Van Rompuy: UE ar putea evita modificarea tratatului printr-un truc juridic

UE ar putea găsi o modalitate prin care să  ”scape” de procesul încărcat al unei schimbări complete a tratatului, printr-un truc juridic inteligent, a sugerat președintele Consiliului UE, Herman van Rompuy, potrivit Euobserver.com

Potrivit unui raport de 2 pagini din partea oficialului, înaintat capitalelor țărilor UE, marți (6 decembrie), acesta a sugerat o modificarea  protocolului anexat Tratatului de la Lisabona, mai degrabă decât schimbarea tratatului însuși; astfel, calea nesigură și lungă a referendumului și a ratificării de către parlamentele naționale pot fi evitate în totalitate.

Documentul, potrivit  The Guardian, sustine că eurobond-urile sau punerea la comun a datoriei din zona euro ar putea fi unelte puternice de combatere a crizei, in ciuda rezistentei exprimate de Germania.

Documentul face apel la “mai mult control intruziv asupra politicilor nationale bugetare de catre UE” si propune mai multe optiuni de a impune disciplina fiscala peste nivelul national.

Lucrarea de doua pagini va fi discutata miercuri de catre oficiali, in incercarea de a ajunge la un consens inaintea summitului.

Insa ar putea duce la o rebeliune din partea tarilor din zona euro la care se refera Van Rompuy, care practic subliniaza nevoia pentru un regim punitiv supravegheat de institutiile europene cu noi puteri de interventie, noteaza The Guardian.

Sursa foto: polopot.blog.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.