SUA
Vance: Aș fi șocat dacă președintele Trump ar susține extinderea armelor nucleare mai spre estul Europei
Published
2 months agoon

Administrația Trump nu sprijină ideea desfășurării de arme nucleare în Europa de Est, a declarat vicepreședintele american JD Vance într-un interviu pentru Fox News, potrivit Politico.
„Nu am discutat cu președintele [Donald Trump] despre această problemă anume, dar aș fi șocat dacă ar susține extinderea armelor nucleare mai spre est în Europa”, a afirmat Vance.
Vicepreședintele SUA a criticat strategia administrației anterioare, susținând că aceasta a agravat riscul unui conflict nuclear. „Avem oameni precum [fostul președinte al SUA] Joe Biden care ne-au condus somnambulic spre un conflict nuclear”, a spus Vance.
„Trebuie să prevaleze mințile mai lucide, inclusiv în ceea ce privește situația Rusia-Ucraina. Strategia administrației Biden a fost literalmente să arunce arme în direcția ucrainenilor, să lase rușii și ucrainenii să se epuizeze reciproc și să spere că, într-un fel, o înțelegere va apărea din senin”, a adăugat el.
În contrast, Vance a subliniat abordarea diplomatică a lui Trump în eforturile de a găsi o soluție pentru conflictul din Ucraina.
„Donald Trump practică o diplomație dură și își mobilizează întreaga administrație pentru a înțelege ce vor și ce au nevoie ucrainenii, ce vor și ce au nevoie rușii. Pentru că acest război este stupid. Nu ar fi început niciodată dacă el ar fi fost președinte, iar continuarea sa nu este în interesul nimănui”, a concluzionat vicepreședintele SUA.
Declarațiile lui Vance au fost făcute în contextul în care președintele Poloniei, Andrzej Duda, a solicitat oficial Statelor Unite să desfășoare arme nucleare în țara sa. Într-un interviu acordat Financial Times pe 13 martie, Duda a afirmat că a discutat această posibilitate cu Keith Kellogg, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia. Potrivit președintelui polonez, Trump ar putea muta arme nucleare fie din Europa de Vest, fie direct din Statele Unite către Polonia.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru
Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei
Volodimir Zelenski denunță o „tentativă de manipulare”, după ce Vladimir Putin a anunțat un armistițiu de trei zile în Ucraina
Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică: A venit timpul să faceți o alegere. Vă primim cu căldură în Echipa Libertății Energetice
Rubio și Lavrov au discutat telefonic despre „pașii următori” în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina: „SUA sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”
Iulian Chifu: Schimbarea de narative ale Rusiei în relațiile internaționale: anti-Rusia = anti-Trump!
NATO
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Published
7 hours agoon
April 29, 2025
Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.
Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.
“Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.
Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.
ENERGIE
Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică: A venit timpul să faceți o alegere. Vă primim cu căldură în Echipa Libertății Energetice
Published
10 hours agoon
April 29, 2025By
Teodora Ion
Statele Unite, prin persoana secretarului american al Energiei, Chris Wright, și-au exprimat dorința ca țările din Europa Centrală și de Est să se alăture strategiei sale ce vizează ”libertatea energetică”, abandonând planurile ample ce urmăresc tranziția la o economie net zero, anunță Bloomberg, conform Agerpres.
Acesta a participat la Varșovia la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, eveniment ce i-a oferit prilejul de a sublinia că Europa Occidentală a ales calea greșită a ”impunerii de la vârf a unor politici climatice costisitoare”.
Oficialul american a apreciat că investițiile în energiile regenerabile au un efect negativ asupra creșterii economice, dar majorează profiturile companiilor străine, motiv pentru care Europa de Est ar trebui să urmeze o direcție diferită, consideră Wright.
”A venit timpul ca Europa Centrală să facă o alegere. Vă primim cu căldură alături de noi în Echipa Libertății Energetice și a Prosperității pentru Cetățeni”, le-a spus Wright participanților la conferința de la Varșovia.
Acesta a recunoscut că schimbările climatice sunt un ”fenomen fizic real”, dar nu reprezintă, potrivit lui, ”cea mai urgentă problemă” a lumii.
”De fapt, concluzia clară a studiilor economice cu privire la schimbările climatice este acea că net zero 2050 este un obiectiv absolut greșit. Nu doar că nu poate fi atins, dar urmărirea cu orbire a acestui obiectiv va provoca mai multe prejudicii decât va provoca schimbarea climei”, a spus oficialul american, care a avut o întâlnire cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prilejuită de evenimentul mai sus amintit.
Agenda discuțiilor dintre cei doi a inclus mai multe proiecte-cheie:
- Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești — viitorul energiei nucleare sigure și curate, cu tehnologie americană de ultimă generație (NuScale);
- Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — proiect strategic pentru care România a semnat la finalul anului trecut contractul EPCM, inclusiv cu două mari companii americane (Fluor și Sargent & Lundy);
- Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, vital pentru integrarea regenerabilelor și consolidarea rețelei, proiect la care Fluor este de asemenea partener;
- Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanț de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica și prestigiosul National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului Energiei al SUA.
Revenind la politica energetică a SUA, amintim că Donald Trump a semnat în prima zi a mandatului său un ordin executiv prin care retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 și din toate celelalte acorduri și înțelegeri semnate sub auspiciile Convenției Națiunilor Unite privind clima. De asemenea, ordinul a pus capăt imediat sprijinului financiar american pentru climă acordat țărilor în curs de dezvoltare.
Gestul a fost primit cu regret de către Uniunea Europeană.
Este pentru a doua oară când Trump retrage SUA din acest acord, care obligă aproape fiecare națiune să reducă emisiile care încălzesc planeta.
Spre deosebire de momentul în care Trump a părăsit pentru prima dată acordul de la Paris în 2017, de data aceasta puțini lideri mondiali au făcut presiuni publice asupra președintelui american pentru a rămâne.
INTERNAȚIONAL
Rubio și Lavrov au discutat telefonic despre „pașii următori” în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina: „SUA sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”
Published
11 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a discutat telefonic cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la solicitarea acestuia. Rubio a evidențiat, în dialogul cu omologul său rus, pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, subliniind importanța încheierii rapide a conflictului.
„După vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova, pe 25 aprilie, secretarul i-a subliniat omologului său rus pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina și necesitatea de a pune capăt războiului acum”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
De asemenea, Statele Unite au transmis că „sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”.
„Președintele (Trump) a dedicat o cantitate enormă de timp și energie acestei chestiuni și credem că am adus părțile mai aproape decât au fost în acești trei ani. Dar nu am ajuns încă acolo, iar acest lucru trebuie să înceapă să se întâmple. (…) cred că aceasta va fi o săptămână foarte importantă. Săptămâna aceasta va fi o săptămână foarte importantă în care va trebui să decidem dacă acesta este un efort în care dorim să continuăm să fim implicați sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme care sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în unele cazuri”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, într-un interviu pentru NBC.
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice