatul nostru strategic este înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice, inclusiv statul de drept, piețele deschise, respectarea și promovarea drepturilor omului, precum și legăturile puternice dintre popoarele României și Statelor Unite.

Cooperarea în materie de securitate este esențială pentru Parteneriatul nostru strategic ca aliați NATO

În sprijinul angajamentului nostru de apărare colectivă și al intereselor noastre comune în materie de securitate națională, România continuă să își consolideze capacitățile pentru operațiunile NATO și multinaționale și a desfășurat în mod repetat forțe și mijloace, inclusiv contribuții semnificative de trupe, echipamente și alte tipuri de asistență în Afganistan, Irak, Libia și Kosovo.

România găzduiește Comandamentul Diviziei Multinaționale NATO din Sud-Est, care este nodul de comandă și control pe deplin operațional al NATO pentru regiune – o Unitate de Integrare a Forțelor NATO și o Brigadă Multinațională Sud-Est pe deplin operațională.

În 2005, Statele Unite și România au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, stabilind un cadru de acces pentru forțele americane, care a stabilit mai multe facilități de utilizare comună în România. Aproximativ 3.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în România.

În 2014, Marina SUA a înființat oficial Naval Support Facility-Deveselu, unde a fost construit amplasamentul de apărare antirachetă EPAA Aegis Ashore. Baza găzduiește aproximativ 200 de marinari americani și contractori ai Marinei pe bază de rotație persistentă.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) de lângă Constanța este un important nod de transport multimodal pentru forțele americane și găzduiește în prezent aproximativ 2.800 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 aeropurtate (Air Assault). Se preconizează că viitoarele elemente ale echipei de luptă a brigăzii americane vor avea, de asemenea, cartierul general la MK.

Baza aeriană 71-a, situată la Câmpia Turzii, găzduiește în prezent aproximativ 100 de aviatori americani care sprijină operațiunile USAF MQ-9.

Foaia de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030, semnată în octombrie 2020, a subliniat prioritățile strategice pentru relația bilaterală și a inclus colaborarea în domeniul securității cibernetice, al modernizării militare și al operațiunilor multi-domeniu în Marea Neagră.

Din 2016, Statele Unite au oferit României aproape 500 de milioane de dolari în asistență de securitate și finanțare pentru cooperare în domeniul securității din partea statului și a DoD.

Țările noastre colaborează îndeaproape pentru a susține instituțiile democratice și a se opune autoritarismului la nivel global. Apreciem sprijinul și cooperarea de lungă durată a României în ceea ce privește Republica Moldova și problemele cu care se confruntă aceasta.

Prosperitatea economică comună a fost un alt obiectiv important al Parteneriatului nostru strategic

Statele Unite sunt un partener comercial important și în creștere al României. În urmă cu 25 de ani, Statele Unite importau anual bunuri românești în valoare de 400 de milioane de dolari și exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari. Parteneriatul nostru a crescut aceste cifre la 3 miliarde de dolari în importuri din România și 1,4 miliarde de dolari în exporturi americane în 2021.

Acest lucru se adaugă la cele aproape 8.000 de firme care operează în România susținute de investitori americani și la aproximativ 4 miliarde de dolari în investiții străine directe americane în România – un număr care va crește pe măsură ce România continuă să își consolideze climatul investițional prin transparență juridică.

În 2019, Statele Unite s-au clasat pe locul al cincilea în topul celor mai mari investitori străini în România, atunci când au fost luate în considerare filialele europene ale companiilor americane.

Guvernul Statelor Unite, împreună cu firma americană NuScale Power, va oferi 14 milioane de dolari pentru a sprijini studiul Front-End Engineering and Design pentru desfășurarea în România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest tip.

Așa cum a anunțat trimisul prezidențial special pentru schimbări climatice, John Kerry, împreună cu președintele Iohannis la COP 27, suntem încântați că Banca de Export Import a SUA lucrează la un pachet generos de finanțare pentru centrala nucleară de la Cernavoda, care va furniza energie curată, sigură și fiabilă, care va alimenta România pentru generațiile viitoare.

Parteneriatul strategic a încurajat înțelegerea reciprocă și legăturile durabile între popoarele noastre, bazate pe valorile noastre comune

România și Statele Unite sunt legate între ele prin nenumărate legături interumane în domeniul turismului, culturii, sportului și artelor, precum și în domeniul cercetării și al învățământului universitar.

Promovăm înțelegerea reciprocă printr-o rețea solidă de programe de schimb, inclusiv Future Leaders Exchange (FLEX) pentru elevii de liceu și un program Fulbright solid gestionat de Comisia Fulbright bilaterală.

Ușile universităților noastre sunt deschise și, în fiecare an, aproximativ 1.000 de studenți români se înscriu în cele mai importante instituții de învățământ superior din America.
România ocupă locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de tineri care vizitează Statele Unite în fiecare an prin programul nostru Summer Work and Travel, mult peste 5.000 anual.

Statele Unite ajută la conservarea patrimoniului cultural unic și frumos al României. Printre subvențiile recente acordate prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru conservarea culturii se numără 500.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici săsești fortificate din secolul al XIV-lea din satul Alma Vii, 80.000 de dolari pentru conservarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighet și 60.000 de dolari pentru lucrări de restaurare și conservare la Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia.

Statele Unite și România sunt alături de Ucraina

Apreciem primirea călduroasă pe care România a oferit-o milioanelor de civili care fug de violențele lui Putin. În timp ce mulți au călătorit în siguranță mai departe, mulțumim României și poporului său pentru că continuă să găzduiască multe mii de refugiați.

Aplaudăm România pentru că a livrat alimente, apă, medicamente, combustibil și sprijin material Ucrainei și pentru că găzduiește un centru logistic pentru ca asistența internațională să ajungă în Ucraina.

De asemenea, România a jucat un rol esențial în facilitarea transportului de cereale, cereale și alte bunuri ucrainene prin portul său Constanța, pentru a fi transportate ulterior în alte țări. Până în prezent, România a facilitat aproximativ 6 milioane de tone de exporturi de cereale; acest lucru a fost esențial pentru asigurarea securității alimentare globale.
România a pledat în mod constant pentru o mai mare integrare a Ucrainei în instituțiile transatlantice și europene. De asemenea, România a fost fără echivoc în sprijinul său pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Statele Unite sunt onorate să fie alături de România, așa cum dumneavoastră sunteți alături de vecinii dumneavoastră din Ucraina. Vicepreședintele Kamala Harris a vizitat România în martie 2022. Prima Doamnă Dr. Jill Biden a vizitat România în mai 2022.

Din februarie, Statele Unite au oferit aproape 49 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru a sprijini răspunsul Ucrainei în România.

Pentru a consolida capacitățile de apărare și descurajare ale României, am oferit peste 121 de milioane de dolari în asistență de securitate în acest an prin intermediul finanțării militare externe (FMF), inclusiv prin legislația suplimentară a Congresului privind Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bogdan Aurescu: Vizita lui Antony Blinken în România este “istorică”. Parteneriatul Strategic cu SUA, pilon-cheie al politicii externe și de securitate a României

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în România va fi una “istorică”, a afirmat duminică șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, cu două zile înainte de a-l primi pe omologul american și pe ceilalți omologi din NATO la reuniunea miniștrilor de externe aliați, care va avea loc pentru prima dată la București pentru întâia oară pe flancul estic al Alianței după invazia Rusiei în Ucraina.

Vizita lui Blinken la București, prima în calitate de șef al diplomației americane, se va desfășura și în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.

“Aștept cu nerăbdare să-l primesc pe secretarul Blinken, marți, pentru consultări politice în marja reuniunii miniștrilor de externe din NATO de la București și cu ocazia împlinirii a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA. Este o vizită istorică, care va reafirma importanța relației noastre ca pilon-cheie al politicii externe și de securitate a României”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Potrivit Departamentului de Stat, la București secretarul de stat Antony Blinken va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO și va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, ministrul de externe Bogdan Aurescu, dar și cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. De asemenea, va vizita, alături de premierul Nicolae Ciucă, expoziția – We the People – 25 de ani de parteneriat strategic – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997.

Conform unui comunicat al MAE de la București, consultările politice dintre Aurescu și Blinken vor oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic.

Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiului cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, în contextul în care Bucureștiul va fi gazda a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, fiind pentru prima dată când România găzduiește o ministerială de externe a Alianței Nord-Atlantice în timp ce tot pentru prima dată, reuniunea liderilor de la München are loc pe flancul estic al NATO.

Continue Reading

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu Antony Blinken la București. Discuțiile vor marca aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Stategic România-SUA

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea marți, 29 noiembrie 2022, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România, în marja participării la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și în contextul aniversării, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretatul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, care reprezintă un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României și a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părți.

Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic. Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiului cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.  Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

Vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun față de promovarea și consolidarea relației transatlantice și a rezilienței democratice.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid. Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale.

De asemenea, în condițiile creșterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susținerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin.

Continue Reading

Facebook

NATO7 mins ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

SCHENGEN9 hours ago

Social-democrații din Parlamentul Suediei spun “da” aderării României și Bulgariei la Schengen și se declară pregătiți să susțină poziția Guvernului de la Stockholm

NATO12 hours ago

Secretarul general al NATO: Sunt recunoscător pentru sprijinul puternic din partea României pentru aderarea Finlandei și Suediei la Alianță

NATO14 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu Jens Stoltenberg. Prim-ministrul a apreciat măsurile luate din timp de NATO pentru apărarea colectivă a Flancului Estic

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis, în ajunul ministerialei NATO de la București: Avem nevoie de planuri foarte concrete în cazul unui atac. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultimul moment

ROMÂNIA15 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj înainte de 1 Decembrie: Misiunea noastră trebuie să fie națiunea română ca națiune europeană

ROMÂNIA15 hours ago

Președintele Camerei Deputaților îndeamnă, cu ocazia Zilei Naționale, la solidaritate cu toți cei care au cea mai mare nevoie de ajutor

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă. Marcel Boloș: După finalizarea investițiilor din bani UE, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă va fi de peste 85%

ROMÂNIA16 hours ago

SUA și România: parteneri strategici de 25 de ani. Washington-ul prezintă bornele unui parteneriat “înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice” în ajunul vizitei lui Blinken la București

NATO17 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München: Bogdan Aurescu a pledat pentru un “to-do list” transatlantic pentru securitatea la Marea Neagră

NATO7 mins ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO18 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO19 hours ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA22 hours ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO4 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Team2Share

Trending