Connect with us

U.E.

Vaccinul anti-COVID produs de Johnson&Johnson primește undă verde de la EMA. Serul poate fi administrat în doză unică

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson sub denumirea ”Janssen” pentru a preveni COVID-19 la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani, informează un comunicat.

După o evaluare amănunțită, Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) a EMA a concluzionat prin consens că datele privind eficacitatea, siguranța și calitatea vaccinului sunt solide. Vaccinul COVID-19 Janssen este al patrulea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19.

„Cu această ultimă opinie pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea încă o opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, adăugând: „Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică”.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul COVID-19 Janssen a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Acest studiu a implicat peste 44.000 de persoane. Jumătate dintre ele au primit o singură doză de vaccin, iar cealaltă jumătate a primit placebo (o injecție fictivă). 

Studiul a constatat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 după 2 săptămâni la persoanele care au primit vaccinul COVID-19 Janssen (116 cazuri din 19.630 de persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 de persoane). Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%.

Efectele secundare ale vaccinului COVID-19 Janssen din studiu au fost de obicei ușoare sau moderate și au fost eliminate în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente simptome înregistrate au dost durerea la locul injectării, cefaleea, oboseala, durerea musculară și greața.

Siguranța și eficacitatea vaccinului vor continua să fie monitorizate pe măsură ce serul este utilizat în întreaga UE, prin sistemul de farmacovigilență al UE și prin studii suplimentare realizate de către companie și autoritățile europene.

Cum funcționează vaccinul COVID-19 Janssen

Vaccinul anti COVID-19 Janssen acționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena responsabilă de producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o combate.

Mai târziu, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia.

Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Autorizație condiționată de introducere pe piață

Comisia Europeană va accelera acum procesul decizional de acordare a unei decizii privind autorizația condiționată de introducere pe piață a vaccinului COVID-19 Janssen, permițând lansarea programelor de vaccinare în întreaga UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu laudă proiectul metroului de la Cluj: Îi încurajez pe toți primarii să atragă și să folosească fondurile europene

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu laudă proiectul metroului de la Cluj, care cuprinde și ”Floreștiul, unde va fi și spitalul regional, de care vor beneficia toți locuitorii Ardealului.”

Prezentă în emisiunea ”Actual Regional – Acasă în Europa” de la TVR Cluj, fostul comisar european pentru politică regională în perioada 2014-20219 a ținut să-l felicite pe primarul Emil Boc, punctând că ”fondurile europene nu au culoare politică.”

”Eu îl felicit pe domnul primar Emil Boc. Metroul are sens cu atât mai mult cu cât cuprinde și Floreștiul, unde va fi și Spitalul Regional, de care vor beneficia toți locuitorii Ardealului. Această linie de transport, așa cum văd că e proiectată, dorește să facă legătura și cu cei de la Zalău, și cu cei de la Baia Mare, astfel încât aceștia să aibă acces mai ușor atât pentru a ajunge în oraș, cât și la Spitalul Regional, care sper că se va construi cât mai curând. Cel mai important este, însă, ritmul în care se vor face aceste proiecte. Depinde dacă vom beneficia noi de ele, sau nepoții noștri, sau nepoții nepoților noștri”, a subliniat Corina Crețu.

Aceasta i-a încurajat ”pe toți primarii și administrațiile locale să atragă și să folosească acești bani.”

”Privit de la Bruxelles, proiectul metroului de la Cluj e un lucru rar pentru România, care de obicei rămâne blocată în proiecte mici, pe termen scurt”, a mai precizat europarlamentarul român.

Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat în ședința extraordinară din 22 noiembrie proiectul privind Studiului de fezabilitate (documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici) pentru obiectivul de investiții ”Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții” – componenta investițională Magistrala I de Metrou.

Opțiunea de traseu recomandată prin acest studiu este: Florești – Piața Unirii – Piața Mărăști – Muncii / Europa Unită – Depou Sopor. Traseul va avea o lungime de 21,03 km și va dispune de 19 stații.

Investiția totală este de 2,1 miliarde de euro, iar durata de realizare va fi de 128 de luni.

Finanțarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fonduri nerambursabile din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Programul Operațional Transporturi (POT) 2021-2027, alocări de la bugetele naționale și locale, dar și alte surse de finanțare identificate pe parcurs.

 

Continue Reading

U.E.

Emmanuel Macron și Papa Francisc au discutat despre ”perspectivele apropiatei președinții franceze” a Consiliului Uniunii Europene

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Emmanuel Macron și Papa Francisc au avut un ”schimb de vederi despre perspectivele apropiatei președinții franceze a Uniunii Europene”, prilejuit de vizita președintelui francez în Italia pentru a semna ”Tratatul de la Quirinale”, un pact de cooperare europeană prin care cele două țări speră să devină noul pol de putere în Uniunea Europeană în epoca post-Merkel.

Potrivit unui comunicat al Vaticanului, Macron și Papa Francisc au abordat, de asemenea, ”unele chestiuni de relevanță internațională, printre care ocrotirea mediului în lumina rezultatelor recentului summit COP26 de la Glasgow”.

Cei doi au evidențiat ”bunele raporturi bilaterale”, de la restabilirea cărora s-a marcat recent împlinirea a o sută de ani.

La tradiționalul schimb de daruri, Papa Francisc i-a oferit oaspetelui său o pictură în ceramică reprezentând bazilica Sfântul Petru cu vedere din Grădinile Vaticanului, volume cu documentele papale, Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din anul curent, Documentul despre fraternitatea umană și o carte despre ”Statio Orbis” din 27 martie 2020, când papa Francisc s-a rugat în Piața San Pietro pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu asupra omenirii încercate de actuala pandemie.

La rândul său, președintele Macron i-a oferit papei Francisc două biografii despre Ignațiu de Loyola, fondatorul ordinului iezuit.

Președinția franceză a Consiliului UE, care va preluat atribuțiile de la Slovenia la 1 ianuarie 2022, promite ”să se bată pentru o Europă” puternică în lume, care să rivalizeze cu China și Statele Unite, detaliind încă de acum unele dintre obiectivele sale.

Astfel, printre obiectivele sale se numără reconstruirea ”unui tratat de pace și prietenie cu Africa” pentru prevenirea migrației, dar și o reformă a sistemului de azil european.

În egală măsură, Franța și-a exprimat dorința să lucreze împreună cu România la o ”agendă europeană comună” în cele șase luni în care va asigura președinția semestrială a Consiliului, ce va organiza un summit european al apărării.

Se așteaptă ca Parisul să aibă ”inițiative concrete” pentru promovarea diversității lingvistice, în contextul ieșirii Regatul Unit din Uniunea Europeană și nemulțumirilor față de faptul că  versiunea limbii engleze utilizate la Bruxelles a devenit un soi de limbă ”Globish” (n.r. termen comercial ce reprezintă un amestec între cuvintele ”global” și ”engleză”, inventat de omul de afaceri francez Jean-Paul Nerrière la mijlocul anilor ’90 ce desemnează o versiune simplificată a englezei anglo-americane), plină de excentricități non-native.

Așadar, Franța promite încă de pe acum că va acționa ca un mediator onest și neutru și că alegerile prezidențiale nu vor umbri agenda UE. 

 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Autoritățile locale au o capacitate mult mai mare pentru a gestiona fondurile UE destinate spitalelor regionale. Trebuie analizat dacă mai e fezabil ca Ministerul Sănătății să rămână beneficiar

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu apreciază că autoritățile locale au o capacitate mult mai mare în a gestiona fondurile europene destinate spitalelor regionale.

Prezentă în emisiunea ”Actual Regional – Acasă în Europa” de la TVR Cluj, Corina Crețu a lansat un apel către autoritățile locale din Cluj, Iași și Craiova, care acum pot solicita ca aceste fonduri să treacă în administrarea lor directă, fie către Primării, fie către Consiliile Județene.

”Când am fost comisar european, am primit o solicitare din partea administrațiilor de la Cluj, Iași și Craiova de a accepta ca aceste spitale să fie construite de către autoritățile locale. Le-am răspuns că această decizie nu e a Comisiei Europene, ci a Guvernului României, care trebuie să modifice beneficiarii: în loc de Ministerul Sănătății, să prevadă Consiliile Județene sau Primăriile. Atunci, acea solicitare nu era posibilă din cauza regulamentelor” a precizat Corina Crețu, care a semnat, în 2015, din calitatea mai sus amintită realizarea celor 3 spitale regionale, Cluj, Iași şi Craiova.

Acesta a reamintit că din 2019 toate documentațiile necesare pentru cele trei spitale regionale, inclusiv finanțările aferente, sunt aprobate.

”Autoritățile locale au o capacitate mult mai mare de a demara construcția celor trei Spitale Regionale și invit acest Guvern să facă o analiză în ce măsură e fezabil ca Ministerul Sănătății să rămână beneficiar. Reamintesc că, din 2019, toate documentațiile necesare pentru cele trei Spitale Regionale, inclusiv finanțările aferente, sunt aprobate. Mi-e foarte greu să înțeleg de ce nu au demarat licitațiile și construcția propriu-zisă, pierzându-se deja ani buni din procesul de construcție”, și-a arătat surprinderea europarlamentarul.

Guvernul României a aprobat la mijlocul lunii octombrie Memorandumul privind negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Acest împrumut se adaugă celor 480 de milioane de euro, tot de la Banca Europeană de Investiții, destinate construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova, a căror contractare a fost aprobată de Guvern la finalul lunii mai.

Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net.

Citiți și:
România și Comisia Europeană au semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj. Investiția de 500 de milioane de euro va fi realizată prin fonduri europene
Cluj: România primește de la Comisia Europeană 47 milioane de euro pentru construirea unui spital de urgență care va deservi regiunea NV

Spitalul va aparține unei rețele de spitale regionale de urgență menite să îmbunătățească sistemul de sănătate al României și să asigure o abordare multidisciplinară pentru tratarea cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va crește accesul la servicii medicale pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale sau sărace. Acesta va ajuta la asigurarea diagnosticului și tratamentului precoce și, prin urmare, va ajuta la reducerea ratei de deces și a dizabilităților pe termen lung.

Astfel, unitatea sanitară va avea șapte etaje (inclusiv subsolul, parterul și 5 etaje superioare) și 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport și de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA7 hours ago

Viktor Orban l-a felicitat pe Nicolae Ciucă pentru învestirea în funcția de prim-ministru. Premierul ungar și-a exprimat convingerea că cele două țări își vor aprofunda relațiile și vor consolida dialogul

Corina Crețu9 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu laudă proiectul metroului de la Cluj: Îi încurajez pe toți primarii să atragă și să folosească fondurile europene

U.E.10 hours ago

Emmanuel Macron și Papa Francisc au discutat despre ”perspectivele apropiatei președinții franceze” a Consiliului Uniunii Europene

NATO11 hours ago

Secretarul general al NATO avertizează Rusia: Va trebui ”să plătească prețul dacă recurge la forță împotriva Ucrainei”

Corina Crețu12 hours ago

Corina Crețu: Autoritățile locale au o capacitate mult mai mare pentru a gestiona fondurile UE destinate spitalelor regionale. Trebuie analizat dacă mai e fezabil ca Ministerul Sănătății să rămână beneficiar

ROMÂNIA13 hours ago

România a semnat acordul cu Comisia Europeană pentru a primi împrumutul de 15 miliarde de euro din PNRR, în valoare de 29,2 miliarde de euro

Dan Motreanu14 hours ago

Dan Motreanu îi îndeamnă pe ”fermierii români să aplice eco-schemele” din cadrul PAC: Nerespectarea acestora ar duce la pierderea a circa 475 de milioane de euro pe an

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, discuție telefonică cu prim-ministrul Republicii Moldova. Cei doi au convenit asupra necesității unei întâlniri în perioada imediat următoare

INTERNAȚIONAL1 day ago

Summit ASEM: Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat interesul României pentru o implicare mai activă în regiunea Asia-Europa

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană propune noi măsuri pentru a impulsiona crearea uniunii piețelor de capital: Va consolida competitivitatea internațională a UE ca loc de tranzacționare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța2 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ2 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ3 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA3 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, intervenție în PE: Banii acordați prin PAC reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor și securității alimentare

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, la București: Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături. Este un moment unic pentru a obține rezultate istorice în relația noastră

Team2Share

Trending