Uniunea Europeană și Statele Unite au reafirmat principalele borne ale cooperării lor solide în vederea atingerii celor cinci obiective principale ale Agendei pentru combaterea pandemiei, vaccinarea lumii, salvarea de vieți și construirea unei securități sanitare mai bune.
Potrivit unui comunicat al executivului european, în cadrul summitului internațional privind COVID-19, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Joe Biden, au prezentat acțiunile viitoare astfel încât toate regiunile să aibă capacitatea de a preveni focarele de pandemie și de a-și produce propriile vaccinuri și alte instrumente, la nivel local:
Vaccinuri echitabile și vaccinarea: După ce au împărtășit, combinat, mai bine de 1 milion de doze de vaccin, în conformitate cu angajamentul de a împărți cu restul lumii 1,9 milioane de doze, UE și SUA depun eforturi pentru a se asigura că livrările în derulare se bazează pe cererea țărilor, pe cele mai bune practici, cu accent pe Asia Subsahariană. Cu ajutorul programelor Team Europe și Global VAX din Statele Unite, ambele părți recunosc faptul că echitatea vaccinurilor începe cu principii de donare bazate pe cele mai bune practici, inclusiv o planificare adecvată și transparentă în cooperare cu guvernele, partenerii din țară, COVAX (ca parte a ACT-A), Echipa de lucru pentru achiziționarea de vaccinuri în Africa (AVATT), OMS, Parteneriatul pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 (CoVDP) și alții.
Având în vedere că aprovizionarea cu doze nu este în prezent restricționată, parteneriatul ar trebui să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii gradului de pregătire a vaccinurilor, consolidării logisticii, combaterii ezitărilor și creării unei capacități pe termen mai lung prin intermediul consolidării sistemelor de sănătate și a capacității imediate de preluare a vaccinurilor, ca parte a parteneriatului global COVID-19 pentru furnizarea de vaccinuri.
Pentru a consolida parteneriatul, SUA și UE se vor consulta în mod activ cu partenerii, inclusiv cu AVATT, CoVDP și COVAX, cu privire la strategiile de accelerare a preluării vaccinurilor. Statele Unite și UE vor consolida dialogurile cu băncile multilaterale de dezvoltare și cu partenerii globali în vederea unei mai bune preluări și a unei finanțări durabile pentru operațiunile de vaccinare în țară.
Consolidarea lanțurilor de aprovizionare și a producției la nivel mondial: Nevoia de a asigura aprovizionarea și administrarea vaccinurilor și a dozelor terapeutice în fața constrângerilor lanțului de aprovizionare a dus la lansarea grupului operativ comun UE-SUA COVID-19 privind fabricarea și lanțul de aprovizionare în septembrie 2021. Liderii se așteaptă ca grupul operativ să își extindă activitățile pentru a oferi o avertizare timpurie cu privire la blocajele din lanțul de aprovizionare care ar putea împiedica disponibilitatea globală a vaccinurilor și a tratamentelor și pentru a coordona eforturile de susținere a capacităților de producție de vaccinuri și produse terapeutice pentru variantele și viitoarele pandemii, inclusiv în Africa.
Consolidarea coordonării UE-SUA în vederea îmbunătățirii arhitecturii globale de securitate sanitară: Consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns (PPR) în caz de pandemie necesită o cooperare internațională solidă, iar SUA și UE s-au angajat să coopereze în acest scop, inclusiv în cadrul Planului de acțiune global prioritar COVID-19 pentru un angajament sporit (GAP). Consolidarea PPR necesită o consolidare a arhitecturii mondiale în domeniul sănătății, inclusiv cu OMS în centru, și o finanțare durabilă. Președinții Biden și von der Leyen au salutat sprijinul G20 sub conducerea Indoneziei și s-au angajat să coopereze în ceea ce privește crearea unui nou Fond intermediar financiar (FIF) pentru pregătirea pentru pandemii și securitatea sanitară globală în cadrul Băncii Mondiale, inclusiv capitalizarea, guvernanța și structura sustenabilă a acestuia. Statele Unite și UE s-au angajat să sprijine conceperea și punerea în aplicare rapidă a FIF. Liderii vor coopera, de asemenea, în vederea încheierii unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional privind prevenirea, pregătirea și reacția în caz de pandemie în cadrul OMS, precum și a unor amendamente specifice la Regulamentul sanitar internațional (RSI), pentru a consolida normele globale privind consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în fața pandemiei. UE și SUA colaborează în cadrul unui dialog între experți pentru a ajunge la un consens cu privire la modificările specifice ale RSI și la conținutul unui instrument privind pandemiile. Acestea recunosc, de asemenea, importanța angajamentului cu alți parteneri pentru a face progrese atât în ceea ce privește finanțarea sustenabilă a consolidării capacităților de prevenire, pregătire și răspuns în caz de pandemie, cât și în ceea ce privește o OMS consolidată.
Pregătirea pentru viitor, detectarea și monitorizarea agenților patogeni, evaluarea comună a amenințărilor și răspunsul comun: UE și SUA vor colabora pentru a îmbunătăți monitorizarea agenților patogeni și evaluarea amenințărilor, valorificând abordările existente și noi, oferind supraveghere integrată, monitorizare în timp real, sisteme de avertizare timpurie, previziuni și analize, schimb de informații, sprijinind rețelele de reacție rapidă și o forță de muncă ”mereu pregătită” pentru situații de urgență în domeniul sănătății pentru a preveni sau a atenua focarele transfrontaliere, toate acestea în cadrul unei abordări ”One Health”.
Cercetare și dezvoltare pentru noi vaccinuri, produse terapeutice și de diagnosticare. Recunoscând importanța unei reacții rapide la pandemii, SUA și UE sprijină știința pentru a scurta ciclul de dezvoltare a vaccinurilor, produse terapeutice și de diagnosticare sigure și eficiente de la 300 la 100 de zile de la identificarea unor astfel de amenințări și depun eforturi pentru a le face disponibile pe scară largă. Pe termen scurt, UE și SUA s-au angajat să aprofundeze cooperarea în vederea identificării și evaluării unor variante adaptate, a unei protecții mai largi și a vaccinurilor, terapiilor și testării de generație următoare, asigurând în același timp siguranța și eficacitatea acestora.
SUA și UE vor depune eforturi în vederea alinierii investițiilor în cercetare și dezvoltare cu dezvoltarea capacităților de producție și de fabricație și vor încheia un acord administrativ formal privind pregătirea și răspunsul la amenințări la adresa sănătății publice, care urmează să fie semnat în această lună între Autoritatea de răspuns în caz de urgență și pregătire în domeniul sănătății (HERA) a Comisiei Europene și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA.